نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

هشدار روحانی به مجلس یازدهمی‌ها

منبع
اعتماد
بروزرسانی
هشدار روحانی به مجلس یازدهمی‌ها
اعتماد/ متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
بالاخره آغاز شد؛ مجلسي که فعالان سمت راست نمودار سياست ايران از روزها پيش وعده‌اش را مي‌دادند و از آن به عنوان پارلماني در «تراز انقلاب» نام مي‌بردند. مجلسي مشابه مجالس هفتم، هشتم و نهم. با حضور پررنگ اصولگرايان و تندروها و اصلاح‌طلباني انگشت‌شمار. ساعت حدود 8 صبح بود که سيدرضا تقوي به عنوان مسن‌ترين نماينده مجلس يازدهم با همراهي 267 نفر ديگر پا در صحن سبز ساختمان هرمي‌شکل ميدان بهارستان گذاشتند با اين تفاوت که تقوي قرار نبود کنار سايران بنشيند. او به لطف سن و سالش و حدود چندماه عمر طولاني‌تر نسبت به مصطفي ميرسليم به جايگاهي پا گذاشت که تا همين چندي پيش علي لاريجاني با همراهي جمعي از اصلاح‌طلبان، اصولگرايان و مستقلان بر آن حکمفرمايي مي‌کردند. تقوي اولين فردي است که در مجلس يازدهم بر کرسي مهمي که 12 سال گذشته هميشه به لاريجاني تعلق داشته، مي‌نشيند تا دست‌کم براي يک روز هم که شده، طعم رياست بر پارلمان را بچشد. رياست سني مجلس يازدهم که 4 سال پيش در چنين روزهايي در اختيار عبدالرضا هاشم‌زايي، نماينده اصلاح‌طلب تهران بود. پس از نمايندگان، ميهمانان افتتاحيه پارلمان يازدهم نيز يکي پس از ديگري به «بهارستان» رسيدند. حسن روحاني از يک‌سو آمد و سيدابراهيم رييسي از ديگرسو. ناطق‌نوري، سيدحسن خميني، سرلشکر محمدباقري، حدادعادل و البته علي لاريجاني نيز از ديگر ميهمانان ويژه افتتاحيه پارلمان ايران بودند. محمدجواد ظريف، عبدالرضا رحماني‌فضلي کنار ساير وزراي دولت دوازدهم نيز يکي پس از ديگري قدم به «بهارستان» گذاشتند تا يکي از شلوغ‌ترين روزها مجلس شکل بگيرد. نکته قابل‌ تامل در اين ميان آنکه عمده ميهمانان مستقيم به صحن مجلس آمدند، اما سيدحسن خميني پيش از ورود به صحن با تقوي به عنوان رييس سني مجلس ديدار و براي دقايقي به گفت‌وگو با فردي نشست که دوره دوم مجلس، نماينده دامغان بود و دوره‌هاي چهارم و پنجم، به عنوان نماينده تهران در پارلمان حضور داشت. روحاني اصولگرايي که هم سابقه پارلمانتاريستي دارد و هم به عنوان رييس شوراي سياستگذاري ائمه جمعه، از منصوبان عالي‌ترين مقام جمهوري اسلامي به حساب مي‌رود.
گوشه‌نشيني رييس
ساعت حدود 9 صبح بود که با به صدا درآمدن زنگ پارلمان، اولين جلسه مجلس يازدهم به‌ صورت رسمي تشکيل شد و ميهمانان و منتخبان در کرسي‌هاي خود مستقر شدند. کرسي‌هايي که مقابل برخي از آنها تصاويري از شهيد قاسم سليماني، فرمانده سابق سپاه قدس جمهوري اسلامي نصب شده بود. رديف اول همچون گذشته به عاليرتبه‌ترين مقامات حاضر در مجلس اختصاص يافت. جهانگيري اولين نفر در رديف اول، از سمت چپ، بود. پس از او به ترتيب سرلشکر باقري، سيد حسن خميني، رييسي، روحاني، محمدي‌گلپايگاني، ناطق‌نوري، حداد عادل و بالاخره علي لاريجاني نشسته بودند. چينش صندلي‌ها و محل جلوس ميهمانان در رديف اول مطابق معمول بر اساس مقام و رتبه اين مقامات تعيين شده بود تا روحاني در مرکز اين نيم‌دايره تکيه بزند که کنارش، رييسي. اما لاريجاني به آخرين صندلي در سمت چپ رديف اول مهاجرت کرده بود تا برخلاف افتتاحيه مجلس دهم و حتي نهم، رييس قوه مقننه کنار روساي قواي مجريه و قضاييه حضور نداشته باشد.
دو غايب بزرگ
گوشه‌نشيني لاريجاني که بسياري از ناظران آن را به منزله تصويري از آينده سياسي او مي‌دانند؛ نکته‌اي که از تنها موارد محل ‌تامل افتتاحيه پارلمان نبود. در رديف نخست 2 صندلي خالي نيز به چشم مي‌خورد. 2 صندلي که يکي از آنها درست کنار حسن روحاني قرار داشت و ديگري ميان سرلشکر باقري و سيدحسن خميني. گفته شده بود که آيت‌الله جنتي به عنوان دبير شوراي نگهبان و رييس مجلس خبرگان رهبري و صادق آملي‌لاريجاني، رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام از ميهمانان افتتاحيه پارلمان خواهند بود ولي اين اتفاق رخ نداد تا کرسي‌هاي خالي آنان تفاسير مختلفي را ميان فعالان رسانه‌اي ايجاد کند. تفاسيري که اکثر قريب به اتفاق به رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام اختصاص داشت. آنجا که اصولگرايان فعال در شبکه‌هاي اجتماعي غيبت آملي‌لاريجاني را به ‌منزله استعفاي احتمالي او از کرسي رياست مجمع تشخيص تعبير کرده و مدعي شدند که در صورت تحقق اين مهم، علي لاريجاني در حالي اصلي‌ترين گزينه جانشيني او خواهد بود که آملي‌لاريجاني پس از خداحافظي از قوه قضاييه و واگذاري رداي قاضي‌القضاتي به رييسي، با شديدترين حملات ممکن از سوي اصولگرايان و رسانه‌هاي‌شان به‌ويژه صداوسيما مواجه بود.
خط و نشان در روز نخست
پس از اين حواشي نوبت به نطق تقوي به عنوان رييس سني مجلس يازدهم رسيد. او که سوابق سياسي‌اش گواه همراهي و نزديکي به دست‌راستي‌هاي سياست ايراني است، اظهاراتش را با خوشامدگويي به حاضران آغاز کرد و سپس خود و ساير منتخبان پارلمان يازدهم را درصدد تکرار ياد و خاطره آيت‌الله مدرس توصيف کرد. او در بخش ديگري از گفته‌هاي خود با بيان اينکه «مجلس يازدهم اصراري بر حفظ اشتباهات انجام شده در قواي سه‌گانه ندارد»، اظهار کرد: «ما دنبال حاشيه‌سازي نيستيم، به حاشيه‌سازان متذکر مي‌شوم که تلاش نکنند ما را به حاشيه ببرند! ما مي‌خواهيم در زندگي مردم تاثيرگذار باشيم. اجازه دهيد مجلس با همين ترکيب در راس امور باشد ما وکيل‌الدوله و معاندالدوله نيستيم؛ ما مي‌خواهيم براي حل مشکلات مردم با وحدت و يکپارچگي پشت سر رهبر فرزانه انقلاب دست در دست هم مشکلات کشور را حل کنيم.» رييس سني مجلس يازدهم که امروز کرسي‌اش را به احتمال قوي به حميدرضا حاجي‌بابايي يا محمدباقر قاليباف واگذار خواهد کرد، در بخش ديگري از اظهارات خود به شيوه تعامل قوه مقننه با دولت و قوه قضاييه اشاره و اظهار کرد: «شاخص ما نمايندگان مجلس يازدهم عمل به قانون است و سرلوحه کارمان تعامل با ساير قوا قرار دارد، البته نقد منصفانه و انتقاد واقع‌بينانه به اصلاح امور شتاب بيشتري مي‌دهد ما از حداکثر اختيارات‌مان در قانون استفاده مي‌کنيم. مجلس يازدهم تصميم دارد اصلاحات، تحقيق و تفحص، انتقاد و نظارت، جلوگيري از اسراف و مبارزه با اشراف‌گري را از خودش شروع کند و بعد به ديگران بپردازد.» يکي از نکات قابل‌ توجه در اين ميان آن بود که منتخبان مجلس يازدهم هر بار که تقوي ميان اظهاراتش از بنيانگذار جمهوري اسلامي و رهبري نام برد، با ختم صلوات همراهي‌اش کردند.
دست دوستي روحاني
پس از تقوي، نوبت به حسن روحاني در قامت رييس‌جمهوري رسيد تا در روز افتتاح مجلسي که عمده نمايندگانش نه‌تنها همسويي با او و سياست‌هايش ندارند، بلکه در خفا و عيان خط‌ونشان‌هايي نيز برايش کشيده‌اند، به سخنراني بپردازد. مطابق انتظار اظهارات روحاني بيشتر به تعامل ميان قواي مجريه و مقننه اشاره داشت تا رييس‌جمهوري براي چهارمين بار پياپي در روزهاي اخير دست دوستي خود را به سوي مجلس يازدهمي‌ها دراز کرده باشد. او در همين راستا اعلام کرد: «ما از مجلس اخوت را مي‌خواهيم، همان‌طور که همه ما از رهبري بزرگوارمان ابوت را مي‌خواهيم. مطمئنم که در اين سال سخت به مردم اميد بيشتر و يأس بزرگي به دشمنان مي‌دهيم و پيشرفت کشور را ادامه خواهيم داد.» اين مقام مسوول همچنين گفت: «خواست من از مجلس يازدهم اين است که در سال پاياني دولت و سال آغازين مجلس يازدهم بتوانيم دوران پيوند و پيروزي را شکل دهيم؛ امروز در دوره ايستادگي و بردباري هستيم، اما مي‌توانيم با پيوند و هم‌افزايي کنار هم بايستيم. به هيچ عنوان دنبال اين نيستيم که مجلس از 2 وظيفه خود به عنوان تقنيني و نظارت کوتاه بيايد؛ چراکه ما به‌دنبال مجلس کارآمد هستيم و همان‌طور که مقام معظم رهبري در پيام خود به مجلس يازدهم تاکيد کردند به‌دنبال مجلسي هستيم که براي مردم اميد و براي دولت تکيه‌گاه باشد.» روحاني در جلسه هيات دولت نيز گريزي به تغيير ماهيت مجلس زده و با بيان اينکه «معتقدم امروز در شرايط فعلي کشور، تحمل جنگ لفظي وجود ندارد»، يادآور شد: «مجلس به دليل انتخابات و مسائل سياسي کشور بخشي سيال به شمار مي‌رود؛ عده‌اي در مجلس منفرد، عده‌اي مستقل، عده‌اي تمايلي به جناحي خاص دارند و پس از چند وقت به جناحي ديگر متمايل مي‌شوند و از اين‌رو الان هيچ قضاوتي نسبت به نحوه نگاه مجلس به مسائل سياسي کشور نداريم.»
انتخاباتي امنيتي
آخرين سخنران افتتاحيه مجلس يازدهم عبدالرضا رحماني‌فضلي، وزير کشور بود. او که در روزهاي آخر مجلس دهم از سوي علي مطهري به عنوان مقصر اصلي «کشتار معترضان در اعتراضات آبان‌ماه 98» معرفي شد، در جريان اظهارات خود در صحن علني با اشاره به شرايط خاص انتخابات مجلس يازدهم که کمترين مشارکت تاريخ جمهوري اسلامي را درپي داشت، اظهار کرد: «اين دوره به دليل اتفاقات آبان ماه، شهادت سردار سليماني، جان باختن تعدادي هموطنان در هواپيماي مسافربري، شيوع ويروس کرونا از حساسيت بالايي برخوردار بود، رصد و پيش‌بيني‌هاي دقيق امنيتي در قالب اطلس امنيتي انتخابات با به کارگيري ۱۷۰ هزار نيرو از نيروهاي انتظامي، نظامي و بسيج بدون کمترين مساله امنيتي در امنيت کامل برگزار شد.»
سوگند به آزادي پس از اين اظهارات، مقامات عاليرتبه يک به يک پارلمان را ترک کردند تا نوبت به سوگند نمايندگان و امضاي سوگندنامه برسد. منتخبان يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي به کتاب آسماني خود سوگند خوردند که «از وديعه‌اي که ملت» به آنان «سپرده به عنوان اميني عادل پاسداري» کنند و «در انجام وظايف وکالت، امانت و تقوا را رعايت» کنند. مجلس يازدهمي‌ها همچنين سوگند خوردند که «همواره به استقلال و اعتلاي کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پايبند» باشند. «از قانون اساسي اطاعت» کنند و «در گفته‌ها و نوشته‌ها و اظهارنظرها، ‌استقلال کشور و آزادي مردم و تامين مصالح آنان را مدنظر» داشته باشند. با پايان سوگند نمايندگان و باتوجه به آنکه به دستور ستاد ملي مقابله با کرونا مراسم تجديد بيعت تازه نماينده‌شدگان با آرمان‌هاي بنيانگذار جمهوري اسلامي لغو شده، مجلس يازدهمي‌ها بر سر مزار شهداي گمنام دفن شده در پارلمان حاضر شدند تا صبح امروز پنجشنبه، درحالي نشست خود را براي تعيين رييس مجلس برگزار کنند که باتوجه به تغيير آيين‌نامه داخلي پارلمان، ديگر خبري از انتخاب هيات رييسه موقت نخواهد بود و هر گروهي که فردا گوي سبقت را از گروه ديگر بربايد، تا يک‌سال آينده به عنوان رييس مجلس شوراي اسلامي و سکاندار پارلمان شناخته خواهد شد.
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره