نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

سفر بدون‌ محدودیت ایرانیان در دوران کرونا

منبع
شرق
بروزرسانی
سفر بدون‌ محدودیت ایرانیان در دوران کرونا
شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست اگرچه نوروز امسال در ايران با خانه‌نشيني و قرنطينه همراه بود اما هنوز تعطيلات پايان ماه مبارک رمضان و عيد فطر از راه نرسيده ميليون‌ها ايراني کوله‌بار سفر بسته و به جاده زده‌اند. موج تازه سفرها در حالي است که براساس آمار رسمي وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا، تعداد مبتلايان و جان‌باختگان ويروس کرونا و بيماري کوويد۱۹ در ايران و در هفته‌هاي گذشته روند کاهشي چشمگيري داشته و انتظار مي‌رفت با ادامه قرنطينه و فاصله‌گذاري فيزيکي اين روند ادامه پيدا کند اما ‌به نظر مي‌آيد سفرهاي تازه ممکن است موج جديدي از بيماري بسازد. اين سفرهاي بدون محدوديت رسمي در حالي است که بسياري از کارشناسان و حتي پزشکان در روزهاي گذشته دراين‌باره هشدار داده بودند و خواستار ايجاد محدوديت رسمي براي سفرهاي خارج از استان شده بودند. با اين توضيحات و پيش‌بيني‌ها، چرا دولت و ستاد مقابله با کرونا تاکنون محدوديتي براي سفرهاي تعطيلات عيد فطر ايجاد نکرده و آيا راهکاري براي کنترل شيوع ويروس در اين موج گسترده سفرها در نظر گرفته شده است؟
آمار تازه چه مي‌گويد؟ روند کاهش ابتلا و حتي جان‌باختگان ويروس کرونا در ايران، پيش از آغاز ماه رمضان آغاز شد و تا نيمه اول اين ماه هم ادامه پيدا کرد تا اينکه به ثباتي نسبي رسيد. حالا آمار جان‌باختگان روزانه به کمتر از ۸۰ نفر رسيده و تعداد مبتلايان هم به زير سه‌ هزار رسيده است. به عنوان مثال ديروز سخنگوي ستاد مقابله با کرونا از شناسايي دوهزارو 311 بيمار جديد خبر داد. «کيانوش جهانپور» که مشابه سه ماه گذشته ظهر هر روز آمار تازه را اعلام مي‌کند، ديروز هم درباره آخرين آمار مبتلايان به کرونا در يکم تا دوم خرداد گفت: «از ديروز تا امروز دوم خرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معيارهاي قطعي تشخيصي دوهزارو ۳۱۱ بيمار جديد مبتلا به کوويد۱۹ در کشور شناسايي شد». او ادامه داد: «از بين مبتلايان جديد، ۴۱۳ مورد بستري و هزارو ۸۹۸ مورد سرپايي و از افراد در تماس با مبتلايان بودند که شناسايي شدند. همچنين در مجموع بيماران کوويد۱۹ در کشور به ۱۳۱هزارو ۶۵۲ نفر رسيد». سخنگوي وزارت بهداشت ظهر ديروز درباره تعداد جان‌باختگان يکم تا دوم خرداد هم گفت: «متأسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۵۱ بيمار کوويد۱۹ جان خود را از دست دادند. مجموع جان‌باختگان اين بيماري به هفت‌هزارو ۳۰۰ نفر رسيد». آمار بهبوديافتگان هم بخشي از اطلاعات روزانه است که جهانپور اعلام مي‌کند که ديروز در اين باره گفت: «خوشبختانه تاکنون ۱۰۲هزارو ۲۷۶ نفر از بيماران، بهبود يافته و ترخيص شده‌اند. دوهزارو 659 نفر از بيماران مبتلا به کوويد۱۹ در وضعيت شديد اين بيماري تحت مراقبت قرار دارند. تاکنون ۷۶۳هزارو ۹۱۳ آزمايش تشخيص کوويد۱۹ در کشور انجام شده است». براساس گفته‌هاي جهانپور: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر ديروز در ۱۴ استان موارد فوتي صفر و در شش استان، فقط يک مورد فوتي گزارش شده است که همين اطلاعات به خوبي از کنترل شيوع ويروس در ايران خبر مي‌دهد. با آغاز موج تازه و گسترده‌اي از سفرها در روزهاي آينده، آيا بازهم اين روند کاهشي يا دست‌کم ثبات، ادامه پيدا خواهد کرد؟
احتمال محدوديت در جاده چالوس يک مشخصه براي ترديد درباره ادامه روند کاهشي کنوني، سفرهاي گسترده تازه است که از پنجشنبه آغاز شده و حتي برخي مقامات از احتمال محدوديت در جاده چالوس خبر دادند. در اين باره ديروز «نادر رحماني» رئيس مرکز کنترل ترافيک راهور ناجا با اشاره به افزايش سفرها با آغاز تعطيلات عيد سعيد فطر گفت: «توصيه‌هاي مسئولان بهداشتي مبني بر عدم سفر است و اينکه موضوع فاصله‌گذاري اجتماعي همچنان در دستور کار مسئولان است، اما بخشي از هموطنان هم سفرهاي خود را آغاز کرده‌اند». او در اين باره به ايلنا گفت: «پليس راهور با توجه به پيش‌بيني اين سفرها تمهيدات لازم را براي تعطيلات در نظر گرفته و آمادگي کامل را دارد تا هرگونه ترافيک در محورها مديريت شود و شهروندان کمترين مشکل را در ترددها داشته باشند». رئيس مرکز کنترل ترافيک پليس راهور ناجا در محور چالوس با اشاره به احتمال محدوديت در برخي محورها گفت: «يکي از برنامه‌هاي پليس راهور اين است که براي تخليه بار ترافيکي از سمت جنوب به شمال در صورت لزوم محور يک‌طرفه شود. برنامه‌ريزي ما اين است که از ساعت ۱۳ تردد خودروها را از سمت مرزن‌آباد به سمت کرج ممنوع اعلام کنيم و همچنين از ساعت ۱۶ تردد از ميدان اميرکبير به سمت مرزن‌آباد به صورت يک‌طرفه انجام شود». اين توضيحات نشان مي‌دهد که با وجود آغاز سفرها هنوز محدوديتي اعمال نشده است.
چرا محدوديتي براي سفر لحاظ نمي‌شود؟ تلاش سه‌ماهه پرستاران، پزشکان و کادر درمان ايران حالا به نتيجه مطلوبي رسيده و روند کاهشي مبتلايان و جان‌باختگان مشهود است. حالا چند‌ هفته است که روند کسب‌وکار و اشتغال در بسياري از استان‌هاي سفيد ايران جان گرفته و بيمارستان‌ها پس از حدود دو ماه ازدحام و درگيري شديد با ويروس کرونا، به حالت پايدار رسيده و حتي بخشي از تخت‌هاي بخش ويژه خالي شده اما اين سفرها تصميم‌گيران و کادر درمان را نگران کرده است. به نظر مي‌آيد اين حجم گسترده از سفر ممکن است بار ديگر موج شديدي از ابتلاي مردم به ويروس کرونا را ايجاد کند و انتظار کارشناسان، کادر درمان و مردم ايجاد محدوديت براي سفرهاي دست‌کم بين‌استاني بوده که تاکنون محدوديتي اعمال نشده است. چرا وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا تاکنون محدوديتي لحاظ نکرده است؟ «کيانوش جهانپور» سخنگوي ستاد مقابله با کرونا در پاسخ به اين پرسش «شرق» مي‌گويد: «رويکرد ستاد مقابله با کرونا از ابتدا در ايران رويکرد اجباري و تحکمي نبود و بيشتر رويکرد مشارکتي بوده ‌است. اين رويکرد مردم را محور سلامت خود و اطرافيان مي‌داند که به نتايج خوبي رسيده است. البته الان و بعد از گذشت حدود سه، چهار ماه که از شروع اين اپيدمي مي‌گذرد همه ابزارهاي اجباري در دنيا در حال کناررفتن است و اين يک واقعيت است که تحکم و اجبار براي مدت طولاني جوابگو نيست و کشورهايي که در روزهاي ابتدايي تحکمي برخورد کردند، الان از آن حالت خارج شده‌اند». جهانپور در توضيح اين موضوع مي‌گويد: «ضرورت مراقب به مردم اعلام شده و اکثر مردم رعايت مي‌کنند. در کل کشور ميزان رعايت نکات مهم ۸۳ درصد بوده ولي در تهران ۶۳ درصد است که امروز مطالعات ما نشان مي‌دهد که بيشتر مبدأ مسافرت‌ها هم از تهران است؛ ما اين مشکل را در تهران داريم. اگرچه دنيا به سمت بازگشت و بازگشايي تدريجي است ولي اين به معناي عادي‌شدن شرايط در هيچ جاي دنيا نيست». رئيس روابط عمومي وزارت بهداشت با اشاره به اينکه بسياري از اين سفرها غيرضروري و قابل صرف‌نظرکردن بود، درباره دليل لحاظ‌نکردن محدوديت سفر در اين چند روز تعطيل، مي‌گويد: «ما همچنان اعتقاد داريم اجبار مفيد نيست و بر اقناع افکار عمومي و مشارکت تأکيد داريم و معتقديم سلامت امري اجتماعي است و اطلاع‌رساني و هماهنگي در اين زمينه هم به طور کافي صورت گرفته است. 
در حال حاضر به جز استان خوزستان که تأخيري در طغيان بيماري داشت و در هفته گذشته محدوديت‌هايي اعمال شد، در شرايط حاضر اعمال اجبار را مناسب نمي‌دانيم و اعتقاد داريم که رويکرد اقناعي همچنان مناسب خواهد بود. اين معضل کم‌توجهي به دستورات مراقبتي بيشتر در پايتخت است». با همه اين توضيحات اما ايجاد محدوديت در اين تعطيلات مي‌توانست هر گونه نگراني از ايجاد موج تازه شيوع را از بين ببرد ولي چنين محدوديتي لحاظ نشده است. جهانپور در پاسخ به چرايي اين موضوع مي‌گويد: «با توجه به اينکه ما در يک ماه اخير شاهد بازگشت تدريجي و بازگشايي بوديم و شاهد پيک نبوديم، اعتقاد داريم با وجود رفتار نامناسب برخي افراد اين موضوع نيازمند اجبار نيست و به خروج از فاز مديريت‌شده نياز نداريم. روندي که در هفته‌هاي اخير داشتيم، روند مثبتي بوده است و با وجود هشدار غير از استان خوزستان، محدوديت ايجاد نشده و روند به صورت اقناعي و هشدار بوده است».
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره