
رقابت از مشهد بر سر صندلی ریاست
شرق
بروزرسانی

شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
احتمال رقابت ميان قاليباف و جليلي از مشهد بالا گرفت. چهارشنبه در حالي گروهي از حاميان محمدباقر قاليباف در فرمانداري مشهد براي حضور در انتخابات مجلس ثبتنام کردند که رضا شيران، نماينده فعلي مشهد که همراه اين گروه بود، از ثبتنام خودداري کرد و گفت از حوزه ديگري خواهد آمد. اين احتمال وجود دارد که او از خراسان شمالي نامزد شود. سعيد احديان، مديرمسئول روزنامه خراسان و يکي ديگر از نزديکان قاليباف نيز از تهران ثبتنام کرده است. فضاي رسانهاي نزديک به انصار حزبالله مشهد، امتناع اين دو چهره قاليبافي از ثبتنام در حوزه انتخابي مشهد را دليل آمدن قاليباف دانسته است. کانال تلگرامي مطالبه 96 نوشته بود: حضورنداشتن اين دو نفر، زمزمه آمدن قاليباف را بيشتر ميکند.
اگرچه حميدرضا ترقي، دبير حزب مؤتلفه اسلامي در خراسان رضوي، پيشتر احتمال نامزدي قاليباف و جليلي از مشهد را رد کرده و گفته بود: «من تاکنون نشانه خاصي از نامزدي قاليباف و جليلي از شهر مشهد نديدهام. اگر قرار باشد اين دو از مشهد در انتخابات شرکت کنند، بايد در اين شهر حضور يابند و مرتب برنامه داشته باشند. من تا الان در محافل سياسي مشهد هم چيزي درباره نامزدي اين دو از مشهد نشنيدهام. جليلي حضوري در مشهد ندارد؛ اما چون مشهد زادگاه قاليباف است، او به اين شهر رفتوآمد دارد؛ اما اين رفتوآمد معمولي بوده و جلوه انتخاباتي ندارد». عبدالرضا مصري، نايبرئيس مجلس نيز چندي قبل گفته بود که در ديداري که با دکتر قاليباف داشتم، درباره اخبار مطرحشده درباره نامزدياش در انتخابات سؤال کردم که ايشان با برشمردن برخي دغدغهها، نکات و مسائل درباره شرايط جاري، اعلام کرد قصدي براي حضور در اين انتخابات ندارد. بااينحال، به نظر ميرسد از آن زمان تاکنون معادلات اندکي تغيير کرده است. يکي از نمايندگان نزديک به قاليباف در مجلس به روزنامه سازندگي گفته بود: «سرليستشدن قاليباف از سوي اصولگرايان در اين انتخابات قطعي شده و اصولگرايان با توجه به پيشروبودن او در نظرسنجيهاي اخير در تهران، به اين اجماع رسيدهاند. قاليباف تا پيش از عيانشدن نتايج اين نظرسنجيها، به حضور در انتخابات مجلس فکر نميکرد، بلکه تمام تمرکز خود را بر سازماندهي و شناسايي و ورود کانديداهاي جوان نواصولگرا در شهرستانها گذاشته بود؛ اما بعد از مشخصشدن نتايج نظرسنجيها، او با «اصرار» اصولگرايان براي سرليستياش تصميم دارد انتخابات رياستجمهوري ۱۴۰۰ را کنار بگذارد و براي مجلس يازدهم برنامهريزي کند».
گفته ميشود سعيد جليلي نيز که حالا در غياب علي لاريجاني در کنار قاليباف از محتملترين گزينههاي اصولگرايان براي پرکردن صندلي رياست پارلمان است، قرار است از حوزه انتخابيه مشهد براي ثبتنام در انتخابات مجلس اقدام کند.
آرينمنش درباره تصميم جليلي براي نامزدي در انتخابات مجلس از مشهد گفته بود: «آقاي جليلي در انتخابات مجلس پنجم از مشهد نامزد شد؛ اما رأي نياورد، البته آن زمان چهره مشهور و شناختهشده در سطح ملي نبود. معتقدم از آنجا که او امروز چهرهاي ملي محسوب ميشود و نامزدي در انتخابات رياستجمهوري را در کارنامه دارد، مناسبتر و بهتر است از تهران بيايد چون در مشهد حضور زيادي نداشته است».
حميدرضا ترقي، عضو شوراي مرکزي حزب مؤتلفه اسلامي و دبير اين حزب در خراسان رضوي، قبلا در پاسخ به اين سؤال که آيا از سوي شوراي وحدت دعوتي از سعيد جليلي براي حضور در انتخابات مجلس از حوزه انتخابيه مشهد شده است، اظهار کرده بود: «ما دعوتکننده نيستيم، پيشنهاد بايد از سمت اضلاع وحدت باشد که يکي از اضلاع الان به ايشان پيشنهاد داده و درخواست کرده براي کانديداشدن از حوزه انتخابيه مشهد در انتخابات شرکت کنند. با او مذاکراتي به صورت حضوري انجام شده، ولي در اين رابطه هنوز هيچ تصميمي به ما اعلام نشده است».
اما مرتضي طلايي، فعال سياسي اصولگراي نزديک به قاليباف، باور دارد سعيد جليلي از مشهد رأي ميآورد؛ اما اينکه بتواند رئيس مجلس بشود يا نه، بستگي به نيروهايي دارد که وارد مجلس ميشوند. او گفته است: «آقاي جليلي هم مانند ديگر چهرههاي شناختهشده قابليت رأيآوري بالايي دارد و به نظرم ميتواند در مشهد رأي بالايي هم به دست بياورد؛ اما بهينهشدن اين رأي در مجلس بستگي به حضور افراد همسو با جبهه پايداري در مجلس دارد؛ به معناي ديگر، اگر نيروهاي پايداري در مجلس داراي وزن درخور توجهي شوند، آقاي جليلي ميتواند به هيئترئيسه و شايد رياست مجلس دست يابد».
بهتازگي جمعي از حاميان جبهه پايداري در مشهد با امضاي طوماري از سعيد جليلي خواستند در انتخابات مجلس شوراي اسلامي نامزد شود. در پايان مراسم، بخشي از جمعيت حاضر با حضور جلوي منزل پدري جليلي، طومار دعوت را به پدرش تقديم کردند.
در متن اين دعوتنامه آمده بود: «از نظر ما امضاکنندگان اين نامه حضور جنابعالي در عرصه انتخابات مجلس شوراي اسلامي به دلايل ذيل ميتواند به استفاده حداکثري از ظرفيتهاي آن کمک کند: فهم تئوريک انقلاب اسلامي و توان استخراج پاسخ مسائل مستحدثه انقلاب از مباني آن، داشتن نگاه و تحليل جهاني و ملي نسبت به مسائل امروز جامعه به واسطه تجربه حضور در سطوح عالي تصميمگيري، داشتن نگاه واقعي و مستقيم نسبت به مسائل اولويتدار کشور به واسطه سفرهاي استاني مستمر و تعامل با بدنه مردمي، رعايت اخلاق در نقد و عمل سياسي و پرهيز از حاشيهسازي و جنجالهاي معمول سياستمداران، نگاه دلسوزانه و فراجناحي در حل مسائل و مشکلات موجود کشور و ارائه راهکارهاي عملياتي به دولت، آشنايي و ارتباط با جوانان بهعنوان موتور محرکه انقلاب اسلامي در گام دوم انقلاب اسلامي، برخورداري از سرمايه اجتماعي قابل اتکا در ميان حزبالله و مورداعتمادبودن از سوي طيفهاي مختلف انقلابي، تناسب جنس دغدغههاي حضرتعالي و گفتمان دولت سايه با کارکردها و وظايف مجلس بهمثابه پشتوانه انديشهورز حاکميت».