نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

چند کشتی صیادی در آب‌های جنوب فعال است؟

منبع
همشهري
بروزرسانی
چند کشتی صیادی در آب‌های جنوب فعال است؟

همشهري/متن پيش رو در همشهري منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

رئيس فراکسيون محيط‌زيست مجلس: قصور محيط‌زيست و شيلات در صيد ترال کاملا واضح است و اين دو دستگاه بايد پاسخگو باشند
 
 سيد محمد فخار/ چراغ قرمز هشدار براي صيد غيرقانوني در آب‌هاي جنوب کشور روشن شده است. خبرهاي رسيده به همشهري نشان مي‌دهد 120کشتي‌ با مليت‌هاي مختلف که روند مجوزگيري آنها سال گذشته در وزارت جهادکشاورزي و شيلات صورت گرفت درحال کف‌روبي خليج‌فارس و درياي عمان هستند.
گزارش مرکز پژوهش‌هاي مجلس نشان مي‌دهد سازمان شيلات ايران با هدف بهره‌برداري از ذخاير برداشت نشده، صيد تجاري آن ‌را که از سال 1387با کشتي‌هاي ترالر کف آغاز کرده، طي سال اخير به‌دليل بي‌برنامگي و فقدان مديريت هدفمند، صيد شناورهاي تخصيص‌يافته براي صيد فانوس ماهيان به سمت ديگري متمايل و اصل فعاليت‌هاي صيادي اين شناورها بر صيد ضمني اين فعاليت عمدتاً ماهي يال اسبي و شبه شوريده متمرکز شد.
سودآوري اين صيد ضمني، موجب شد تا طي سال‌هاي اخير، تعداد شناورهاي صيادي ترال که مجوز صيد دريافت کردند و عمدتاً در زمينه صيد ضمني و خارج از محدوده پراکنش و تراکم فانوس ماهيان فعال شدند به 120فروند برسد که به‌دليل صدور موافقت اصولي‌هاي زياد مطمئنا اين روند افزايش خواهد يافت.
در پرونده 120کشتي ترال، سهم کشورها هنوز به‌طور کامل براي نهادهاي نظارتي مشخص نشده، اما اطلاعات رسيده به همشهري نشان مي‌دهد علاوه بر کشتي‌هاي چيني، کشتي‌هاي کره‌اي هم وجود دارند. همچنين کشتي‌هايي که با پرچم ايران نيز که در حال کف‌روبي ذخاير آبزيان خليج‌فارس و درياي عمان هستند متعلق به شرکت‌هاي خارجي است که سهامدار آنها چندمليتي هستند.
محمود حجتي، وزير سابق جهادکشاورزي درباره صيد ترال چيني‌ها در آب‌هاي ايران گفته بود: «آنچه که درباره صيد کشتي‌هاي چيني مطرح مي‌شود آن است که کشتي‌هايي مي‌توانند مجوز صيادي دريافت کنند که پرچم ايران داشته باشند. د
ر اين فرايند ۱۰ تا ۱۵کشتي که مالکيت چيني و پرچم ايران داشتند، موفق به دريافت مجوز صيد در درياي عمان شدند.» با اين اعلام مشخص مي‌شود که تمامي کشتي‌هاي داراي مجوز صيد ترال، خارجي هستند و صيادان ايراني هيچ منافعي در کف‌روبي آب‌هاي جنوب کشور ندارند.

ابعاد فعاليت 120 کشتي خارجي
رئيس فراکسيون محيط‌زيست مجلس شوراي اسلامي اما در گفت‌وگو با همشهري از جزئيات کشتي‌هاي خارجي صيد ترال که اکنون در آب‌هاي جنوب کشور اقدام به صيد کف‌زي مي‌کنند سخن گفته است.
به گفته سميه رفيعي، تعداد کشتي‌هاي داراي مجوز صيد ترال که قبلا حدود 80فروند بود، امسال طبق گزارش مرکز پژوهش‌هاي مجلس به 120کشتي رسيده است.
او اعلام کرد: اين کشتي‌ها البته مجوز صيد ميان آبي دارند. اما براساس نمونه‌هاي برداشت شده، مشخص شده است که به صيد کف‌زي در آب‌هاي جنوب کشور روي آورده‌اند.
رئيس فراکسيون محيط‌زيست مجلس افزود: کف‌روبي آب‌هاي جنوب کشور با صيد ترال آن هم در شرايطي که نظارت حداقلي توسط شيلات و فقدان نظارت توسط سازمان حفاظت محيط‌زيست وجود دارد، ذخاير آبزي براي صيادهاي محلي باقي نمي‌گذارد، حتي شرايط صيد براي کشتي‌هاي ترال ميان‌آبي هم پايدار نمي‌ماند.
سميه رفيعي تأکيد کرد: فراکسيون محيط‌زيست مجلس با جديت موضوع صيد ترال را پيگيري مي‌کند و تاکنون نيز 2جلسه رسمي و 2جلسه غيررسمي کارشناسي براي بررسي ابعاد وضع موجود صيد ترال با حضور کارشناسان و متخصصين در اين فراکسيون برگزار شده است. نماينده مردم تهران در مجلس با اعلام اينکه فراکسيون محيط‌زيست مجلس، به گزارش عملکرد دستگاه‌هاي اجرايي اکتفا نمي‌کند افزود: بازبيني کارشناسي موضوعات و گزارش‌هاي ارائه شده در مورد صيد ترال کف‌زي براي مجلس در اولويت است.
او تأکيد کرد: ناگفته پيداست که ده‌ها هزار نفر مستقيم و صدها هزار نفر غيرمستقيم در حال ارتزاق از دريا هستند و نمي‌توان اين افراد را ناديده گرفت و همه را براي منافع گروهي خاص کنار گذاشت. اين اقدامات با روح قوانين کشور نيز در تضاد است. موضوعات مهم ديگري نيز در صيد ترال در حال وقوع است. چون کشتي‌هاي صيادي به مرور وارد محدوده 12مايلي و حتي 8مايلي ساحل شده‌اند و صيد شبانه نيز انجام داده و مي‌دهند. رئيس فراکسيون محيط‌زيست مجلس گفت: دادستان منطقه نسبت به اين موضوع واکنش نشان داده و قوه قضاييه نيز پيگير حفظ منافع مردم است که بدين‌ترتيب شيلات بايد جوابگوي دستگاه قضا، مجلس و مردم باشد.
رفيعي تصريح کرد: در موضوع صيد ترال قصور شيلات و سازمان حفاظت محيط‌زيست در انجام وظايف خود کاملا مشهود است و اين 2دستگاه بايد پاسخگو باشند.
او گفت: سياستگذاري شيلات در انجام وظايف در موضوع صيد ترال شفاف نيست و خطا هم دارد. چون بايد از شيلات پرسيد که ارزآوري خارجي‌ها در اين بخش چه اندازه بوده که تنها در بحث يارانه سوخت، 28ميليارد تومان يارانه به آنها پرداخت شده است؟
 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar