کيهان/ « نگاه از بالا نباشد » عنوان يادداشت روز در روزنامه کيهان به قلم سيد محمدسعيد مدني است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
۱- امير مؤمنان حضرت علي(ع) در بخشي از نامه خود به مالک اشتر والي اعزامي ايشان به مصر تاکيد دارند «... مبادا که پوشيده ماندن تو از رعيت به طول بکشد، زيرا که در پرده ماندن واليان از رعيت، مايه در تنگنا افتادن مردم است و کم اطلاعي والي از امور و پنهان ماندن از ايشان، سببي را که به خاطر آن از ديدن والي خود محروم ماندهاند، بر مردم پوشيده ميدارد و در نتيجه، امر بزرگ در نظر ايشان کوچک مينمايد وکوچک بزرگ ميشود و زشت نيکو و نيکو زشت مينمايد و حق به باطل آميخته ميشود. والي بشر است و چون از مردمان پنهان بماند از آگاهي نسبت به امورشان غافل ميشود و... (نهجالبلاغه- نامه ۵۳)
۲- در حکومتهاي طاغوتي و فرعوني به مردم از موضع بالا نگاه ميشود. مردم را خوار و خفيف و بردگاني در خدمت سلاطين ميدانند و برايشان کوچکترين ارزش و حرمتي قائل نيستند خداوند منان در وصف فرعون ميفرمايد «فاستخف قومه فاطاعومي... قوم خود را خوار کرد و از او اطاعت کردند.». در مکاتب الهي حتي عزيز دردانه خلقت، رسول ختمي مرتبت(ص) هم «يکي از خود مردم است» با اين تفاوت که «به او وحي ميشود» (قل انما انا بشر مثلکم، يوحي اليه) و در حکومتهاي مبتني بر اين مکاتب خدمتگذاري به مردم بالاترين شأن است چرا که مردم در اينجا «عيال خداوند» هستند: «الناس عيالي...» حفظ حرمت و شان مردم از طريق برطرف کردن نيازهاي اوليه و اساسي زندگي (مسکن، معيشت، شغل، امنيت، ازدواج، آموزش و...) از بزرگترين نشانهها و مهمترين وظايف چنين حکومتهايي است.
۳- انقلاب اسلامي مردميترين انقلاب تاريخ است. رمز پايداري اين انقلاب نيز حضور مردم بوده است و تداوم انقلاب نيز در گروي ماندن مردم در صحنه و پاي کار انقلاب است با همه فشارها و رنجها و مشکلاتي که ناجوانمردانه از داخل و خارج تحمل ميکنند.
هر آنچه موجب دلگرمي و اميدواري مردم شود؛ پسنديده است و کار انقلابي و اعتقادي و مردمي به حساب ميآيد مثل مبارزه بيامان و قدرتمندانه با فساد... چند روز پيش رهبر انقلاب خطاب به قوه قضائيه فرمودند: «مردم هم که نگاه ميکنند ميبينند شما برخورد با مفسد ميکنيد، ملاحظه نميکنيد و قاطع وارد ميدان ميشويد، واقعا خوشحال ميشوند، اميدوار ميشوند؛ چون فساد و مفسد يک ضربه بزرگي به زندگي مردم و به روحيه مردم و به ايمان و اعتقاد مردم است.»
دشمن نابکار بر خلاف ادعايي که ميکند و يقهاي که پاره ميکند و اشک تمساحي که ميريزد به هيچ وجه خواهان حل مشکلات اين مردم و سروسامان گرفتن امور جامعه مستقل و عزتمدار ايران اسلامي نيست. او قسم خورده است که تا جمهوري اسلامي را که منادي فرهنگ و اعتقاد و سبک زندگي و... ارزشهاي تمدني ديگري است نابود نکند آرام نمينشيند. بنابراين خيلي طبيعي است که نخواهد جامعه ما آرام بگيرد و سامان بيشتر پيدا کند و مردم بيدغدغه مهم و کم مشکل زندگي کنند. اينکه برخي تحليلگران و صاحبنظران در کشور ما و ساير نقاط دنيا به فرجام نيک مذاکرات و معاهداتي مثل برجام خوشبين نيستند به همين علت است که باور ندارند چطور دشمن غدار حاضر شده پاي معاهدهاي را امضا کند که مثلا قرار است به تحريمهاي ضدانساني و ناعادلانه و عمدتا اقتصادي عليه ايران پايان بخشد!! و از رهگذر آن برخي از مشکلات اقتصادي اين مردم و کشور حل شود! او ميخواهد فشار مشکلات اقتصادي و... کمر اين ملک ملت ايستاده قامت را خم کند.
بنابراين هرگونه اهمال و کوتاهي و دل بستن به ياري دشمن قسم خورده و اميد به کمک خارجي و... جفاي در حق اين ملک و ملت است. از اين سو انقلاب اسلامي هم تا زماني که «انقلاب اسلامي» است محال است در برابر خواستههاي نامشروع و قلدرمآبانه و سلطهگرانه دشمنان کوتاه بيايد و سرخم کند. بنابراين معطلي معنا ندارد و جز اتلاف وقت و نفله کردن سرمايه و... خروجي ديگري ندارد. بايد با توکل به خدا و پشتيباني مردم و تکيه بر سرمايههاي غني انساني و مادي و... به مبارزه با مشکلات خود ساخته و ناشي از مکر و خباثت دشمن اقدام کنيم.
۴- رمز اصلي و حربه موثر پايداري و تداوم توفنده انقلاب اسلامي تحول دائمي و مستمر و همهجانبه در جهت قويتر شدن است. هر گونه تحول واقعي و مثبت موجب خوشحالي و اميدواري مردم و بغض و نوميدي دشمنان مردم و استحکام و تداوم توفنده انقلاب اسلامي ميشود.
شعار آشنا و معروفي که از اول پيروزي انقلاب تا امروز از زبان مردم انقلابي در راهپيماييها، مراسم عبادي و سياسي مثل نماز جماعت و جمعهها همواره ميشنويم که «... تا انقلاب مهدي(عج) نهضت ادامه دارد» يا «...تا انقلاب مهدي(عج) از نهضت خميني محافظت بفرما» ترجمان معناي «تحول» است با تحول بيوقفه که لاجرم منجر به قوي شدن ميشود انقلاب اسلامي تداوم خواهد يافت. همچنين يکي از کارکردهاي مهم اجتماعي اصول و آموزههاي مکتبي چون «هجرت»، «اجتهاد» و «امر به معروف و نهي از منکر» همين ايجاد بيوقفه و مستمر اصل تحول و «انقلاب دائمي» و «مغبون نبودن» در ابعاد فردي و اجتماعي است. با اين حال جريانات و افرادي هم با انگيزههاي مختلف با تحول مخالف هستند و با روشهاي مختلف ميخواهند مانع از انجام آن در حوزههاي مختلف باشند. اما به قول رهبر معظم انقلاب «پشت سر همه اينها نگاه دستگاههاي دشمن و معاند با نظام جمهوري اسلامي است که اصلا هر حرکت اصلاحي در هر جاي جامعه اسلامي اتفاق بيفتد، اينها ناراحت ميشوند.» و جرياناتي هم با شکل و شمايل خودي و در داخل و دانسته و ندانسته زير علم دشمن ورجه وُرجه ميکنند نميخواهند هيچ وقت مسائل و مشکلات مردم و جامعه حل شود درباره مشکلات و معضلات مملکت و ريشههاي آنها آدرس غلط ميدهند تا دلايل اصلي و مسببان پشت پرده مشکلات هيچوقت معرفي و افشا نشوند. نامهاي که هفته گذشته يکي از چهرههاي اصلي و ظاهرا هميشه در سايه جريانات مدعي اصلاحات و مؤسس روزنامهاي که معرکهگردان بلواي ۱۸ تير ۷۸ بود و مثلا درباره مشکلات و جامعه و راهحلهاي آن و... نوشته شده بود و با واکنش منفي و تند دوستداران انقلاب و تحليلگران سياسي و اجتماعي و حتي برخي از همطيفيهاي ايشان مواجه شد، شايد يکي از آخرين نمونهها براي سخن ما درباره پروژه «آدرس غلط» باشد. بر همين مبنا بسياري از صاحبنظران اقتصادي و آگاهان سياسي معتقدند برخلاف فرافکنيهايي که ميشود بسياري از مشکلات و گرفتاريهاي مردم «راهحل داخلي» دارد و با تحول در نگاه برخي از مسئولين و اصلاح روشهاي مرسوم و ناکارآمد ميتوان با حفظ استقلال بر بسياري از مشکلات فائق آمد و بسياري از گرفتاريها را مرتفع نمود. از اين منظر مسائلي چون کرونا، تحريم و... عليرغم تاثيراتي که دارند اما علت اصلي مشکلاتي که سخت مردم را در تنگنا قرار داده، نيستند ريشه مشکلاتي چون مسکن، گراني اجاره بها، مرغ، تخم مرغ و... را بايد در ضعف مديريت و فقدان نظارت بايسته و... و عللي چون کرونا و تحريم پيدا کرد. واقعيات را بايد شناخت تا براي درمان آن سراغ عوامل اصلي برويم نه اينکه به روال برخي مسئولين از خود سلب مسئوليت نماييم و تقصيرات را گردن ابر و باد مه و خورشيد و فلک بيندازيم و در اين باره تا آنجا از واقعيات غفلت نماييم که تصور کنيم «گل بيخار» هستيم و اقتصاد آشفته داريم «مديريت» ميکنيم و مردم در کوچه و بازار شب و روز دارند خدمات و محاسن مديريتي ما را جار ميزنند!
