
آب پاکی شورای نگهبان روی دست احمدینژاد

آرمان ملي/ متن پيش رو در آرمان ملي منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
بخشي از اظهارات روز گذشته عباسعلي کدخدايي سخنگوي شوراي نگهبان به نظر عدهاي تنها يک مخاطب خاص ميتوانست داشته باشد، زماني که او در خصوص اعلام برخي از اسامي براي رياستجمهوري ۱۴۰۰، گفت: «از جهات قانوني افراد ميتوانند در هر زمان ثبتنام کنند اما ميتوان توصيه کرد افرادي که در گذشته ردصلاحيت شدهاند، ديگر ثبتنام نکنند.» اين شايد اتمامحجتي با همه افرادي باشد که سالها براي حضور در انتخابات نامنويسي کردند و البته که هميشه يا گاهي اوقات ردصلاحيت شدند. اظهاراتي که اما فورا يک شخص را در ذهن تداعي ميکند و آن شخص، کسي جز محمود احمدينژاد رئيس دولت سابق نيست. شخصي که با نامزدي خود در سال 96 غوغايي رسانهاي به پا کرد و البته که ردصلاحيتش نيز به عنوان کسي که پيشتر به مدت هشت سال رئيسجمهور اين کشور بوده است، هزينههاي زيادي براي کل ساختار کشور همراه داشت. به او پيش از نامزدي رياستجمهوري هم توصيه شده بود که در انتخابات شرکت نکند اما نامنويسياش همانا و ردصلاحيتش نيز همان. اين روزها دوباره نام احمدينژاد به عنوان کسي که سوداي رياستجمهوري 1400 را در سر دارد شنيده ميشود. گفتوگوها و برخي رفتارهايش بيانگر چنين چيزي است. احمدينژاد هنوز رويه نامه گرفتن، در محله نارمک را ترک نکرده است، سلفي گرفتن با مردم را نيز همينطور. او در کنار اين حتي در دوران کرونا نيز سفرهايي جسته و گريخته استاني داشت. اما زماني احمدينژاد دوباره فعاليتهاي انتخاباتياش برسر زبانها افتاد که در گفتوگويي اينترنتي از او درباره شرکتش در رياستجمهوري پرسيده شد، او چنين چيزي را رد نکرد و گفت که حاضر است خود را فداي ملت کند. اين پايان ماجرا نبود، پخش يک گفتوگوي جنجالي ديگر او در ارتباط با هنرمندان قبل از انقلاب و لسآنجلسي تعريف و تمجيد در مورد بسياري از آنها مطرح کردن بحثهايي مانند خوانندگي زنان و ... و بسياري از اظهارنظرهاي خطقرمزي و عامهپسند دليل ديگري بر اين تلقي شد که او با اظهارات اينچنيني که مردم آن را دوست دارند ميخواهد پاي به عرصه قدرت بگذارد. احمدينژاد اما چند روز پيش نامهاي جنجالي به بنسلمان و آنتونيو گوترش دبيرکل سازمان ملل پيرامون صلح يمن نوشت. اقدامي که از نگاه همه مهر تاييدي بود بر اينکه وي خود را همچنان در قامت يک مقام مسئول اجرائي مثل يک رئيسجمهور ميداند يا خواب و خيالهايي براي آن دارد. هرچند احمدينژاد بعد از پايان رياستجمهورياش نامههاي زيادي به مقامات کشورها از جمله رئيسجمهور آمريکا نوشته بود، اما اين نامه از اين بابت که جنبه اجرائي هم به خود گرفته بود بهگونهاي که گويي احمدينژاد ميخواهد نقش ميانجي ميان رهبران عربستان سعودي و يمن بازي کند براي بسياري يقين حاصل کرد که معجزه هزاره سوم براي 1400 برنامههايي چيده است.
وقتي شائبه يک مذاکره به راه افتاد
آنچه اين حضور انتخاباتي را رنگ و بويي جديتر ميبخشيد شائبههاي مذاکره احمدينژاديها با شوراي نگهبان بود. تا اينکه يک رسانه عربيزبان به نام عربپست از آن سخن گفت و به نقل قولي از مرتضي طلايي، سياستمدار اصولگرا پرداخت که ميگويد: «در هفتههاي اخير، دوستان احمدينژاد شروع به مذاکره با شوراي نگهبان کردهاند، تا موافقت آن با پذيرش صلاحيت احمدينژاد در انتخابات آينده را تضمين کنند.» اين مسالهاي بودکه يکي ديگر از اعضاي مجلس که نزديک به احمدينژاد است، در گفتوگو با عربپست گفت: «در اين باره با آيتا... احمد جنتي ديدار کرديم، اما ايشان خواستار زمان کافي براي فکر بيشتر شدند.» گفته ميشد که حتي يک منبع نزديک به احمدينژاد در گفتوگو با عربپست تاکيد کرد که مذاکره با شوراي نگهبان به صورت مستقيم انجام شده و احمدينژاد شخصا با تعدادي از اعضاي شوراي نگهبان ديدار کرده، تصميم جدي براي نامزدي در انتخابات رياستجمهوري دارد و از طريق راههاي مختلف تلاش ميکند از مانع شوراي نگهبان عبور کند. همين شائبههاي مذاکرات بود که باعث شد تا حضور وي را به عنوان يکي از کانديداهاي رياستجمهوري جديتر از هميشه مطرح کند؛ به ويژه آنکه در اين ميان حتي عدهاي از اين موضوع گفتند که به احتمال 70 درصد او تاييد صلاحيت خواهد شد. اما بعد از چند روز اين موضوع با واکنشهاي شديد و تندي همراه شد؛ واکنشهايي که از سوي اعضاي شوراي نگهبان صورت گرفت و بعضا با طعنه و کنايه توام بود. مثلا سيامک رهپيک عضو حقوقدان شوراي نگهبان گفت: احتمالا کسي در ذهنش ديدار کرده، بعد گفته ديدار داشتم. عباسعلي کدخدايي، سخنگوي شوراي نگهبان، هم نسبت به اين موضوع واکنش نشان داد و بيان داشت: «برخي انتخابات رياستجمهوري را خيلي زود شروع کردهاند و هرازگاهي با اخبار خود ساخته، ملاقاتهاي فرضي افراد را با شوراي نگهبان مطرح ميکنند! شوراي نگهبان تاکنون هيچ ملاقات رسمي و غيررسمي با داوطلبان احتمالي نداشته و به اين زوديها نيز نخواهد داشت.» پس از اين البته که چهرههاي متفاوت احمدينژادي نيز ديدار با شوراي نگهبان را تکذيب کردند و بيان داشتند که احمدينژاد صلاحيتش را از مردم ميگيرد. اما اکنون با بيان اين جمله از زبان سخنگوي شوراي نگهبان که افرادي که پيشتر در انتخابات ردصلاحيت شدهاند بهتر است دوباره در انتخابات ثبتنام نکنند، ميتوان به اين نتيجه رسيد که احمدينژاد را بايد بار ديگر ردصلاحيتشده بدانيم و شوراي نگهبان آب پاکي را روي دست او ريخته است. اينکه البته محمود احمدينژاد بخواهد در اين انتخابات شرکت کند يا نه بحث ديگري است.
واکنش احمدينژاديها به توصيه تلويحي کدخدايي
بلافاصله پس از اتمام نشست سخنگوي شوراي نگهبان، کانال تلگرامي دولت بهار، به بازخواني گفتوگو يک عضو شوراي نگهبان پرداخت. در اين مطلب به نقل از آيتا... سيدمحمدرضا مدرسي يزدي، عضو فقهاي شوراي نگهبان آمده است؛ «بعيد نيست صلاحيت يک فرد در دورهاي رد شود و در دوره بعد تاييد شود.» به نظر ميرسد انتشار اين مطلب در کانال تلگرامي منتسب به رئيس دولت سابق و آن هم بلافاصله بعد از اظهارات سخنگوي شوراي نگهبان، بيارتباط با مواضع کدخدايي نباشد. بايد ديد آيا احمدينژاد با ثبتنامي دوباره در اين انتخابات و ردصلاحيت شدنش، هزينههايي را به اين سازوکار انتخاباتي و البته کشوري وارد خواهد کرد يا نه؟
يک معناي ديگر
اما اظهارات کدخدايي از سويي ديگر نيز قابل بحث است، مطمئنا بسياري سمتوسوي اين اظهارات را احمدينژاد ميدانند اما قطعا اگر تمام ردصلاحيتهاي پيشين قرار است تا بيکموکاست در اين دوره نيز انجام شود ميتواند يک معناي ديگر نيز داشته باشد. آن اينکه اساسا هر نوع مذاکرهاي از هر جناحي در مورد کانديداهاي ردصلاحيتشده نميتواند توفيق چنداني داشته باشد. اين در حالي است که نبايد اين موضوع را فراموش کنيم که برخي از چهرههاي اصلاحطلب نيز بعضا از تلاشها و مذاکرات با اين نهاد سخن گفتهاند. به نظر ميآيد اظهارات کدخدايي پاسخي به جريان چپ نيز باشد که اگر ميخواهند کانديداهاي شاخص خود را به صحنه بياورند و در راستاي تاييد صلاحيت آنها باب مذاکره و گفتوگو را با شوراي نگهبان باز کنند، بايد به فکر گزينههاي جديد باشند و پيرامون آنها گفتوگو کنند چون گزينههاي قبلي قابل گفتوگو نيستند.