پشت پردههای سیاسی یک رأی

شرق/متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
برخلاف پيشبينيها مبني بر رأيآوردن گزينه پيشنهادي وزير صمت در مجلس اصولگرايان، پارلمان به مدرسخياباني، سرپرست وزارت صمت، رأي اعتماد نداد. روزهاي قبل رسانهها پالسهاي مثبتي از مجلس دريافت کرده بودند و يکي، دو نماينده در گفتوگو با خبرگزاريها ابراز اميدواري کرده بودند مشکلي بر سر راه گزينه پيشنهادي وجود نخواهد داشت و مجلس به او نظر مثبت دارد؛ اما برخلاف اين، او رأي نياورد. رأينياوردن مدرسخياباني در شرايطي است که دو وزير روحاني در صف انتظار استيضاح قرار دارند و همه اينها يعني مجلس چراغ قرمزش را براي روحاني روشن کرده و تعارضي که قابل پيشبيني بود، نمايان شده است. احتمالا غيبت روحاني در جلسه رأي اعتماد که پيشتر هم اعلام شده بود، عامل مهمي در کجتابي و کجخلقي پارلماننشينان بود که نتيجه خود را در رأيدهي نشان داد. از سويي اين غيبت خودش ميتواند معلول دلخوري و شکراببودن رابطه دولت و مجلس بوده باشد. مجلس هم پاسخ اين غيبت را نهتنها در رأيندادن بلکه در ممانعت از دفاع جهانگيري بهجاي روحاني داد. درحاليکه اسحاق جهانگيري به نيابت از حسن روحاني به همراه اميري، معاون پارلماني رئيسجمهور، در ساختمان هرمي بهارستان حاضر شد تا از «حسين مدرسخياباني» که بهعنوان وزير صنعت و معدن به مجلس معرفي شده بود، دفاع کند، هيئترئيسه بر اساس ماده ۲۳۱ قانون آييننامه داخلي مجلس، به او اجازه رفتن پشت تريبون را نداد. اين آييننامه ميگويد: «در جلسه استيضاح، پس از بيانات استيضاحکنندگان، رئيسجمهور ميتواند به دفاع از وزير يا وزيران مورد استيضاح بپردازد، همچنين وزير يا وزيران مورد استيضاح نيز ميتوانند به دفاع از خود بپردازند» و چون رئيسجمهور در مجلس حضور نداشت، از اين موضوع گذر کرد و جهانگيري نيز پشت تريبون قرار نگرفت. در جريان بررسي صلاحيت وزير پيشنهادي وزارت صمت، عليرضا سليمي، نماينده محلات، در تذکري از حضورنداشتن حسن روحاني در جلسه بررسي صلاحيت وزير پيشنهادي صمت انتقاد کرد و آن را توهين به مجلس دانست. محمدباقر قاليباف که رياست جلسه را بر عهده داشت، در پاسخ به اين تذکر گفت: آقاي اميري، معاون پارلماني رئيسجمهور، امروز گفتند و ديروز هم نامهاي از سوي دفتر رياستجمهوري به مجلس ارسال شد که لازم بود به آن اشاره کنم و آن اينکه آقاي روحاني استعلامي از ستاد ملي کرونا داشتند و اين ستاد حضور ايشان در مجلس را به مصلحت ندانستند!
رابطه دولت و مجلس در دو موردي که اخيرا نشانههايش رسانهاي شده، چندان رضايتبخش نبوده است؛ يکي در ماجراي کنکور که مجلس و شخص قاليباف اصرار به تعويق آن داشت، درحاليکه دولت و ستاد مقابله با کرونا آن را به صلاح ندانست. قاليباف چند بار از تريبون مجلس درباره تعويق کنکور صحبت کرد و حتي کميسيون آموزش را مأمور پيگيري ماجرا کرده بود؛ اما در نهايت تيرش به سنگ خورد. در ماجراي جلسه شوراي اقتصادي سران قوا نيز قاليباف از درِ مخالفت با طرحهاي دولت درآمده است. مجلس از اينکه سکان اقتصادي دست دولت است، گلايهمند است. رسانه نزديک به قاليباف نوشته بود چرا شورا عملا کار را دست دولت سپرده است. در اين گزارش آمده بود: «از وقتي برخي اعضاي دولت به ترکيب شورا اضافه شدهاند، شاهديم که فرمان همه امور در دست روحاني است و رؤساي دو قوه ديگر اندازه روحاني بر مصوبات اين شورا اثر ندارند». مجلس از اينکه در جريان طرحهاي اين شورا نيست، گلايه دارد. يکي از نمايندگان گفته بود طرحهاي اين شورا بايد در مجلس طرح و بررسي شود.
جهانگيري روز گذشته فرصت صحبت پيدا نکرد، ولي اصغر عنابستاني، نماينده سبزوار، خطاب به او گفت: «جهانگيري، بهجاي اينکه اينقدر به فکر جاانداختن آدمهايتان باشيد، کمي هم به فکر مردم باشيد. آقاي مدرس بازداشتي فتنه را در رأس يکي از شرکتهاي بزرگ بازرگاني گذاشتهايد؛ کسي که مراجع رسمي درباره او نامه دادهاند و گفتهاند به او پست داده نشود». حسينعلي حاجيدليگاني، نماينده شاهينشهر نيز گفت: «رأي مجلس به خياباني جايزه به مسببان گراني و احتکار است. مديري که از ترس مردم جرئت نميکند پايش را در بازارهاي کشور بگذارد، حال براي دريافت رأي اعتماد به مجلس آمده است. در تمام کشورها چنين فردي را بهعنوان اخلالگر در نظام اقتصادي مجازات ميکنند نه اينکه پيشنهاد وزارت به او بدهند. بهترين دليل براي عدم رأي به خياباني، سوابق او است؛ خياباني هندوانه دربسته نيست بلکه درباز است». محسن زنگنه نماينده ديگري بود که در مخالفت با وزير پيشنهادي صحبت کرد و گفت اقتصاد امروز در اختيار مافياهاي مختلفي است و امروز نيازمند وزيري شجاع هستيم تا بتواند با مافيا برخورد کند که متأسفانه در اين سه ماه چنين قابليتي را در شما نديدهايم». علي باباييکارنامي، نماينده مردم ساري، در موافقت با وزير پيشنهادي گفت: «سؤالي که نمايندگان مجلس از رئيسجمهور دارند، چرا مطرح نميشود و آن سؤال را گرو گرفتهايد و حالا مدرسخياباني بايد پاسخ بدهد. تشکلهاي کارگري، کارفرمايي و اتاق بازرگاني براي موافقت با مدرسخياباني با ما تماس گرفتند و آقاي مدرسخياباني هم از روزي که مسئوليت را پذيرفته، پاي کار صنعت بوده و طرفدار واردات صرف نيست. ما مخالف تورم و اشرافيگري هستيم. مافياي صنعت فولاد و خودرو بهدنبال مديريت نمايندگان هستند و ميخواهند به مدرسخياباني رأي ندهيم». احمد رسولينژاد، نماينده دماوند نيز سلامت، ديانت، تقوا و مديريت کارآمد را از ويژگيهاي مدرسخياباني عنوان کرد. با همه اين اوصاف، سمبه مخالفان پرزورتر بود و سرپرست وزارت صمت، با ۱۰۴ رأي موافق و ۱۴۰ رأي مخالف و ۱۰رأي ممتنع، رأي نياورد.