جو بایدن برنامهاش را رسما اعلام کرد

روزنامه شهروند/متن پيش رو در شهروند منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
جو بايدن : اگر رياستجمهوري را به من بسپاريد، من بهترين صفات را در وجودمان زنده ميکنم، نه بدترينها را. من همپيمان نور خواهم بود، نه تاريکي اين انتخابات زندگي ما را تغيير خواهد داد. اين رأيگيري تعيين خواهد کرد آمريکا براي مدتهاي خيلي طولاني چه نوع کشوري خواهد بود
جو بايدن با پذيرش رسمي کانديداتوري حزب دموکرات آمريکا وعده داد يک استراتژي ملي براي از بين بردن کوويد-۱۹ در کشور در روز اول رياست جمهورياش محقق کند.
به گزارش ايسنا، جو بايدن در چهارمين و آخرين شب گردهمايي ملي حزب دموکرات که در فضاي مجازي برگزار شد، طي نطقي رسما نامزدي حزب را پذيرفت.
او سخنراني خود را با نقل قولي از «الا بيکر»، فعال حقوق مدني آغاز کرد: «چراغي به دست مردم بدهيد و آنها راه خود را پيدا ميکنند.» او گفت: «اينها کلماتي است که در زمان ما به کار ميآيد. رئيسجمهوري فعلي، آمريکا را بهشدت در تاريکي فرو برده است.» بايدن گفت: «اگر رياستجمهوري را به من بسپاريد، من بهترين صفات را در وجودمان زنده ميکنم، نه بدترينها را. من همپيمان نور خواهم بود، نه تاريکي.»
بايدن با اعلام اينکه وقت آن رسيده که به اين «فصل تاريک» پايان دهيم، وعده داد که استراتژي ملي را براي از بين بردن کوويد-۱۹ در روز اول کارش بهعنوان رئيسجمهوري محقق ميکند.
او گفت: «چون من موضوعي را ميفهمم که اين رئيسجمهوري از ابتدا درک نکرده. هرگز اقتصاد به حالت عادي باز نخواهد گشت، هرگز نميتوانيم بچههايمان را در فضايي امن به مدرسه بفرستيم، مگر آنکه مشکل اين ويروس را حل کنيم. اين انتخابات زندگي ما را تغيير خواهد داد. اين رأيگيري تعيين خواهد کرد آمريکا براي مدتهاي خيلي طولاني چه نوع کشوري خواهد بود.»
بايدن گفت: «در مورد اين رئيسجمهوري ميدانيم که اگر چهارسال ديگر به او بدهيم، همان کاري را خواهد کرد که در چهارسال گذشته کرده است. رئيسجمهوري که هيچ مسئوليتي قبول نميکند، از هدايت کشور شانه خالي ميکند، ديگران را مقصر ميشناسد، با ديکتاتورها گرم ميگيرد و به آتش نفرت و تفرقه دامن ميزند.» او در بخش ديگري از اظهاراتش به چين نيز اشاره کرد و وعده داد زنجيره تأمين آمريکا به اين کشور متکي نخواهد بود.
بايدن همچنين درباره نابرابري و بيعدالتي شامل نابرابري نژادي و اجتماعي سخن گفت و اعلام کرد بر اين باور است که اين نسل آماده چالشي با هدف پايان دادن به اين نژادپرستي است. کانديداي دموکراتها در انتخابات رياستجمهوري آمريکا همچنين به اين مسأله اشاره کرد که کشورش در صورت انتخاب شدن او، چشم بر مداخلات خارجي نميبندد و وعده داد که به مسأله تغييرات آب و هوايي ميپردازد و از اين فرصت براي رهبري جهان به سوي استفاده از انرژي پاک و ايجاد مشاغل جديد بهره ميبرد.
اين گردهمايي به دليل همهگيري ويروس کرونا برخلاف سنت در غياب جمعيت برگزار و عمدتا قطعات از پيش ضبط شده سخنگويان در آن پخش شد. در پايان بايدن با خروج از سالن محل سخنراني در شهر ويلمينگتون ايالت دلاور به ديدار جمعيتي رفت که با خودرو در مقابل اين محل جمع شده بودند. حال اين سوال مطرح است که او در صورت پيروزي و ورود به کاخ سفيد چه برنامههايي دارد و تا کجا ميتواند اين برنامهها را محقق کند؟
سياست خارجي بايدن، بازگشت به عصر سياستهاي اوباما
به گزارش ايرنا، تارنماي خبري «ميدل ايست مونيتور» (middleeastmonitor) در تحليلي نوشت: «در صورت پيروزي بايدن در انتخابات ۲۰۲۰ آمريکا سياست خارجي او درواقع بازگشت به دوران سياستهاي باراک اوباما خواهد بود؛ سياستهايي که توسط دولت کنوني آمريکا از ميان برداشته شده است.» البته نيويورکتايمز در بخشي از تحليل خود در اينباره نوشت: «در حالي که بسياري از مدعوين در اين دو شب بايدن را فردي لايق براي رياستجمهوري آمريکا ميدانند، اما بازگرداندن قطعاتي که توسط دونالد ترامپ از هم پاشيده شده است، کاري دشوار است.»
سياستهاي خاورميانه
تارنماي انگليسي ميدل ايست مونيتور در جايي ديگر مينويسد: «انتخاب جو بايدن به عنوان رئيسجمهوري بعدي آمريکا تأثير بسزايي بر منطقه خاورميانه بهويژه بر ايران دارد.» ميدل ايست مونيتور در ادامه تحليل خود مينويسد: «اگر معاون سابق باراک اوباما، برنده انتخابات رياستجهموري ۲۰۲۰ آمريکا شود، اين موضوع تأثير بسزايي بر آينده ايران خواهد داشت و تنش در روابط واشنگتن-تهران کمتر خواهد شد.» اين تارنماي خبري مينويسد: «سياست رياستجمهوري بايدن در قبال ايران پيشبينيپذيرتر و منسجمتر از دولت کنوني خواهد بود.»
خبرگزاري پرمخاطب آمريکايي «يونايتدپرس اينترنشنال» (UPI) نيز در اينباره گزارش ميدهد: «بايدن با انتشار برنامههاي ۲۰۲۰ حزب دموکرات اعلام کردهاست که نه تنها مخالف ادعاي دولت کنوني مبني بر تغيير رژيم در ايران است بلکه به سمت بازگشت به توافق هستهاي ۲۰۱۵ميلادي از طريق ديپلماسي حرکت خواهدکرد.» ميدل ايست مونيتور مينويسد: «در صورتي که بايدن رئيسجمهوري آمريکا شود، بعيد به نظر ميرسد در قياس با دونالد ترامپ که روابط بهشدت نزديکي با رياض بهويژه با محمد بنسلمان وليعهد عربستان دارد، تحت نفوذ امارات و عربستان براي تحت فشار قراردادن هر چه بيشتر ايران قرار گيرد.»
ميدل ايست مونيتور در بخش ديگري مينويسد: «در حالي که دشوار به نظر ميرسد کمتر رئيسجمهوري در آمريکا همچون ترامپ فعالانه از سياستهاي بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل (رژيم صهيونيستي) حمايت کند، اما تصور نميشود دولت بايدن فشار چنداني بر فعاليتهاي اسراييل همچون اقدامات پنهاني عليه ايران از قبيل حملات نيابتي و سايبري وارد کند.» اين تارنماي خبري انگليسي ميافزايد: «در صورت پيروزي بايدن او بيشتر تمايل به نگاهداشتن قواي نظامي آمريکايي در ادلب، استان شمالي سوريه خواهد داشت، امري که به تقابل مستقيم با تهران، مسکو و حزبالله لبنان منتهي ميشود.»
بايدن نيز همچون اوباما علاقهمند به «جهانگرايي ليبرال» در عرصه بينالملل است، اين در حالي است که ترامپ منطق سياست خارجي خود را مبتني بر اقدامات يکجانبه قرار داده بود؛ مانند خروج از توافق هستهاي ايران، خروج از سازمان جهاني بهداشت يا خروج از توافق آبوهوايي پاريس. در حالي که موضوع ايران يکي از موضوعات مهم در سياست خارجي بايدن در صورت پيروزي در انتخابات ۲۰۲۰ آمريکا خواهد بود، اما به نوشته ميدل ايست مونيتور بايدن درباره مسأله «پيمان آتلانتيک شمالي » (ناتو) حساس خواهد بود. بايدن به منافع اعضاي اين پيمان همچون فرانسه، آلمان و ترکيه که از حاميان برجام هستند، حساس خواهد بود.
ترامپ از بدو ورود به کاخ سفيد عليه ناتو موضع گرفت و آن را يک پيمان «منسوخ»شده خواند. او اعضاي اين پيمان را به اختصاص اندک توليد ناخالص داخلي در زمينه نظامي متهم کرده و در روزهاي اخير نيز ضمن انتقاد از صدر اعظم آلمان که برلين ميلياردها دلار به روسيه براي دريافت انرژي پرداخت ميکند که بهظاهر قواي نظامي آمريکايي مستقر در اروپا بايد از چنين کشورهايي در مقابل مسکو محافظت کند، دستور خروج هزاران نظامي آمريکايي از آلمان را صادر کرد.