
فتاح فاش میگوید

اعتماد/متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
هرچند هنوز به ياد داريم که درست در چنين روزهايي و ازقضا در آستانه روز خبرنگار، خبري تحت عنوان پلمب ساختمان دانشگاه خبر در پي شکايت بنياد مستضعفان و پلمب ساختمان اين دانشگاه مخابره و البته باتوجه به نحوه ورود بنياد به اين پرونده و نيز اينکه ابتدا يک دانشگاه و مرکز آموزشي مورد پيگيري قرار گرفته و اين مهم ازقضا در آستانه روز خبرنگار عليه دانشکده خبر رخ داده، موجي از انتقادها را به فتاح برانگيخت. انتقادهايي که واکنش فتاح به آن، کمي از شدتشان کاست اما در عين حال، توضيح عجيب رييس تازهوارد آن روزهاي بنياد مستضعفان درباره اينکه انتخاب دانشکده خبر به عنوان اولين پروژه بازپسگيري املاک، تعمدا صورت گرفته تا باتوجه به اهميت اين دانشکده و نزديکي اهالياش با جامعه مطبوعات، همگان فوري و فوتي، از عزم جزم فتاح و بنياد تحتامرش باخبر شوند، خود به جنجالي تازه تبديل شد. ماجرا البته در آن مقطع با توييت فتاح که ضمن تاکيد بر تعمدي بودن اين انتخاب، از فک پلمب موقت دانشکده خبر حکايت داشت، ختم به خير شد اما آنطور که او شامگاه شنبه روي آنتن زنده تلويزيون خبر داد، اين روال ادامه يافته و حالا بحث به مراتب جديتر از ملک يک دانشکده پودماني حوزه رسانه و يک خبرگزاري دولتي است. بنياد مستضعفان حالا کاخ مرمر را هم گرفته است.
جکوزي در کاخ مرمر
اما ماجراي بازپسگيري کاخ مرمر که بهگفته فتاح، «سالها در تملک هاشميرفسنجاني و سپس در اختيار مجمع تشخيص بوده و زماني که دولت قصد بهرهبرداري ديگري از اين ملک را داشت، با همکاري حسن روحاني، بازپسگرفته و با همکاري سازمان ميراث فرهنگي قرار شد اين بنا تبديل به موزه شود» ابعاد تلخي در همين بحث اخير، يعني حوزه ميراث فرهنگي دارد. ساختماني که در مدتي که در اختيار صاحباني جز بنياد مستضعفان بوده، تغييراتي اساسي و نامتجانس را به خود ديده و حالا نه فقط «آسانسور»، بلکه مجهز است به «حمام و جکوزي»؛ ايرادي که فتاح مسووليت آن را متوجه سازمان ميراث فرهنگي ميداند.
حدادعادل و فرهنگِ 200 ميلياردي
اما شايد يکي از جنجاليترين بخش افشاگري فتاح، آنجا بود که از مدارس فرهنگ و املاک تحتاختيار غلامعلي حدادعادل گفت. چهرهاي نزديک به فتاح به لحاظ سياسي و موجه نزد بخشهايي از حاکميت. توصيف فتاح اما صريح بود و بيرودربايستي: «اجاره زميني که آقاي حدادعادل در منطقه فرشته براي مدرسه گرفتهاند، بهروز نيست!» ملکي به قيمت حدودي 200 ميليارد تومان که البته تنها يکي از املاکي است که نام حدادعادل را در اين افشاگري مطرح کرده چراکه بهگفته فتاح، «حداد عادل علاوه بر مدرسه فرهنگ، زمين ديگري براي ساخت مدرسه دريافت کرده بود که موفق به دريافت مجوز نشد زيرا اين زمين به متراژ 8000 متر و منطقه هروي و روي گسل قرار دارد و به همين دليل، آقاي حدادعادل اين ملک ۴۰۰ ميليارد توماني را به ما تحويل داد»؛ ملکي که اگرچه زلزله رسانهاي فتاح، تاثيري در آن نداشت اما ظاهرا اگر گسلي در کار نبود، امروز همچون ملک ديگر حدادعادل، در پي اين زلزله رسانهاي به لرزه افتاده بود.
عليه زنان اصلاحطلب
اما افشاگريهاي فتاح صرفا مردانه نبود و در ادامه از دو نفر از زنان عالم سياست نيز نام برد: «ساختمان مرکز مطالعات و تحقيقات زنان سالها و با مجوز در اختيار عدهاي از بانوان از جمله خانم ابتکار، مولاوردي و بقيه بود که پيش از تصدي مسووليت بنده در بنياد، آن را تخليه کردند» اما او در ادامه از تخلف عجيبي ازجانب اين دو زن اصلاحطلب سخن گفت که البته با واکنش توام با تکذيب آنها مواجه شد و آن، اينکه آنها 5 ميليارد گرفتهاند تا ملک را تخليه کنند!
روسايجمهور متهم ميشوند
افشاگري فتاح اما در سطح کنشگران سياسي شاخصي چون حدادعادل، شهيندخت مولاوردي و معصومه ابتکار که سمتهايي چون رياست مجلس و معاونت رياستجمهوري را در کارنامه دارند، باقي نماند و در ادامه نوبت به اسامي دو رييسجمهوري مملکت رسيد؛ سيدمحمد خاتمي، رييسجمهوري اسبق و محمود احمدينژاد رييسجمهوري سابق. هرچند وضعيت اين دو در پروندهاي که فتاح گشود، همچون بسياري مسائل و موضوعات نهتنها چندان شبيه به هم نبود که ازقضا، يکسر متفاوت بود؛ چنانکه فتاح ابتدا با رعايت پروتکلهاي عجيب صداوسيما، بدون اشاره به نام خاتمي، از ملکي در اختيار «رييسجمهوري اسبق و بنياد باران» سخن گفت که البته بنابر توضيحات او، پيش از ورود فتاح به بنياد مستضعفان در چنين اوضاعي بوده و همان زمان، «تخليه شده و همزمان با ايام کرونا نيز با هماهنگي وزارت بهداشت، به محل قرنطينه بيماران تبديل شده و اکنون در چنين حال و اوضاعي، ميزبان بيماران کرونايي است.» از آنسو اما ملک 1800 متري ولنجک که سالهاست در اختيار احمدينژاد و نزديکانش قرار داشته، همچنان تحتتملک «بهاريها» است؛ ملکي که ظاهرا 200 ميليارد توماني ميارزد و جالب آنکه هر دو رييسجمهوري سابق و اسبق، با واسطه و بيواسطه به اين اظهارات واکنش نشان دادند.
برجهاي 9 و 12 طبقه نياوران
دامنه افشاگري فتاح اما در ادامه از ولنجک رسيد به ضلع جنوبي کاخ نياوران و اين محله اعياننشين واقع در شمال پايتخت. اشاره فتاح در اين بخش از سخنانش به دو ملک مهم 12 و 9 طبقهاي بود که به يکي از اضلاع پارک نياوران مشرف است. املاکي که يکي به گفته فتاح، «در اختيار مجمع تشخيص مصلحت نظام است» اما «زمين آن متعلق به بنياد بوده و ۱۲طبقه در آن ساخته شد.» ملکي که البته مجمع آن را تخليه کرده و اکنون مرکز پژوهشهاي مجلس در آنجا مستقر است. فتاح البته در ادامه به شخصيت «ارزشي و بسيجي زاکاني» رييس جديد اين مرکز اشاره و ابراز اميدواري کرده که او در «نخستين کار انقلابي» خود اين ملک را تخليه کند. زاکاني البته هنوز واکنشي به اين مطالبه نداشته و شايد بهتر بود اولين کار انقلابياش، «خودجوش» رخ ميداد. فتاح اما به زمين کنار اين ساختمان 12 طبقه در نياوران اشاره کرده که به گفته او، «مجمع تشخيص مصلحت نظام، مرکز تحقيقات استراتژيک را آنجا در ۹ طبقه ساخته است. آنجا را تحويل گرفتيم اما ساختمان آن، مجوز، پايان کار و پروانه ساخت از شهرداري ندارد و حتي حريم يک مالک خصوصي هم تصرف و اشغال شده است.»
نظاميان حريف ندارند!
او اما سپس به سراغ نيروهاي مسلح و املاک در اختيار نهادهاي نظامي رفت و از نهادهايي گفت که «حريفش نميشوند»؛ «نيروهاي مسلح» فتاح علت را اينطور توضيح داده: «قانونا نميتوانيم عليه آنها شکايت کنيم اکنون يک جاي خوب بنياد در کوهک در اختيار نيروي دريايي ارتش است و مقام معظم رهبري فرمانده کل قوا هم فرمودهاند، سرلشکر باقري هم امضا کرده اما نميروند و پيگيريهاي ما به در بسته خورده است.» پس از «کوهک» و «ارتش» نوبت به «جماران» و «سپاه» رسيد. آنجا که فتاح از ملکي به ارزش بيش از 200 ميليارد تومان در اين منطقه شمال شهر تهران سخن گفت که در اختيار «سپاه وليامر» است و نهتنها «آن را به بنياد پس نميدهد»، بلکه حتي خود فتاح را هم، «به اين ملک راه ندادهاند.» پروندهاي که ظاهرا انتهاي خط براي فتاح است و او را واداشت روي آنتن زنده، عاجزانه بگويد: «به کجا شکايت ببريم؟!»
پوپوليسم به سبک فتاح
فتاح پيش از اين هم روي آنتن تلويزيون از آمار و ارقام و جزييات اقدامات خود در يک ساله اخير سخن گفت. از بازگرداندن 11 هزار فقره ملک از املاک اسناد رضاخان به اذن رهبري تا درآمدهاي بنياد تحت مديريتش و حتي تا تخلفاتي که خود اين بنياد مرتکب شده و ميشود؛ ازجمله بحثي که درباره سهام بيش از حد قانوني اين بنياد در بانک سينا پيش کشيد، اتهامهاي گاه و بيگاه به اين بنياد با کليدواژه «عدمشفافيت» و انتقادهايي که به شخص آقاي رييس بنياد ميشود و او را «پوپوليست» ميخوانند. واکنش فتاح اما به اين اتهام اخير، در نوع خود جالب بود: «برخي مرا به اقدامات پوپوليستي براي انتخابات ۱۴۰۰ متهم ميکنند. اينها را بگويند اما ملک ما را محترمانه تخليه کنند و پس بدهند!» نکتهاي که از قضا يکي از اعضاي روابطعمومي بنياد مستضعفان نيز در جريان گفتوگوي روز گذشته خود با «اعتماد» به آن تاکيد کرد. تاکيد بر اينکه ممکن است تمامي اين اقدامات با اين تعبير که «يک شوي سياسي» است، زيرسوال برود اما اگر هدف بنياد در بازپسگيري املاکش محقق شود، محل نگراني نخواهد بود و نيز اينکه حتي اگر فتاح با هدفي انتخاباتي وارد اين ميدان شده، در حال ريلگذاري دقيقي است که به هر حال روزي بايد محقق ميشد. آنچه اما از پيگيريهاي «اعتماد» از بنياد مستضعفان به نتيجه رسيد، به خبر تاسيس و راهاندازي سامانه GIS اموال و املاک بنياد مربوط بود؛ سامانهاي که قرار است تمامي مستندات مربوط به املاک و اموال اين بنياد در آن قرار گيرد و امکان مراجعه شهروندان و کاربران نيز فراهم باشد. سامانهاي که شايد بيش از هرچيز، قرار است به انتقادهاي گاه و بيگاه منتقدان بنياد مستضعفان در ارتباط با رويکرد نهچندان شفاف اين بنياد پاسخ دهد؛ انتقادهايي که دستکم در سالهاي گذشته بارها و بارها مطرح شده و حالا اين افشاگري و فاشگويي فتاح نيز بهنحوي پاسخ به آنهاست. حالا بنياد مستضعفان ظاهرا اين ريلگذاري را آغاز کرده اما هنوز نهادهاي بسياري هستند که همچون اين بنياد، املاک بسياري در اختيار غير دارند و هم خود و هم شهروندان را از حقوقشان بيبهره گذاشتهاند. نهادها و ارگانها و بنيادها و سازمانهايي از ستاد اجرايي فرمان امام تا شهرداري تهران. نهادهايي که حالا ذرهبين ناظران و اصحاب رسانه بيش از هميشه بر آنها متمرکز است تا مگر سريعتر انجام دهند آنچه را که بايد.
مالک، موسسه نشر آثار امام است
بنياد باران در پي اظهارات رييس بنياد مستضعفان مبني بر استفاده سيدمحمد خاتمي از يکي از املاک بنياد مستضعفان به عنوان دفتر کار، ضمن رد اين اظهارات، مالک ملک مذکور که مدت زماني است تخليه شده را موسسه تنظيم و نشر آثار امام و نه بنياد مستضعفان خواند. در اين اطلاعيه، توضيحات فتاح درباره ملک جماران، «ناقص و شبهه برانگيز» توصيف شده است. در اين اطلاعيه تاکيد شده که «آقاي خاتمي بعد از قطع هر گونه کمک و حمايت دولت آقاي احمدينژاد مدتي را به دليل اينکه دبير کنگره بينالمللي امام خميني (ره) بودند، به دعوت يادگار امام در مجموعه مذکور مستقر و از قسمتهايي از فضاي آن به عنوان دفتر استفاده ميکردند و به محض توافق دفتر تنظيم و نشر آثار امام با بنياد مستضعفان مبني بر تحويل ملک، بدون هيچ توقع يا انتظاري و در حالي که محلي براي دفتر ايشان به عنوان رييسجمهوري پيشين درنظر گرفته نشده بود، دفترشان را تعطيل و آنجا را ترک کردند.
از رضايي و لاريجاني بپرسيد
محسن مجتهد شبستري، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام به ادعاي شامگاه يکشنبه پرويز فتاح، رئيس بنياد مستضعفان در برنامه «نگاه يک» صداوسيماي جمهوري اسلامي، مبني بر قرار گرفتن کاخ مرمر در اختيار مجمع تشخيص مصلحت نظام واکنش نشان داده است. محسن مجتهد شبستري، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام، در اين رابطه گفته است: «در حال حاضر قسمت عمده کاخ مرمر از حاکميت مجمع تشخيص خارج شده و قسمتهايي از مجلس سابق هم براي مجمع تشخص مصلحت در نظر گرفته شده است.» اين عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «البته هنوز قسمتهاي جزيي از دفتر رييس مجمع تشخيص مصلحت در کاخ مرمر باقي مانده است؛ بنده درباره سرنوشت ساير بخشهاي اين کاخ و اينکه آيا قرار است تبديل به موزه شود يا خير، اطلاعي ندارم؛ بهتر است از اشخاصي نظير محسن رضايي يا صادق لاريجاني در اين زمينه سوال کنيد.»
از 96 آماده تخليهايم
دفتر رييسجمهور نهم و دهم در اطلاعيهاي در واکنش به اظهارات رييس بنياد مستضعفان، ضمن تاکيد بر اينکه احمدينژاد هرگز درخواستي براي در اختيار گرفتن ساختمان بنياد مستضعفان نداشته، آورده است: «ملک مذکور آبانماه ۱۳۹۲ با انتخاب و پيشنهاد و دستور رييس محترم وقت بنياد مستضعفان و با عقد قرارداد در اختيار اين دفتر قرار گرفته است. اين دفتر بهويژه پس از پيشنهاد سال ۱۳۹۶ جناب آقاي دکتر احمدينژاد به مقام معظم رهبري دائر بر فروش تمامي اموال بنياد مستضعفان و توزيع آن بين مردم، خصوصا محرومين، همواره آماده تخليه اين محل بوده است... اين دفتر ابتدائا و رأسا پيشنهاد تخليه را به مسوولان بنياد داده است، ليکن از طرف آنان تا کنون هيچ درخواستي حتي تلويحي براي تخليه ارايه نشده است.»اين اطلاعيه البته جز معدود واکنشهايي بود که در ادامه خود، واکنش بنياد مستضعفان را برانگيخت. واکنشي که توام با استقبال بود و بهنحوي نشان از رابطه نزديک فتاح و احمدينژاد.
صدا و سيما فرصت پاسخ بدهد
معصومه ابتکار، معاون امور زنان و رييسجمهوري درباره اظهارات پرويز فتاح، رييس بنياد مستضعفان توضيحاتي ارايه کرد. او در توييتي نوشت: آقاي فتاح خيليها شما را به ديانت ميشناختند! صحبت ديشب شما اما اشتباه زياد داشت و نام بردن از من و خانم مولاوردي با حقيقت ماجرا سازگار نيست که گويا رانت يانفع شخصي بوده. ساختمان اوايل دهه ۷۰ با نظر امام به موسسه مطالعات زنان داده شد که ما مسووليتي نداشتيم. رسانه ملي بايد فرصت پاسخ دهد. او در توييتي ديگر همچنين با اشاره به تاکيد امام راحل و رهبري مبني بر اينکه اين ساختمان در اختيار موسسه مطالعات زنان باشد، نوشت: «يکي از اشتباهات آقاي فتاح همين که ۵ ميليارد براي ساختمان موسسه مطالعات زنان رفته، نه به حساب کسي. موسسه هم دفتري را بر اساس قيمت کارشناسي براي کار زنان خريداري کرده. من و خانم مولاوردي هيچ کدام مسووليت اجرايي در موسسه نداشته و نداريم. براي تخريب و اتهامزني با کلمات و ارقام بازي نکنيد.»
چه بنيادي شود، اين بنياد؟!
حسامالدينآشنا، مشاور رييسجمهوري نيز درباره سخنان فتاح واکنشي داشت که شبيه به توييتهاي معمول او، با کنايه و در لفافه بيان شد. واکنشي که البته درحالي مطرح شده که دستکم در بخشهاي اصلي صحبتهاي اخير پرويز فتاح، رئيس بنياد مستضعفان، اشاره خاصي به عملکرد دولت يا نزديکان آشنا اشاره نشده است. با اين حال اما حسامالدين آشنا احتمالا بهدلايلي نامشخص که ممکن است همين طرح اتهام او عليه برخي اعضاي فعلي و سابق دولت چون مولاوردي و ابتکار باشد، وارد اين بحث شده است. مشاور رييسجمهوري در اين راستا در حساب کاربرياش نوشت «چه بنيادي شود اين بنياد» و در ادامه اضافه کرده است: «فرمودند مستاجران بنياد بايد يا اجارهها را بهروز و يا ملک را تخليه کنند. اما نفرمودند با آنان که املاک را به نام مزايده ولي با مصالحه و توصيه مالک شدهاند چه بايد کرد؟ و نفرمودند فرداي فروش سريع همه اموال و املاک، بنياد ميماند يا جمع ميشود.»
منتظر جوابيه مستدل باشيد
شهيندخت ملاوردي، معاون سابق امور زنان و خانواده رييسجمهوري به اظهارات اخير رييس بنياد مستضعفان واکنش نشان داد. او ابتدا در حساب کاربري خود در يک رشته توييت نوشت: «آقاي فتاح شما را به سلامت نفس ميشناختم. کاش در جايگاه مهمي که قرار گرفتهايد در روايتهايتان بيش از پيش دقيقتر و مسوولانهتر باشيد تا با مغلطه طوري وانمود نشود گر حکم شود که مست گيرند... منتظر جوابيه مستند و مستدل هيات مديره موسسه بمانيد.» او ادامه داد: «اين موسسه که کاملا غيرانتفاعي است، هيچ گونه نفع و ما به ازاي مالي براي اعضاي هيات امنا و مديره خود ندارد و ملک طلق کسي هم محسوب نميشود. هيات امناي آن هم که اخيرا به عنوان عضو آن (از ۱۲ عضو) انتخاب شدهام فقط سالي يکي، دو بار جلسه دارد، به عبارتي امروز هست و فردا نيست!» مولاوردي نوشت: «هر ضعفي هم داشته باشم، همواره با سري برافراشته بر نداشتن کوچکترين نقطه ضعف مالي و اخلاقي در سوابق کاري و زندگيام باليدهام، پاي اثبات آن هم ايستادهام و اينک هر دو را با ادعاهاي واهي نشانه رفتهاند.»