روزنامه سازندگي/ متن پيش رو در سازندگي منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
روايتي از مرگ تلخ آسيه پناهي، که براي حفظ خانه اش مقابل ماموران شهرداري کرمانشاه ايستاد و به روايت شهرداري، در راه انتقال به کمپ، جان باخت
معصومه رضايي/ «چيزي دارم؟ چيزي دارم؟... به خدا مگر از روي جنازه من رد بشيد.» اين فريادهاي آسيه بي پناه است که به زبان کردي و در مقابل ماموران شهرداري سر داده است. آنها ميخواستند با بولدوزر خانهاش، تنها دارايياش را خراب کنند. خانه او يک چهار ديواري سيماني است با سقفي که بتوان زير آن خوابيد در مقابل بولدوزر و مامورها. اما دوام نميآورد و سقف آرزوهاي آسيه فرو ميريزد و همين نقطه پاياني است بر زندگي زني ۵۸ ساله که از زندگي هيچ نداشت جز ۴ ديوار و يک سقف که ميخواست براي خودش باشد. خانه خراب شده، زن مرده و شهرداري گردن نميگيرد و خود را مقصر مرگ آسيه نميداند و گويي همه چيز بر مبناي سرنوشت پيش رفته است. سرنوشت زني بيپناه که ظاهرا بايد براي سرپناهش بايد جان ميداد و حالا هيچ کس زير بار خونش نميرود. برادر آسيه از دادستان کرمانشاه خواستار پيگيري اين موضوع شده و گفته است: «فاجعه اي رخ داده و خواهرم به طرز ناباورانهاي به قتل رسيده است.»
آسيه زمين را خريده بود
روز ۳۰ ارديبهشت آلونک ۳۰ متري آسيه پناهي زن کرمانشاهي به وسيله ماموران شهرداري تخريب ميشود. ويدئويي کوتاه از زمان مقاومت آسيه در مقابل بولدوزر ماموران شهرداري در فضاي مجازي منتشر شده که اگر اين ويدئو نبود احتمالا نام آسيه و خانه کوچک آرزوهايش هيچگاه سر زبانها نميافتاد.
آسيه بيپناه روي تيغه بولدوزر مينشيند و با فريادهايش به جنگ با غول آهني و ماموران شهرداري ميرود اما نتيجه اين بازي از پيش معلوم است؛ باخت تنها سرنوشت آسيه است. کپر آسيه که تنها سرپناه او، دختر و نوهاش است با بيرحمي خراب ميشود و زن به وسيله ماموران شهرداري به کمپ ترک اعتياد چشمه سفيد کرمانشاه منتقل ميشود. اما آسيه معتاد نبود و حتي زمين خانه را هم خريده بود و با همه دارايياش ۴ ديوار و يک سقف ساخته بود.
اميرهمايون دولتشاهي، مدير روابط عمومي شهرداري کرمانشاه در همين مورد به مهر گفته است: «زمين توسط يک زمينخوار گويا به زن فوت شده فروخته شده و گفتن اين موضوع بسيار مهم است که او به هيچوجه معتاد نبوده است.اجراييات براي تخريب با حکم قضائي رفته و طبيعي است با مقاومت مواجه شده باشد، پليس هم حضور داشته و زن که پافشاري ميکند، او را خارج ميکنند تا به اردوگاه چشمه سفيد منتقل شود و در ميانه راه سکته ميکند.»
تخريب غيرقانوني در زمين غيرقانوني
ساخت و ساز در زميني که آسيه خانهاش را بنا کرده بود غيرقانوني است. دولتشاهي در اين مورد گفته است: «ساخت و ساز غيرمجاز و در زمين و فضاي سبز، حريم رودخانه و مسير برق فشار قوي قرار داشته است.» اما آنطور که رئيس شوراي شهر کرمانشاه ميگويد تخريب کپر آسيه به وسيله شهرداري غيرقانوني بوده است.
غلامرضا اميري در همين مورد گفته: «اين محل سقف داشته و نبايد تخريب ميشد؛ اجراييات براي تخريب بايد حکم کميسيون ماده ۱۰۰ و دادستاني را ميگرفت. تخلف پنج طبقه اي در کرمانشاه مورد برخورد قرار نگرفته ولي با اين پيرزن چنين رفتار نامناسبي صورت گرفته که جاي تأسف دارد و بايد پيگيري شود.» البته فقط همين تخلف نيست که در مورد آسيه و کپرش رخ داده است؛ اينکه بدون هماهنگي با نماينده بهزيستي در کمپ چشمه سفيد اقدام به انتقال زن بيپناه به اين اردوگاه کردهاند هم از تخلفات ماموران شهرداري به حساب ميآيد. رضواني مدد، مديرکل بهزيستي استان کرمانشاه در همين مورد گفته: «دروغ ميگويند که نماينده بهزيستي حضور داشته. اردوگاه چشمه سفيد متعلق به بهزيستي نيست و ما از اين موضوع اصلاً خبر نداشتيم. به نماينده ما هم اطلاع ندادند و اگر اطلاع ميدادند اورژانس اجتماعي ۱۲۳ مداخله ميکرد.»
ماجرا از زاويه ديد شهرداري
غلامرضا شهبازي، مدير اجراييات شهرداري کرمانشاه درباره جزييات ماجراي تخريب کپر آسيه پناهي و مرگ او گفته است: «اين اتفاق هفته گذشته در منطقه سه شهرداري کرمانشاه رخ داده است. ماموران اجراييات شهرداري کرمانشاه پس از دريافت حکم قضايي مبني بر رفع تخلف از زمينخواران به محدوده انتهاي شهرک کيانشهر در منطقه سه شهرداري کرمانشاه مراجعه کرده و در حين انجام ماموريت به يک کپر که در راستاي زمين خواري ايجاد شده بود، برخورد کردند.» مدير اجراييات شهرداري کرمانشاه گفته که اين زن به ظاهر معتاد بوده و به همراه دختر و نوهاش در کپر زندگي ميکردند. به نظر ميرسد يکي از دلايلي که باعث شده تا ماموران شهرداري خانه آسيه را خراب کنند همين موضوع اعتياد احتمالي او بوده است که در اين صورت هم بايد با اورژانس اجتماعي تماس گرفته شود اگر چه موضوع اعتياد آسيه بعدا به وسيله روابط عمومي شهرداري کرمانشاه تکذيب شده است.
شهبازي به جزييات مرگ آسيه اشاره کرده و گفته: «اين زن به اخطار مأموران براي خروج از کپر توجهي نکرد از اين رو ماموران خانم کمپ ترک اعتياد چشمه سفيد در محل حاضر شدند و او را که مقاومت ميکرد به اردوگاه منتقل کردند. اين فرد پس از انتقال به اردوگاه چشمه سفيد دچار حالت تهوع شد و در نهايت پس از حضور پزشکان مرکز فوريتهاي پزشکي جان خود را از دست داد. اين شخص به هيچ عنوان توسط ماموران شهرداري مورد ضرب و شتم قرار نگرفته است.»
قتل يا مرگ طبيعي؟
آسيه ۳۰ ارديبهشت جان خود را از دست داد و مراسم تشييع پيکر او روز ۱خرداد در روستاي سراب سر فيروزآباد برگزار شد. اما پس از گذشت ۹ روز هنوز دليل اصلي مرگ آسيه پناهي مشخص نشده و پزشکي قانوني نظر قطعي خود را اعلام نکرده است. عدهاي درگيري ماموران شهرداري با آسيه و ضرب و شتم او را دليل مرگ او ميدانند ديگراني هم ناراحتي او از تخريب خانهاش را عاملي بر سکته قلبي و مرگ آسيه عنوان ميکنند.
البته شهرام کرمي، دادستان کرمانشاه آسيه را در اين مورد مقصر دانسته و در پاسخ به شايعاتي که درباره ضرب و جرح آسيه شنيده شده بود، گفته است: «هيچ گونه آثار ضرب و جرح در جسد او مشاهده نشده و دستگاه بيل مکانيکي و رفتارهاي آن خانم سبب بروز اين حادثه شده است.»
داوود يکي از ساکنان کرمانشاه که خود در زمان حادثه حضور نداشته اما ماجرا را از يکي از دوستانش که شاهد درگيري ماموران شهرداري با آسيه بوده است شنيده، به سازندگي ميگويد: «مامورها با بولدوزر به خانه آسيه حمله کردن تا خرابش کنن، آسيه روي تيغه بولدوزر نشسته بود و اجازه نميداده که خونه رو خراب کنن. بعد مدتي روي صورت آسيه اسپري فلفل پاشيدن، آسيه همون موقع گفته که من بيماري قلبي دارم اين کارو نکنيد. بعد از اينکه آسيه بيحال شده ماموراي شهرداري اون رو از محل ميبرن و کمتر از يک ساعت بعد خبر ميدن که آسيه فوت شده.»
چند شاهد ديگر ماجرا درباره درگيري فيزيکي و ضرب و شتم آسيه حرفي نميزنند و فقط از پاشيدن اسپري فلفل ميگويند.
نکته اينجاست که در تحقيقي که به وسيله ۳ تن از دانشجويان دانشگاه سمنان انجام شده استنشاق اسپرس فلفل باعث افزايش اضطراب و مشکل در تنفس ميشود و اين دو عامل شايد بتوانند دليلي بر مرگ آسيه باشند که به گفته خود بيماري قلبي داشته است.
داستان بي پايان ماموران شهرداري
غير از ماجراي آسيه از چند روز گذشته فيلمي در فضاي مجازي در حال دست به دست شدن است که در آن دستفروشي مورد ضرب و شتم قرار ميگيرد. با انتشار اين فيلم در فضاي مجازي بسياري از کاربران اين اقدام را برخورد ماموران شهرداري تهران با دستفروشان پايتخت عنوان کردند. اما اصغر عطايي، مدير کل امور خدمات شهري شهرداري تهران در واکنش به انتشار فيلم برخورد مأموران شهرداري تهران با دستفروشان گفته: «تا امروز گزارشي مبني بر برخورد مأموران شهرداري تهران با دستفروشان آن هم به اين شکل که در فضاي مجازي چرخيده باشد به دست ما نرسيده است. شهروندان به اين موضوع توجه کنند که نيروهاي شهرداري تهران در بخش رفع سد معبر داراي لباس فرم با نشان و علايم هستند و همانگونه که در فيلم مشخص است افرادي که با فرد دستفروش برخورد ميکنند با لباس شخصي هستند.» همچنين سال ۹۶ در اتفاقي مشابه با ماجراي آسيه يکي از دستفروشان شهر قم در درگيري با ماموران شهر فوت کرد. موضوعي که البته شهرداري اين شهر آن را تکذيب کرد. فيلمهايي که از اين حادثه در شبکههاي اجتماعي منتشر شده مرد دستفروش را درحالي نشان ميدهد که ماموران شهرداري او را از وانت سفيدرنگش پياده ميکنند و با او درگير ميشوند. دستفروش ميانسال چند بار دور وانتش ميچرخد و درنهايت درگيري لفظي آنها به درگيري فيزيکي ميرسد. در تکهاي ديگر از اين فيلم مرد روي زمين افتاده و مردم در اطرافش ايستادهاند. يکي از شاهدان که در صحنه حضور داشته درباره اين اتفاق در فيلم ميگويد: «ماشينهاي سدمعبر از راه رسيدند و از داخل هر کدامشان تعدادي مامور بيرون آمد. مرد دستفروش داخل وانت در حال فروش ميوههايش بود که ماموران در ماشينش را باز کردند و او را بيرون آوردند، چند ضربه به سرش زدند. مردم جمع شدند تا مانع از بردن او شوند اما ماموران چند ضربه ديگر به او زدند و دستفروش روي زمين افتاد. ماموران محل را ترک کردند. ماشين اورژانس که از راه رسيد وقتي نبض دستفروش را گرفت، او فوت کرده بود.»
در نمونه ديگري که سال ۹۵ رخ داد مامور سد معبر شهرداري فومن زني دستفروش را با سيلي کتک زد. با اين حال کمتر موردي اتفاق افتاده که شهرداري موضوع ضرب و شتم و خسارت وارد شده را به گردن بگيرد.
بازار