ايرنا/ متن پيش رو در ايرنا منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
کارشناس ارشد انديشکده شوراي آتلانتيک در واشنگتن گفت: ترامپ در تلاش است چيزي از برجام باقي نماند تا رئيس جمهوري بعدي آمريکا بتواند به آن بازگردد.
«باربرا اسلاوين Barbara Slavin » روز شنبه در گفتوگو با ايرنا افزود: نامزدهاي دموکرات گفتهاند در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري سال آينده آمريکا به برجام باز خواهند گشت و اين موضوع تندروهاي آمريکايي را نگران ميکند.
وي ادامه داد: پس از ترور سردار قاسم سليماني، زمينهاي براي گفتوگو ميان ايران و آمريکا باقي نمانده است و به نظر نميرسد تا مشخص شدن نتايج انتخابات رياست جمهوري ۲۰۲۰ تحولي ديپلماتيک رخ دهد.
اروپا و اسکلت برجام
کارشناس ارشد انديشکده آتلانتيک درباره رويکرد سه کشور اروپايي انگليس، فرانسه و آلمان براي برجام و جلوگيري از فروپاشي آن گفت: آنها تلاش ميکنند که اسکلت اين توافق برجا بماند تا پس از ترامپ، چيزي باقي مانده باشد که بتوان به آن بازگشت.
اسلاوين ادامه داد: اما سوال اينجاست که تا کجا ميتوانند اين موضوع را ادامه دهند و در برابر فشارهاي دولت ترامپ تاب بياورند. برايان هوک نماينده ويژه در امور ايران در نشست خبري روز سهشنبه (۲۷ دي) خود به پرسشها درباره تهديد تعرفهاي عليه اروپا از سوي ترامپ در صورت فعال نکردن مکانيسم ماشه، حاضر نشد پاسخ بدهد.
اين تحليلگر در ادامه تصريح کرد: در حالي که ايران گام به گام درحال خروج از برجام است، اروپاييها منتظر گزارش سازمان بينالمللي انرژي اتمي خواهند ماند. اميدوارم ايران به ميزان غنيسازي اورانيوم بالاي ۲۰ درصد حساسيت داشته باشد، در غير اين صورت، اتحاديه اروپا ممکن است سازوکار ماشه را فعال کند.
اين تحليلگر مسايل ايران با بيان اينکه اروپاييها تلاش ميکنند تا انتخابات رياست جمهوري آمريکا، موضوع را ادامه دهند؛ اظهار کرد: خويشتنداري ايران بسيار با اهميت خواهد بود.
اميد کاخ سفيد به فشار عليه ايران
اسلاوين تصريح کرد: ترامپ ميخواهد برجام کاملا از بين برود. از اين رو مهم است که چيزي از برجام تا بعد از انتخابات رياست جمهوري آمريکا باقي مانده باشد.
وي تاکيد کرد: افرادي همچون پمپئو ميخواهند که برجام به طور کامل از ميان برود. اين تصور در واشنگتن وجود دارد که سياست فشار به اين منجر خواهد شد که يا حکومت ايران به يک توافق تازه تن دهد يا اينکه فروبپاشد.
اين کارشناس سياسي در ارزيابي خود از ماههاي پاياني رياست جمهوري ترامپ گفت: به طور قطع تا برگزاري انتخابات رياست جمهوري، شانسي براي گفتوگو وجود نخواهد داشت به ويژه اينکه دولت ترامپ هيچ پيشنهاد و امتيازي همچون کاهش تحريمها ارائه نميدهد.
اسلاوين با بيان اينکه فکر نميکند ترامپ به درگيري نظامي نيز علاقهاي داشته باشد و گفت: او با ترور (سردار) قاسم سليماني از خود يک قهرمان در داخل ساخته است اما فکر نميکنم، جنگ بخواهد. مردم در آمريکا جنگ نميخواهند. اميدوارم به سوي کاهش تنش ها برويم.
وي خاطرنشان کرد: واکنش حساب شده ايران نيز به گونه اي بود که به ترامپ اجازه داد عقب نشسته و به تنش دامن نزند. البته ترامپ ادعا کرد که پاسخ ايران شديد نبود و حتي گفت که تلفات نداشتيم. بعد مشخص شد که دروغ گفته بود و تعدادي از سربازان آمريکايي مجروح شده و تحت درمان قرار گرفته اند. با اين حال بسيار کمک کرد که مساله بالا نگيرد.
سردار سپهبد قاسم سليماني فرمانده شهيد سپاه قدس و ابومهدي المهندس معاون سازمان نيروهاي مردمي عراق به همراه هشت نفر ديگر بامداد جمعه ۱۳ دي در مسير فرودگاه بغداد به دستور دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريکا و با شليک از پهپادهاي وزارت دفاع اين کشور (پنتاگون) ترور شدند و به شهادت رسيدند.
در واکنش به اين اقدام تروريستي دولت ترامپ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي بامداد چهارشنبه ۱۸ دي، از شليک ۱۵ فروند موشک بالستيک به سمت پايگاه عين الاسد آمريکا در استان الانبار عراق خبر داد.
مقامهاي کاخ سفيد براي رهايي از فشار اين اقدام تروريستي و پاسخهاي ايران، مدعي شدند سردار سليماني در حال برنامهريزي براي يک حمله فوري و حتمي عليه اماکن و نيروهاي آمريکايي بوده است.
اين مقامها با وجود پيگيري رسانههاي آمريکايي و پرسشهاي متعدد، هنوز مدارک يا شواهدي براي اين ادعاي خود مطرح نکردهاند و اظهارات آنها متناقض است به گونهاي که ترامپ مدعي شد قرار بوده است به چهار مقر آمريکايي حمله شود اما وزير دفاع او از اين مساله اظهار بياطلاعي کرد.
بازار