تسنيم/
متن پيش رو در تسنيم منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
بنيامين نتانياهو، نخست وزير رژيم صهيونيستي براي پيروزي در انتخابات سپتامبر 2019 به امور متعدد و رنگارنگي متوسل شده است، اما مهمترين دستاويز نتانياهو در اين ميان، طرحي است که از يک هفته قبل تحت عنوانِ «الحاق غور اردن» ارائه کرده است. ارائه اين طرح سر و صداي زيادي در داخل محافل سياسي رژيم صهيونيستي و خارج از فلسطين اشغالي به وجود آورد و از دبيرکل سازمان ملل گرفته تا تحليلگران رسانه اي رژيم صهيونيستي و رهبران و رسانه هاي مقاومت به آن واکنش نشان دادند. مهمترين مسئله اي که بايد به آن توجه کرد اين است که نتانياهو در اين طرح ادعاهاي جديدي را مطرح کرده است که براي خود صهيونيست ها هم تازگي دارد.
طرح نتانياهو چيست؟
از زماني که دونالد ترامپ در ايالات متحده به قدرت رسيد يکي از مدعيات صهيونيست ها در داخل کرانه باختري، الحاق بخشهايي از منطقه موسوم به منطقه «ج» به سرزمينهاي اشغالي 1948 بوده است. منطقه «ج» به مناطقي اطلاق مي شود که تحت سيطره امنيتي و اداري رژيم صهيونيستي هستند و عمدتاً شامل شهرک هاي صهيونيست نشين کرانه باختري است. الحاق اين بخشها يکي از خواسته هاي صهيونيست ها در دوره ترامپ بوده و پيش بيني مي شود بخشي از طرح آمريکايي موسوم به «معامله قرن» باشد.
اضافات نتانياهو بر مناطق «ج»
در ادعايي که نتانياهو طي هفته گذشته و در جريان تبليغات انتخاباتي اش ارائه کرده و آن را به عنوان يک وعده انتخاباتي مطرح کرده است، الحاق غور
منطقه غور اردن و شمال بحر الميت نيز بر مناطق موسوم به «ج» افزوده شده است. يعني نتانياهو سيطره و الحاق بخشهايي را مدعي شده است که تا کنون مقامات رژيم صهيونيستي بر آنها ادعايي نداشته اند. ضمن اينکه نتانياهو در اين وعده انتخاباتياش، افزوده که اقدام براي الحاق غور اردن و شمال بحرالميت گام نخست از الحاق بخش هايي از کرانه باختري است و گام هاي توسعه طلبانه تري را براي پس از اين بخش در نظر دارد.
ادعاي نتانياهو فراتر از طرح «آلون»
پيش از اين رژيم صهيونيستي از پي جنگ 1967 طرحي را تحت عنوان طرح «آلون» براي الحاق بخش هايي از کرانه باختري به سرزمين هاي اشغالي 1948 در اختيار داشت. اين طرح که پس از جنگ 1967 توسط ايگال آلون، وزير کار وقت دولت لِوي اشکول ارائه شد مورد توافق تمامي راستگرايان و چپگرايان کنست در آن دوره بود. اما نکته مهم اين است که حتي طرح «آلون» شامل تمام غور اردن و نقشه اي که در حال حاضر نتانياهو ارائه کرده است نمي شد.
موضع مخالفان براي رسوا ساختن نتانياهو
پس از ادعاي جديد انتخاباتي نتانياهو در خصوص سيطره و الحاق غور اردن و شمال بحرالميت، بني گانتس، يکي از رؤساي ائتلاف آبي- سفيد اعلام کرد اين اقدام از نظر فني غير قابل اجرا و عملياتي شدن است.
از سوي ديگر موشه يعلون، يکي ديگر از رؤساي ائتلاف آبي- سفيد و وزير اسبق جنگ رژيم صهيونيستي با تبليغاتي خواندن ادعاي نتانياهو در خصوص الحاق غور اردن به سرزمينهاي 1948،اعلام کرد، نتانياهو در سال 2014 همراستا با طرحي که اوباما ارائه کرده بود با عقب نشيني و رها کردن تمام غور اردن به نفع فلسطينيها موافقت کرده است. يعلون با ارائه برخي جزئيات گفت از آن دوره نتانياهو موافقت کرد نيروهاي ارتش رژيم صهيونيستي تنها در منطقه غور اردن براي مدت 3 تا 5 سال بين جاده 90 و غور اردن حضور داشته باشند. او مدعي شد خودش در آن دوره نتانياهو را از اين عقب نشيني خطرناک منع کرده است و هرگونه ادعاي فراتر از روايت يعلون را دروغين و تنها براي تبليغات انتخاباتي توصيف کرد.
اظهارات يلعون زماني ارائه شد که مارتين ايندايک، فرستاده ويژه دولت اوباما در مذاکرات سازش بين سال هاي 2010 تا 2013، اعلام کرد موشه يعلون در آن دوره، رئيس ستاد مشترک ارتش وقت، بني گانتس را از بررسي طرح دولت آمريکا منع کرد و نتانياهو هرگز در آن دوره از اينکه الحاق غور اردن يک ضرورت امنيتي براي اسرائيل است سخني نگفته بود. ايندايک اين اظهارات را زماني در توئيترش مطرح کرد که حزب ليکود در يک فيلم تبليغات انتخاباتي اعلام کرد بني گانتس در دوره اوباما براي تشکيل دولت فلسطين در کرانه باختري و از جمله غور اردن با آمريکايي ها همکاري کرده بود.
ليکود در پاسخ به ايندايک، اظهارات او را دروغ محض خواند و اعلام کرد نتانياهو هميشه خواستار سيطره امنيتي کامل ارتش اسرائيل بر تمام غرب غور اردن بوده است و حتي حاضر نشد اين مسئوليت را به نيروهاي امنيتي بين المللي واگذار کند.
ارتباط طرح « الحاق دره اردن » با « معامله قرن »
با توجه به اطلاعاتي که تا کنون از سوي مقامات آمريکايي و رژيم صهيونيستي در خصوص «معامله قرن» مطرح شده، اظهارات نتانياهو منطبق با اين طرح است و احتمالاً با هماهنگي بين نتانياهو و دونالد ترامپ بيان شده است. ستون اصلي معامله قرن، تشکيل وطن قومي يهود در کل فلسطين تاريخي است. از اين حيث کرانه باختري و غور اردن نيز بخشي از اين سرزمين مد نظر صهيونيستها است که صهيونيستها از مدت ها قبل همواره اعلام کرده اند هرگز از آن کوتاه نخواهند آمد و کرانه باختري را بخشي از «وطن قومي يهود» توصيف کرده اند.
بهره برداري دو وجهي نتانياهو
نتانياهو در اين فرصت مناسب، با بيان اين مدعا، دو بهره برداري از اين طرح کرد. اول اينکه در زماني که نياز به رأي داشت با بيان اين طرح رأي بخش قابل توجهي از مذهبي هاي افراطي و شهرک نشينان تندروِ ساکن کرانه باختري را به سمت خود آورد. او براي آنکه جديت خود را در اين زمينه نشان دهد جلسه دولت خود را روز يکشنبه در منطقه غور اردن برگزار کرد.
دوم آنکه، اين طرح جنجال آفرين را در زمان شلوغي انتخاباتي مطرح کرد و از تبعات منفي آن براي رژيم صهيونيستي و دونالد ترامپ کاست.
معناي حقيقي اين طرح، اعلام بلعيدن تمام فلسطين اشغالي به جز نوار غزه توسط رژيم صهيونيستي است. بيان قصد دولت رژيم صهيونيستي براي الحاق غور اردن و اينکه اين گام نخست الحاق است و مناطق ديگري پس از آن در فازهاي بعدي الحاق خواهند شد به معني آن است که صهيونيستها مي خواهند تمام کرانه باختري را طبق آنچه معامله قرن ناميده شده بود ببلعند.
نتانياهو با مطرح کردن اين طرح در دوره انتخابات، آن را در حد يک مانور تبليغاتي انتخاباتي تنزل داد تا تبعات منفي کمتري براي رژيم صهيونيستي داشته باشد. کما اينکه بيان آن در اين حد هم با واکنشهاي شديد کشورهاي اسلامي و مجامع بين المللي و اتحاديه اروپا همراه بود.
جمع بندي
طرح الحاق غور رود اردن که از جانب نتانياهو بيان شد مهمترين دستمايه انتخاباتي او است که ترجمه ثانويه طرح «وطن قومي يهود» در کل فلسطين تاريخي است و در قالبي جديد با پوسته اي نو ارائه شده است. مخالفت معارضان نتانياهو هم به گونه اي است که نشان ميدهد روي آن تمرکز دارند و تنها مي خواهند نشان دهند نتانياهو در خصوص اين طرح دروغ مي گويد و موضعي مخالف اين طرح داشته است. شايد بهتر است بگوييم آنها به نتانياهو در خصوص تمرکز روي اين طرح حسرت مي خورند.
اين طرح بسيار خطرناک است و در دوره اي بيان مي شود که کمتر با جديت به آن نگاه مي کنند. لذا بايد روي آن توجه بيشتري مبذول داشت و با آن ذيل يک اقدام مقاومتي جدي مقابله کرد چرا که صهيونيست ها نشان داده اند جز زبان مقاومت نمي تواند آنها را سر جايشان بنشاند.
بازار