۵- حضور نمايندگان استان تهران در مجلس شوراي اسلامي در مساجد و ارتباط چهره به چهره با مردم و نشستن پاي صحبتها، گلايهها و انتظارات آنان اقدامي مبارک و خبري اميدوارکننده بود. اين کاري است که از يک مجلس انقلابي و همه مسئولين خدمتگزار اين مملکت انتظار ميرود. از اصليترين شرايط و بديهيترين براي حل مشکلات و تغيير مثبت واقعيات، شناختن واقعيات است. مادام که ما تعريف و شناخت درستي از مسائل نداريم چطور ميتوانيم به حل مسائل ناشناخته اقدام کنيم؟ شناخت واقعيات و سروکار داشتن با آن بيش از هرکس بر عهده کساني است که اينجا و آنجا رداي مسئوليت بر تن دارند و عهدهدار امور مردم و جامعه هستند. اينان هر که هستند و هرکجا هستند در دولت، در مجلس، در قوه قضائيه و دادگاهها و... بايد بدون خودفريبي و آدرس غلط دادن و گوش سپردن به مشاوران غير امين و... و تلاش براي پيچيدهتر کردن مسائل از آنچه واقعا هست، در پي شناخت واقعيات باشند. يکي از مهمترين و کار آمدترين راههاي شناخت واقعيت هم زندگي با مردم و کنار مردم و در يک کلام، بودن در متن جامعه و لمس و احساس مسائل و مشکلاتي است که مردم با آن سروکار دارند. اين حرفي من درآوردي و شعاري صرفا تبليغاتي و تبليغاتي نيست. عقل و تجربه بشر بر درستي آن به عنوان يک اصل مهم در اداره امور جامعه صحه ميگذارد و بالاتر از آن کتاب آسماني و حاملان وحي بر آن تاکيد ميورزند. از همين روست که علي(ع) قرآن مجسم و کتاب ناطق در ماموريتي که به جناب مالک اشتر درباره ولايت مصر که در آن مقطع سخت بحرانزده و مورد طمع دشمن غدار و فتنهگر بود بر اين اصل مهم تاکيد ميورزد تا براي هميشه تاريخ براي آنها که ميخواهند عليوار حکومت کنند به يادگار باقي گذارد که هيچ شرايطي و هيچ بهانهاي دليل موجهي براي جدايي حکام از مردم نيست و حاکمان در بحرانيترين و سختترين شرايط بايد با مردم و در کنار مردم باشند. انقلاب اسلامي در اين باره تجربههاي بسيار موفق و عيني دارد که اوج آن در دوران دفاع مقدس به نمايش در آمد. جنگي که با تهاجم دشمن اجير شده توسط همه قدرتهاي مطرح جهاني عليه سرزمين ما آغاز شد و در پايان با عقبنشيني زبونانه و تحقيرآميز بدخواهان اين سرزمين پايان يافت. درهم تنيده بودن زندگي مردم و مسئولان و اتحاد مثال زدني ميان حاکمان و آحاد جامعه يکي از اصليترين دلايل در هم شکستن تهاجم تجاوزکارانه دشمنان اين آب و خاک انقلابي بود.
۶- و سخن آخر اين سخن حکيمانه و راهگشا که برخاسته از تفکرات توحيدي و نگاه قرآني و سيره اهل بيت عليهمالسلام و نيز تجربه بشري است. سخني که بايد به آن گوش جان داد و فراتر از آن همه عليالخصوص مسئولان و مديران آن را آويزه گوش و سرلوحه عمل خود قرار دهند. «... نگاه از بالا نباشد؛ گاهي نگاههاي ما به مردم ممکن است جوري باشد کانه از بالا نگاه ميکنيم به مردم؛ نخير، ما جزو مردميم، بين مردميم، خيلي از اين مردم از ما بالاتر هم هستند و بنابراين کسي از موضع بالا به آحاد مردم نگاه کند، غلط است؛ بنابراين روحيه خدمتگزاري مهم است. ما بايد خودمان را خدمتگزار مردم بدانيم؛ هر کدام ما در جايي که هستيم. اين يکي از جنبههاي مردمي بودن است...» (بيانات رهبر معظم انقلاب در ارتباط تصويري با همايش سراسري قوه قضائيه)
بازار