10 سال بیثباتی لیبی آینه عبرت لبنانیها درباره دخالت فرانسه

کيهان/متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
يک روزنامه اصلاحطلب اذعان کرد: رفتار استعماري امانوئل مکرون رئيسجمهور فرانسه کم از رفتار سلف او سارکوزي در انهدام ليبي ندارد.
روزنامه اعتماد با اشاره به سفر ماکرون به بيروت و اظهارات مداخلهجويانهاش نوشت: وضعيت سياسي منطقه محصول توافق سايکس - پيکواست که ميان وزراي خارجه فرانسه و انگليس و پس از جنگ جهاني اول و فروپاشي عثماني انجام شد که طي آن سوريه و لبنان سهم فرانسه شد و بعدها حکومت طائفي لبنان را فرانسويها پايهگذاري کردند. حالا چگونه ممکن است که يک حکومت اروپايي براي يک کشور ديگر مدل طائفي را که پايداري ندارد ايجاد کند، محل بحث جداگانه است. بنابراين ريشه بحران در لبنان از آنجا ناشي ميشود که اين ساختار طائفي نميتوانست براي تحولات بعدي پاسخگو باشد زيرا شدني نبود. بنابراين آقاي مکرون بايد توضيح دهد که مبناي او با عملکرد گذشته حکومت فرانسه چه تفاوتي دارد؟
تجربه دوم به ليبي برميگردد که فرانسه و آقاي سارکوزي، رئيسجمهور وقت فرانسه پرچمدار قطعنامههاي سازمان ملل عليه قذافي بود و بمبافکنهاي فرانسوي عازم ليبي شدند تا در نابود کردن ارتش و زيرساختهاي ليبي پيشگام باشند. دقيقا سه هفته پس از سقوط قذافي و در حالي که او هنوز زنده بود، سارکوزي با نخستوزير بريتانيا عازم ليبي شدند تا ميوهچيني کنند. برخي از مردم ليبي هم با پرچم فرانسه به استقبال آنان رفتند. از آن ماجرا دو نتيجه حاصل شد؛ اول نابودي ليبي، دوم ناپايداري سياسي در ليبي. يعني همين وضعيتي که امروز همه شاهد آن هستند پس از 10 سال (دو هفته ديگر دهمين سالروز سقوط طرابلس و فرار قذافي از کاخ خود است) از سقوط قذافي هنوز دولت مستقري در ليبي وجود ندارد و اين کشور به خاک سياه نشسته است. گمان نميکنم آقاي مکرون به عنوان رئيسجمهور فرانسه چندان خود را متمايز از سارکوزي کند. ولي نکته جالب اين دخالت سابقه ارتباط نزديک سارکوزي و قذافي بود. به همين دليل او بلافاصله متهم به دريافت پول از قذافي براي فعاليتهاي انتخاباتي خودش شد.