کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
افزايش آمار مبتلايان و موارد بستري در کنار روند صعودي جان باختگان نشان ميدهد کرونا انگار قصد ندارد دست از سر ما بردارد.
روز گذشته سخنگوي وزارت بهداشت با اعلام جديدترين آمار مربوط به کرونا در کشور از جان باختن 162 نفر ديگر بر اثر کرونا خبر داد، عددي که رکورد جديدي از جانباختگان را به ثبت رساند. سيماسادات لاري بااشاره به اينکه طي بازه زماني 8 تا 9 تيرماه دو هزار و ۵۳۶ بيمار جديد مبتلا به کوويد۱۹ در کشور شناسايي شدند، افزود: يک هزار و ۴۶۱ مورد نيز بستري شدند.
وي بااشاره به اينکه مجموع بيماران کوويد۱۹ در کشور به ۲۲۵ هزار و ۲۰۵ نفر رسيده است، گفت: متاسفانه در طول اين مدت، ۱۶۲ بيمار کوويد۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان اين بيماري به ۱۰ هزار و ۶۷۰ نفر رسيد.
لاري با بيان اينکه خوشبختانه تا کنون ۱۸۶ هزار و ۱۸۰ نفر از بيماران، بهبود يافته و يا از بيمارستانها ترخيص شدهاند، افزود: سه هزار و ۳۷ نفر از بيماران مبتلا به کوويد۱۹ در وضعيت شديد اين بيماري تحت مراقبت قرار دارند.
سخنگوي وزارت بهداشت همچنين گفت: تاکنون يک ميليون و ۶۳۹ هزار و ۷۸ آزمايش تشخيص کوويد۱۹ در کشور انجام شده است.
وي خاطرنشان کرد: استانهاي خوزستان، کردستان، آذربايجانهاي غربي و شرقي، هرمزگان، بوشهر، خراسان رضوي و کرمانشاه در وضعيت قرمز و استانهاي ايلام، لرستان و گلستان در وضعيت هشدار قرار دارند.
علاوهبر اين، مديرکل روابط عمومي علوم پزشکي شهرستان مشهد درباره اوضاع اين شهر از نظر شيوع کرونا اظهار داشت: وضعيت مشهد از نظر ابتلاء به کرونا از وضعيت قرمز عبور کرده و به وضعيت «هشدار بسيار بالا» رسيده است!
حميدرضا رحيمي در گفتوگو با تسنيم افزود: مردم در ترددهاي روزمره خود بسياري از مسائل بهداشتي را رعايت نميکنند و همين امر سبب افزايش صعودي آمار مبتلايان به کرونا شده است. با اين وضعيت امکان بازگشت برخي محدوديتها در صورت تائيد ستاد استاني کرونا وجود دارد.
اهتمام دولت در مديريت کرونا کم شده است؟
بحراني شدن شرايط کرونا در کشور در حالي است که به نظر ميرسد ستاد مقابله با کرونا آنطور که بايد نسبت به اين مسئله دغدغه ندارد.
نگاهي به تصميمهاي ستاد مقابله با کرونا که در راس آن رئيسجمهور و مسئولان دولتي قرار دارند نشان ميدهد تصميمهاي اتخاذ شده اخير يعني بازگشاييهاي حداکثري و به نوعي ساده انگاشتن مسئله کرونا همچنين کمرنگ کردن نقش نظرات تخصصي مسئولان نظام سلامت کشور اثرات سوئي در مديريت کرونا در کشور داشته است.
همانطور که در خردادماه رکورد ابتلا به کرونا در کشور شکسته شد، روز گذشته رکورد جان باختگان بر اثر کرونا نيز شکسته شد و اين در حالي است که جلوه و نشانه موثري از مديريت کرونا در کشور ديده نميشود؛ بررسي برخي از تصميمهاي دولت در اين راستا مهر تاييدي بر نبود مديريت کرونا است، به عنوان نمونه رئيسجمهور اخيرا از اجباري شدن استفاده از ماسک در اماکن عمومي سربسته از 15 تيرماه خبر داد.
طولاني در نظر گرفتن بازه زماني اجباري کردن استفاده از ماسک با وجود در دسترس بودن ماسک در حالي است که نمودار مبتلايان و جان باختگان کرونا در کشور در تيرماه، شباهتهاي زيادي به نمودار مبتلايان و جان باختگان در روزهاي پيک اين بيماري يعني اواخر اسفند و فروردين ماه پيدا کرده است.
بدون شک عقبنشيني دولت از مديريت کرونا در ادامه ضربههاي سهمگينتري در پي خواهد داشت؛ اينکه چرا ستاد مقابله با کرونا ديگر بر مسائلي چون سفرهاي بين استاني، استفاده از اماکني چون پارکها، قهوهخانهها، وسايل حملونقل عمومي و ديگر مراکز تجمع افراد نظارت جدي ندارد جاي بسي تامل و سؤال دارد؟!
هشدار رهبري نسبت به سادهانگاري کرونا
شايد به همين دليل بود که اخيرا رهبر معظم انقلاب در ارتباط تصويري با رئيسو مسئولان عالي قضائي با انتقاد از برخي افراد که مسئله کرونا را تمامشده ميدانند، گفتند: «در اثر فداکاري دستگاهها و کادرهاي درماني و بهداشتي و همچنين مجاهدت داوطلبانه گروههاي مردمي و همکاري عموم مردم، ايران بهعنوان يک کشور موفق در دنيا معرفي شد اما اين مربوط به ابتداي کار بود و اکنون متأسفانه آن حرکت و مجاهدت از جانب بعضي مردم و مسئولان سست شده است.»
وزارت بهداشت همچنان در خط اول درمان کرونا است
سست شدن و ساده انگاري کرونا از جانب برخي مسئولان در حالي است که وزارت بهداشت، به عنوان متولي سلامت مردم همچنان به مانند روزهاي نخست در خط اول مبارزه با کرونا در حوزه درمان است. با اين حال با گذشت حدود پنج ماه از شيوع کوويد19 در کشور و تلاشهاي بدون وقفه کادر بهداشت و درمان، گلايههايي از جانب اين افراد ديده ميشود.
پرستاران و پزشکان بيمارستانها و مراکز درماني نيز معتقدند برخي مسئولان با ساده گرفتن کرونا و القاي اين موضوع از طريق برخي ازتصميمهاياشتباه سبب شدهاند تا تلاشهاي کادر درمان کشور کم اثر شود. اينکه پس از بازه زماني حرکت به سمت کنترل کرونا، دوباره اين بيماري در کشور اوج گرفته يعني تجديد خستگي و فشردگي کار کادر بهداشت و درمان کشور.
به همين منظور رهبر معظم انقلاب در ادامه سخنانشان در ارتباط تصويري با رئيسو مسئولان عالي قضائي با تشکر از خدمات طاقتفرساي کادرهاي درماني، شيوع بيماري را موجب خسته شدن اين زحمتکشان دانستند و افزودند: «اينکه گفته ميشود بايد کاري کرد که مشکلات اقتصادي از ناحيه کرونا به وجود نيايد، حرف درستي است اما در صورت بيتوجهي و شيوع گسترده بيماري، مشکلات اقتصادي هم بيشتر خواهد شد.»
البته تغيير خطرناک رفتار برخي از مردم در مواجهه با کرونا نيز در افزايش دوباره اين بيماري اثر مستقيمي داشته است. نگاهي به نحوه حضور مردم در اماکن عمومي مختلف و ضعف در رعايت مسائل بهداشتي همچنين نظرشان درباره اين بيماري مهر تأييدي بر اين مدعا است.
چرا سياست اطلاعرساني کرونا تغيير کرد؟
علاوهبر موارد مذکور تغيير سياست اطلاعرساني وزارت بهداشت نيز در روند صعودي کرونا بيتاثير نبوده است. کاهش نشستهاي سخنگوي وزارت بهداشت و ساير معاونان اين وزارت خانه به نسبت ماههاي ابتدايي شيوع کرونا در کشور در حالي است که شرايط کنوني مشابه همان زمان است.
اطلاعرساني دقيق و روزانه، هشدارهاي جدي، پاسخگويي به هر سؤال و ابهام و تشريح دستاوردها و اقدامهاي انجام شده بخشي از عمليات اطلاعرساني وزارت بهداشت در بازه زماني اسفند 98 تا ابتداي خرداد 99 بود. اما به يکباره با تغيير سخنگوي وزارت بهداشت و کم شدن تعداد نشستهاي اطلاعرساني، جاي آن هشدارها و پاسخگوييها خالي شد و وزن مطالب مرتبط با کرونا در رسانهها کاهش يافت. به جرأت ميتوان گفت کمرنگ شدن اين موارد در رسانهها به خصوص رسانه ملي، نقش بسياري بر تصميم مردم در مواجهه با کرونا داشته است.
اکنون که شرايط کرونا در کشور بارديگر به مرحله بحران رسيده است جا دارد تا مسئولان نظام سلامت نيز با اهتمام بيشتري در بحث اطلاعرساني و دفاع از مواضع خود حاضر شوند. به عنوان نمونه چندي پيش سعيد نمکي، وزير بهداشت گفت: اگر ببينم که حتي دو درصد بار مسافر مترو و اتوبوس افزايش يافته و به اين دليل فاصلهگذاريها به هم ميريزد، قطعا اعلام ميکنم که وضعيت طرح ترافيک به قبل بازگردد.
اما امروز با گذشت قريب يکماه از اظهار نظر وزير و افزايش موارد ابتلا و بستري در پايتخت که حملونقل عمومي در آن نقش به سزايي دارد، خبري از دفاع يا پس گرفتن اظهارات گفته شده از جانب وزير بهداشت نيست و به نظر ميرسد مسئولان نظام سلامت از مشارکت در تصميمگيريهاي ستاد مقابله با کرونا کنار گذاشته شدهاند.
با توجه به اين مسائل، تا وضعيت کشور به روزهاي نخست شيوع کرونا بازنگشته، لازم است مسئولان ستاد مقابله با کروناي کشور و در راس آنها دولت، نسبت به کاهش محدوديتها تجديدنظر کرده و از نظرات تخصصي مسئولان نظام سلامت کشور بيش از پيش استفاده کنند.
درخواست اعمال محدوديتهاي جديدکرونايي در تهران
در همين زمينه ديروز رئيسستاد فرماندهي مديريت بيماري کرونا کلانشهر تهران در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه با توجه به فوت ۱۶۲ نفر در سراسر کشور در ۲۴ ساعت گذشته که بيشترين آمار فوتيها از آغاز شيوع بيماري تا امروز است آيا برنامه خاصي براي اعمال مجدد محدوديتها در استان تهران داريد؟ گفت: با توجه به شرايط موجود اعمال محدوديت متناسب با شرايط هر شهر و استان لازم است و به همين علت نامهاي مشترک با امضاي بنده و استاندار تهران در 6 بند امروز تهيه و به ستاد ملي کرونا ارسال کرديم تا براساس مصوبه ستاد ملي، محدوديتهاي جديدتري در شهر تهران اجرا شود.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما، عليرضا زالي در پاسخ به سؤالي مبني براينکه آيا اين محدوديتها مختص ساعات کار ادارات است يا اماکن؟ افزود: اين پيشنهاد 6 بند دارد که همه مصاديق قبلي را در بر ميگيرد و پيشنهادها به صورت عموميتر مطرح شده است و اميدواريم با تاييد ستاد ملي کرونا و با ساز وکارهايي که در ستاد تهران و استانداري طراحي شده است اعمال شود.
بازار