کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
مشاور رئيسجمهور ميگويد هيچ کس خروج آمريکا از برجام را پيشبيني نميکرد.
اکبر ترکان در گفتوگو با روزنامه فرهيختگان و درباره اين گفتهاش در سال 94 که هر روز تأخير در اجراي برجام موجب خسارت 100 ميليون دلاري ميشود، گفت: اگر بخواهيم مرور کنيم بايد به اينکه چه کساني باعث شدند تحريمها برگردد، رجوع کنيم. وقتي کشوري نفت، پتروشيمي، فولاد، مس و آلومينيوم يا خيلي از محصولات کشاورزي را صادر ميکند، اين امر درآمدهاي ارزي براي کشور دارد. وقتي جلوي صادرات اعم از نفت، پتروشيمي، کالاهاي کشاورزي و صنعتي گرفته شود، درآمدهاي ارزي به کشور وارد نميشود.
در اين صورت درآمد کم ميشود و تقاضاي ارز وجود دارد و عرضه ارز کاهش مييابد. وقتي تقاضاي ارز باشد اما عرضه ارز کم شود، ممکن است باعث گراني قيمت ارز شود، همانند وقايعي که الان شاهد آن هستيم. لذا نکته مهم و اساسي اين است که غير از بودجه دولت که به درآمدهاي نفتي وصل است، وقتي نفت صادر نميشود غير از کاهش درآمدهاي ارزي، درآمد ريالي دولت هم کاهش مييابد چراکه تامين منابع ريالي دولت از محل صادرات نفت بوده که موجب کمبود درآمد ريالي دولت و درآمد ارزي آن ميشود.
کمبود درآمد ريالي دولت، دولت را بهسمت استقراض از بانکها ميبرد.
وي در ادامه با ادعاي اينکه پس از برجام سالي 70 هزار شغل ايجاد شد، گفت: هيچ کس پيشبيني نميکرد آمريکا از برجام خارج شود. آيا کسي پيشبيني ميکرد شخصيتي همچون ترامپ رئيسجمهور آمريکا شود؟ وقتي شخصيتي مانند ترامپ خود را مقيد به اين قاعده بينالمللي نميداند، نهتنها درمورد برجام بلکه از وقتي رئيسجمهور آمريکا شد، اين کشور از خيلي پيمانهاي بينالمللي عدول کرده و بسياري از تعهدات بينالمللي خود را انجام نداده و خيلي از موافقتنامههايي که دولت آمريکا امضا کرده بود را پشتپا زده است.
بنابراين اين امر تنها درمورد برجام و کشور ما نيست، درمورد خيلي از موافقتنامهها و توافقنامههاي بينالمللي اين روند را طي کرده است که در سياست خارجي با قلدري و بيقانوني و متکي به راي خود روابط بينالمللي را خراب کرده است. درمورد ما نيز اين اتفاق رخ داده است.
اين اظهارات در حالي است که اولاً صاحبنظران بسياري درباره نامتوازن بودن برجام به عنوان عامل تحريککننده آمريکا و اروپا براي نقض تعهداتشان هشدار داده بودند اما از سوي رئيسجمهور و اطرافيانش به عنوان بيسواد و ترسو و کاسب تحريم و... معرفي شدند.
ثانياً نقض پياپي برجام در همان دولت اوباما انجام گرفت در عين حال عجيب است که شيفتگان توافق، احتمال نميدادند فرد ديگري در آمريکا رئيس جمهور شود. آيا آقاي ترکان فراموش کرده که هيلاري کلينتون هم در تبليغات انتخاباتي بر عبور از برجام تأکيد داشت؟ همين امروز هم جو بايدن نامزد دموکراتها و مشاورانش مکرر ميگويند که در صورت روي کار آمدن، به تعهدات برجامي آمريکا برنميگردند و انتظار دارند ايران پاي توافق و تعهدات جديد بيايد! و همه اين دهنکجيهاي آمريکايي، به خاطر بيضمانت و نامتوازن بودن برجام است.
ثالثاً وقتي ترامپ مکرراً از روحاني و ظريف ميشنيد که حتي در صورت خروج آمريکا از برجام، ما در توافق ميمانيم و به تعهدات خود عمل ميکنيم، چرا بايد از برجام خارج نميشد و تعهدات آمريکا را متوقف نميکرد؟! اين خط را اتفاقاً خود دولت و وزارت خارجه با رفتار نامتوازن خود (ماندن به هر قيمت در توافق) به ترامپ دادند.
رابعاً درباره تحريمها بايد از آقاي ترکان پرسيد تحريمها اکنون با برجام بيشتر شده که دولت نميتواند 200-300 هزار بشکه نفت بفروشد يا قبل از برجام که 1/5 ميليون بشکه نفت ميفروختيم؟! اقتصاد امروز رونق بيشتري دارد يا آن زمان که برجامي در کار نبود؟ دلار آن روز 3700 تومان بود و امروز 22 هزار تومان را رد کرده است!
بازار