فرهيختگان/ متن پيش رو در فرهيختگان منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
مردم عراق خودشان عملا رفراندوم برگزار کردند و بهعنوان يک مطالبه حداکثري، فرياد استقلال عراق و خروج آمريکاييها از کشورشان را سر دادند. من فکر ميکنم که اين پيام و صدا قطعا به آنهايي که بايد برسد، رسيده است.
حسن داناييفر، سفير اسبق ايران در عراق گفت که اگر آمريکاييها به رفراندوم روزجمعه مردم عراق بيتوجهي کنند و از اين کشور خارج نشوند، خسارات و ضررهاي سنگيني را متحمل خواهند شد. او معتقد است براي مردم عراق سيادت و استقلال کشور مهمتر از هر چيزي است و بر همين اساس آنها به تهديد تحريمي آمريکا بيتوجهي کردند و به خيابان آمدند. متن اين گفتوگو را در ادامه ميخوانيد.
روز جمعه بيش از يک ميليون عراقي در اعتراض به اشغالگري آمريکا به خيابان آمدند. شما اين تظاهرات را چگونه ارزيابي ميکنيد؟
اراده مردم عراق براي بيرون راندن آمريکاييها يکبار در پارلمان تجلي پيدا کرد و نمايندگان مردم، راي به اخراج آمريکاييها دادند. بعضيها با وجود اينکه جاي هيچگونه تشکيک حقوقي و اخلاقي در مصوبه پارلمان وجود نداشت، در آن تشکيک کردند. امروز مردم عراق خودشان عملا رفراندوم برگزار کردند و بهعنوان يک مطالبه حداکثري، فرياد استقلال عراق و خروج آمريکاييها از کشورشان را سر دادند. من فکر ميکنم که اين پيام و صدا قطعا به آنهايي که بايد برسد، رسيده است. اميدوارم شرايطي در عراق به وجود نيايد که براي عراقيها و آمريکاييها مشکل به وجود بيايد. آمريکاييها و هر خارجي در عراق، بايد پيام تظاهرات روز جمعه را بگيرند و از عراق بروند. عراق متعلق به عراقيهاست و خود آنها بايد آن را اداره کنند.
ترکيب جمعيتي را که در تظاهرات حاضر بود، چطور ميبينيد؟ تلاش رسانههاي غربي اين بود که بگويند اينها شيعه يا طرفداران نزديک به ايران هستند.
اگر اين حرفها را بزنند، معلوم است خيلي غافلند. جمعيت به اين عظمت که وارد خيابانهاي عراق شد، از کل مردم عراق بود. من فکر ميکنم همه مردم عراق در اين راهپيمايي حضور داشتند. پذيرش اينکه اين جمعيت ميليوني به يک کشور مربوط است، به ضرر آنهاست. يعني يک کشور اينقدر قدرت دارد که بيش از يک ميليون انسان را توانسته به خيابانهاي بغداد بکشد. حضور ميليوني با حضورهاي چندهزار نفري خيلي معناي مختلفي دارد.
شما سالها سفير ايران در عراق بودهايد. تا به حال حضور چنين جمعيتي در عراق مسبوق به سابقه بوده است؟
يادم نميآيد. فقط در اربعين از اين جمعيت بيشتر ديدهام. بحث اربعين جداست، چراکه يک مراسم عبادي است و مردم از همه شهرهاي عراق ميآيند، ولي در اين تظاهرات عمدتا مردم بغداد بودهاند.
واکنش احتمالي مقامات آمريکايي به اين حضور چگونه است. شما تحولات آينده را چگونه ميبينيد؟ آمريکاييها چه خواهند کرد؟
آمريکاييها بايد مصوبه پارلمان عراق و رفراندوم روز جمعه مردم عراق را اجرا کنند و الا ضرر خواهند کرد.
سناريوي خاصي براي آنها قابلتحليل است؟
آمريکاييها به دنبال نيرنگها و ايجاد مشکلات براي عراق ميروند ولي مردم عراق اين توانايي را دارند که از عهده مشکلات احتمالي برآيند. مردم عراق شجاع و باتجربهاند و اين حرکات آمريکاييها را زير نظر دارند. به نظر ميرسد زمان آن رسيده که آمريکاييها حرف ملتهاي منطقه را گوش بدهند و از منطقه خارج شوند.
چقدر تلاش براي پيادهسازي سناريوي تجزيه عراق واقعي است؟
ممکن است نيرنگهايي به کار بگيرند ولي من اعتقاد دارم خواست عمومي داخل عراق وحدت اراضي است و روي اين موضوع شيعيان و اهل سنت بهطور جدي تاکيد دارند.
يعني بستر سناريوي تجزيه وجود ندارد؟
خيلي بعيد ميدانم. ممکن است تلاشهايي صورت بگيرد و ممکن است نيرنگهايي را بهخصوص در حوزه رسانه به کار بگيرند اما خواست عمومي مردم عراق تجزيه کشورشان نيست.
آمريکا پيش از اين تهديد کرده بود که اگر اخراج از عراق جدي باشد، دست به تحريم بغداد ميزند. با وجود اين مردم از خواسته خود کوتاه نيامدند. اين را چطور ارزيابي ميکنيد؟
آمريکاييها دو تهديد مجزا کردند. گفتند اگر فشار بياوريد که برويم، داعش مجددا برميگردد، يعني داعش را مجددا رها ميکنيم. اينکه ترامپ قبلا به کلينتون گفته بود شما داعش را درست کردهايد، اينجا خود را نشان ميدهد. علاوهبر اين گفتند عراق را تحريم ميکنيم، ولي واقعيت اين است که براي مردم عراق، سيادت کشورشان بالاتر است. بر اساس شناختي که به واسطه سالها حضور در عراق دارم، ميگويم که مردم عراق سيادت و استقلال کشورشان برايشان مهمتر از هر موضوع ديگري است. اميدواريم آمريکاييها کار را به آنجا نکشند که مردم عراق به شيوههاي ديگر متوسل شوند.
بازار