تابناک/ متن پيش رو در تابناک منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
اين روزها مبارزه با کرونا تبديل به آزموني براي تمامي دولت ها به مفهوم عام آن در سراسر دنيا شده است؛ ويروسي خطرناک و وحشي که مقابله با آن به سختگيري هاي زياد و اجراي قاطعانه تصيمات و صد البته هماهنگي با تمامي ارگان ها و نهادها نياز دارد.
حدود 40 روز از ورود مهمان ناخوانده کرونا به کشورمان مي گذرد و از همان ابتدا تصميمات بسياري براي مقابله با آن از تعطيلي مدارس و دانشگاه ها تا تعطيلي مراکز تجاري و اصناف غيرضروي گرفته شد اما سوال اين است که مجلس شوراي اسلامي چقدر در اين تصميم گيري ها نقش داشته است؟
براي پاسخ به اين سوال يادآوري چند نکته ضروي است؛ اول اينکه وظيفه نمايندگان قانون گذاري و نظارت بر اجراي درست قوانين است. به نظر نمي رسد براي مقابله با کرونا احتياجي به قانون گذاري جديد باشد اما از باب نظارت قطعا نمايندگان مي توانند نقش به سزايي ايفا کنند. نکته ديگر تعطيلي جلسات علني مجلس شوراي اسلامي از 7 اسفند آن هم بنا به توصيه ستاد ملي مبارزه با کرونا است که هيات رييسه مجلس با استناد به ضرورت عمل به اين توصيه مجوز برگزاري جلسات را نداد.
با توجه به اين وضعيت راهکار باقي مانده نمايندگان براي انجام وظيفه نظارتي شان و رايزني با دولت جهت انجام اقدامات لازم جهت مقابله با کرونا مذاکرات تلفني و بعضا حضوري، مکاتبات مکتوب و يا اظهار نظر از طريق گفت و گو با رسانه ها و يا استفاده از صفحات شخصي خود در صفحات مجازي به خصوص توييتر بوده است. کما اينکه در روزهاي اول هم 5 نماينده مجلس عضو قرارگاه مقابله با کرونا شدند که بعدها با فعال شدن ستاد مبارزه با کرونا عملا اين قرارگاه از حيض انتفاع افتاد.
البته در اين شرايط دو جلسه مجازي مجلس به عنوان راهکاري براي تشکيل جلسات در شرايط اضطراري همچون وضعيت فعلي برگزار شد، جلساتي که با وجود آزمايشي بودن آن مجالي را براي نمايندگان بود تا نظرات و بيشتر انتقادات خود را نسبت به تصميمات اتخاد شده براي مبارزه با کرونا مطرح کنند به گفته طيبه سياووشي نماينده تهران بيشتر اعتراضات حول عدم تعطيلي نيمه اول فروردين در کشور بود، اينکه چرا حداقل دولت تا نيمه فرودين يعني ايام تعطيلات نوروز ادارات را تعطيل نکرده است.
مجتبي ذوالنور نماينده قم هم گفت که اکثر انتقادات و پيشنهادات نمايندگان درباره کوتاهي دولت و رييس جمهور در عدم اجراي قرنطينه اجباري بوده و اي کاش ريس مجلس اين موضوع و مطالبات را به طور جدي پيگيري کرده و رييس جمهور نيز اقدام جدي کند.
او همچنين تاکيد کرد که دولت بايد با اعمال جريمه و مجازات جلوي ترددهاي غيرضروري را بگيرد تا زنجيره انتقال کرونا قطع شده و هر چه زودتر اين بحران تمام شود.
در اين بين علي لاريجاني رييس مجلس شوراي اسلامي نيز مستمرا از طريق تلفن، حضوري و يا مکاتبات تلاش کرد که خلا تعطيلي مجلس را پر کند ، آخرين نمونه آن حضور در بيمارستان امام خميني(ره) به عنوان يکي از مراکز درماني کرونا بود.
آن چه مشخص است قاطبه نمايندگان به عنوان رابط بين مردم و دولت به دنبال انجام اقدامي ولو اندک براي مقابله با کرونا هستند. برخي از آن ها همچون فاطمه ذوالقدر نماينده تهران راهکار پيشگيري از شيوع کرونا را تعطيلي ادارات و يا محدود کردن فعاليت کارکنان مي دانند تا جلوي انتقال بيماري گرفته شود.
برخي ديگر همچون اصغر سليمي نماينده سميرم بر قرنطينه شهرها آن هم حداقل به مدت يک ماه تاکيد مي کنند با اين استدلال که کشورهاي بسياري با قرنطينه کردن شهرها تا حد زيادي در کنترل کرونا موفق بوده اند لذا اگر قرنطينه اجرا نشود ظرفيت بيمارستان هاي کشور جوابگوي بيماران نيست و مرتب بر تعداد بيماران کرونايي اضافه مي شود.
نظري که محمد علي وکيلي عضو هيات رييسه مجلس هم با آن موافق بوده و معتقد است که اقدامات همچون ضدعفوني معابر عمومي تاثيري در کنترل کرونا نداشته و فقط موجب هدررفت منابع و گاها غفلت بيشتر ميشود بنابراين تنها و تنها راه، قرنطينه عمومي است.
البته قرنطينه کردن شهرها مستلزم در نظرگرفتن منابعي براي کمک هزينه به مردم به خصوص نيازمندان است که ظاهرا برخي نمايندگان با تهيه طرح سه فوريتي فکري براي آن کرده اند. دراين باره بهروز بنيادي نماينده کاشمر گفت که تعدادي از نمايندگان پيشنهاد داده اند براي رعايت قرنطينه و جلوگيري از خروج افراد از خانه به هر فرد يارانه بگير حداقل 500 هزار تومان تا پايان فروردين داده شود.
لازم به يادآوري است که اجرايي شدن اين طرح منوط به موافقت دولت است . در همين باره سليمي سخنگوي کميسيون شوراها تاکيد کرد: در صورتي اين گونه طرح ها قابليت اجرايي شدن دارد که دولت بار مالي آن را بپذيرد که در شرايط بعيد است دولت بتواند بار مالي چنين طرح هايي را تقبل کند.
به هر حال بايد منتظر ماند و ديد چقدر فشار نمايندگان مجلس به دولت براي تعطيلي کامل ادارات، قرنطينه شهرها و جلوگيري از ترددهاي غيرضروي کارگشا خواهد بود.
بازار