نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

بیم و امید اصلاحات در انتخابات

منبع
ابتکار
بروزرسانی
بیم و امید اصلاحات در انتخابات
ابتکار/ متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست بحث انتخابات يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي تا حدودي از تب و تاب اوليه افتاده است. اين بي‌رمقي البته در جريان اصلاحات خيلي به چشم مي‌آيد. اصلاح‌طلباني که در دقيقه نود براي انتخابات مجلس در اسفندماه خيز برداشته بودند حالا در يک سکوت سنگين فرو رفته‌اند و حتي برخي از احتمال ندادن ليست توسط اين جريان در اين دوره خبر مي‌دهند. هرچند اين انتظار مي‌رفت که با چنين رويکردي از سوي اين جريان مواجه شويم. چرا که نه تنها با رايزني‌هاي اين جريان سياسي با برخي نهادهاي تصميم‌گير به نتيجه نرسيد اخيرا نيز برخي خبرها حکايت از آن دارند که شرايط قدري سخت‌تر هم شده است. درواقع اصلاح‌طلبان که به خاطر عملکرد دولت و مجلس دهم نتوانست مطالبات پايگاه اجتماعي خود را پيگيري کند، با ريزش سرمايه اجتماعي طي اين سال‌ها روبه‌رو شده است که متاسفانه فعالان و جناح‌هاي سياسي هيچ‌گاه آن را جدي نگرفتند. هر‌چند پيش از ثبت‌نام دقيقه نودي کانديداهاي اين جريان اصلاح‌طلبان همچنان به يک استراتژي جامع و کاربردي در رابطه با چگونگي حضورشان در انتخابات نرسيده بودند. اين سردرگمي در کنار سد محکم احراز صلاحيت‌ها باعث شده است که اصلاح‌طلبان را يک سکوت سنگين فرا گيرد و منتظر بمانند تا ببينند چه کساني قادر خواهند بود در مرحله نهايي انتخابات مجلس شوراي اسلامي حضور داشته باشند. اين در‌صورتي است که بسياري از چهره‌هاي شاخص اين جريان سياسي در اين دوره از انتخابات مجلس شوراي اسلامي با وجود فراخوان رئيس دولت اصلاحات، حضور نيافتند. امري که محمود ميرلوحي آن را به عنوان بي‌اعتنايي اين افراد نسبت به فراخوان رئيس اصلاحات مي‌خواند و مي‌گويد: هرچه افراد معتبرتر و داراي سرمايه اجتماعي بيشتري در مجلس حضور پيدا کنند، آن مجلس کارآمدتر خواهد بود. اين فعال سياسي اميدوار است که همين تعداد جواز ورود به انتخابات يازدهمين دوره مجلس را کسب کنند چرا که در اين صورت است که مي‌توان به آينده اين انتخابات اميد داشت.
اما چه اتفاقي افتاده است که برخي چهره‌هاي اين جريان ريشه‌دار در اين دوره از شرکت در انتخابات منصرف شدند؟ آيا اصلاحات به بن‌بست رسيده است که اينگونه بي‌رمق و سردرگم است؟ بازگشت دوباره اصلاحات به قدرت پايگاه اجتماعي آنها را به اين نتيجه رسانده است که از قدرت حاکميتي فاصله بگيرند يا نه ديگر آنها حمايت گسترده اين سرمايه اجتماعي که طي اين سال‌ها همراه آنها بوده‌ را ديگر پشت خود نمي‌بينند؟
اصلاحات به بن‌بست نرسيده است سيد محمدصادق خرازي، دبير حزب نداي ايرانيان مي‌گويد: در اين ۶ سال مردمي که به اصلاح‌طلبان اعتماد کردند، پاسخ مناسبي دريافت نکردند. چگونه است که اکنون مدعي مجلس و اداره کشور مي‌شويم؟ بهترين، شايسته‌ترين و مخلص‌ترين نيروهايي که براي به قدرت رسيدن دولت تلاش کردند، خانه‌نشين شدند. افرادي که از خود مايه گذاشتند اما همين دولت به آن‌ها بي‌توجه بودند و افرادي را در راس قدرت قرار دادند که هيچ نسبتي با اصلاحات ندارند. اصلاحات اگر اصلاحات واقعي باشد و اصلاح‌طلب اگر اصلاح‌طلب واقعي باشد به دنبال قدرت نيست، به دنبال تحول است. نبايد تحول را توام با مسئوليت و دولتمردي خود بدانيم. برخي دولتمردان به قواعد اخلاقي، مروت و جوانمردي وفادار نيستند. در همه قوانين و مقررات نانوشته سياست در دنيا وقتي‌ شخصيتي پيروز ميدان رقابت مي‌شود از فرداي پيروزي متواضع مي‌شود و سر تکريم به سوي کساني که به آن‌ها راي ندادند فرود مي‌آورد.
دبيرکل حزب نداي ايرانيان با بيان اين‌که هنوز هم معتقديم که دير نشده و هنوز هم اصلاحات مي‌تواند نقش‌آفريني کند، تصريح مي‌کند: منتها بايد شانتاژ چپ‌گرايي و چپ‌باوري را کنار گذاريم. بايد مسئوليت را بپذيريم و با مردم سخن ‌بگوييم. بايد در‌برابر تحولات جامعه نقش‌آفريني کنيم. آنقدر نگوييم اغتشاشات. چرا شرايطي را به وجود آوريم که چهار اغتشاشگر مجال بازي در صحنه را پيدا کنند؟
همچنين سيد مصطفي تاجزاده، فعال سياسي اصلاح‌طلب نيز با تاکيد بر اينکه اصلاحات هنوز به بن‌بست نرسيده است، مي‌گويد: مادامي که اصلاح‌طلبان بتوانند به عنوان يک جريان سياسي تشکيلات خود را داشته باشند و در انتخابات‌ها شرکت کنند و صلاحيت نامزدهاي آنها تاييد شود مستقل از اينکه مردم به آنها راي بدهند يا خير، برنامه‌هاي خود را براي برون‌رفت از مشکلات جامعه عرضه کنند، اصلاحات به لحاظ نظري ممکن است اما از نظر عملي با مشکلاتي مواجه است.
اين فعال سياسي خاطر‌نشان مي‌کند: عدم تمايل اکثريت ملت ايران به تغييرات خشونت‌آميز باعث مي‌شود که اصلاحات هنوز توان اين را داشته باشد تا به شرط انجام اصلاحات لازم در خود، مطرح باشد. دليل ديگر اين‌که هنوز اصلاحات به پايان نرسيده است، که تجربه ما در طول ساليان گذشته به ويژه بعد از حوادث ۸۸ نشان داده که جمهوري اسلامي در شرايط سخت اگرچه دير و با هزينه‌هاي غير‌ضروري، اما توانسته تصميمات درستي اتخاذ کند. با توجه به اين تجربه، اين اميد ايجاد مي‌شود که باز هم تصميم درستي اتخاذ شود و راه براي اصلاحات بنيادين براي جامعه ما پيدا شود.
تاج‌زاده با اشاره به رويکرد اصلاح‌طلبان در انتخابات اسفند ماه امسال‌ مي‌گويد: اصلاحات هم هنوز معتقد است که انتخابات موثرترين، مستقيم‌ترين، کم‌هزينه‌ترين و مطمئن‌ترين راه براي حاکميت مردم بر سرنوشت خودشان است اما با اين وجود، شرکت در انتخابات و معرفي نامزد در انتخابات به هر قيمت، نه تنها مفيد نيست‌ بلکه مي‌تواند آثار زيان باري به همراه داشته باشد. تاج‌زاده با بيان اين‌که «ما هرگز انتخابات را رها نمي‌کنيم» افزود: تاکيد مي‌کنم انتخابات موقعي در جمهوري اسلامي معنا دارد که امکان ايجاد تفاوت معنادار با انتخابات وجود داشته باشد اما اگر اين امکان به هر دليل منتفي شود، هيچ دليلي براي شرکت در انتخابات وجود ندارد. ما درباره اصل انتخابات هرگز ترديد نمي‌کنيم و با شعارهاي اصلاح‌طلبان انتخاباتي و غير انتخاباتي فريب نمي‌خوريم اما معتقديم اساس اصلاحات بر انتخابات آزاد است. بنابراين اصلاح‌طلبان با وجود اينکه در اين دوره از انتخابات خيلي مشارکت بالايي نداشتند و بر موانع پيش‌رو و همچنين کم‌کاري‌هاي خود واقف هستند اما همچنان معتقدند تنها راه و موثرترين راه اصلاح، انتخابات است. منتها بايد زمينه انتخابات آزاد براي همه جريان‌ها فراهم شود. آنها مي‌گويند بايد مسئوليت را بپذيريم و با مردم سخن‌گوييم. نبايد تحول را توام با مسئوليت و دولتمردي خود بدانيم.
ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره