فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
با فروکش کردن شيوع کروناويروس در چين و کنترل آن در کشورهاي شرق آسيا، اکنون اين کشورهاي پيشرفته غربي هستند که کانون اين اپيدمي بزرگ هستند. کشورهاي همچون ايتاليا، آمريکا، اسپانيا، آلمان، فرانسه، سويس، انگلستان، هلند، استراليا و بلژيک تا روز گذشته (۲۴ مارس)، بيش از ۲۵۴۵۰۰ مورد ابتلا به کروناويروس و حدود ۱۳۰۰۰ مورد مرگ و مير را، آن هم در مدت زمان بسيار اندکي به ثبت رسانده اند. اين آمار بدان معنا است که بيش از ۵۰ درصد مبتلايان و حدود ۶۰ درصد مرگ و مير جهاني کروناويروس، در کشورهاي توسعه يافته غرب رخ داده است. خبرگزاري سي ان ان در گزارشي به بررسي چرايي اين مسئله پرداخته است.
در اين آشفته بازار، آخر هفته براي بسياري از مردم لحظه خوشي تلقي ميشود. هر کسي ميتواند دوچرخه سواران و دوندگاني که پارکهاي نيويورک را شلوغ کرده اند، ببيند، کوهنورداني که نقاط زيباي انگلستان را رونق ميدهند و گروههايي که به سواحل شلوغ کاليفرنيا ميروند. اين افراد نميتوانند تصور داشته باشند که يک بيماري همه گير خطرناک جهان را در دست گرفته است.
با افزايش مبتلايان به کروناويروس جديد، ايتاليا سرنخهايي را براي آنچه ممکن است در آينده رخ دهد ارائه ميکند. با شروع شيوع کروناويروس در ايتاليا، مقامات اين کشور در ابتدا با قرنطينه کردن مناطق تحت تأثير با عنوان «منطقه قرمز» در شمال، اقدامات خود را شروع کردند. با گسترش ويروس در کل کشور، دولت ايتاليا قوانين محدوديتهاي اجتماعي را در ۹ مارس و براي کل کشور به اجرا درآورد و براي افرادي که اين قوانين را نقض ميکردند ۲۳۲ دلار جريمه و شش ماه زندان تعيين کرد.
اما صدها هزار ايتاليايي در همان ابتدا به دليل نقض اين ممنوعيت ها، با برخوردهاي پليس مواجه شدند و يک مقام صليب سرخ چين هفته گذشته اظهار داشت که اقدامات ايتاليا - که سختترين نمونه در اروپا است - به اندازه کافي دقيق نبوده است. جمعه گذشته از ارتش ايتاليا خواسته شد تا به اجراي قوانين کمک کند، زيرا مرگ و ميرها در حال افزايش بود و بيمارستانها تحت فشار بودند. آخر هفته، هنگامي که ايتاليا بيش از ۱۴۰۰ کشته را در طي يک دوره دو روزه اعلام کرد، مقامات مجبور شدند محدوديتهاي حتي سخت تري را براي مردم و مشاغل صادر کنند.
در حالي که اکنون اروپا به عنوان مرکز شيوع کروناويروس جديد، حتي جاي چين را هم گرفته، به نظر نميرسد که بسياري از کشورهاي غربي از نمونه ايتاليا عبرتي گرفته باشند. در لندن، جايي که مردم علي رغم توصيه دولت براي ماندن در خانه، به پارکها ميرفتند تا يک آخر هفته آفتابي را سر کنند، بوريس جانسون، نخست وزير انگليس، اقدامات کشورش را تشديد کرد و اساساً انگليس را از عصر دوشنبه به حالت قرنطينه درآورد.
نخست وزير انگليس اعلام کرد از اين پس: «مردم فقط براي اهداف بسيار محدود زير ميتوانند خانه خود را ترک کنند؛ خريد ملزومات اساسي، انجام ورزش روزانه، ارائه خدمات پزشکي يا رفتن به محل کار آن هم اگر کاملاً حياتي باشد. اين تنها دلايلي است که مردم ميتوانند به خاطر آن خانه خود را ترک کنيد. نبايد با دوستان ملاقات کنيد، اگر دوستانتان از شما ميخواهند که با يکديگر ديدار کنيد، بايد بگوييد" نه ". شما نبايد با اعضاي خانوادهاي که در خانه شما زندگي نميکنند ملاقات کنيد». وي افزود پليس با شکستن اجتماعات عمومي و صدور جريمه، اين قوانين را اجرا ميکند.
