اوباما و 2 هزار مشاور در کنار بایدن

شرق/متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
اگر جو بايدن در انتخابات رياستجمهوري ماه نوامبر ايالات متحده آمريکا پيروز شود، متخصصان ارشد سياست خارجياي که اکنون در کميپن او مشارکت دارند، ميتوانند بعدها در دولتش سمتهاي ارشد يا ميانرده را در اختيار بگيرند.
به گزارش هفتهنامه فارينپاليسي، تيم مشاوران غيررسمي معاوناول سابق آمريکا در مسائل سياست خارجي و امنيت ملي اکنون به بيش از دو هزار نفر ميرسد. در کمپين انتخاباتي بايدن حدود 20 کارگروه قرار دارد که موضوعات گوناگون را بررسي ميکنند؛ از مسائل مربوط به امنيت ملي گرفته تا کنترل تسليحات دفاعي و مسائل اطلاعاتي و داخلي.
اين گروهها به بايدن در تدوين برنامه سياست خارجياش مشاوره ميدهند و به او کمک ميکنند که چگونه از برخي از تصميمهاي جنجالي دونالد ترامپ، رئيسجمهوري کنوني ايالات متحده عقبنشيني کند؛ مسائلي مانند محدودکردن پناهندگان و حقوق زنان؛ البته به شرطي که در انتخابات ماه نوامبر پيروز شود.
اين در حالي است که برخي از پشت پرده به بايدن مشاوره ميدهند؛ مانند «الي راتنر» متخصص شرق آسيا و «دنيل بنيم» متخصص امور خاورميانه که از دوستان نزديک بايدن به شمار ميروند و بدونشک در دولت آينده او، سمتهاي ارشدي را در پنتاگون، وزارت خارجه و نهادهاي اطلاعاتي برعهده خواهند گرفت.
راتنر و بنيم در کنار 49 فرد ديگر، رياست کارگروههايي را برعهده دارند که بهعنوان مديران بايدن در موضوعات مختلف ايفاي نقش ميکنند. آنان در زمينه سياست خارجي، دفاع و امنيت داخلي به معاوناول سابق آمريکا مشاوره ميدهند و در کنار اين افراد متخصصان امنيت ملي حضور دارند که در زمره ايدهپردازان و تدوينکنندگان اصلي بايدن به شمار ميروند.
به گفته منابع آگاه، اين افراد بخش رسمي از کارزار بايدن نيستند؛ بلکه آنان به موازات افراد اصلي مشغول به فعاليت هستند تا به نامزد دموکراتها مشاوره غيررسمي بدهند و در تصميمات کليدي، داوطلبانه کنار او قرار ميگيرند. طبق گزارشهاي منتشرشده بيشتر اين افراد با جديت به دنبال آن هستند تا وظايف خود را به طور کامل
انجام دهند.
اکثر اين افراد پيشازاين يا سابقه همکاري با کاخ سفيد را داشتهاند يا در اتاقهاي فکر و صنايع دفاعي مشغول به فعاليت بودند. همچنين برخي از اين افراد در دولت «باراک اوباما» رئيسجمهوري سابق آمريکا، سمتهاي ارشد در وزارت خارجه، دفاع يا وزارت داخلي را عهدهدار بودند. اين در حالي است که طبق گزارشهاي از پيش منتشرشده اوباما، شخصا يکي از اصليترين افرادي است که در کنار بايدن تلاش ميکند تا ترامپ را در اين انتخابات شکست دهد. پيشازاين نيز وبسايت آمريکايي پولتيکو در گزارشي نوشته بود که در کمپين بايدن تيمي متشکل از هزار کارشناس امنيت ملي حضور دارند که در 20 کارگروه فعاليت ميکنند. همچنين سايت فارينپاليسي به يک سند داخلي دست يافته که در آن نام مشاوران و حوزههايي که آنان رهبري ميکنند، آمده است. طبق اين گزارش، در هريک از اين کارگروهها، زيرگروههاي مختلفي وجود دارد که موضوعاتي مانند درگيري بين اسرائيل و فلسطين، کمکهاي بشردوستانه و امور پناهندگان با دقت ارزيابي ميشود. بهعنوان مثال «رزا بروکس»، مشاور ارشد سابق پنتاگون در امور دفاعي به بايدن مشاوره ميدهد.
آنطور که مشخص است، براي بايدن بازيابي رابطه با اتحاديه اروپا درصورتيکه در انتخابات پيروز شود، اهميت ويژهاي دارد؛ بهطوريکه حدود صد نفر در تيم اروپاي او مشغول به فعاليت هستند و اين تيم توسط سه مقام سابق امنيت ملي در دولت اوباما سرپرستي ميشود. برخي از اين افراد پيشازاين براي هفتهنامه فارينپاليسي يادداشتهاي تحليلي مينوشتند.
در ادامه اين گزارش آمده است که اما ايدهها و توصيههاي اصلي را حلقه دروني کوچک وفادار به بايدن مطرح ميکنند؛ افرادي که انتظار ميرود در دولت آينده او بهعنوان مغز متفکر امنيت ملي خدمت کنند. آنچه اين افراد به بايدن ميگويند، معمولا به صورت رمز و راز باقي ميماند و کسي از محتواي اين برنامهها خبردار نميشود. به گفته يک مقام رسمي در کمپين بايدن، «اين مشاورهها طرحهاي اصلي هستند که در يک چاله سياه ناپديد ميشوند». اين در حالي است که يکي ديگر از مقامات ارشد در اردوگاه بايدن به فارينپاليسي ميگويد که کارگروهها اجازه ندارند تصميمگيري کنند. آنان در واقع مانند ماشينهاي بزرگي هستند که موضوعات را روزانه رصد ميکنند و بر همه آنان کنترل دارند.
فارينپاليسي مينويسد که بسياري از کساني که در کمپين بايدن داوطلبانه فعاليت ميکنند، با رسانهها مصاحبه نميکنند و درصدد تبليغ نيز نيستند؛ هرچند برخي از آنان در انديشه کسب سمتهاي ارشد در دولت احتمالي بايدن هستند. اين در حالي است که از برخي ديگر از افرادي که در اتاقهاي فکر فعاليت دارند، خواسته شده وابستگي خود را به اين نامزد دموکرات اعلام کنند؛ اما آنطور که فارينپاليسي مينويسد، نحوه کار در کمپين بايدن نشان ميدهد که اکثر فعاليتهاي آنان در پشت صحنه و محرمانه است؛ روشي که در تاريخ مبارزات انتخاباتي ايالات متحده چندان غيرمعمول نيست.
پيشبيني اکونوميست از پيروزي قاطع بايدن
نشريه اکونوميست آمريکا با تحليل دادههاي اقتصادي، جمعيتي و نظرسنجيها به پيشبيني نتيجه انتخابات رياستجمهوري پيشرو در اين کشور پرداخته و يک پيروزي قاطع را براي جو بايدن هم در بخش آراي مردمي و هم در بخش آراي الکترال پيشبيني کرده است. طبق پيشبيني اين نشريه شانس پيروزي جو بايدن در بخش الکترال کالج ۹۱ درصد است؛ درحاليکه شانس پيروزي دونالد ترامپ در اين بخش تنها هشت درصد است. همچنين طبق تحليل اين نشريه، شانس اينکه جو بايدن در اين بخش اکثر آرا را کسب کند، ۹۹ درصد و شانس ترامپ براي کسب اکثر آراي اين بخش تنها يک درصد است. در ادامه اکونوميست مينويسد که پيشبيني تعداد آراي الکترال کسبشده از سوي جو بايدن بين ۲۴۹ تا ۴۱۵ رأي (ميانگين ۳۴۷) است؛ درحاليکه اين پيشبيني براي دونالد ترامپ بين ۱۲۳ تا ۲۸۹ رأي (ميانگين ۱۹۱) است. در انتخابات رياستجمهوري آمريکا يک نامزد بايد براي پيروزي در بخش آراي الکترال ۲۷۰ رأي کسب کند. همچنين اکونوميست براساس تحليلهايش از دادههاي مراجع مختلف و نظرسنجيهاي گوناگون تا تاريخ دوم آگوست پيشبيني کرده که جو بايدن در بخش آراي مردم هم دونالد ترامپ را شکست ميدهد. طبق اين پيشبيني با تحليل رقابت تنها بين نامزدهاي دموکرات و جمهوريخواه، بايدن ميتواند حدود ۵۴ درصد از آراي مردمي را به خود اختصاص دهد و ترامپ ۴۶ درصد اين آرا را کسب ميکند.