ترامپ علیه تیکتاک

ابتکار/ متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
در تازهترين تحولات در ارتباط با اپليکيشن «تيک تاک» در آمريکا، دونالد ترامپ رئيس جمهوري ايالات متحده اعلام کرده است که اين اپليکيشن بايد تا چهل روز ديگر (۱۵ سپتامبر) به شرکت مايکروسافت يا يک شرکت ديگر آمريکايي فروخته شود، در غير اين صورت عرضه و فعاليت آن در خاک اين کشور ممنوع اعلام خواهد شد.
اين تازهترين خبر در رابطه پرتنش ميان کاخ سفيد و اپليکيشن تيک تاک است. اما چرا اين اپليکيشن در آمريکا جنجال ايجاد کرده است و آيا دونالد ترامپ مي تواند اين اپليکيشن را در نهايت ممنوع اعلام کند؟
تيک تاک چيست؟
به گزارش يورو نيوز تيک تاک يک شبکه اجتماعي ويژه ساخت و به اشتراکگذاري ويدئوي کوتاه ۳ تا ۱۵ ثانيهاي است که در چين به نام Douyi- شناخته ميشود. از وقتي اين اپليکيشن در سال ۲۰۱۷ با سامانه musical.ly تلفيق شده، به محبوبيت فراواني به ويژه ميان نوجوانان دست يافته است.
اين اپليکيشن از زمان آغاز به کارش در سال ۲۰۱۶ تا کنون ۱.۶ ميليارد بار دانلود شده است (۱۲۳ ميليون بار در آمريکا). محبوبيت تيک تاک از زمان شيوع ويروس کرونا به شدت افزايش يافته است و کاربران با پر کردن ويدئوهاي کوتاه در اين شبکه فعاليت مي کنند.
چرا تيک تاک زير ذره بين کاخ سفيد رفته است؟
اين اپليکيشن که به گروه چيني ByteDance تعلق دارد از سوي مقامات کاخ سفيد متهم است که اطلاعات خصوصي جمع آوري شده از کاربران را به دولت چين منتقل ميکند. آژانس نظارت بر سرمايهگذاريهاي خارجي در آمريکا CFIUS، پروندهاي را براي تحقيق درباره اين شرکت باز کرده است. با اين حال تا کنون گزارشي از آن منتشر نشده است.
پس از چند هفته تنش، دونالد ترامپ روز پنجشنبه گذشته به روزنامه نگاران گفت که آماده است تيک تاک را در آمريکا ممنوع اعلام کند. او حتي گفت که شايد همين فردا چنين کاري را انجام دهد.
اين در حالي است که شرکت مايکروسافت در حال مذاکره براي خريد بخش آمريکايي تيک تاک بود. پارهاي تحليلگران ميگويند که اقدام دونالد ترامپ در اعلام قريبالوقوع ممنوعيت تيک تاک به منظور افزايش فشار بر شرکت چيني صاحب اپليکيشن بوده تا هرچه زودتر قرارداد فروش را امضا کند.
تيک تاک در دفاع از خود چه ميگويد؟
تيک تاک همواره به اشتراک گذاري اطلاعات شخصي کاربران را با مقامات چين رد کرده و گفته است حتي درصورت طرح چنين درخواستي آن را قبول نخواهد کرد.
در روزهاي اخير تيک تاک براي جلب رضايت حداکثري کاربران آمريکايي متعهد شده است که اجازه نظارت بر الگوريتمهايش را بدهد و شفافيت حداکثري را رعايت کند.
مقامات شرکت همچنين براي اطمينان دادن به آمريکا گفتهاند که بخش ويژه آمريکاي اين اپليکيشن به لحاظ ساختاري مستقل از نسخه چيني مخصوص شرکت دويين آن نگه داشته ميشود. مديريت اين شبکه اجتماعي نيز از سنگاپور، دوبلين و لسآنجلس انجام ميشود تا متهم نشود که يک «برنامه جاسوسي» است.
واکنشها به ممنوعيت تيک تاک در آمريکا چه بوده است؟
کاربران آمريکايي تيک تاک بعد از انتشار خبر ممنوعيت احتمالي تيک تاک به شدت واکنش نشان دادند. بسياري از اين کاربران ناراحتي خود را ابراز کردند، در همين حال گروهي ديگر وحشتزده با فرستادن ويدئوي لايو از مخاطبان خود خواستند حسابهايشان را در ديگر شبکههاي اجتماعي همچون اينستاگرام يا توييتر دنبال کنند.
گروهي ديگر نيز ممنوعيت تيک تاک را به شوخي برگزار کردند و با انتشار تصاوير فکاهي خود را در حال متقاعد کردن ترامپ براي آزاد گذاشتن تيک تاک نشان دادند.
آيا ترامپ واقعا مي تواند تيک تاک را ممنوع کند؟
بنابر گزارش نشريه نيويورک تايمز، دونالد ترامپ ميتواند به موجب يک قانون اضطراري در رابطه با اقتصاد بينالمللي آمريکا عرضه شماري از اپليکيشنهاي خارجي را در فروشگاههاي اپليکيشن آمريکايي ممنوع اعلام کند.
هند پيش از اين چنين کاري کرده است و از ۳۰ ژوئن ۵۹ اپليکيشن چيني شامل تيک تاک را به دليل «تهديد عليه امنيت سايبري هند» ممنوع اعلام کرده است.
با اين حال ممنوعيت يک اپليکيشن در آمريکا مي تواند نقض آزادي بيان تلقي شود و از اين جهت ناظران اقدام عملي در چنين راستايي را مشکل زا قلمداد ميکنند.
از سوي ديگر ممنوعيت يک اپليکيشن محبوب در آمريکا در فاصله سه ماه مانده به برگزاري انتخابات رياست جمهوري اين کشور ممکن است اقدامي تحريک آميز شمرده شود که اثرات نامطلوبي بر افکار عمومي بگذارد.