ماجرای تغییرات تازه در ساعات کار بورس

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
علي صحرايي مديرعامل بورس تهران از تغييرات جديد در زمان داد و ستدهاي بازار سهام خبر داد و گفت: اين از هفته آينده و البته به صورت کاملا" موقتي، بدون آنکه زمان داد و ستدها طولاني شود، سهام ترکيبي از صنايع مختلف در دو زمان ۸:۳۰ تا ۱۱ و ۱۱ تا ۱۴ يا ۱۵ هر روز کاري معامله خواهند شد. در اين ميان به زودي جزييات و چند و، چون اين رويه، نهايي و منتشر ميشود. صنايع که شرکتهاي بيشتري و بزرگتري را در خود جاي دادهاند، در تايم اول معامله خواهند شد.
مدير عامل بورس تهران ادامه داد: همان طور که در سال ۹۷ هسته معاملاتي فرابورس و بورس را جدا کرديم، براي بورس تهران هم دو سامانه معاملاتي جدا در نظر گرفته ايم و بهزودي دو هسته معاملاتي براي معاملات شرکتهاي حاضر در بازار سهام فعال ميشود.
همچنين روحالله دهقان مديرعامل شرکت مديريت فناوري بورس تهران از تغيير سيستم معاملاتي بورس تهران تا سه ماه آينده خبر داد و اظهار داشت: به دليل فشار زياد بر سامانه معاملاتي بورس تهران در حال پياده سازي و اجراي راهکار فني هستيم، از سويي به احتمال زياد با پياده سازي اين راهکار جديد، معاملاتي بعدازظهرها انجام نخواهد شد و ساعات معاملات به سيستم سابق باز ميگردد. البته همه چيز بستگي به شرايط بازار خواهد داشت.
هسته معاملات جوابگوي نياز امروز بورس نيست
همايون دارابي کارشناس بازار سرمايه در گفتگو با فرارو با اشاره به اينکه زيرساختهاي امروز بازار سرمايه پاسخگوي خيل سرمايهگذاراني که در بازار حضور دارند، نيست، اظهارداشت: هسته معاملاتي فعلي بورس حدود ۱۵ سال پيش از شرکت آتوس فرانسه خريداري شد، اين پلتفرم در دهه ۸۰ که به کار گرفته شد، نسبت به تعداد فعالان بازار و همچنين حجم و ارزش بازار کفايت ميکرد، به عنوان مثال حتي در سالهاي بعد براي يک عرضه اوليه يک جمعيت ۱۰۰ هزار نفري شرکت ميکرد که هسته معاملات به خوبي اين تقاضاها را پشتيباني ميکرد.
وي افزود:، اما امروز براي يک عرضه اوليه بيش از ۶ ميليون نفر سفارش ميگذارند، با اين افزايش شرکت کنندگان به تبع بايد امکانات توسعه پيدا کند، در غير اين صورت مشکلات ادامه پيدا خواهد کرد. تا سال ۹۷ حجم معاملات بورس و فرابورس به زحمت روي هم به ۱۵۰۰ ميليارد تومان در روز ميرسيد، اما امروز معاملات يک نماد به اين حجم ميرسد، در حال حاضر ارزش معاملات روزانه بين ۲۰ تا ۳۰ هزار ميليارد تومان است و با اين هسته قديمي نميتوان پاسخ اين همه نياز را داد.
دارابي گفت: در حال حاضر به دليل تحريمهايي که به صورت يکجانبه عليه کشورمان وضع شده، شرکت فرانسوي حتي جواب ايميلها و تماسهاي مسئولان بورس تهران را نميدهد، حال ما با توجه به هنگي هسته و اختلال در معاملات دو راه در پيش رو داريم، اول اينکه به دنبال راهکار اورژانسي و کوتاه مدت باشيم، تا بتوانيم وضعيت امروز بازار را سروسامان دهيم، در اين راستا انجام معاملات بورس در دو زمان مختلف براي کاهش فشار معاملات که قرار است اجرايي شود، تنها راهکاري است که در پيش رو قرار دارد و گريزي از آن وجود ندارد.
اين کارشناس بازار سرمايه با اشاره به اينکه راهکار بلندمدت نيز جايگزيني هسته معاملاتي است، بيان داشت: براي اين کار نيز دو راه وجود دارد، اول اين است که با استفاده از دانش بومي کشورمان هسته معاملاتي داخلي را طراحي کنيم، در حال حاضر با توجه به امکاناتي که در کشور وجود دارد، توان اين کار ميسر خواهد بود، به عنوان مثال زير ساختهايي که در شبکه بانکي وجود دارد، به خوبي امروز به فعاليت مشغول است، بنابراين اين توان نيز وجود دارد که زيرساختهاي بازار سرمايه نيز در داخل تامين و تجهيز شود.
با اين هسته هنگ، مردم ضرر زيادي ميکنند
وي اضافه کرد: راه دوم نيز اين است که با استفاده از ظرفيت کشورهايي که با ما الان روابط سياسي و اقتصادي مناسبي دارند و تحت تاثير تحريمها نيستند، به همکاري بپردازيم، اين مسئله نيز ميتواند به صورت گرفتن مشاوره باشد و يا اينکه کار طراحي را نيز به آنها واگذار کنيم، حال بايد ديد که در نهايت مسئولان امر چه تصميماتي را اتخاذ خواهند کرد، از سويي ميتوان گفت، همه واقعا غافلگير شدند از اين همه استقبالي که از بورس به عمل آمد، به واقع کسي چنين اقبالي را انتظار نداشت و ميتوان گفت اين موضوع براي همه غير منتظره بود.
دارابي ادامه داد: اين روزها که هسته معاملاتي با کندي و اختلال روبرو است، اين مسئله استراتژيهاي معاملاتي بسياري از فعالان و سهامداران بازار را با مشکل مواجه کرده و به هم ريخته، به خصوص کسانيکه در صفهايخريد و فروش قرار ميگيرند، ممکن است سهمي را بفروشند، اما نتوانند نماد مورد نظر خود را خريد کنند، بنابراين چنين وضعيتي ميتواند ضرر و زيانهاي هنگفتي را براي سهامداران و سرمايه گذاران بورس به بار آورد.
اين فعال بازار سهام با بيان اينکه اين روزها بورس از بيشترين بازدهي در ميان بازارهاي مختلف کشور برخوردار است، يادآور شد: از ابتداي سال تاکنون بيش از ۹۰ هزار ميليارد تومان نقدينگي توسط سرمايهگذاران خرد به بورس وارد شده که رقمي، بسيار قابل توجه است، طبعا تا زمانيکه اين ورود نقدنيگي هوشمند به بورس ادامه داشته باشد، روند کلي بورس نيز به صورت صعودي ادامه خواهد داشت.
وي تصريح کرد: يکي از مهمترين نکاتي که سهامداران خرد بايد به آن توجه کنند، اين است که نبايد تحت تاثير جو و هيجاناتي که در بازار وجود دارد، قرار بگيرند و به هر سهمي ورود کنند، بلکه بايد براي خريد ابتدا به تحقيق و بررسي بپردازند و بعد از اينکه به قطعيت رسيدند، اقدام به خريد کنند، همچنين براي اينکه به سود منطقي و مناسب دست پيدا کنند، بايد به ديد ميان مدت و بلند مدت سهامداري کنند؛ تا بتوانند به اهداف خود برسند.