روزنامه سازندگي/
متن پيش رو در سازندگي منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
ماجرا از چند روز پيش شروع شد؛ از ۱۰ مهر ماه. خبري در شبکههاي مجازي دست به دست شد و از ابتلاي تعدادي از اهالي روستاي «چنار محمودي»، يکي از روستاهاي شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختياري به ويروس اچآيوي حکايت داشت. البته حرف و حديثها زياد بود و روايتها مختلف.
مريم لطفي| «پدرم، مادرم، خواهرم، دو تا از برادرهايم، پسر برادرم، داييام، همسر دايي و پسرداييام مبتلا شدهاند. علت بيماريشان هرچه بود، از همان روزي شروع شد که براي تست ديابت رفتند. تست ديابت بايد از نوک انگشت گرفته شود، اما مسئول درمانگاه خونشان را از عضله کشيده است. خيليها ميگويند سرنگها و سوزنهايشان از قبل خوني بودند. به هر حال هر کسي که آن تست را داد، الان آلوده شده. من هم آن موقع زاهدان بودم که اين تست را ندادم». اينها را محمودي، يکي از اهالي روستاي چنار محمودي در شهرستان لردگان به «سازندگي» ميگويد. کسي که مدعي است ۹ نفر از اعضاي خانوادهاش به ويروس اچ آي وي مبتلا شدهاند. گرچه ديروز هم ماجراي سرنگهاي آلوده تکذيب شد؛ اينبار از سوي سخنگوي دولت.
ماجرا از چند روز پيش شروع شد؛ از ۱۰ مهر ماه. خبري در شبکههاي مجازي دست به دست شد و از ابتلاي تعدادي از اهالي روستاي «چنار محمودي»، يکي از روستاهاي شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختياري به ويروس اچآيوي حکايت داشت. البته حرف و حديثها زياد بود و روايتها مختلف. در اخبار غيررسمي اعلام شد که موضوع ايدز در روستاي «چنار محمودي» لردگان به دو ماه پيش برميگردد. درواقع دو ماه پيش که بعضي از اهالي روستا آزمايش ديابت ميدهند، متوجه ميشوند که مشکوک به ايدزند. البته براي مطمئن شدن به مراکز درماني اصفهان و شيراز هم مراجعه ميکنند. در نهايت معلوم شد ۲۲ نفر از اهالي روستاي چنار محمودي ناقل ويروس اچآيوي هستند.
با اعلام اين خبر روستا به هم ريخت و مردم نگران شدند. يکي از کارکنان شبکه بهداشت اين روستا بازداشت شد و مردم جلوي ساختمان مرکز بهداشت روستا و فرمانداري لردگان براي اعتراض جمع شدند. پچپچها زياد شد و بعضي از روستاييها دليل اين اتفاق را احتمال آلوده بودن وسايل حجامت و اندازهگيري ديابت دانستند. فرضيهاي که البته از سوي سيدمرتضي خاتمي، نايب رئيس کميسيون بهداشت و درمان مجلس رد شد.
نمايندهي مجلس: اعتياد علت شيوع ايدز
البته گمانهزنيهاي ديگري هم مطرح شد. محمدحسين قرباني، عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس به فارس گفت: «براساس اطلاعات رسيده اين روستا حدود ۱۸۰۰ نفر جمعيت دارد و متاسفانه به دليل وضعيت نابسامان معيشتي ۲۴۰ نفر از اهالي روستا به اعتياد روي آوردهاند که از اين تعداد نيز ۲۰ نفر معتاد تزريقي هستند. همين موضوع باعث شيوع بيماري ايدز در روستاي چنار محمودي لردگان شده است و تنها ۲۶ نفر از اهالي اين روستا به ايدز مبتلا شدهاند». همان روز وزير کشور نامهاي به وزير دادگستري نوشت و طي نامه کانون آلودگي را معتادان تزريقي و افرادي با روابط نامطلوب دانست. او همچنين مقصر بودن بهورز را اقدامي غيرکارشناسي دانست و خواستار آزادي او شد. البته ماجرا به همين سادگي تمام نشد. با وجود تلاش مسئولان براي کنترل اوضاع، خبر پيچيد که بيش از ۲۰۰ نفر از اهالي روستا به ايدز مبتلا شدهاند؛ آن هم از طريق سرنگ آلوده. روستا به هم ريخت و مردم هم به اعتراضاتشان ادامه دادند. هرچند اين عدد هيچ وقت از سوي مسئولان تاييد نشد.
مبتلايان؟ ۵ درصد!
همزمان پيگيريهاي رسمي هم ادامه داشت. محمدخالد سردشتي، نماينده مردم لردگان به ايلنا گفت: «مساله تحت کنترل است منتهي گزارشي که ما داريم و آن را دنبال ميکنيم اين است که هم دادستان و هم فرماندار به طور جدي اين مساله را در دستور کار قرار دادند و چند جلسه گذاشتند». فرداي آن اقبال عباسي، استاندار چهارمحال و بختياري به لردگان رفت و به مردم گزارش داد: «بنابر گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي با انجام آزمايش از يک هزار و ۳۰۰ نفر از جمعيت روستاي لردگان، کمتر از ۵ درصد مردم اين روستا مبتلا به ويروس HIV هستند و تحت مشاوره و درمان قرار گرفتهاند. نتايج اين آزمايشات حاکي از آن است که بيش از ۹۵ درصد مردم سالم هستند و نبايد در اين خصوص نگران باشند. آزمايشات علمي نشان ميدهد آماري که در فضاي مجازي مطرح ميشود صحت ندارد و به قصد نااميد کردن مردم اين موضوعات را مطرح کنند و آنها را به راهاندازي تظاهرات تحريک ميکنند در حاليکه مردم نبايد به اين آمارها توجهي داشته باشند».
او به صورت رسمي از مردم عذرخواهي هم کرد: «کسي به اهالي اين منطقه قصد توهيني نداشته و اگر توهيني صورت گرفته من از مردم عذرخواهي ميکنم». ضمن اينکه معاون وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي به مردم چنار محمودي قول داد تا پايان سال، به جاي خانه بهداشت، يک مرکز بهداشت مستقل در خود روستا و يک مرکز تخصصي براي رسيدگي به درمان بيماران مبتلا به اچآيوي در مرکز شهرستان لردگان بسازد.
مردم منتظر عذرخواهياند
يکي از فعالان اجتماعي شهرستان لردگان در رابطه با حوادث اخير پيشآمده به «سازندگي» ميگويد: «مردم لردگان ميگويند که به آنها توهين شده، به آنها گفتهاند که روابط نامشروع و غيراخلاقي دارند. مردم خواهان عذخواهي وزير بهداشت هستند». البته چند روز پيش محمد مهدي گويا رئيس مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت دراين باره به خبرآنلاين گفت: «من توصيه مي کنم که به اين شايعات دامن نزده شود. اصل ماجرا اصلا به اين شکل نيست. اين افراد به طريقي ديگر به ويروس ايدز مبتلا شدهاند و ما هم نميتوانيم راهي را که اين افراد به اين ويروس مبتلا شدهاند، اعلام کنيم چون اين موضوع محرمانه است. هر کسي در اين روستا از يک راهي به اين ويروس مبتلا شده و در اين زمينه شايعهسازي بيجهت صورت گرفته است. مگر ما تا به حال گفتهايم که چه افرادي از چه طريقي به اين ويروس مبتلا شدهاند؟ ما اطلاعات شخصي مردم را نميتوانيم منتشر کنيم.» اما فعال اجتماعي لردگان درمورد ابتلا به HIV از سوي معتادان روستا، آمارهايي که درباره افراد مبتلا به سوءمصرف مواد اعلام شده است را رد ميکند: «چنار محمودي سه، چهار معتاد بيشتر ندارد. حرفهايي که ميگويند درست نيست. تعداد مبتلايان هم از آنچه در اخبار رسمي اعلام شده خيلي بيشتر است. همهي مبتلايان هم آزمايش و سند و مدرک دارند. مشکل هم فقط به روستاي چنار محمودي مربوط نيست. لردگان از شهرستانهايي است که بيشترين روستاها را در ايران دارد. در دهستان ريگ هم اوضاع خوب نيست. تعداد مبتلايان در کل شهرستان خيلي بالاتر از اين حرفهاست، اما کسي جرئت اعلام کردن آن را ندارد. البته اگر بگوييم حتي همان ۲۸ يا ۳۰ نفر هم آلوده شدهاند خيلي زياد است».
او درمورد روند درمان مبتلايان ميگويد: «تيمهاي پزشکي از دانشگاه علوم پزشکي اصفهان و جاهاي ديگر در روستاها مستقر شدهاند. بعضيها هنوز بيماريشان را نپذيرفتهاند. بايد درمان مردم شروع شود و از پيشروي بيماري جلوگيري کنيم.
منزوي شدهايم
اما روايتهاي مردمي همچنان با روايتهاي مسئولان متفاوت است و هرچه مقامات دولتي ميگويند، اما مردم، همان ساز اوليه را مينوازند؛ محمودي، از اهالي روستاي چنار محمودي در رابطه با حال اعضاي خانوادهاش به «سازندگي» ميگويد: «حالشان اصلا خوب نيست. مدتي است که بيماريشان را متوجه شدهاند و خانهنشين شدهاند. ناي بيرون رفتن ندارند. تا الان ۴۰، ۵۰ آزمايش از آنها گرفتهايم. اما فايدهاي نداشت، آن موقع هنوز بيماريشان را نفهميده بوديم. آنها را پيش۲۰، ۳۰ متخصص در اصفهان و شيراز بردم، آخر از آنها آزمايش اچ آي وي گرفتند و مشخص شد که مثبت است. يک ماهي ميشود که ميدانند بيماريشان چيست. ما جزو اولين کساني بوديم که توي روستا متوجه شديم. خانوادهام سرماي شديد خوردند و ديديم که خوب نميشوند. سه ماهي بود که توي خانه افتاده بودند. همان موقع بود که آزمايشهاي مختلف را انجام داديم و بعد معلوم شد ماجرا چيست. امروز يک تيم مشاوره به روستا آمده بود و کمي بهشان روحيه داد. بيشتر مردم روستا فکر ميکنند ميميرند!» او از انتظاراتش ميگويد: «ما ميخواهيم بدانيم واقعا علت بيماري چه بوده است؟ دوما ميخواهيم درمانگاهي چيزي توي روستا بزنند. تعداد مبتلايان زياد است، خيليها حتي پول اينکه تا لردگان بروند را هم ندارند. بايد جوابگوي تهمتها و افتراهايي که به ما زدهاند باشند. ما در روستايمان تزريقي نداريم، ترياکي يا هروئيني هست، اما معتاد تزريقي نداريم. به مردم تهمت زدند که روابط نامشروع دارند».محمودي دربارهي واکنش مردم نسبت به خانوادهاش ميگويد: «مدرسهي برادرزادهام مدتي است که نميگذارد او به مدرسه برود. ميترسند، چند روز پيش هم يک نفر از دهات کناري رفته رنگ ريخته در آب آشاميدني مردم، بعد چو انداختهاند که اين کار ايدزيهاست! اينجا روابط عشيرهاي و قومي قبيلهاي حاکم است. حالا ما محموديها گوشهگير شدهايم. چند نفر از اهالي روستا هم که از ترس بار و بنديلشان را جمع کردند و با خانوادهيشان از روستا رفتند. البته بيشتر مشکلاتمان با مردم بيرون روستاست. البته تا چند وقت ديگر توي روستا هم به مشکل برميخوريم».
بازار