خبرآنلاين/ متن پيش رو در خبرآنلاين منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
درست در شرايطي که ايران از يک سو سرگرم کرونا و از سوي ديگر تحت تاثير انتخابات يازدهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي بود، کارگروه ويژه اقدام مالي از قرار گرفتن ايران در ليست سياه خبر داد.
زهرا علياکبري/ حالا مانور ۱۰ روزه دلالان بر مساله ورود ايران به ليست سياه اف اي تي اف وارد مرحله تازهاي شد. اتفاق رخ داده است، ايران در ليست سياه قرار دارد و به گفته وزير امور اقتصادي و دارايي خروج از ليست سياه نيز چندان ساده نيست .
قيمت دلار در روزهاي اخير با شکستن سد مقاومتي به کانال ۱۴ هزار تومان ورود کرده است . دلار در آخرين روز هفته بر قيمت ۱۴ هزار و ۲۰۰ تومان در صرافيهاي بانکي ايستاد و در بازار آزاد نيز کمي از ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان فراتر رفت. دلار در آخرين روزهاي آبان ماه در کانال ۱۱ هزار تومان قرار داشت.
فعالان بازار بخش مهمي از افزايش قيمت را ناشي از مانور دلالان بر مساله اف اي تي اف ميدانستند و اين نکته البته از سوي همتي، رييس کل بانک مرکزي نيز تاييد شد، حالا اما با وقوع اتفاق بازار ارز در شرايط تازه اي قرار خواهد گرفت.
عواقب ورود به ليست سياه چيست؟
هشتم آبان ماه بود که وزير امور اقتصادي و دارايي با بيان اينکه پس از پايان مهلت تعيين شده توسط گروه ويژه اقدام مالي اف.اي.تي.اف (FATF)، به صورت خودکار وارد بلک ليست ميشويم، گفت: براي خروج از بلک ليست بايد «برنامه اقدام» بنويسيم که امکان دارد شرايط سختتري در آن مطرح شود.
در عين حال معاون اسبق ارزي بانک مرکزي نيز تاکيد دارد اگر ايران وارد ليست سياه اف اي تي اف شود، بايد خود را براي رويارويي با شرايط تازه آمده کند . سيد کمال سيد علي با توصيه اکيد به مخالفان براي تشريح مباني مخالفت خود يش از اين به خبرانلاين گفت: طبيعي است اگر ما تصميم به عدم پذيرش FATF بگيريم، بايد با نقل و انتقال پول از طريق بانکها خداحافظي کنيم و طبيعي است اين وضعيت صادرات و واردات کالا به ايران را نيز ميتواند درگير خلل کند چرا که انتقال قانوني پول با مشکل روبروست.
سيد علي اضافه کرد: در شرايط کنوني عوارض نپيوستن به اف اي تي اف در اقنصاد ما روشن شده است، بازار ارز تحت تاثير اين شرايط قرار دارد و بخشي از فشار وارده به بازار ناشي از اين بلاتکليفي است، در عين حال با توجه به تحريمها ، مشکلات متعددي در مراودات بين المللي ما ايجاد شده اما بايد توجه داشت حتي کشورهاي دوستي که با ما همکاري ميکنند نيز اعلام کردهاند که در صورت نپيوستن به FATF کار با سيستم بانکي انها نيز به حالت تعليق در مي آيد چرا که اغلب اين بانک ها خصوصي هستند و از ترس قرار گرفتن در فهرست سياه ، با ايران همکاري نخواهند کرد.
شرکاي ايران چه مي گويند؟
تشديد تحريمهاي امريکا عليه ايران، بار ديگر نام چين و روسيه را در فهرست شرکا يا دوستان ايران به رخ کشيد اما حتي اين دو کشور نيز پيغامهايي درباره عواقب عدم پذيرش اف اي تي اف به ايران داده اند.
سيد محمد صدر، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام پيش تر در گفتگويي اعلام کرد: اگر دو لايحه CFT و پالرمو از سوي ايران تصويب نشود به سمت تحريمهاي بينالمللي خواهيم رفت و هيچ يک از کشورها با ايران همکاري نمي کنند. در اين زمينه روسيه و چين به صورت رسمي به ايران پيغام دادهاند که اگر اين لوايح تصويب نشود در آينده نميتوانند با ايران همکاري کنند. در نهايت ايران در يک محاصره اقتصادي جدي قرار خواهد گرفت که بسيار زيانبار خواهد بود.
همتي، رييس کل بانک مرکزي نيز موضوع پيام هايي از سوي چيني و روسيه را تاييد کرد و پيشتر گفت: پيغامهايي از سوي شرکاي ايران يعني چين و روسيه در اين خصوص دريافت شده است.
وي در سخناني صريح تاکيد کرد پذيرش FATF به صلاح سيستم بانکي کشور است، گفت: چين و روسيه به ما اطلاع دادهاند که وارد شدن ايران به ليست سياه FATF تاثير منفي بر مبادلات بانکي کشورمان با آنها خواهد داشت.
او حتي به مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به سرنوشت دو لايحه پالرمو و CFT، توصيه کرده بود: «يقين دارم اعضاي مجمع تشخيص مصلحت نظام، حتما حساسيت موضوع و ضرورت تداوم مناسبات بانکي و پولي در شرايط تحريم را در نظر ميگيرند و بپذيريم که بانک مرکزي، در حدي که در اين شرايط بسيار سخت و حساس، تکليف دارد حقي هم در تصميمسازي داشته باشد.
وي البته تاکيد دارد: قبلاً هم گفتهام هر اتفاقي درباره افايتياف بيفتد از آنجايي که ۹۰ درصد معاملات تجاري ما از مسيرهاي تحريمناپذير انجام ميشود نميتواند تأثيري در اين مقطع در بازار ارز و روابط تجاري ما داشته باشد. رئيسکل بانک مرکزي با طرح اين سؤال که «آيا فکر ميکنيد بانکهاي دنيا با ما همکاري ميکنند؟» بيان ميکند: بهخاطر تحريم امريکا و فشاري که امريکا به کشورهاي دوست ما وارد ميکند خيلي از بانکها با ما همکاري نميکنند ولي چگونه از ابتداي سال ۳۵.۵ ميليارد دلار تأمين ارز براي واردات انجام شده است؟ همين مسير را باز هم ادامه ميدهيم.
بازار ارز به کدام سو ميرود؟
قيمت ارز حالا در آستانه سدشکني دوباره قرار دارد . بيترديد فردا روز حساسي براي بازارساز است و بسياري از فعالان بازار ارز پيشبيني مي کنند بازار دستخوش حرکت انفجاري نشود چرا که بازارساز با حساسيت بالا کانال شکني دلار را رصد کرده و مانع از جهش قيمت مي شود . در عين حال بازار ارز ايران مدتهاست با حباب منفي روبرو نيست، جهش قيمت ها غالبا در دوره هايي رخ مي دهد که قيمت ارز کمتر از ارزش واقعي خود در بازار باشد اما با توجه به اينکه قيمت ارز تحت تاثير فشار سياسي بالاتر از قيمت واقعي آن است برآوردها حکايت از آن داردکه رشد قيمت ها گام به گام رخ دهد.بي ترديد فردا براي بازارهاي طلا و سکه و بورس نيز روز متفاوتي خواهد بود چرا که شرايط تغيير کرده است.
بازار