اعتماد/
متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
محمد سرافراز حالا نامي آشنا در عرصه رسانهاي کشور است، چهرهاي که با حکم رهبري از 15 آبانماه ۹۳ تا ۲۲ ارديبهشتماه 95 بر مسند رياست سازمان صداوسيماي جمهوري اسلامي نشسته بود ولي بعد از 553 روز رياست، پيش از پايان دوران 5 ساله خود در اين سازمان، با تقديم استعفايش به رهبري، کرسي خود را به عبدالعلي عليعسگري واگذار کرد. او که در دوران مديريتش کمترين ارتباط را با رسانههاي مکتوب داشت، پس از پايان رياست بر جامجم درگير حواشي بسياري شد، بهطوريکه حالا اين روزها نامش با يک نامِ نامآشناي ديگر گره خورده است؛ «شهرزاد ميرقليخان».
کموکيف ارتباط سرافراز و ميرقليخان و حواشي ايجاد شده توسط اين دو، موضوعي است که بارها و بارها به آن پرداخته شده ولي اينبار رييس سابق سازمان صداوسيما در گفتوگويي در نوع خود بيپرده و صريح با «ميلاد دخانچي» به مسائل مرتبط با دوران 24 ساله خود در رسانه ملي پرداخته و البته اتهاماتي را نيز متوجه برخي نهادهاي جمهوري اسلامي کرده است. او در بخشي از اين کتاب به دوران رياست علي لاريجاني بر صداوسيما اشاره کرده و در رابطه با تعامل دولت وقت و اين سازمان گفت: «اشتراک نظر سياسي وجود داشت ولي به نظر من در آن مقطع يک اشتباهي رخ داد. آقاي هاشميرفسنجاني رييسجمهور بود و تمايل نداشت موردانتقاد قرار بگيرد. در دور دوم رياستجمهوري آقاي هاشميرفسنجاني، تورم نزديک 50 درصد شده بود، مردم خيلي مشکل داشتند و تحت فشار بودند اما به خاطر رابطه نزديک آقاي لاريجاني با آقاي رفسنجاني، صداوسيما در موضع انتقاد از دولت و وضع وقت نبود.»
پخش زنده اعتراضات 88
رييس سابق سازمان صداوسيما در ادامه به دوران حضور خود در شبکه Press TV و تلاقي آن با اعتراضات پس از انتخابات پرحاشيه سال 88 اشاره و به انتقاد از رويکرد يکجانبهگرايانه صداوسيما در آن زمان پرداخت. او اين موضوع را «اشتباهي» خوانده که در جنگ ايران و عراق نيز تکرار شده است: «معتقد بودم رسانه نميتواند يکسويه اطلاعرساني کند. هميشه اين ايراد را به پخش اخبار در داخل کشور داشتم. اين مثال را ميزدم که در جنگ ايران و عراق ما اين اشتباه را داشتيم و همواره پيشرويهاي خودمان را اعلام ميکرديم و به ندرت از پيشرويهاي طرف مقابل خبر ميداديم. ميگفتم صداوسيما در جنگ سوريه و يمن نميتواند اينگونه عمل کند. در زماني که بيش از نيمي از خاک سوريه در اختيار داعش و ساير گروههاي معارضِ دولت سوريه قرارگرفته بود، حجم قابلتوجهي از اخبار داخلي مربوط به پيشرويهاي نظاميان دولت سوريه بود.» او تاکيد کرده با همين ديدگاه در سال 88 تصميم به پخش اعتراضات مردم به نتايج انتخابات گرفته که چندي بعد «رييس سازمان (صداوسيما) و افرادي از بيرون سازمان باهم، از دستگاههاي امنيتي آمدند و جلوي دستگاه SNG شبکه براي پخش زنده خياباني را گرفتند.»
آغاز روزهاي سخت 90
سرافراز در بخش ديگري از اين گفتوگو به برنامه 90 و عادل فردوسيپور نيز اشاره کرده است و صراحتا اعلام کرده که موافق اقدامات فردوسيپور نبوده است و حتي از درخواست يکي از نهادها براي تعطيلي اين برنامه بعد از گفتوگوي محمدجواد ظريف با آنها سخن به ميان آورده است. او درباره چرايي مخالفتش با اقدامات فردوسيپور گفته است: «يکي از اقدامات ما بازگرداندن نظم و انضباط کاري به شبکهها متناسب با ماموريتهاي تعريف شده براي هر شبکه و هر برنامه بود. برنامه 90 يک برنامه ورزشي و محور اصلي آن فوتبال است. نبايد مجري در اين برنامه به همه مسائل کشور بپردازد و اظهارنظر کند. در ماههاي اول چند بار شفاهي و بعد کتبي تذکر دادم. معاون سيما هم قبول داشت که اين برنامه چارچوب داشته باشد و در چارچوب خودش خيلي هم آزاد بود؛ اما موافق نبودم آقاي فردوسيپور درمورد موضوعات سياسي- فرهنگي جامعه در اين برنامه اظهارنظر کند.»
رييس سابق سازمان صداوسيما همچنين تاکيد کرد: «وقتي پس از صحبت حضوري و تذکر کتبي رييس سازمان بازهم مصاحبهاي غيرمرتبط با موضوع برنامه 90 انجام شد، رييس سازمان نبايد ميپذيرفت. برنامه 90 پخش شد اما مصاحبه غيرمرتبط پخش نشد.» در ادامه اين بخش موضوعي تحتعنوان سوال دخانچي آورده شده که کمي عجيب به نظر ميرسد. او گفته: «در ماجراي همان برنامه آقاي فردوسيپور با من تماس گرفت و با زباني دردودلانه گفت عدمپخش اين برنامه هزينه زيادي براي سازمان توليد ميکند و حرفش هم بيراه نبود؛ چون فردا تيتر روزنامهها شد.» جالبتر اينکه سرافزار در ادامه اين گزاره را تاييد و ميگويد: «براي من واضح بود برنامه 90 يک تيم همراه و طرفدار رسانهاي دارد؛ اما مهمتر از آن اين بود که انضباط کاري و چارچوبها رعايت شود و شبکهها و برخي از تهيهکنندگان از حالت جزاير مستقل خارج شوند تا بتوان به سازمان رسانهاي مديريت شده رسيد. من شخصا قبل از اينکه رييس سازمان شوم رابطه خوبي با آقاي فردوسيپور داشتم. ايشان وقتي به پرستيوي آمد، اولين استوديو HD سازمان را ديد و نحوه اداره آن مجموعه را مشاهده کرد، خيلي تعريف ميکرد و برنامه مربوط به مسابقات جام جهاني فوتبال را از آنجا پخش کرد اما اين رابطه خوب موجب نميشد حرکت جزيرهاي در سازمان رواج پيدا کند.» سرافراز درباره دلايل مخالفتها گفته است: «احتمال دارد آقاي ظريف کانديداي رياستجمهوري شود (و به همين دليل) با پخش اين مصاحبه مخالفت شده است. (اما) اين تحليل اشتباه بود و به آقاي ظريف وقت مصاحبه در برنامههاي مختلف داده شده بود. حتي من فکر کردم اين مصاحبه کوتاه در زمان ديگر و جاي ديگري پخش شود. پس از اين اتفاقات درخواست تعطيلي برنامه 90 مطرح شد اما من زيربار آن نرفتم.»
بازار