نماد آخرین خبر

اعتراض‌ و اعتصاب در صنعت نفت

منبع
فرارو
بروزرسانی
اعتراض‌ و اعتصاب در صنعت نفت

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

وضعيت بحراني اقتصاد کشور در هفته‌هاي اخير دوباره آتش اعتراض‌هاي کارگري را روشن کرده است. اين اعتراض‌هاي به ويژه در جنوب کشور بوده و دولت هيچ واکنش مشخصي به آنها نشان نداده است. افزايش دستمزد و پرداخت به موقع حقوق‌ها مهمترين خواسته کارگران است.

اعتراضات کارگري اين بار از صنعت نفت آغاز شده است، از اين جهت مسئله‌اي قابل تامل و مهم محسوب مي‌شود. اعتراضات در چند پالايشگاه نفت و صنايع پتروشيمي درهفته اخير برگزار شد. کارگران پالايشگاه‌هاي نفت و گاز و پتروشيمي آبادان، اهواز، ماهشهر، قشم، کنگان و لامرد و دشت‌آزادگان و فاز‌هاي ۲۲ و ۲۴ پارس جنوبي، کارگران نيروگاه برق پارس جنوبي، پالايشگاه گاز پارسيان در چند روز اخير دست از کار کشيدند.

در اين بين اعتراض‌ها در برخي ديگر صنايع از جمله کارگزان هفت تپه و هپکو اراک نيز ادامه دارد. اعتراض‌هايي که در اين دو مجموعه مدت‌هاست که در جريان است.

خواسته اغلب کارگران معترض در صنعت نفت افزايش دستمزد و يا پرداخت به موقع آن است. اين کارگران که در گرماي بسيار شديد فعاليت مي‌کنند انتظار دارند در شرايط سخت اقتصادي کشور بتوانند با دريافتي خود به زندگي ادامه دهند.

بسياري از کارگران معترض، تحت لواي شرکت‌هاي پيمانکاري فعاليت مي‌کنند و اين شرکت‌هاي به درستي به تعهدات خود عمل نمي‌کنند يا اينکه با اوضاع بد اقتصادي کشور دستمزد‌ها کفاف زندگي کارگران را نمي‌دهد و آن‌ها خواستار افزايش دستمزد هستند.

از جمله کارگران شرکت پيمانکاري همپا که در مجموعه شرکت پالايش پارسيان سپهر کار اتان گيري را انجام مي‌دهد، آن‌ها چند روز پيش دست به اعتراض زدند. خواسته آن‌ها آنگونه که از سوي اداره کار شهرستان مُهر اعلام شده، افزايش دستمزد است، اما ظاهرا شرکت همپا با اين کار مخالف است.

شرکت همپا اعلام کرده است که هرآنچه را که مطابق قانون کار و موارد و توافقات قبلي، متعهد است پرداخت مي‌کند؛ اما کارگران با اشاره به سختي کار خود تاکيد دارند که افزايش دستمزد‌ها بايد اعمال شود.

اين دور از اعتراض‌هاي کارگري از ابتداي هفته آغاز شد. ابتدا کارگران چند پالايشگاه و پتروشيمي در جنوب کشور اعتراض کردند و پس از آن کارگران چند نيروگاه برق از جمله در تبريز، مشهد، سيکل ترکيبي پارس جنوبي، نيروگاه برق رودشو تهران نيز به اعتراض‌ها پيوستند.

مطالبه اغلب کارگران "رفع تبعيض در پرداخت حقوق و مزايا بين کارگران رسمي و قرارداد مستقيم و پيمانکاري، بازنگري طرح طبقه‌بندي مشاغل و بهبود وضعيت سرويس‌هاي اياب و ذهاب با توجه به وضعيت بد آب وهوايي" است.

بيشتر معترضين کارگراني هستند که به صورت پيمانکاري فعاليت مي‌کنند. آن‌ها معتقدند شرکت‌هاي پيمانکاري متناسب با سودي که دريافت مي‌کنند به حقوق و مزاياي کارگران خود توجه نشان نمي‌دهند.
 
روز سه شنبه خبرگزاري ايلنا در گزارشي از تجمع کارگران پتروشيمي رازي به نقل از يک کارگر معترض نوشت: "مديرعامل شرکت قول پرداخت يک حقوق پايه به‌عنوان پاداش به ما داده بود، ولي متأسفانه اين موضوع فقط شامل کارکنان رسمي شد."
در همين راستا هفتم مرداد ماه يک کارگر در پتروشيمي ماهشهر به نام ابراهيم عرب‌زاده جان خود را بر اثر گرمازدگي از دست داد. به گزارش ايلنا، او کارگر پيمانکاري به نام شرکت تهران جنوب بود. مرگ او در افزايش اعتراض‌ها بي تاثير نبوده است.

اعتراض کارگران صنعت نفت از اهميت بالايي برخوردار است و مي‌تواند به ادامه اعتراضات کارگري دامن بزند با اين حال تاکنون نه وزارت نفت و نه هيچ مقام رسمي ديگري در اين باره واکنش نشان نداده است.

ادامه اعتراضات در هفت تپه
همزمان با اعتراض‌هاي کارگران صنعت نفت، کارگران نيشکر هفت تپه نيز به اعتراضات خود ادامه دادند و حتي دامنه آن را گسترده‌تر کردند. البته اعتراضات کارگران هفت تپه از يک ماه و نيم پيش آغاز شده بود.

لغو خصوصي‌سازي و پرداخت حقوق معوق از جمله خواسته‌هاي اين کارگران است. کارگران هفت‌تپه مي‌گويند سه ماه است حقوق نگرفته‌اند.

اعتراض کارگران هفت تپه همزمان با برگزاري دادگاه اميد اسدبيگي مديرعامل اين کارخانه که متهم به فساد اقتصادي است، صورت گرفته است. هفته پيش غلامحسين اسماعيلي، سخنگوي قوه قضائيه به کارگران اين مجموعه "توصيه" کرده بود که کار را تعطيل نکنند.

در همين رابطه روز شنبه ۱۱ مرداد، سه نماينده مجلس به جمع کارگران معترض مقابل فرمانداري شوش رفتند. اين اميدواري وجود دارد با حضور نمايندگان در ميان کارگران بررسي مطالبات فوري آن‌ها سرعت بيشتري بگيرد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar