
فشار به دولت برای لغو کنکور سراسری

فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
چالش برگزاري کنکور سراسري در دو روز گذشته به اوج خود رسيده است و جداي از اينکه بخشي از جامعه مخالف برگزاري کنکور است تعدادي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي نيز معتقد به لغو و يا تعويق آن هستند. در اين بين عدهاي هم ميگويند زمان مناسبي براي لغو کنکور است. اما دولت معتقد است اين مسئله ابعاد زيادي دارد و به راحتي نميتوان درباره آن تصميم گرفت. دولت به دنبال برگزاري کنکور با رعايت حداکثري پروتکلهاي بهداشتي مبارزه با کروناست.
روز گذشته در صحن علني مجلس برخي نمايندگان با برگزاري کنکور سراسري مخالفت کردند. اين موضع از سوي محمدباقر قاليباف رييس مجلس نيز تقويت شد، تا مخالفت با برگزاري کنکور وارد فاز جديدي شود.
رييس مجلس با انتقاد از عدم رعايت پروتکلهاي بهداشتي در آزمون دکتري اعلام کرد که نگران رعايت نشدن پروتکلهاي دقيق بهداشتي در کنکور سراسري است. قاليباف گفت: «بنظر ميرسد تعويق زمان کنکور تا گذشتن از دوران پيک کرونا و خنکتر شدن هوا که امکان استفاده از ماسک به مدت چند ساعت را ميسر کند، ضروري باشد. سلامت دانش آموزان عزيز ما، خط قرمز مجلس است و کميسيونهاي بهداشت و آموزش مجلس وظيفه دارند تا با اطمينان از رعايت بهترين تصميم در اين خصوص، مطالبات مردم را از مسئولين ذيربط پيگيري کنند.»
همزمان برخي نمايندگان نيز در مجلس از برگزاري کنکور سراسري ابراز نگراني کردند. ناصر موسوي لارگاني عضو هيات رئيسه مجلس در اين باره گفته است: "طبق گزارش پروتکل بهداشتي دربرگزاري کنکور مقطع دکتري رعايت نشد. اگر کنکور کارشناسي و کارشناسي ارشد با اين شرايط برگزار شود، احتمال وقوع فاجعه بهداشتي بالاست؛ لذا با همکاري دولت و مجلس شرايط بررسي شده و اگر امکان رعايت پروتکلها نيست، براي لغو کنکور اقدام شود. "
بيشتر نمايندگان مخالف برگزاري کنکور معتقدند که در برگزاري کنکور دکتري پروتکلها رعايت نشده است و از اين جهت نگرانند در کنکور کارشناسي نيز اين اتفاق رخ دهد.
احمد نادري نماينده تهران در اين باره در توئيتر نوشت: «نسبت به رعايت کامل پروتکلها در کنکور دکتري ترديد داشتيم و تضمين خواستيم که جدي گرفته نشد. وضعيت امروز اين نگراني را تاييد کرد. آيا وقت آن نيست تا مسئولان برگزاري، به مردم توضيح دهند آزمونهاي ۷۰۰ هزار و بالاي يک ميليوني را چگونه ميخواهند مديريت کنند؟»
يا مجتبي رضا خواه ديگر نماينده مجلس در اين باره ميگويد "کنکور ميبايست در زمان و شرايطي برگزار شود که خطر ابتلا به کرونا منتفي بوده و افکار عمومي از مساعد بودن شرايط مطمئن باشد."
در اين بين برخي نمايندگان و رسانهها ميگويند پاي مافياي کنکور براي برگزاري آن در ميان است. اين دسته مي گويند مافياي کنکور با فشار به دولت مانع از تعويق آن ميشود. ادعايي که البته به نظر ميرسد خيلي محکم نيست. چه پاي مافيا در ميان باشد و چه نباشد برگزاري نکردن کنکور چالشهاي فراواني در پي خواهد داشت.
لغو کنکور مخالفان جدي هم دارد. مخالفان ميگويند با چالشهاي لغو چه بايد کرد؟ آيا قرار است کنکور بعدا برگزار شود؟ چه زماني؟ آيا قرار است امسال کلا لغو شد؟ در اين حالت تکليف کنکوريها چه ميشود؟ آيا بايد سال بعد کنکوري بزرگتري برگزار کرد؟ با تبعات روحي و رواني آن براي دانش آموزان کنکوري چه بايد کرد؟ و .... معتقدان به برگزاري کنکور ميگويند، لغو آن باعث اختلال در سيستم آموزشي کشور ميشود که ميتواند مشکلات زيادي ايجاد کند.
حاميان لغو کنکور پاسخي براي اين پرسشها ندارند. نمايندگاني هم که خواستار لغو هستند اين مسائل را کلا ناديده گرفتهاند. با اين حال برخي هم ميگويند فرصت مناسبي است تا کلا کنکور را لغو کرد و نحوه پذيرش دانشجو را تغيير داد. اما به نظر ميرسد اين موضوع هم در شرايط کنوني شدني نيست چرا که زيرساختهاي لازم آن فراهم نشده است.