«مت هانکوک» وزير بهداشت انگليس نيز پيشتر گفته بود شهرونداني که نميخواهند اقدامات دولت در برقراري فاصله اجتماعي را رعايت کنند "بسيار خودخواه" هستند. اين در حالي که در آن سوي اقيانوس اطلس، «اندرو کوومو»، رئيس دولت محلي نيويورک نيز مردمي را که در پارکها جمع ميشدند را "سهل انگار"، "متکبر" و "بي احساس" توصيف ميکرد.
اما «نيک چاتر»، استاد علوم رفتاري در دانشکده بازرگاني وارويک، در گفتگو با سي ان ان اظهار داشت که اين اقدامات به اندازه کافي پيش نخواهد رفت و ميگويد رهبران غربي «پيامهاي بسيار متناقض و مبهمي در اين زمينه ارسال کردند». به عبارت بهتر اين دولتها در يک هفته گذشته به تدريج سواحل، مراکز تجاري، رستوران ها، تئاترها و مدارس را بستند و با آرامي از عموم مردم خواستند تا به توصيههاي آنها براي جلوگيري از گسترش Covid-۱۹ گوش دهند.
چاتر ميگويد: «وقتي با آرامي به مردم توصيه ميشود که کاري را انجام دهند، به نظر من مردم چنين توصيهايي را به عنوان اقداماتي که حتماً بايد انجام دهند تلقي نميکنند و چنين تصوري هم ندارد که اين توصيهها همچون قانون لازم الاجرا باشند. در واقع نميتوان از اين توصيهها چيز ديگري دريافت کرد چرا که به طور ضمني چنين القا ميکنند که چيز مهمي نيست، زيرا اگر واقعاً مهم باشد، به شما ميگوييم. ما هيچ وقت چيزهايي مانند اين را نميشنويم، «ما به شما توصيه ميکنيم جلوي چراغهاي قرمز باستيد يا به شما توصيه ميکنيم از اين طرف جاده رانندگي کنيد ...» ما فقط ميشنويم که فقط مجبور هستيم چنين کاري بکنيم و اگر نکنيم، قانون را ميشکنيم.
دولتهاي غربي تمايلي به انجام قرنطينههاي سختگيرانه که به سرعت در چين پس از شروع شيوع کروناويروس به اجرا در آمد، ندارند. در عوض، در انگلستان، آلمان و استراليا، دولتهاي محلي و ملي به مردم توصيه ميکرد که فاصله اجتماعي را رعايت کنند و به مشاغل نيز گفته شد که در صورت امکان شرايط کار در خانه را براي کارکنان خود فراهم کنند.
در آلمان پس از اعمال قوانين «ممنوعيت تماس»، آنجلا مرکل، صدراعظم اين کشور، روز يکشنبه در يک کنفرانس مطوبوعاتي ظاهر شد و پس اعلام محدوديتهاي جديد در سراسر کشور گفت که از اين پس همه تجمعات بيش از دو نفر، به استثناي کساني که در کنار هم زندگي ميکنند، ممنوع اعلام ميشود تا «کاهش تماس» به مهار گسترش ويروس بينجامد. در آخر هفته، سواحل کاليفرنيا، مسيرهاي پياده روي و پارکها به استناد دستورالعمل ايالتي براي جلوگيري از تماس نزديک با ديگران، بسته شدند. ساحل معروف «باندي» استراليا که هر هفته ميزبان صدها هزار بازديدکننده بود به دستور دولت ايالت نيوساوث ولز از روز شنبه به روي عموم مردم بسته شد.
روز دوشنبه ساکنان لندن، روز را با تصاوير نگران کنندهاي از ازدحام مردم در قطارهاي شهري آغاز کردند. تصاويري که مربوط به کارکنان بخشهاي مختلف خدماتي بود. «نيل کويل»، نماينده برموندي لندن در مجلس، تصويري از يک قطار شلوغ را توييت کرد و نوشت که وي از دولت خواسته است که «تعقيب کارفرمايان غيرمسئول که با زندگي افراد ديگر و امنيت سلامت ما ريسک ميکنند، را در نظر بگيرد».
