هراس اسرائیل از تهدید امنیتی پیرامونش

ديپلماسي ايراني/متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
يورواشيا ريويو/ اسرائيل از زمان به وجود آمدنش دو دکترين نظامي مشخص را در دستور کار خود قرار داده است: حملات پيش دستانه و جنگ هاي بازدارنده. کوچکي سرزمين تحت تصرفش و فقدان عمق جغرافيايي، رهبران آن را به يک راهبرد دفاعي متوسل کرده است.
حمله پيش دستانه يک عمليات نظامي براي تهديدات آني و جنگ هاي بازدارنده يک رشته از عمليات نظامي و اقدامات سياسي براي جلوگيري از تهديدات آتي است. حمله اسرائيل به اوسيراک در عراق يا رآکتور هسته اي الکبار در سوريه نمونه اي از اين دست است.
روش اسرائيل در برخورد با ايران نيز متفاوت نيست. به باور بسياري، دکترين بازدارنده اسرائيل در برابر ايران از يک دهه پيش آغاز شده است. حمله سايبري به کمک ويروس استاکس نت، ترور دانشمندان هسته اي، انفجار در پايگاه موشکي شهيد مدرس، همگي از جمله اقدامات پيشگيرانه محسوب مي شوند.
هرچند هنوز مشخص نيست که حمله به نطنز يک حمله سايبري بوده يا يک بمب گذاري اما در هدف خود يعني به عقب راندن روند توسعه برنامه ي هسته اي ايران موفق گزارش شده است.
شمار حوادث رخ داده در تاسيسات حساس ايران، حملات متناوب اسرائيل و عمليات شبه نظاميان متحد اسرائيل در سوريه از اهداف گسترده تري که از سوي اين جنگ هاي بازدارنده دنبال مي شود، پرده بر مي دارد.
تحريم ها و ويروس کرونا چالش هاي بسيار جدي ايران در موقعيت کنوني هستند. اگر چنين حملاتي بيش از اين ادامه يابد مي تواند در ترکيب با ناآرامي هاي احتمالي داخلي در ايران موقعيت بسيار دشواري را براي مسئولان اين کشور بيافريند.
سندي که اخيرا در سال 2015 توسط رئيس ستاد ارتش اسراييل، گادي ايزنکوت(Gadi Eizenkot) منتشر شد و ساز و کار بين جنگ ها(CBW) نام دارد، به کاهش آزادي عمل دشمن و افزايش آزادي عمل اسرائيل اشاره دارد. به عبارت ديگر اين سند بر اعمال تلفات بزرگ بر دشمن و فرسايش بازدارندگي اش تاکيد مي کند.
به نظر مي رسد که ايران تا قبل از انتخابات آتي ايالات متحده از هر گونه رويارويي جدي با اسرائيل خودداري کند. ايران تلاش مي کند از خلاء هاي موجود در ميدان سوريه استفاده کند و قابليت هاي کيفي در پدافند هوايي و توان موشک هاي دقيق خود را ارتقاء دهد.
بنابراين اسرائيل و ايران هر دو در جستجوي زمان اما براي اهداف متفاوتي هستند: اسرائيل اميدوار است که فشارهاي اقتصادي و سياسي به رهبري ايالات متحده در ترکيب با ديگر مشکلات، حکومت ايران را تضعيف و مجبور به دادن امتياز يا فروپاشي کند. از سوي ديگر، ايران اميدوار است که با گذشت زمان و وقوع دگرش هاي مثبت سياسي، بتواند نيروها و امکاناتش در مرزهاي شمالي اسرائيل را تقويت و برنامه هاي هسته اي و موشکي اش را ارتقاء دهد.
از آنجايي که ايران توانسته به کمک نيروهاي نيابتي اش اسرائيل را محاصره کند، با توجه به اندازه جغرافيايي اسرائيل نسبت به ايران، هر حمله همه جانبه اي از سوي ايران با تحمل تلفات بيشتري از سوي اسرائيل ارزيابي مي شود. بنابراين، اگر ايران در تکميل تجهيزات دفاعي اش در مرزهاي اسرائيل موفق عمل کند، اسرائيل در مخمصه اي گرفتار خواهد شد که بدون کمک ايالات متحده و ساير کشورها رهايي از آن دشوار خواهد بود.