نماد آخرین خبر

پیش‌بینی بازار‌های سرمایه‌گذاری در سال ۹۹

منبع
فرارو
بروزرسانی
پیش‌بینی بازار‌های سرمایه‌گذاری در سال ۹۹
فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست پيش‌بيني‌ها از بازار دلار نشان مي‌دهد احتمالا مثل دو سال گذشته باز هم ارديبهشت‌ماه سختي را در پيش داشته باشيم. در بازار طلا کاهش اونس جهاني به کمکمان خواهد آمد و جلوي افزايش قيمت طلا را خواهد گرفت. بازار مسکن به شکل نااميدکننده‌اي به استقبال سال ۹۹ آمده. افزايش قيمت مصالح در نيمه دوم سال ۹۸، خود را در قيمت تمام شده مسکن در سال ۹۹ نشان خواهد داد
سال ۹۹ نتوانسته نظر کارشناسان اقتصادي را به خود جلب کند. اغلب آن‌ها نسبت به اتفاقاتي که قرار است در سه ماه اول امسال بيافتد چندان خوشبين نيستند. پيش‌بيني‌ها از بازار دلار نشان مي‌دهد احتمالا مثل دو سال گذشته باز هم ارديبهشت‌ماه سختي را در پيش داشته باشيم. در بازار طلا کاهش اونس جهاني به کمکمان خواهد آمد و جلوي افزايش قيمت طلا را خواهد گرفت. بازار مسکن به شکل نااميدکننده‌اي به استقبال سال ۹۹ آمده. افزايش قيمت مصالح در نيمه دوم سال ۹۸، خود را در قيمت تمام شده مسکن در سال ۹۹ نشان خواهد داد. بي‌خبري يک ماهه از بازار خودرو و توقف طرح‌هاي فروش فوري توسط خودروساز‌ها اميد‌ها از بازگشت روند نزولي به بازار را از بين برده و در سال ۹۹ هم پيشبيني‌ها حاکي از ادامه‌دار بودن روند گراني است.
دلار احتمالا گران مي‌شود به گزارش فرارو، فصل بهار در دو سال گذشته چندان خوش‌يمن نبوده. اين مورد حداقل در بازار ارز به اثبات رسيده است. چراکه هم در سال ۹۷ و هم در سال ۹۸ ارديبهشت‌ماه شاهد افزايش قيمت دلار بوديم. امسال قله‌اي که در ارديبهشت‌ماه در بازار ارز به وجود آمد، تا ماه‌ها به عنوان بيشترين قيمت دلار طي سال ۹۸ شناخته شد. اتفاقي که ممکن است امسال هم شاهد آن باشيم. به خصوص که يکي از عوامل کاهش قيمت دلار در فصل بهار از بين رفته است. هر ساله مسافراني که دلارهايشان را در سفر‌هاي خارجي خرج نکرده‌اند، براي بازگشت به ريال وارد بازار ارز مي‌کنند. اين مورد تا حدودي باعث افزايش نسبي عرضه دلار مي‌شد، اما امسال با توجه به تعطيلي سفر‌هاي نوروزي، ديگر چنين اتفاقي نخواهد افتاد و مي‌تواند در افزايش قيمت دلار تاثيرگذار باشد. مورد دوم درباره تعطيلي بازار است. زماني که بازار آزاد به طور کامل دست دلال‌ها بيافتد، آن‌ها هر نرخي که بخواهند براي ارزهايشان در نظر مي‌گيرند. از آنجايي که آن‌ها علاقه چنداني به کاهش قيمت دلار ندارند، مي‌توان گراني دلار را دست کم در سه ماه اول سال ۹۹ محتمل دانست. کما اينکه در ماه آخر سال ۹۸ به خصوص هفته پاياني شاهد افزايش قيمت چشمگير دلار از کانال ۱۳ هزار توماني به ۱۶ هزار توماني بوديم. اتفاقي که در پي يکه‌تازي دلال‌ها در بازار آزاد افتاد. قرار گرفتن نام ايران در ليست سياه FATF و بروز موانع جديد براي صادرات، ممکن است روند بازگشت ارز به کشور را بيش از پيش مختل کند. عاملي که به احتمالات گران شدن دلار دامن مي‌زند.
طلا احتمالا گران نمي‌شود شرايط در بازار طلا تا حدودي نسبت به بازار ارز متفاوت است. يکي از عوامل تعيين کننده در بازار طلا، قيمت جهاني اونس است که اين روز‌ها شرايط مساعدي ندارد. از زمان شيوع ويروس کرونا در کل دنيا، اونس جهاني از کانال هزار و ۶۰۰ دلاري خداحافظي کرده و اين روز‌ها به محدوده هزار و ۴۷۰ دلار رسيده است. اين کاهش ۱۰ درصدي به احتمال زياد مي‌تواند روي قيمت طلا در بازار ايران تاثيرگذار باشد. کما اينکه در روز‌هاي پاياني سال ۹۸ با وجود افزايش قيمت دلار، طلا در جا مي‌زند و حتي در روز‌هايي شاهد کاهش قيمت آن تا ۵۷۰ هزار تومان به ازاي هر گرم بوديم. از آنجا که ويروس کرونا به همين زودي‌ها دست از سر بازار‌هاي مالي برنخواهد داشت، احتمال ادامه‌دار بودن کاهش قيمت جهاني اونس طلا در سال ۹۹ وجود دارد و اين مورد مي‌تواند روي بازار داخلي تاثير بگذارد. حتي اگر عاملي براي کاهش قيمت طلا به حساب نيايد، جلوي افزايش آن را تا حد زيادي خواهد گرفت و براي همين به احتمال بالا شاهد گراني چشمگير طلاي ۱۸ عيار نباشيم. از طرف ديگر حذف ماليات بر اصل طلا در سال ۹۹ مي‌تواند قيمت مصنوعات طلا را تا حد زيادي کاهش دهد. چراکه با اجرايي شدن قانون جديد ماليات بر ارزش افزوده، تقريبا ۹ درصد از قيمت هر گرم مصنوعات طلا کاهش پيدا خواهد کرد و اين مورد يعني ارزاني ۵۰ تا ۶۰ هزار توماني براي هر گرم مصنوعات طلا.
سکه احتمالا ارزان نمي‌شود سکه در سال ۹۹ بين دو راهي دلار و طلا قرار مي‌گيرد. از طرفي بازار ارز آن را به سمت گراني مي‌کشد و ثابت ماندن قيمت طلا به عنوان ترمز عمل خواهد کرد. نکته‌اي که بايد درباره سکه به آن توجه داشته باشيم، ارزش واقعي آن است. بررسي‌ها نشان مي‌دهد سکه در روز‌هاي پاياني سال ۹۸ مطابق با ارزش طلاي به کار رفته در ضرب آن معامله مي‌شد. اين يعني قيمت سکه به هيچ وجه حباب ندارد. درست برعکس سال ۹۷ که همگام با تلاطم بازار ارز، شاهد به وجود آمدن حباب ۵۰۰ هزار توماني در قيمت سکه بوديم. با توجه به اينکه قيمت سکه در بازار آزاد تفاوتي با ارزش طلاي آن ندارد، احتمال ارزان شدن سکه کاملا دور از انتظار است. چراکه هيچکس حاضر نخواهد شد سکه‌هايش را ارزان‌تر از طلاي به کار رفته در آن بفروشد. با اين تفسير سکه در سال ۹۹ ارزان‌تر نخواهد شد و به احتمال زياد در محدوده کانال شش ميليون باقي خواهد ماند. اين مورد دست کم براي سه ماه اول سال محتمل است.
بورس احتمالا با روز‌هاي اوج خداحافظي کند زنگ هشدار در بازار بورس به صدا درآمده است. سقوط چشمگير قيمت نفت به محدوده ۱۷ دلار آن هم در مدت کمتر از دو ماه حسابي بازار بورس را تحت تاثير خود قرار خواهد داد. چه بسا تجربه سقوط کم‌سابقه شاخص داو جونز در بورس آمريکا طي روز‌هاي اخير، در بورس تهران تکرار شود. کاهش قيمت نفت، کاهش ارزش فرآورده‌هاي نفتي را در پي دارد. با اين حساب شرکت‌هاي پتروشيمي روز‌هاي چندان خوبي در سال ۹۹ در پيش نخواهند داشت. از آنجا که عمده شرکت‌هاي بزرگ و تاثيرگذار در بورس، در گروه محصولات شيميايي، معدني و فلزات اساسي قرار دارند و همگي با مشکلاتي مثل کاهش قيمت نفت و کاني‌هاي فلزي روبرو هستند و با عملکرد نامطلوب اين شرکت‌ها، بورس به لبه پرتگاه صخره‌اي که يک سال در حال صعود آن بوده، نزديک مي‌شود. چنين روز‌هايي مي‌تواند يادآور اتفاقات سال ۹۳ و ۹۴ براي سرمايه‌گذاران در بازار بورس باشد. بورس در سال‌هاي ۹۱ و ۹۲ مشابه آنچه در سال ۹۸ اتفاق افتاد، شاهد رشد چشمگيري بود و در سال‌هاي بعد، با وجود آمدن حباب قيمت‌ها و صعود بيش از حد، بورس وارد فاز اصلاحي بلند مدت شد و تا دو سال با روند منفي به استقبال سرمايه‌گذارانش آمد. چنين اتفاقي در سال ۹۹ بسيار محتمل است. مرتضي عزتي، اقتصاددان معتقد است سال ۹۹ سال خوبي براي بازار سرمايه نيست و اگر بانک مرکزي، وزارت اقتصاد و به طور کلي دولت چاره‌اي براي اين وجوهي که احتمالا در سال ۹۹ از بازار سرمايه خارج مي‌شوند نيانديشند، ممکن است جاي ديگري را دچار اختلال کند. ميثم رادپور، کارشناس اقتصادي هم مي‌گويد بازار سرمايه بيش از ارزش واقعي‌اش رشد کرده است، ولي به اين معني نيست که شاخص بورس رشد نمي‌کند. در شرايطي که بازار بيش از حد منطقي رشد مي‌کند، انتظار اين است که برگردد، ولي آيا شاخص کل برمي‌گردد؟ واقعا مشخص نيست، اما طبق قاعده و اصول اقتصادي اگر معتقد باشيم که فشار‌هاي اقتصادي بلاخره تاثير خود را مي‌گذارند انتظار اين است که برگردد.
خودرو احتمالا به گراني ادامه مي‌دهد به گزارش فرارو، يک ماه است از بازار خودرو بي‌خبريم. قيمت‌ها هيچکدام مشخص نيست و صرفا بر اساس چند نقل قول از مسئولان اتحاديه نمايشگاه‌داران گفته مي‌شود قيمت خودرو رو به کاهش است. در حالي که بررسي همين نقل قول‌ها نشان مي‌دهد قيمت‌ها همچنان در اوج باقي مانده‌اند. از طرف ديگر شرکت‌هاي خودروسازي به کلي طرح‌هاي فروش فوري را کنار گذاشته‌اند و محصولاتشان را صرفا در طرح‌هاي پيش فروش، آن هم با شرايط عجيب و غريبي مثل قيمت نهايي غيرقطعي عرضه مي‌کنند. اين اتفاق باعث شده در سال پيش رو دست کم در سه ماه اول شاهد روز‌هاي خوبي در بازار خودرو نباشيم. طرح‌هاي پيش فروش عموما در ماه‌هاي خرداد و تيرماه سررسيد مي‌شوند و تا آن زمان عرضه خودرو از طرف کارخانه به بازار بسيار محدود است. اين مورد مي‌تواند به افسارگسيختگي قيمت‌ها در بازار آزاد خودرو دامن بزند و همچنان شاهد افزايش قيمت خودرو باشيم. به خصوص که هيچ تمايلي به کنترل بازار از طرف شرکت‌هاي خودروساز مشاهده نمي‌شود. تنها اميد‌ها براي کاهش قيمت خودرو در بازار، آزاد شدن واردات خودرو بر اساس لايحه بودجه سال ۹۹ بود که نهايتا توسط شوراي نگهبان رد شد. دليل اين تصميم حمايت از توليد داخل عنوان شده است.
مسکن احتمالا گران خواهد شد پيشبيني‌ها از تغييرات قيمت مسکن در سال ۹۹ نشان مي‌دهد در سال جديد قيمت مسکن دست کم به اندازه نرخ تورم افزايش پيدا خواهد کرد. تازه اين يکي از خوشبينانه‌ترين پيشبيني‌ها از بازار مسکن ۹۹ است. دبير کانون انبوه‌سازان مي‌گويد در حال حاضر هزينه‌اي که فقط دستگاه‌هاي خدمات‌رسان مثل شهرداري، نظام مهندسي و نهاد‌هاي مالياتي از سازندگان دريافت مي‌کنند، هزينه توليد مسکن را متري ۷۰۰ هزار تومان افزايش مي‌دهد. به اين مبالغ هزينه زمين، مصالح ساختماني و دستمزد را اضافه کنيد؛ بنابراين دولت نمي‌تواند مسکن ملي را با قيمت مناسبي به دست متقاضيان برساند. در نيمه دوم سال ۹۸ قيمت آهن آلات و مصالح ساختماني رشد قابل توجهي داشت. تنها در يک ماه گذشته فولاد با رشد قيمت مواجه بود و به حدود شش هزار و ۵۰۰ تومان در هر کيلوگرم رسيد. اين هزينه‌ها خود را در قيمت تمام شده واحد‌هاي مسکوني در سال آينده نشان مي‌دهد.
بيت‌کوين احتمالا به سقوط ادامه مي‌دهد درحالي‌که انتظار مي‌رفت، با سقوط بازار سهام و وحشت سرمايه‌گذاران به‌دليل شيوع ويروس کرونا، ارزش دارايي‌هاي امن از جمله بيت‌کوين افزايش پيدا کند، اما اين ارز ديجيتال هم در هفته‌هاي اخير با نوسانات بسياري مواجه شده. ارزش هر بيت‌کوين در يک ماه و نيم اخير از محدوده ۱۰ هزار دلار به چهار هزار دلار سقوط کرده و در حال حاضر حول و حوش پنج هزار و ۸۰۰ دلار نوسان دارد. به گفته ساجد گودرزي، کارشناس بازار ارز‌هاي ديجيتال، در سال‌هاي آينده، بزرگ‌ترين رکود بازار سهام را در طول تاريخ تجربه خواهيم کرد. آن‌ها رکود پيش رو را حتي با بحران مالي سال ۲۰۰۸ مقايسه کرده و مي‌گويند در آن زمان بحث بحران بيشتر به‌سوي بازار ملک و مسکن بود؛ اما بحران پيش رو بسيار گسترده‌تر خواهد بود. به‌اين‌ترتيب، وجه نااميدکننده اين بازار اين است که اگر بحراني گسترده رخ دهد، انتظار مي‌رود، قيمت بيت‌کوين بيش از بازار‌هاي ديگر کاهش پيدا کند.
#باهم_شکستش_مي‌دهيم ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد