نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

ایران با موشک‌های حاج قاسم و ابومهدی قبل از آمریکا ماشه را چکاند 

منبع
کيهان
بروزرسانی
ایران با موشک‌های حاج قاسم و ابومهدی قبل از آمریکا ماشه را چکاند 

کيهان/  متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
آمريکا و اروپا خيال مي‌کردند چنان در روند اجراي برجام، ايران را ضعيف و خلع‌سلاح مي‌کنند که در سر‌رسيد لغو تحريم‌هاي تسليحاتي، رمقي براي ايران نمانده باشد. اما جمهوري اسلامي ايران با رونمايي موشکي، روياي موهوم غرب را به کابوس تبديل کرد.

پنجشنبه شب پس از وعده ترامپ براي بازگشت تمام تحريم‌هاي ايران، پمپئو درخواست فعالسازي مکانيسم ماشه را به شوراي امنيت ارائه کرد. از همان لحظات ابتدايي مخالفت با اين تصميم آمريکا سرخط خبرها شد.
سه کشور آلمان، انگليس و فرانسه در بيانيه‌اي مشترک گفتند که «عليرغم چالش‌هاي قابل‌توجه ايجادشده در اثر خروج آمريکا از برجام به اين توافق پايبند مي‌مانيم. از تمامي اعضاي شوراي امنيت مي‌خواهيم از انجام اقداماتي که تنها اختلافات در شوراي امنيت را تعميق مي‌کنند يا بر کار آن اثرات مضر دارند خودداري کنند».
‌‌‌چين نيز در بيان مخالفت خود با اين تصميم آمريکا اعلام کرد که «درخواست آمريکا هيچ مبناي قانوني ندارد و چيزي جز يک نمايش سياسي نيست. اقدام آمريکا از هيچ حمايت در ميان اعضاي شوراي امنيت برخوردار نيست. برجام که به تأييد قطعنامه ۲۲۳۱ رسيده اثر قانون بين‌المللي را دارد».‌ روسيه هم تصريح کرد که «مکانيسم بازگشت خودکار را کشوري مي‌تواند فعال کند که جزو طرف‌هاي برجام است. ايالات متحده طرف برجام نيست چون از اين توافق خارج شد. از نظر ما مکانيسم بازگشت خودکار تحريم‌ها وجود ندارد».

‌يکجانبه‌گرايي آمريکا و بازي با اعتبار شوراي امنيت
آمريکا در حالي مدعي است که مي‌تواند مکانيسم ماشه موجود در برجام را بدون واسطه فعال نمايد که با خروج خود از برجام دست خود را براي استفاده از آن بسته است. حالا آمريکا در تلاش است با تعريف يک فرآيند حقوقي، علي‌رغم خروج رسمي از برجام در 18 مي ‌2018، همچنان امکان توسل به مکانيسم حل‌وفصل اختلافات را داشته باشد. همين نيت، مقامات آمريکا را دست به دامان قطعنامه 2231 و ارائه تفسيري غيرمنطقي از آن کرده است.
اين در حالي است که اجراي اين سازوکار توسط کشوري خارج شده از توافقنامه يک رويه غلط و يکجانبه‌گراست و نه تنها اعتبار شوراي امنيت را بيش از پيش زير سؤال مي‌برد که حتي توهيني آشکار به ديگر قدرت‌هاي داخل برجام است. بنابراين هر چند براي اعمال دشمني يانکي‌ها با ايران هيچ چيز بعيد نيست اما بايد دانست که مسير اجرا کردن مکانيزم ماشه توسط آمريکا بعد از خروج يکجانبه از برجام با سنگلاخ‌هاي حقوقي، قانوني و سياسي فراواني رو به روست. 
موضوعي که حتي «جان بولتون»، مشاور امنيت ملي کاخ سفيد که چندي پيش استعفا داد به آن اعتراف کرده بود که واشنگتن ديگر طرف توافق در برجام نيست و نمي‌تواند از سازوکار حل‌وفصل اختلاف براي احياي تحريم‌هاي بين‌المللي عليه ايران استفاده کند.
چرا آمريکا به جاي چکاندن ماشه از برجام خارج شد؟!
آمريکا اگر در برجام مانده بود، مي‌توانست تمام تحريم‌هاي تجميع‌ شده ذيل قطعنامه 2231 را برگرداند. اما چرا نماند تا از اسنپ‌بک (مکانيسم ماشه و بازگشت خودکار قطعنامه‌هاي تحريمي شوراي امنيت) استفاده کند؟ چون در صورت اجراي مکانيسم ماشه در سال 96، برجام تمام مي‌شد و ايران تعهداتش را که هنوز پس از دو سال بدعهدي آمريکا اجرا مي‌کند، متوقف مي‌کرد.
آمريکا در تقسيم کار با اروپا، از توافق خارج شد و تحريم‌ها را برگرداند؛ در حالي که اروپا ايران را معطل نگه داشته بود. تصورشان اين بود که ايران فلج و تسليم مذاکره مجدد مي‌شود! آمريکا وقتي اين مسير را انتخاب کرد که طبق سخنان صريح ظريف و روحاني مطمئن شد، آنها اجراي تعهدات را متوقف نخواهند کرد.
خبرگزاري دولتي ايسنا 22 ارديبهشت 97 به نقل از نشريه پوليتيکو گزارش داد «فدريکا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در کنفرانس اين اتحاديه تصريح کرد: من از روحاني تضمين گرفتم که حتي در صورت خروج آمريکا از توافق و برگرداندن تحريم‌‌ها، ايران به برجام پايبند بماند»! اين تشويق ترامپ به خروج از برجام (عدم اجراي تعهدات) بود!
 حسين موسويان (سخنگوي اولين تيم مذاکره‌کننده روحاني) آبان 98 در شوراي روابط خارجي اروپا: «من با سياست فعلي آقاي روحاني موافق نيستم. آمريکا از برجام خارج شد و تحريم‌ها را بسيار فراتر از گذشته برگرداند. اگر من جاي روحاني بودم تعهدات به NPT را تعليق مي‌کردم و از برجام خارج مي‌شدم».
چکاندن ماشه اسلحه خالي از فشنگ 
دولت ترامپ، همه تحريم‌هاي مندرج در قطعنامه‌ها، بلکه فراتر از آن را برگرداند. اروپا نيز با آمريکا همراهي کرد و به تعهد لغو تحريم‌ها -حتي در حداقلي شکل آن- وفادار نماند. بنابراين وقتي آمريکا مي‌گويد مکانيسم ماشه را براي بازگرداندن تحريم‌ها فعال مي‌کند -غير از اين‌که قانونا مجاز به اين کار نيست- در واقع ماشه اسلحه خالي از فشنگ را مي‌چکاند؛ چرا که هر تيري در خشاب داشته قبلا با خروج از برجام و بازگرداندن همه تحريم‌ها شليک کرده است. اروپا نيز همراهي کرده، قرارداد‌ها با ايران را به‌هم زده، خريد نفت را متوقف و مبادلات را به تقريبا هيچ تنزل داده است. 
با اين حال آمريکا و اروپا خيال مي‌کردند چنان در روند اجراي برجام، ايران را ضعيف و خلع‌سلاح مي‌کنند که در سررسيد لغو تحريم‌هاي تسليحاتي، رمقي براي ايران نمانده باشد. اما جمهوري اسلامي ايران با رونمايي موشکي، روياي موهوم غرب را به کابوس تبديل کرد. جوانان اهل فن و شجاع ما، تحريم‌هاي تسليحاتي را به موضوعي مضحک، لغو و بيهوده بدل کردند. همّت کردند و سلاح‌هاي پيشرفته مورد تحريم را ساختند؛ رزمندگان جبهه مقاومت را هم مسلح نمودند، بلکه هر نقطه از محور مقاومت را بيخ گوش دشمن، تبديل به کارگاه ساخت تجهيزات پيشرفته کردند.
موشک‌هاي حاج قاسم و ابومهدي و تمسخر تحريم تسليحاتي 
در همين راستا سپاه پاسداران انقلاب اسلامي نيز در بيانيه‌اي با گراميداشت ۳۱ مردادماه روز صنعت دفاعي، رونمايي از موشک‌هاي شهيدان حاج قاسم سليماني و ابومهدي را نماد عزم و اراده ملي ايرانيان در پيگيري دکترين بازدارندگي دفاعي و تهاجمي کشور و تداوم راه سيدالشهداي مقاومت اسلامي دانست و تاکيد کرد: تاثيرات بنيادين مجموعه صنعت دفاعي کشور در الگوسازي بومي که فراتر از ايران عزيز در جبهه مقاومت متبلور و به يکي از پيشران‌هاي اصلي شکست جنگ‌هاي نيابتي و تروريسم تکفيري و ائتلاف‌هاي شيطاني دهه اخير در منطقه تبديل شده است، نمايشگاه الهام‌بخش و معناداري را در معرض جهانيان قرار داده است که در آينه آن اراده و اقتدار ايران و ايراني مي‌درخشد.
 اين بيانيه رونمايي از موشک بالستيک«شهيدحاج قاسم» و موشک کروز «ابومهدي» را نماد عزم ملي در راستاي دکترين بازدارندگي دفاعي و تهاجمي کشور و ظرفيت‌سازي‌هاي متکثر، انبوه و متناسب با نياز «ضربت متقابل» موفق در ميدان مقابله با هرگونه تهاجم و تعرض محتمل دشمنان توصيف و با قدرداني از اقدام وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در رونمايي از اين موشک‌ها افزوده است: خداي بزرگ را به پاس اين نعمت عظيم شاکريم که صنعت دفاعي کشور ما امروز در لبه فناوري‌هاي پيشرفته جهان حرکت مي‌کند و سامانه‌هاي دفاعي بومي توليد شده آن با ربودن گوي سبقت در رقابت با نمونه‌هاي خارجي ، فعال‌تر و پوياتر از گذشته به افق‌هاي بلندتر مي‌انديشد.
ويژگي‌هاي موشک «شهيد حاج قاسم» و «شهيد ابومهدي»
سردار قاسم تقي‌زاده جانشين وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح روز پنجشنبه در آيين رونمايي از دستاوردهاي جديد وزارت دفاع با ‌اشاره به طراحي و ساخت موشک‌هاي شهيد حاج قاسم و شهيد ابومهدي مهندس، گفت: اين محصولات با کمترين هزينه يعني يک‌دهم قيمت جهاني توليد شده‌اند؛ زمان رسيدن به اين محصول کمترين ميزان در جهان است.
سردار تقي‌زاده گفت: موشک بالستيک شهيد حاج قاسم موشکي مايل پرتاب و تاکتيکي با برد ۱۴۰۰ کيلومتر است و مبتني بر فناوري‌هاي کنترل پروازي و ديناميک پرواز است. جانشين وزير دفاع در‌باره موشک کروز دريايي شهيد ابومهدي عنوان کرد: ويژگي اصلي موشک‌هاي کروز ارتفاع پرواز کم آنها و دور زدن پدافند دشمن است. برد اين موشک +1000 کيلومتر است که سناريوي عملياتي نيروهاي مسلح را تکميل خواهد کرد. اين موشک قابليت شليک از عمق را دارد که در آينده نيروهاي دريايي عزيز کشورمان به اين موشک مجهز خواهند شد. اين موشک قابليت اين را دارد از چند جهت مختلف به سوي هدف پرواز کند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره