
سرمقاله خراسان/ فرورفتن آمریکا در باتلاق انزوا

خراسان/ « فرورفتن آمريکا در باتلاق انزوا » عنوان يادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم دکتر هادي محمدي است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
از پنج شنبه شب که مطابق پيش بيني ها، آمريکا نامه خود براي آغاز فرايند بازگشت قطعنامههاي لغو شده يا همان به اصطلاح مکانيسم ماشه را تقديم نماينده اندونزي به عنوان رئيس دورهاي شوراي امنيت کرد تا ساعت ها بعد و تا زمان نگارش همين يادداشت آن قدر موضع مخالف از سوي مقامات کشورهاي عضو شوراي امنيت يا غير عضو و رسانه ها و کارشناسان خبره بينالمللي عليه اين اقدام و درخواست غير قانوني آمريکا اعلام شد که ما در گزارش خبري امروز مجبور شديم حجم زيادي را خلاصه کنيم يا کنار بگذاريم . چرا ؟ چون آمريکاي ترامپ عادت کرده در برابر خواص جهاني بايستد و هنوز فکر مي کند آمريکا قدر قدرت است در حالي که آن روزگاران رو به پايان است و سکه يک جانبه گرايي در جهان چند جانبه ديگر خريداري ندارد . از امروز به خيال آمريکا و طبق ماده 37 برجام يا مواد 11 و 12 قطعنامه 2231 سي روز زمان هست تا قطعنامه هاي شش گانه قبلي که طبق قطعنامه 2231 به مدت حداقل 10 سال لغو شده بودند دوباره بازگردند و به نوعي تحريم هاي جهاني عليه کشورمان برقرار شوند . مسيرآمريکايي که البته با اعتراض و عدم مقبوليت از سوي ديگر اعضاي شوراي امنيت به ويژه اعضاي دايم شامل چين ،روسيه فرانسه و انگليس هم روبه رو شده به صورت خلاصه اين است :
آمريکا بر اساس بندهاي 10 تا 13 قطعنامه 2231 مدعي شده همچنان به عنوان مشارکت کننده در برجام هستيم و مي توانيم بر اين اساس و طبق قطعنامه 2231 بازگشت قطعنامه هاي لغو شده عليه ايران را درخواست کنيم به همين دليل هم مدعي هستند برجام و قطعنامه از هم جدا بوده و خروج آمريکا از برجام ربطي به قطعنامه 2231 ندارد. بر اين اساس و با استفاده از تفاوت راي گيري ميان مسائل آيين نامه اي و غير آيين نامه اي در شوراي امنيت قطعنامه اي ارائه مي دهد که در شرايطي مي تواند با قفل کردن تصميم گيري دراين شورا مهلت 30روزه بند 11 قطعنامه 2231 را به پايان ببرد و شخصا اعلام کند شش قطعنامه لغو شده قبلي عليه ايران دوباره اجرايي مي شوند .در واقع در پايان 30 روز به اين نقطه مي رسيم که اکثريت کشورها با توجه به اعلام مواضعي که تاکنون داشته اند مخالف نظر آمريکا و تنها آمريکا و معدودي موافق هستند. بايد ديد در آن شرايط چگونه قرار است قطعنامه هايي که هيچ کشوري غير از آمريکا موافق اجراي آن ها نيست اجرا مي شوند و از چه ابزار و نيروي مالي و انساني براي اين کار استفاده خواهد شد؟هرچند در اين ميان رفتار تروئيکاي اروپا نقش مهمي خواهد داشت و بايد منتظر ماند آيا اين سه کشور و قاره سبز جايگاه خود را همچنان وابسته به آمريکا تعريف خواهند کرد يا اين که تصميم مستقلي خواهند گرفت.با اين حال يک منبع آگاه به خراسان گفته ايران و ديگر کشورهاي حاضر در برجام هم راه هايي را در حقوق و رويه هاي شوراي امنيت در 75 سال گذشته يافته اند که مي توانند در برابر اين زورگويي آمريکايي بايستند و در موقع لزوم و طي اين مدت 30 روزه به کار خواهند بست.به نظر مي رسد آن گونه که وندي شرمن ، سوزان رايس ، ريچارد هاس و تعداد زيادي از شخصيت هاي سياسي و علمي آمريکا معتقدند اين اقدام نه تنها براي آمريکا بهره اي ندارد بلکه بيش از گذشته به انزواي بينالمللي اين کشور که با حضور ترامپ آغاز شده کمک مي کند . انزوايي کم نظير در دوران پس از جنگ جهاني دوم که آمريکا را در آچمز استفاده از شوراي امنيت و وتو که دهه هاست به کار اين کشور آمده يا ايستادن مقابل همه و دور زدن اين ابزار پرقدرت بينالمللي قرار داده است .
شواهد اين طور نشان مي دهند که تدبيري در کاخ سفيد نشينان حداقل براي مطامع زورگويانه آمريکا نيز وجود ندارد و گويا تصميم حاکمان امروز کاخ سفيد، رفتن تا ته خطي است که انتهايش يا انزواي بيشتر است يا بر هم خوردن نظمي جهاني که تاکنون حافظ منافع استکباري ايالات متحده بوده است. ايران يک بار ديگر در بطن تحولي قرار گرفته که خط سير نظم نوين جهاني را تعريف خواهد کرد نظمي که تداوم هژموني آمريکا و آنارشي ناشي از آن خواهد بود يا آن که پس از دهه ها از دل اين چالش نظمي جديد مبتني بر قواعد منصفانه تري برقرار خواهد شد.