اعتماد/ متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
ميثم سليماني/ حدود 4 سال از انتخابات رياستجمهوري سال 2016 ميگذرد. اما هنوز حواشي آن به پايان نرسيده است و با وجود اينکه پرونده تحقيقات آن بسته شده ولي بررسي گزارشهاي مربوط به آن ادامه دارد. از سوي ديگر کميته اطلاعاتي سناي امريکا که تحت رهبري جمهوريخواهان قرار دارد در آخرين بررسي که انجام داده رسما دخالت روسيه را در انتخابات 2016 تاييد کرده است.
کميته اطلاعاتي سناي امريکا، ارزيابيهاي اطلاعاتي که از ژانويه سال 2017 در خصوص دخالت روسيه در انتخابات رياستجمهوري سال 2016 بوده را به شکل بيطرفانه و به دور از تعصبات سياسي بررسي کرده و در اين گزارش مشخص ميکند، مسکو در به قدرت رسيدن و پيروزي دونالد ترامپ در اين انتخابات نقش داشته است. اما اگر مراجعه به سند اصلي صورت گيرد بيشتر صفحات آن مشکي شده و داراي طبقهبندي هستند.
ريچارد بور، رييس جمهوريخواه کميته اطلاعاتي سناي امريکا گفت: اين کميته دليلي براي مخالفت با نتيجهگيري انجام شده در اين گزارش تحقيقاتي سال 2017 نديده است.
سيا و ساير آژانسهاي اطلاعاتي و جاسوسي امريکا طي هفتههاي آخر دولت اوباما، ارزيابيهايي انجام دادند و نسخهاي از آن را در تاريخ 6 ژانويه سال 2017 منتشر کردند. اين گزارش نشان از يک عمليات مخفي از سوي روسيه براي تضعيف دموکراسي امريکا بود و در اين اقدام از سوي روسيه اين تلاش صورت گرفته تا دونالد ترامپ پيروز انتخابات رياستجمهوري امريکا شود.
گزارش و نتيجهگيري جديد کميته اطلاعاتي سناي امريکا که نتيجهگيري گزارشهاي پيشين را تاييد کرده، انتقادات فراواني را از سوي هواداران دونالد ترامپ، رييسجمهور کنوني امريکا مطرح کرده است. آنها معتقدند اين گزارشها به رهبري جان برنان، مدير وقت سيا تهيه شده که يکي از منتقدين درجه اول دونالد ترامپ محسوب ميشود.
کميته اطلاعاتي عنوان کرده که اين نتيجهگيري را تحت تاثير نفوذ هيچ نيرو يا گروهي انجام نداده است.
در اين گزارش آمده است در تمام مصاحبههاي کساني که در تهيه و ارزيابي اين گزارش انجام دادند، کميته اطلاعاتي بارها شنيده که تحليلگران در آن زمان نيز تحت هيچ گونه فشار سياسي قرار نداشتند تا به نتيجهگيري خاص دست پيدا کنند. همه تحليلگران نيز براي بحث و گفتوگو و مخالفت با محتوا و ارزيابي سطح اطمينان از گزارش نيز آزاد بودند. اين نتيجهگيري بسيار قابل توجه است. زيرا گفته ميشود، ويليام بار دادستان کل ايالات متحده در حال بررسي نقش برنان در ارزيابي جامعه اطلاعاتي امريکا در خصوص انتخابات سال 2016 است.
به نظر ميرسد، تيم قضايي دولت به شدت علاقهمند است از جان برنان انتقام ترامپ را بگيرد. ترامپ معتقد است، تيم اطلاعاتي و روساي دستگاههاي زيرمجموعه باراک اوباما اواخر دوره تصدي خود اين توطئه را عليه دونالد ترامپ راهاندازي کردهاند. ويليام بار مدعي است به دنبال آن است، افرادي که مشکوک به سوءاستفاده از شرايط و موقعيت خود بودند را معرفي کند تا عدالت براي آنها برقرار شود. اين همان چيزي است که روي آن تمرکز شده است.
در بسياري از گزارشهايي که ميان سيا و آژانس امنيت ملي امريکا رد و بدل شده و حتي در خصوص سطح اطمينان از آن اختلافاتي وجود داشته اما نتيجه نهايي همه گزارشها عنوان ميکرد که ترجيح روسيه پيروزي ترامپ در انتخابات بوده است. سيا در گزارش خود با اطمينان بالايي اين موضوع را مطرح کرده و آژانس امنيت ملي امريکا درجه اطمينان را متوسط اعلام کرده است.
در گزارش کميته اطلاعاتي مجلس آمده است، اختلاف نظر درباره جزييات ميان سيا و NSA وجود داشته که معمولا ميان دو دستگاه اطلاعاتي به خصوص ميان تحليلگران عادي است. در اين گزارش همچين تاکيد شده، تصميم براي اعلام سطح اعتماد به اين گزارش برعهده جان برنان، مدير سيا و مايکل راجرز، رييس آژانس امنيت ملي امريکا قرار گرفته است. هر دو نيز نظرات نهايي خود را به شکل مستقل اعلام کردهاند.
به گزارش ان بيسي مارک پليمرپولوس، مامور بازنشسته که در پرونده گردآوري اطلاعات سيا نقشآفريني داشته، ميگويد: ارزيابي مربوط به مداخلات روسيه يک ارزيابي کامل از سوي همه منابع بود که توسط تحليلگران عاليرتبه جامعه اطلاعاتي نوشته شده بود. اين يک سند درجه يک بود که تلاشهاي واقعي روسيه براي براندازي دموکراسي در امريکا را آشکار ميکرد. هيچ ترديدي نيست که روسيه در انتخابات ما دخالت کرده است. او در خصوص نقاط کليدي اين گزارش ميگويد: تجزيه و تحليلهاي ما در سال 2017 نشان ميدهد که رييسجمهور روسيه، ولاديمير پوتين دستور داد تا يک کارزار براي تاثيرگذاري در انتخابات سال 2016 انجام دهد. هدف روسيه از اين اقدام تضعيف اعتماد عمومي مردم به روند دموکراتيک انتخابات در ايالات متحده بود و در گام دوم قصد داشت تا اجازه ندهد، هيلاري کلينتون در انتخابات پيروز شود.
در يافته کليدي ديگر که در گزارش جديد سنا مورد تاييد قرار گرفته، تاييد ميکند که اطلاعات مربوط به يافتههاي کريستوفر استيل، جاسوس پيشين انگليسي تا حد زيادي ناديده گرفته شده و آن به عنوان مرجع هيچ يک از نتيجهگيريهاي دستگاههاي اطلاعاتي قرار نگرفته است. اين در حالي است که طرفداران ترامپ تاکيد بسيار زيادي داشتند که نتيجهگيري و تحقيقات دستگاههاي اطلاعاتي امريکا بر مبناي اين جاسوس سابق بريتانيايي بوده و هيچ گونه اعتباري ندارد اما عملا اين گزارش يک خط بطلان روي اين فرضيه کشيده است. دونالد ترامپ معتقد بود که اين جاسوس بريتانيايي از سوي دموکراتها استخدام شده تا عليه او دسيسهچيني کند و مدعي بود که دستگاههاي اطلاعاتي امريکا بر مبناي يافتهها و گزارشي که او داده بود، نتيجهگيري انجام دادهاند.
گفتني است به اصرار مقامهاي افبيآي پرونده استيل در ضميمه گزارش اصلي درج شده است چراکه معتقد بودند، سند بايد شامل همه مواردي باشد که آژانسها درباره موضوع دخالت روسيه گفته بودند و در اين گزارش آمده است. راجرز، رييس وقت NSA در واکنش به اين درخواست عنوان کرده که اطلاعات استيل نبايد در بدنه گزارش قرار گيرد اما آن را در پيوست قرار خواهيم داد. گفتني است در حالي گزارش دستگاههاي اطلاعاتي امريکا در کميته سنا مورد تاييد قرار گرفته که پشتيبانان دونالد ترامپ نيز در آن حضور پررنگ داشتهاند و مديريت کار نيز با جمهوريخواهان بوده ولي روند تهيه گزارش به شکل دو حزبي انجام شده است. با اين حال مهر تاييد کميته اطلاعاتي سنا نيز در نهايت کمکي به اين نخواهد کرد که برخي طرفداران پروپاقرص ترامپ کماکان گزارش دستگاههاي اطلاعاتي را بپذيرند.
بازار