وطن امروز/ « اپيدمي کرونا يا اپيدمي سوءمديريت؟! » عنوان يادداشت روزنامه وطن امروز به قلم حسن رضايي است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
اين روزها ويروس کرونا بخشهاي مختلف کشور را درگير خود کرده است. اکنون ميتوان از تاثير کرونا بر بورس تا تاثير آن بر قيمت کلهپاچه و نقش آن در تعطيلي مدارس و دانشگاهها به يک ميزان سخن گفت. پرواضح است در چنين شرايطي، همه بايد با دولت به عنوان مدير اصلي مقابله با اين ويروس همهگير در سطح کشور همکاري و همراهي کنند. رسالت رسانهها در اين حوزه شايد سنگينتر از مابقي بخشها هم باشد. اگر در فرآيند مديريت بحران اما نقصي مشاهده شد، طبعا نميتوان با بهانههايي چون دفاع از دولت در شرايط حاد فعلي، دهانها را بست و چشم و گوشبسته، شعار «زنده باد!» سر داد؛ خاصه آنکه ما پيش از اين، مديريت آقاي روحاني را در حوزه اقتصاد ديده و طعم آن را بخوبي چشيدهايم. در شرايط فعلي هم ظاهرا و با کمال تاسف شواهدي وجود دارد که احتمال اعمال مديريتي مشابه با حوزه اقتصاد را در مواجهه با ويروس کرونا تقويت ميکند. بخوانيد...
1- سهشنبه هفته گذشته جناب رئيسجمهور اولين جلسه ستاد ملي مبارزه با کرونا را تشکيل داد. يک بخش از سخنان آقاي روحاني در اين جلسه اما مهمتر از همه برجسته شد و بيشتر به چشم آمد. ايشان ضمن بيان توصيههاي بهداشتي و لزوم هماهنگي تمام دستگاهها با ستاد ملي مبارزه با کرونا گفت: «هر جايي که ستاد از شنبه لازم ديد اگر مدرسه، دبيرستان، دانشگاه و محل اجتماعي يا مورد خاصي را تشخيص داد [براي تعطيلي] خودش اعلام ميکند. بنابراين از روز شنبه همه روالها به صورت عادي خواهد بود». شنبه هفته آينده اما هنوز فرانرسيده بود که وزير بهداشت در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: «واقعيت اين است که هفته سختي در پيش داريم. با بررسي اپيدميولوژيک که از رصدهاي بينالمللي و ملي بيماري انجام شده، روند به گونهاي ديده ميشود که پيک بيماري در روزهاي آينده است. تقاضاي من از مردم اين است که بيشتر همراهي کرده و از ترددها، واقعا کم کنند».
روند تعداد مبتلايان و فوتيها نيز از روز سهشنبه هفته گذشته بدين سو تصاعدي شد. تعداد استانهاي درگير از 13 به 27 استان رسيده، تعداد مبتلايان نيز تا لحظه نگارش اين يادداشت به نزديک 1000 نفر رسيد و آمار فوتيها هم متاسفانه همچنان رو به افزايش است. کنار هم گذاشتن اين واقعيات ما را ميترساند. ميترساند از اينکه با گذشت چند روز ديگر مسؤولان همچنان خبرهاي بدتر و بدتري درباره ويروس کرونا اعلام کنند تا در نهايت و خداي ناکرده، روال عادي مدنظر آقاي روحاني هم به سرنوشت وعدههاي عبور از رکود، قيمت دلار، ايجاد رونق اقتصادي و... دچار شود. بويژه اينکه دکتر زالي، فرمانده عمليات مديريت کرونا در تهران، شنبه هفته جاري به رسانهها گفت: «رفتار اين ويروس کاملا پيچيده است و نميتوان به صورت قطعي در حال حاضر نسبت به آن نظري را اعلام کرد. قطعا ما مدت قابل توجهي با اين ويروس درگير خواهيم بود».
2- از سويي، روند رو به گسترش ويروس کرونا در نهايت در همان شنبه مدنظر آقاي روحاني، مسؤولان دولتي را به اين نتيجه رساند که خوب است از خروج افراد مشکوک به کرونا از قم جلوگيري کنند! قائممقام دانشگاه علومپزشکي قم در همينباره گفت: «هدف از اين کار شيوع کمتر بيماري کروناست، چرا که مسأله شيوع بيماري کرونا جدي و گسترده است و بهبود افراد هم به سختي حاصل ميشود اما مردم آن را هنوز جدي نگرفتهاند و مطابق معمول رفت و آمدهاي زيادي در خيابانها دارند و حتي در برخي مناطق تجمعاتي برگزار ميکنند!» سوال اين است چه کسي جز مسؤولان دولتي- که صداوسيما هم در اين مسأله کاملا مطيع آنهاست- موجب شده مردم مسأله ويروس کرونا را با وجود خطرناک بودن، چنان که بايد جدي نگيرند؟! وقتي شخص رئيسجمهور در يک برآورد کاملا اشتباه اعلام ميکند از شنبه تمام روالها به حالت عادي بازميگردد، واقعا چرا توقع داريم مردم رفتار ديگري از خود بروز دهند؟
3- نهايتا برداشت نويسنده اين است که ظاهرا مسؤولان دولتي تدريجا دارند متوجه ميشوند آنچنان که بايد، مسأله کنترل کرونا و مبارزه با آن را جدي نگرفتهاند. ما البته دعا ميکنيم اين برداشت اشتباه باشد. اگر اين برداشت اشتباه نيست- که با توجه به شواهد، چندان هم اشتباه به نظر نميرسد- بايد سريعا به مردم اعلام شده و روند تصميمات ستاد ملي کرونا به سمت و سويي برود که آحاد مردم، خطرناک بودن ويروس را عملا لمس کنند. نميشود مدام از مردم و در خانه ماندن آنها به عنوان مهمترين اهرم مبارزه با کرونا سخن گفت ولي براي تعطيل کردن مدارس هم هي شير يا خط انداخت و استخاره کرد. از طرفي، بايد به اين مسأله بسيار مهم هم توجه داشت که در صورت گسترش بيشتر ويروس، تلفات جاني و هزينه اقتصادي مبارزه بلندمدت با آن- در هر دو بعد داخلي و خارجي- بسيار بيش از تبعات تعطيلي يکي دو هفتهاي کشور در مقطع کنوني خواهد بود.
بازار