دنياي اقتصاد/ متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
تلفات ناشي از شيوع ويروس موسوم به کوويد-۱۹ از نيم ميليون نفر گذشت. به گزارش رويترز اين يک نقطه عطف در اين بيماري پاندمي است و به نظر ميرسد که اين ويروس در برخي کشورها دوباره اوج گرفته و هنوز برخي با مشکلات موج اول دست و پنجه نرم ميکنند. اين بيماري تنفسي براي افراد مسن بسيار خطرناک است، اگرچه کودکان و بزرگسالان نيز در ميان کشتهشدههاي ناشي از اين بيماري در ميان آن ۵۰۱ هزار نفر ديده ميشوند.
در حالي که نمودار مرگ و مير ناشي از بيماري ويروس کرونا در هفتههاي اخير تخت شده است، کارشناسان بهداشت با ابراز نگراني از ثبت بيماران جديد در ايالات متحده، هند، برزيل و برخي نقاط آسيا هشدار دادند که ممکن است روند مرگ و مير مجددا صعودي شود. بنابر محاسبات رويترز ميانگين مرگ و ميري که از يکم تا بيست و هفتم ژوئن بهدست آمده، به طور متوسط در هر ۲۴ ساعت ۴هزار و ۷۰۰ نفر به دليل بيماري کوويد-۱۹ فوت کردهاند. اين رقم يعني اينکه در هر ساعت ۱۹۶ نفر فوت کردهاند. به يک معنا در هر ۱۸ ثانيه يک نفر در دنيا به دليل بيماري ويروس کرونا فوت شده است. نيويورک تايمز نيز در گزارشي نوشت که ميزان مبتلايان در سراسر دنيا از ۱۰ ميليون نفر گذشت و افراد جوان بيشتري نيز درگير اين بيماري شدهاند. يافتههاي رويترز همچنين نشان ميدهد که يک چهارم از تلفات ناشي از ويروس کرونا تاکنون در ايالات متحده ثبت شده است. افزايش مرگ و مير اخير در آمريکا ميتواند مربوط به تعداد معدودي از ايالتهاي غربي و جنوبي آمريکا باشد که زودتر از انتظار دست به بازگشايي کسب و کارها زدهاند. در اين راستا مقامات آمريکا روز يکشنبه از ثبت ۴۴ هزار و ۷۰۰ مورد جديد و ۵۰۸ مرگ ديگر خبر دادند.از سوي ديگر تعداد موارد جديد در آمريکاي لاتين به سرعت در حال رشد است و اگر اين رويه ادامه داشته باشد، از تعداد موارد ثبت شده در اروپا عبور ميکند و به آمريکاي شمالي نزديک خواهد شد. روز دوشنبه نيز استراليا اعلام کرد که با توجه به افزايش ثبت موارد جديد در يک روز در نظر دارد در برخي از شهرهايش مجددا محدوديتها را بازگرداند. ثبت آمار اين تعداد از موارد جديد در استراليا در دو ماه اخير بيسابقه بوده است. بهصورت رسمي اولين مرگ ثبت شده ناشي از بيماري ويروس کرونا يک پيرمرد ۶۱ ساله اهل ووهان بود که يک خريدار ثابت از بازار دريايي اين شهر بهحساب ميآمد. منابع خبري ميگويند که منشاء شيوع اين بيماري بازار دريايي اين شهر بوده که حيوانات وحشي از جمله پانگولينها نيز در آن به فروش ميرسيده است. بسياري اعتقاد دارند که اين بيماري از پانگولينها به انسان سرايت کرده است. مرگ و مير ناشي از بيماري کوويد-۱۹ تنها در ۵ ماه از ميزان مرگ و مير سالانه بيماري مالاريا که يکي از کشندهترين بيماريهاي عفوني است، عبور کرد. با اين تفاسير نرخ مرگ و مير ناشي از ويروس کرونا در هر ماه بهطور متوسط ۷۶ هزار نفر بوده است. اين در حالي است که بر اساس آمارهاي منتشر شده در سال ۲۰۱۸ توسط سازمان بهداشت جهاني، متوسط نرخ مرگ و مير ناشي از مالاريا ۳۶ هزار و ايدز ۶۴ هزار نفر در هر ماه بوده است.
تغيير مراسم تدفين
نرخ بالاي مرگ و مير ناشي از ويروس کرونا موجب شده است که مراسم سنتي و مذهبي تدفين نيز در سراسر دنيا تغيير کند و عمدتا شرکتهاي مخصوصِ تدفين، راسا عزيزان در گذشته خود را به خاک بسپارند. در ايتاليا مراسم تدفين درگذشتگان بدون برگزاري آيين مخصوص و بدون حضور کشيش که دعا ميخواند، برگزار ميشود. در نيويورک کارمندان با يک شيفت اضافهکاري، شبانه اجساد را ميسوزانند. در عراق شبهنظاميان کار خود را تعطيل کردهاند و مشغول خاکسپاري قربانيان ويروس کرونا شدهاند تا مراسم سنتي مسلمانان به جا آورده شود. آنها آموختهاند که چگونه مراسم خاکسپاري مسلمانان و همينطور مسيحيها را به جا آورند.
سالمندان در خطر
کارشناسان بهداشت عمومي در حال بررسي نحوه مرگ و مير در افراد مختلف هستند. بهعنوان مثال برخي از کشورهاي مسن اروپايي نرخ مرگ و ميرشان بسيار بالا بوده است. در ماه آوريل مرکز کنترل و شيوع بيماريهاي اتحاديه اروپا دست به بررسي پرونده مرگ بيش از ۳۰۰ هزار نفر در ۲۰ کشور زد و متوجه شد که ۴۶ درصد از افراد درگذشته بالاي ۸۰ سال بودهاند.
در اندونزي نيز اين باور وجود دارد که صدها کودک به دليل اين بيماري پاندمي فوت کردهاند. يک مقام بهداشت و درمان توسعه به سوء تغذيه، کمخوني و نبود مراکز بهداشتي و درماني کافي براي کودکان اشاره کرد و آن عوامل را تشديدکننده فوت کودکان خواند. اين در حالي است که مقامات و کارشناسان بهداشتي در سراسر دنيا بر اين باورند که اين دادهها شايد کامل نباشد و داستان هنوز مرموزتر از چيزي باشد که نشان ميدهد. همچنين کارشناسان بر اين باورند که نرخ مرگ و مير بالاتر از ارقامي است که هماينک منتشر ميشود. براي مثال مقامهاي بهداشتي در آمريکا ميگويند ممکن است شمار مبتلايان به ويروس کرونا در اين کشور ۱۰ برابر آمار رسمي قبلي باشد. اوايل هفته جاري مرکز مهار بيماريهاي عفوني در آمريکا اعلام کرده است که مطابق برآوردهاي جديدش احتمالا تا به حال بيش از ۲۰ ميليون نفر در آمريکا کرونا گرفتهاند.
در آمريکا بهطور رسمي اعلام شده است که نزديک ۵/ ۲ ميليون نفر دچار اين بيماري شدهاند. کمشماري مبتلايان و قربانيان مسالهاي در بسياري از کشورها است و به گفته کارشناسان عمدتا به کمبود آزمايش برميگردد. دکتر رابرت ردفيلد، مدير مرکز بيماريهاي عفوني آمريکا ميگويد تفاوت ميان شمار واقعي مبتلايان با آمار رسمي به اين برميگردد که آزمايشها از مبتلايان با علائم بيماري گرفته ميشود و ناقلان بدون علامت ويروس آزمايش نميشوند. شمار مبتلايان روزانه در بيشتر ايالتهاي آمريکا رو به افزايش است و در چند ايالت تعداد مبتلايان جديد به سطح بيسابقهاي رسيده است. در اين شرايط ايالت تگزاس به دليل افزايش شديد شمار مبتلايان برنامهاش براي بازگشايي کسبوکارها را متوقف کرده است. آمارها نشان ميدهد که روز پنجشنبه نزديک ۶ هزار نفر ديگر به مبتلايان ويروس کرونا در تگزاس اضافه شد و نزديک به دو هفته است که تعداد کساني که به بستري شدن نياز دارند، در سطحي بيسابقه رو به افزايش است. در ديگر کشورها نيز مانند برزيل و مکزيک نيز کمابيش شاهد وقوع داستاني مشابه هستيم. در مکزيک نيز آمارها بهيکباره رشد عجيبي داشته و تنها در روز بيست و پنجم ژوئن ۶ هزار و ۱۰۴ نفر جديد ثبت شده است. هر چند که هماينک با سختگيريهاي موجود روند نزولي شده است و در بيست و هشتم ژوئن به ۴ هزار و ۵۰ نفر رسيد. در حال حاضر در مکزيک ۲۱۷ هزار نفر به اين بيماري مبتلا شدهاند و بر اساس آمارها تا لحظه تنظيم اين گزارش ۲۶ هزار و ۶۴۸ نفر فوت کردهاند.
بازار