در همين راستا روز گذشته حسامالدين آشنا مشاور رييس جمهور در توئيتي نوشت: «رهبري خود ميفرمايند من هم تابع تصميمات ستاد ملي کرونا هستم؛ ولي متاسفانه برخي - عليرغم ادعاي ولايتمداري - بدون آنکه به ابعاد و جوانب مسأله احاطه و اشراف داشته باشند، نظر خود را بر تصميمات ستاد ارجح ميدانند و رسما آن را اعلام ميکنند.»
به نظر ميرسد اين توئيت در نقد سخنان نمايندگان مجلس به ويژه رييس مجلس است. روزنامه شرق هم در اين باره نوشت: «اصولا موضوعي که قاليباف بهعنوان نماينده مجلس به آن پرداخته، در حوزه اختيارات مجلس نيست و اين نهاد حق تصميمگيري يا حتي توصيه درباره زمان برگزاري کنکور يا به تعويق افتادن آن را ندارد. اين موضوعي است که دولت و ستاد ملي مقابله با کرونا بايد درباره آن تصميمگيري کند.»
در اين بين ديدگاهي هم وجود دارد که ميگويد مخالفت نمايندگان مجلس "سياسي" است و آنها بر موج احساسات افکار عمومي سوار شدهاند و به دليل اختلاف با دولت اين مواضع مطرح ميکنند و شايد اگر دولتي اصولگرا سر کار بود هيچ کدام از نمايندگان نگران برگزاري کنکور نبودند.
قرار است آزمون سراسري در چهار روز يعني ۲۹، ۳۰، ۳۱ مرداد ماه و اول شهريور ماه برگزار شود. آزمون فني حرفهاي و کارشناسي ناپيوسته هم ۱۴ مرداد برگزار ميگردد. آزمون کارشناسي ارشد ناپيوسته هم روزهاي پنج شنبه، جمعه و شنبه ۱۶، ۱۷ و ۱۸ مردادماه براگزار ميشود. کنکور دکتري هفته گذشته تحت تدابير ويژه مقابله با کرونا برگزار شد البته انتقادات زيادي را هم به همراه داشت.
لغو يا تعويق؟
به اين ترتيب با مخالفت نمايندگان مجلس با برگزاري کنکور بحث به کميسيون آموزش کشيده شد. اين کميسيون نيز از وزير بهداشت و وزير علوم دعوت کرد تا در اين باره موضع خود را اعلام کنند. برخي معتقدند کنکور بايد به تعويق بيافتد اين ديدگاه رييس مجلس هم بود. اما سعيد نمکي وزير بهداشت مخالف اين ديدگاه است.
وزير بهداشت در جلسه کميسيون آموزش مجلس برخلاف نظر نمايندگان تاکيد کرد که کنکور دکتري "با حداقل نقص" برگزار شد. او گفت: "آزمون دکترا از ديد بنده به عنوان مسئول سلامت کشور، با حداقل نقص برگزار شد و اگر بتوانيم اجراي پروتکلها را براي کنکور کارشناسي ارشد تشديد کنيم، ترديد ندارم که اين آزمون هم ميتواند با کمترين نارسايي برگزار شود."
با اين حال او تاکيد کرد که وزارت بهداشت "تضمين" نميکند که همه پروتکلها در برگزاري کنکور رعايت شود. او گفت: «اگر مجلس و ستاد ملي مقابله با کرونا، تصميم برگزاري کنکور سراسري داشته باشند، آمادگي نظارت بيشتر بر اجراي پروتکلها را داريم، اما اين بدان معني نيست که کوچکترين عارضهاي اتفاق نيفتد.»
سعيد نمکي همچنين مخالف به تعويق انداختن کنکور است او ميگويد يا بايد کنکور را برگزار کرد و يا اينکه کلا برگزار نکرد. او گفت: «با وجود احتمال سخت بودن شرايط فصل پاييز پس يا نبايد کنکور سراسري را برگزار کنيم و يا به تعويق انداختن آن به اميد روزهاي بهتر، کار درستي نيست و بايد آن را برگزار کنيم.»
به گفته وزير بهداشت: "از سويي بلاتکليفي، داوطلبان کنکور سراسري را دچار اضطراب ميکند و طولاني شدن اضطراب، ضعف سيستم ايمني بدن و گرفتار شدن به کرونا را در پي خواهد داشت و بايد زودتر تصميمي در مورد برگزاري کنکور سراسري بگيريم."
سعيد نمکي معتقد است: «براي کنکور سراسري بايد چهار مرحله حياتي يعني زمان قبل از ورود داوطلبان به حوزههاي امتحاني، زماني که خانوادهها پشت در حوزهها حضور دارند، زمان برگزاري آزمون و زمان ترک داوطلبان را مديريت کنيم. پيشنهاد بنده اين است که ساز و کار مديريت برگزاري کنکور سراسري باز تعريف شود و جلسه کارشناسي مبسوط تري در اين زمينه برگزار شود، چون هيچ کس راضي به لطمه وارد شدن به مردم نيست.»
قرار است امروز تکليف برگزاري کنکور روشن شود، البته به نظر مي رسد برگزاري آن قطعي باشد اما نحوه برگزاري از اهميت زيادي برخوردار است. بايد ديد ستاد مبارزه با کرونا چه شيوهاي را در پي ميگيرد. به نظر ميرسد با همکاري حساب شده نهادها امکان برگزاري کنکور با کمترين ريسک و آسيب وجود دارد.