افراد خشمگين در رسانههاي اجتماعي تصاوير خيابانهاي شلوغ و نقاط توريستي را به اشتراک ميگذارند و افرادي را که قوانين فاصله اجتماعي را ناديده ميگيرند، "Covidiots"، نام گذاري کرده اند. مسافران همچون سيل به مناطق دور افتاده سرازير ميشوند و اين نگراني را ايجاد ميکنند که بيمارستانهاي کوچک خيلي سريع ظرفيت خود را از دست بدهند. پارک ملي Snowdonia در ولز اعلام کرد که «شلوغترين روز بازديد کنندگان خود» را تجربه کرده است و از دولت خواسته است تا اقدامات و راهنماييهاي جدي تري را آغاز کند. مادر «اندي ماري» بازيگر تنيس نيز با انتشار عکسي، تريلر ترانه "به خانه برويد" را به اشتراک گذاشت.
پس چرا کسي در خانه نماند؟ روز گذشته، «گاوين نيوزوم»، رئيس دولت فدرال کاليفرنيا خطاب به افرادي که در سواحل اين ايالت به تفريح ميپرداختند گفت: "خودخواه نباشيد". نيکولا استورژون، نخست وزير اسکاتلند از مردم خواست که "اکنون وقت انجام کارهاي صحيح است" و نخست وزير استراليا، اسکات موريسون از "بي اعتنايي" مردم به قوانين فاصله اجتماعي انتقاد کرد.
اما نيک چاتر ميگويد که اين اظهار نظرهاي مقامات غربي کافي نيست. وي گفت: «در اينجا يک شکست بزرگ ارتباطي ميان مردم و مقامات وجود دارد. ما چين را ديده ايم، ما همچنين ميتوانيم به کره نگاه کنيم، ميبينيم که استراتژيهايي وجود دارند که در واقع ميتوانند کار را انجام دهند؛ بنابراين راه حلها صرفاً نظري نيستند». وي افزود: «در چين، مسئله اصلي فقط قرنطينه بسيار سختگرانه بوده است و احتمالاً سختگرانهتر از آن چيزي که واقعاً مورد نياز بود. اما ما ميدانيم که يک فشار بسيار شديد عمل خواهد کرد. در کره، مردم آزادي بيشتري براي حرکت در اختيار داشتند، اما آنها در مقياس گسترده آزمايشات بسيار شديدي انجام داده اند؛ بنابراين احتمالاً ترکيبي از اين استراتژيها مورد نياز است تا بتوان بر اين اپيدمي غلبه کرد».
در چين هرچند که اين امر موجب شده است که برخي از ساکنان نتوانند بيش از يک ماه از آپارتمانهاي خود خارج شوند و اقتصاد به شدت تحت تأثير قرار گرفت، اما اين کشور در چند روز هيچگونه مورد ابتلاي بومي در مرکز شيوع اوليه کروناويروس مشاهده نکرد. در هنگ کنگ نيز قوانين سختگيرانه فاصله اجتماعي، موثرترين اقدام براي پايين نگه داشتن ميزان آلودگي در اين منطقه بوده است. در هنگ کنگ افراد تازه وارد با دستبند الکترونيکي که نظارت بر نقض قرنطينه را کنترل ميکند، مراقبت ميشوند. در «همينگوي»، يک نوار در منطقه ديسکاوري خليج هنگ کنگ که جمعيت زياد خارجي دارد، هفته گذشته "يک هشدار به هر کس که از اروپا برگردد" صادر کرد مبني بر اينکه دوربينهاي مدار بسته هر گونه نقض قوانين فاصل اجتماعي را به مقامات گزارش خواهند داد.
در حال حاضر برخي از کشورهاي اروپايي براي کند کردن شيوع ويروس اقدامات بيشتر و جدي تري را در پيش گرفته اند. در فرانسه هزاران برگ جريمه براي کساني که قوانين ضد مسافرتي اين کشور را نقض کردهاند، صادر شده است. فرانسه همچنين در اين مدت اقدام به بستن پارکها و سواحل بيشتري کرده است.
نيک چاتر ميگويد، اگر رهبران جوامع غربي ميخواهند مردم همکاري بيشتري در زمينه مبارزه با شيوع کرونا ويروس انجام دهند، بايد قواننين مربوطه را "اجباري" کنند، پيش از آن که خيلي دير شود.
بازار