نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

مکرون در ویرانه‌های لنگرگاه بیروت به دنبال چیست؟

منبع
نورنيوز
بروزرسانی
مکرون در ویرانه‌های لنگرگاه بیروت به دنبال چیست؟

نورنيوز/متن پيش رو در نورنيوز منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

آيا رئيس جمهور فرانسه که در ميان مردم خود نيز محبوبيتي ندارد و فشار اقتصادي سنگين ناشي از بي‌کفايتي دولت او ماه‌هاست که تظاهرات اعتراضي را به هنجاري پذيرفته شده در سراسر فرانسه تبديل کرده، گمان مي‌کند با بالا زدن آستين‌هايش مي‌تواند نقش سياست‌مداري مقتدر و متمول را بازي کند؟!

 بازگشت مجرم به محل وقوع جرم، اصلي پذيرفته شده در تمامي پرونده‌هاي جنائي است، اصلي که در جريان سفر روز گذشته «امانوئل مکرون» رئيس جمهور فرانسه به بيروت پس از انفجار مهيب و مرگبار اسکله اين شهر رقم خورد.

گويا مکرون هنوز تصور مي‌کند لبنان مستعمره فرانسه است. او که پس از گذشت ماه‌ها از اعتراضات خياباني مردم فرانسه، پاسخ قانع کننده‌اي در قبال اعتراضات مردمي به سياست‌هاي ناعادلانه و فسادآلود دولت خود به مردم کشورش نداده، حالا به بيروت آمده و در مواجهه با مردم مصيبت‌زده اين شهر، اعطاي کمک‌هاي بين‌المللي به لبنان را منوط به اصلاحات سياسي کرده است.

رئيس جمهور فرانسه با تعيين ضرب‌الاجل براي سياست‌مداران لبناني تا اول سپتامبر (11 شهريورماه)، وقيحانه مدعي شده است که در صورت عدم وقوع اصلاحات، شخصا مسئوليت سياسي اجراي اصلاحات را برعهده مي‌گيرد!

به راستي منظور مکرون از اين موضع‌گيري چيست؟ آيا رئيس جمهور فرانسه که در ميان مردم خود نيز محبوبيتي ندارد و فشار اقتصادي سنگين ناشي از بي‌کفايتي دولت او ماه‌ها است که تظاهرات اعتراضي را به هنجاري پذيرفته شده در سراسر فرانسه تبديل کرده، گمان مي‌کند با بالا زدن آستين‌هايش مي‌تواند نقش سياست‌مداري مقتدر و متمول را بازي کند؟!

براي پاسخ به اين پرسش بايد کمي به عقب‌تر يعني فروردين ماه سال ۹۶ برگرديم، زماني که لبناني‌ها خود را براي برگزاري انتخابات پارلماني بعد از وقفه‌اي چهارساله آماده مي‌کردند.

در آن زمان هم لبنان با مشکلات اقتصادي دست و پنجه نرم مي‌کرد و دولت اين کشور با بدهي ۱۰۰ ميليارد دلاري در آستانه ورشکستگي بود. «سعد حريري» نخست وزير وقت لبنان در آن زمان با برگزاري يک کنفرانس بين المللي تحت عنوان «سيدر ۱» به ميزباني فرانسه درصدد جلب کمک‌هاي بين‌المللي به منظور گذر از اين بحران بود.

حريري در اين کنفرانس به راي دهندگان لبناني گفت که آراء شما در انتخابات پيش رو به صورت مستقيم در نقد شدن وعده مالي بين‌المللي مطرح شده در اين کنفرانس نقش خواهد داشت، کمک‌هايي به ارزش ۱۱ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار در کنار بخشودگي بخشي از بدهي‌هاي سر رسيد شده لبنان.

بر اين اساس فرانسه متعهد شد تا کمکي ۱۵۰ ميليون يورويي را در کنار يک وام ۴۰۰ ميليون يورويي به لبنان اعطا کند و سهم ديگر کشورها و نهادهاي مالي بين‌المللي نيز به شرح ذيل بود:

● بانک جهاني متعهد به پرداخت 4 ميليارد دلار وام در مدت 5 سال

● بانک سرمايه گذاري اروپا متعهد به پرداخت ۸۰۰ ميليون يورو در مدت 5 سال

● دولت کويت متعهد به پرداخت وام 180 ميليون دلاري

● قطر متعهد به پرداخت وام 500 ميليون دلاري

● بانک توسعه اسلامي متعهد به پرداخت 750 ميليون دلار وام طي مدت ۵ سال

● انگليس متعهد به پرداخت 60 ميليون پوند وام

● هلند متعهد به پرداخت 200 ميليون يورو در مدت 4 سال علاوه بر 100 ميليون يورو هم کمک مشروط!

● آلمان متعهد به پرداخت 60 ميليون يورو وام

● ايتاليا متعهد به پرداخت 120 ميليون يورو وام

● ترکيه به پرداخت 200 ميليون دلار وام

● ايالات متحده متعهد به پرداخت 115 ميليون دلار کمک مالي.

● بانک بازسازي و توسعه اروپا متعهد به پرداخت يک ميليارد و 100 ميليون يورو وام در مدت 6 سال.

● اتحاديه اروپا متعهد به پرداخت 150 ميليون يورو کمک مالي که البته در صورت امکان سنجي پروژها و رضايت طرفين اين تسهيلات تا يک ميليارد و 500 ميليون يورو هم قابل افزايش است...

ليستي بلند بالا از وعده‌ها که شرط تحقق آن منوط به انتخاب مردم لبنان بود. اين وعده‌ها در کنار اجراي طرح فسادآلود خريد راي در جريان برگزاري انتخابات که ميليون‌ها دلار سعودي‌ها براي آن هزينه شد، فرآيند پيچيده‌اي بود که براي تحت فشار قرار دادن مردم لبنان و هدايت آنان به مسير سياسي مورد نظر غرب طراحي شد.

با وجود همه اين وعده‌ها براي خريد آرا اما؛ مردم لبنان انتخاب خود را کردند و حاصل اين انتخابات به پيروزي قاطع گروه‌هاي سياسي همراه با محور مقاومت منتهي شد و پس از اعلام نتايج انتخابات، گروه‌هاي همراه با محور غربي، عبري و عربي علنا اعلام کردند که مردم تاوان اين انتخاب را خواهند داد.

پس از تشکيل پارلمان و دولت جديد نه تنها اين وعدهاي مالي روي کاغذ ماند بلکه تحريم‌هاي همه جانبه بانکي به بهانه مسدود کردن دسترسي‌هاي مالي حزب‌الله و البته با هدف اعمال فشار حداکثري به اقتصاد شکننده لبنان و ويران کردن معيشت مردم اين کشور آغاز شد.

در کنار تشديد اين فشارها، جريان‌هاي شکست خورده انتخابات اين بار نعل وارونه زدند و با سوء استفاده از اعتراضات متراکم مردم نسبت به فساد سياست‌مداراني که طي دوره ۳۰ ساله اقتصاد اين کشور را به ورطه نابودي کشاندند، دولت را متهم به ناکارآمدي و فساد کردند و با تحريک مردم دست به آشوب خياباني زدند و براي چند هفته خيابان‌هاي بيروت و راه‌هاي اصلي اين کشور را مسدود کردند.

واقعيت اعتراض مردم اما متوجه فساد سياستمداراني بود که بعد از جنگ‌هاي داخلي زمام امور لبنان را در اختيار داشتند اما همان جريانات فاسد که حالا با روي کار آمدن دولت جديد دستشان از مواهب فساد آلود سياست‌ورزي کوتاه شده بود تلاش کردند که دولت مستقر را مسئول شرايط معرفي کنند و مسير اعتراضات را به سمت استعفاي دولت و برگزاري انتخابات زود هنگام هدايت کنند.

سعد حريري به ظاهر براي همدردي با مردم ولي در عمل براي فرار از پاسخگويي از نخست وزيري استعفا کرد تا مسير را براي تکميل پازل بعدي يعني انحلال مجلس فراهم کند. رويايي که با هوشمندي پارلمان محقق نشد و به سرعت نخست وزير جديد انتخاب شد.

حالا با انفجار بندر بيروت زمان به نقطه صفر بازگشته است و مکرون بار ديگر در نقش منجي ظاهر شده، پمپئو با سعد حريري تماس گرفته و وعده کمک داده، رژيم صهيونيستي براي ابراز همدري پرچم لبنان را در تلاويو به اهتزاز در آورده و رژيم سعودي نقش خود را در بازسازي لبنان پس از جنگ‌هاي داخلي يادآوري کرده است!

و... لبنان، کشوري که بر اثر اين انفجار نيمي از پايتختش ويران شده و با ده‌ها کشته و چند هزار مجروح روبروست، امروز در معرض شرايطي سخت و سرنوشت ساز قرار گرفته است.

حالا مکرون شرط کمک‌هاي بين‌المللي را اصلاحات سياسي تعيين کرده و گفته اجازه نخواهد داد دست مفسدان به اين کمک‌ها برسد. اصلاحاتي که حذف حزب‌الله از صحنه شطرنج سياسي لبنان و خلع سلاح مقاومت هدف نهايي آن است.

زمزمه‌ها براي تشکيل تيم تحقيقات بين‌المللي براي بررسي علل انفجار بيروت شنيده مي‌شود، تيم تحقيقاتي که مشابه آن ۱۵ سال پيش پس از ترور رفيق حريري تشکيل شد و قرار است حکم دادگاه آن امروز صادر شود، حکمي که دو تن از متهمان آن در قيد حيات نيستند و مستندات آن بر پايه شهادت شاهدان دروغين و شنود تلفن همراه متهمان است. شبکه تلفني که نصب تجهيزات جاسوسي رژيم صهيونيستي در آن به اثبات رسيده است و مدير آن هم پس از اين افشاگري به اسرائيل گريخت!

حالا پازل بعدي اين سناريو چيست؟ سوالي که هرچند پاسخ آن روشن است اما تحولات هفته‌هاي پيش رو ابعاد آن را برملا خواهد کرد.

موضع‌گيري امشب سيدحسن نصرالله به طور قطع سخناني تاريخي خواهد بود که مي‌تواند مسير پاسخگويي به بسياري از سوالات بدون پاسخ را هموار کرده و راهبرد مقاومت را در قبال شرايط پيش روي لبنان ترسيم نمايد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره