نماد آخرین خبر

سرمقاله ایران/ شور و شعور حسینی

منبع
ايران
بروزرسانی
سرمقاله ایران/ شور و شعور حسینی

ايران/ « شور و شعور حسيني » عنوان يادداشت روزنامه ايران به قلم سيد سلمان صفوي(رئيس مرکز بينالمللي مطالعات صلح در لندن) است که مي‌توانيد آن را در ادامه بخوانيد:
 
1. شيعيان که همواره در طول تاريخ در اقــــــليت بــــوده‌انـــد، به‌خاطر فرهنگ غني خويش در تطبيق برنامه‌هاي فرهنگي با شرايط حاکم، مهارت، انعطاف و ممارست بسيار داشته‌اند؛ بدون شک در دوره پاندمي کوويد۱۹ نمي‌توان به ‌شکل گذشته زيست و حتي عزاداري کرد. تشيع با توجه به «نظريه اجتهاد» که فصل مميز و ممتاز آن با ديگر مذاهب است؛ نيازمند برنامه‎ريزي خلاقانه‎اي براي ايجاد طريق نوين برگزاري مراسم مذهبي خويش براساس مقتضيات زمان و مکان است.در حماسه حسيني سه عنصر نقش اساسي دارند: شور، شعور و مرام حسيني. با برگزاري مراسم عزاداري حضرت سيدالشهدا(ع) در فضاي ديجيتالي و مشارکت همگاني از خانه‌ها در اين مراسم زنده، علاوه بر حفظ شور و شعور حسيني؛ مي‎توان آن را به همه جهان گسترش داد. امروز شيعيان جهان مي‎توانند از طريق فضاي مجازي از کشورها و قاره‌هاي مختلف، سخنان علماي ما را استماع نمايند.
اين پاندمي همراه با اندوه مصيبت حسيني، شرايط را براي تحقيق و تفکر بيشتر در باب فرهنگ حسيني و عاشورايي و استفاده صحيح از فضاي مجازي فراهم نموده است. با استفاده از اين فرصت و تحقيق و تدبر پيرامون اهداف قيام سيدالشهدا مي‌توانيم زندگي خود را براساس ارزش‌هاي حسيني تنظيم کنيم.
2. مرام حسيني که ناظر به حکمت عملي نهضت امام عاشقان است، به عمل فردي و اجتماعي نياز دارد. شهادت امام حسين(ع) براي حفظ حيات فرهنگ آزادگي اسلام، پويايي جامعه اسلامي و تأکيد بر آزادي انسان بود. لذا نخستين درس قيام حسيني؛ تقدم منافع جامعه بر منافع فردي است. به‌خاطر تمايلات شخصي نبايد اسباب گسترش بيشتر اين ويروس مرگبار را در جامعه فراهم کرد. در حال حاضر اساس بيانيه مشترک علماي شيعه در بريتانيا و کانادا اين است که در شرايط پاندمي کوويد19 مراسم حسيني از طريق مجازي در اين دو کشور برگزار ‌شود.
ديگر اينکه، در راستاي مرام حسيني، هر ساله به تأمين نيازهاي محرومان جامعه از طريق نذورات حسيني اقدام مي‎کنيم؛ «قَالَ شُعَيبُ بنُ عَبدِالرَّحمنِ الخُزاعى: وُجِدَ عَلى ظَهرِالحُسَينِ بنِ عَلِىٍّ (عليه السلام) يومَ الطَّفِّ اَثَرٌ، فَسَألوا زَينَ العابِدينَ (عليه السلام) عَن ذلِک. فَقالَ: هذا مِمّا کانَ ينقُلُ الجِرابَ عَلى ظَهرِهِ اِلى مَنازِلِ الأرامِلِ وَ اليتامى وَ المَساکينِ.» [مناقب ۴: ۶۶. بحار ۴۴: ۱۹۰ ح ۳] (شعيب بن عبدالرحمن خزاعى گويد: روز عاشورا اثري (سياهى) بر شانه‎هاى امام حسين(ع) ديدند. از امام زين‌العابدين(ع) از سبب آن سؤال کردند. امام فرمودند: اين اثر حمل غذا به خانه‎هاى فقرا و يتيمان و محرومين است) اما امسال بايد در حد توانمان، هر يک از ما، نذر سلامتي هموطنانمان کنيم؛ هر قدمي که در جهت سلامت نگه داشتن خود و جامعه باشد بي‌شک گامي در راستاي اخلاق حسيني است.

3. امروز «إنَّ الحُسَين مِصبَاحُ الهُدي وَ سَفينَـه النَّجَاه» به‌ معناي پيشگامي شيعه در سبک جديد زندگي در دوره تمدن ديجيتالي با تمسک به ارزش‌هاي حسيني است. شيعيان با نشان دادن بلوغ فکري و فرهنگي و اجتهاد پيشتاز و مبتکرانه در ايجاد روش‌هاي نوين در برگزاري شعائر مذهبي به جهانيان، ثابت مي‌کنند در عصر پست مدرن و پاندمي نيز بدون ايجاد خطر جاني براي جامعه؛ حافظ و عامل به ارزش‎هاي ديني خود هستند. در شرايطي که رسانه‎هاي معاند کمين کرده‎اند تا با دستاويز قرار دادن نحوه عملکرد شيعيان در ايام عزاداري حسيني، موج جديدي از حملات تبليغاتي عليه ايران و ارزش‎هاي تشيع به افکار عمومي جهاني پمپاژ کنند؛ بر عاشقان حسيني است که مراسم بيداربخش مصيبت و حماسه حسيني را با آگاهي و هوشياري برگزار نمايند، به نحوي که گواه مرام و شعور حسيني باشد.
امروز جهان نيازمند مرام امام حسين(ع) مُنادي آزادگي، مقاومت در مقابل ظلم، جنبش اصلاح ديني و اصلاحات سياسي و اجتماعي تحت لواي ارزش‎هاي حکمت خالده است. در حالي که جهانيان به ايران و شيعيان و چگونگي رفتار مذهبي آنان در دوره پاندمي چشم دوخته‏ اند، مي‎توانيم با کاربرد روش‎هاي متناسب با دوره پاندمي کوويد۱۹ و تبديل اين تهديد به فرصت؛ بلوغ فکري - فرهنگي - هنري و خلاقيت حسيني خود را نشان دهيم.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره