فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
عبدي ميگويد برخي وزراي دولت نيز به اين نتيجه رسيده اند"که با ادامه اين حد از تنش ديگر، کاري نميشود کرد. شنيدهام که معاون اول رئيسجمهور هم، کموبيش به چنين فکري رسيده است."
"ايده انتخابات زودرس" و يا "استعفاي حسن روحاني" مباحثي هستند که در روزهاي اخير از سوي عباس عبدي تحليلگر و فعال سياسي اصلاح طلب مطرح شده و واکنشهاي فراواني در پي داشته است.
به گزارش فرارو، عباس عبدي چندي پيش در يادداشتي در روزنامه اعتماد با اشاره به بالا گرفتن سطح تنشهاي سياسي در کشور به بررسي راهکارهاي خروج از اين وضعيت پرداخت و نهايتا به اين نتيجه رسيد راه درست براي خروج از بحران موجود برگزاري انتخابات زودهنگام رياست جمهوري است.
عبدي چه مي گويد؟
به عقيده عبدي "هيچ حکومت و دولتي حتي در شرايط عادي نيز نميتواند و مجاز نيست که با اين حد از تنش مديريت خود را تداوم دهد. در بيشتر نظامهاي سياسي شيوههايي را براي چنين موقعيتهايي پيشبيني کردهاند."
او معتقد است سه راه بيشتر براي خروج از اين وضعيت وجود ندارد. "اول اينکه دولت درصدد کسب راي اعتماد از مجلس باشد تا اگر راي گرفت با اقتدار به کار خود ادامه دهد." عبدي در ادامه عنوان کرد اين کار بي فايده است چرا که "مساله اصلي موافقت يا مخالفت مجلس نيست."
اين فعال سياسي اصلاح طلب راه دوم را "تغيير کلي کابينه و آوردن افراد جديد و باانگيزه" دانست، اما در ادامه اين راه را نيز بي فايده دانست و افزود "کندي اين دولت در انتخاب همکاران، اجراي اين برنامه را ممکن است تا مدتها طولاني کند. به علاوه مساله اصلي همکاران نيستند، بلکه شخص رييسجمهور مورد نظر است. "
به اين ترتيب عبدي راه سوم و مسير درست را "برگزاري انتخابات زود هنگام" معرفي کرد و نوشت: «انتخاباتي که ميتواند همراه با انتخابات مجلس انجام شود. مثلا در ارديبهشت ماه يا حتي در اواخر اسفند ماه. همزماني در انتخابات ميتواند برآوردهکننده يکي از خواستهاي قبلي، يعني تقارن اين دو انتخابات باشد."
اين فعال سياسي پس از طرح اين پيشنهاد در گفتگو با نشريه صدا به بيان جزييات آن پرداخت. مسئله اصلي اين است که لازمه برگزاري انتخابات رياست جمهوري، "عزل"، "استيضاح" و يا "استعفاي" روحاني است.
عبدي ميگويد برخي وزراي دولت نيز به اين نتيجه رسيده اند"که با ادامه اين حد از تنش ديگر، کاري نميشود کرد. شنيدهام که معاون اول رئيسجمهور هم، کموبيش به چنين فکري رسيده است."
او با اشاره به تنشهاي موجود در شوراي عالي انقلاب فرهنگي اظهار کرد: «اتفاقي را که در جلسه شوراي عالي انقلاب فرهنگي رخ داد، مسئله سادهاي نبينيد. اين حد از توهين و برخورد و تنش (چه از طرف رئيسجمهور با آقاي ازغدي و چه بالعکس فرقي نميکند)، غيرممکن و قابلتداوم باشد.»
او معتقد است اجراي طرح افزايش قيمت بنزني از سوي دولت عجيب بوده چرا که دولت "در کوچکترين تصميمات عادي خود هم مانده و قادر به تداوم آن نيست."
عبدي ميگويد ايده "برگزاري انتخابات زود هنگام با ايده "خروج از حاکميت" در دوران اصلاحات تفاوت دارد. چرا که خروج از حاکميت ايدهاي "تهاجمي" بود، اما در شرايط کنوني ادامه اين وضع، "اصلاً به نفع هيچکس نيست." چرا که "دولت ديگر قادر نيست هيچ تصميمي بگيرد؛ مگر تصميمات بسيار خرد که هيچ دردي را دوا نميکند. "
عبدي در پاسخ به اين سوال که راهکارش براي انتخابات زودرس چيست؟، گفت: «رييس جمهور ميتواند استعفا دهد و کنار برود و بعد، تصميم بگيرند انتخابات زودرس برگزار کنند. البته، در اصل ۱۳۱ قانون اساسي هست که مقام رهبري ميتوانند کسي را به عنوان رييس جمهور معرفي کنند تا زماني که انتخابات مجدد برگزار شود. معاون اول هم همزمان استعفا دهد تا شايبه ديگري پيش نيايد. اين راه هم وجود دارد. فکر نميکنم اين پيشنهاد، مشکل حقوقي داشته باشد.»
عباس عبدي تاکيد کرده است که با استعفاي روحاني هيچ تضميني براي بهبود اوضاع وجود ندارد "بحث اين است که از اين وضعيتي که به هيچ وجه قابل دفاع نيست، عبور کنيم."
البته پيشنهاد عباس عبدي پيشتر توسط سعيد حجاريان ديگر سياستمدار اصلاح طلب مطرح شده بود. حجاريان با اشاره به اينکه در کشور "حاکميت دو گانه" وجود دارد، معتقد است شايد «پايان دادن به اين معضل، از معبر استعفاي رئيس جمهور و برگزاري همزمان دو انتخابات در اسفندماه سال جاري بگذرد تا نتيجتاً، مجلس و دولتي همسو با رؤساي همسوتر بر مصدر امور قرار بگيرند.»
در سالهاي گذشته نيز در مقاطع مختلف اين مبحث مطرح ميشد. به ويژه در سال ۹۶ پس از اعتراضات دي ماه اين موضوع بيشتر از جانب رسانههاي اصولگرا مورد توجه قرار گرفت. اما در آن مقطع روحاني با قاطعيت اعلام کرد که استعفا نخواهد دارد در درون حاکميت نيز مخالفتهايي با اين ايده صورت گرفت.
اما حالا اوضاع با سال ۹۶ تفاوتهاي زيادي دارد. دولت دوم روحاني عملا شکست خورده است. اَبَر پروژه اين دولت يعني" برجام" نفسهاي آخرش را ميکشد و راهکارهاي اقتصادي دولت نيز به نتيجه نرسيده است. فشار خارجي نيز در اوج خود قرار دارد. از همه مهمتر نارضايتي مردم از عملکرد دولت است به گونهاي که حتي عدهاي ميگويند روحاني حالا منفورترين سياستمدار تاريخ پس از انقلاب است.
واکنشها به پيشنهاد عبدي
پيشنهاد عباس عبدي با واکنشهاي زيادي در فضاي سياسي و رسانههاي روبه رو شده است. به ويژه اصولگرايان در اين باره اظهار نظر ميکنند. اصولگرايان سعي ميکنند نشان دهند به شدت با اين ايده مخالفند. برخي از آنها معتقدند پيشنهاد عبدي در واقع پوست خربزه اصلاح طلبان زير پاي دولت روحاني است.
سيد نظام موسوي از فعالان رسانهاي اصولگراي و مديرمسئول پيشين خبرگزاري فارس امروز در توئيتي درباره بحث "استعفاي روحاني"، نوشت: «استعفاي مقامات سياسي عموماً دو دليل دارد: يا بدليل ناتواني در انجام وظايف است يا محدوديت اختيارات. اختيارات آقاي روحاني بويژه در حوزههاي اقتصادي و سياست خارجي تقريبا از همه روساي جمهور قبلي بيشتر بوده و هست. پس طرح استعفاي روحاني از جانب برخي همپيمانان سياسي او چه دليلي دارد؟»
در سوي ديگر مهدي محمدي از نويسندگان پيشين کيهان معتقد است "داستان استعفاي روحاني را جدي نگيريد" چرا که "قدرت طلبتر از اين حرفهاست؛ اين را هم ميداند که استعفا در اين زمان، بخشي از عمليات براندازي است و بي عقوبت نميماند. هدف ويراني طلبان از اين بحث هم فقط نپذيرفتن مسئوليت وضع فاجعه بار موجود در آستانه انتخابات است که آن را هم به کاهدان زده اند. "
محمد عبداللهي از فعالان رسانهاي اصولگرا نيز به همين تندي به اين ايده حمله کرده است. او ميگوئيد: «فشار اصلاح طلبان تندرو براي استعفاي روحاني، اگرچه تلاشي براي زير ميز زدن و نجات خود از کارنامه دولت است، اما در واقع تبعيت از دکترين شوک بر اساس مدل عراق و لبنان است که ميتواند کشور را با يک تلاطم ساختاري روبرو کند. ناآرامي سياسي که ناآرامي اجتماعي را به دنبال خواهد داشت!»
برخي از اصولگرايان ميگويند روحاني بايد بماند و پاسخگوي عملکردش باشد.
سيد ياسر جبرئيلي استعفاي روحاني را "انتحار سياسي" ميداند. او در اين باره نوشته است: «از کسي که همه سرمايه اجتماعي خود را باخته باشد، انتحار سياسي بعيد نيست. به نظر من استعفا اسم رمز يک انتحار در آينده نزديک است.»
اما در جريان اصلاح طلب نيز طرح استيضاح مخالفاني دارد. عبدالله رمضان زاده سخنگوي دولت اصلاحات و از اعضاي شاخص اصلاح طلبان معتقد است "استعفاي روحاني" همراهي با "اقتدارگريان" است.
او در توئيتي نوشته است: «درست است که از روحاني ناراحتيم و به او انتقاد داريم و حتي بعضي از راي به او پشيمانيم، اما اين دليل همراهي ما با اقتدارگرايان حاکم بر دولت موازي پنهان نميشود، اتفاقا زاويه ما با روحاني به دليل سکوت و گاه همراهي او با آن اردوگاه و تخلف از وعده مقابله با آنان است.»
صادق زيباکلام هم مخالف ديدگاه عباس عبدي براي استعفاي روحاني است. به عقيده او با برگزاري انتخابات زودرس شرايط عوض نخواهد شد. زيباکلام افزود "به اعتقاد بنده در اسفندماه تندروترين مجلس بعد از انقلاب تشکيل ميشود و اگر انتخابات رياست جمهوري نيز برگزار شود، فردي تندروتر از احمدي نژاد و قاليباف رئيس جمهور خواهد شد. "
بازار