هشدار عارف نسبت به گوشهنشینی نخبگان

ابتکار/متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي با هشدار نسبت به تبعات گوشهنشين شدن نخبگان در کشور تاکيد کرد: متاسفانه در کشور ما نخبگان در جايگاه اصلي خود قرار ندارند و نشستهايي که مسئولان با نخبگان دانشگاهي برگزار ميکنند بعضا تشريفاتي و براي رفع تکليف است. اين گونه برخورد با نخبگان باعث سرخوردگي و بيانگيزگي آنها ميشود. در جامعهاي که نخبگان آن بيانگيزه و گوشهنشين شوند جامعه رو به رشدي نخواهد بود.
محمدرضا عارف در گردهمايي واحدهاي کانون صنفي استادان دانشگاهي ايران که به صورت ترکيبي (حضوري و مجازي) برگزار شد با تسليت ايام سوگواري حضرت ابا عبدالله الحسين(ع) و گراميداشت دهه اول ماه محرم اظهار اميدواري کرد که مردم ايران و صاحبان هيئتهاي مذهبي با رعايت دستورالعملهاي بهداشتي از اين ماه بهرهبرداري لازم را ببرند و فرهنگ حسيني به معناي واقعي در کشور حاکم شود.
جامعه پزشکي مجاهدانه جان خود را در طبق اخلاص گذاشته است
وي همچنين به فرا رسيدن روز پزشک اشاره کرد و با تبريک اين روز به همه پزشکان گفت: امسال روز پزشک در کشور ما معنا و مفهوم ديگري دارد. اين عزيزان امروز جهاد عظيمي را انجام ميدهند و در راه مقابله با ويروس کرونا، جامعه پزشکي مجاهدانه جان خود را در طبق اخلاص گذاشته است و بايد قدردان پزشکان و کادر درماني کشور بود و بهترين راه قدرداني از اين عزيزان رعايت دستورالعملهاي بهداشتي است. عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي در ادامه با اشاره به فعاليت کانون صنفي استادان دانشگاهي گفت: تجربه تشکلهاي مردمي در دنيا تجربه موفقي بوده است و عموما پيشرفتهترين کشورها آنهايي بودند که تشکلهاي مردمي و نخبگان آن کشور در تصميمسازي و مشارکت آنها نقش موثري داشته است.
ضرورت ميدان دادن به نخبگان
وي بر ضرورت ميدان دادن به نخبگان در کشور تاکيد کرد و گفت: منظور از ميدان دادن به نخبگان به معناي دادن پست و مقام به آنها نيست چون عموما نخبگان دانشگاهي از پذيرفتن سمتهاي مديريتي اجتناب ميکنند؛ اما بايد از نخبگان به عنوان بازوان مشورتي در نهادهاي تصميمساز و راهبردي کشور استفاده شود. عارف در همين زمينه ادامه داد: متاسفانه در کشور ما نخبگان در جايگاه اصلي خود قرار ندارند و نشستهايي که مسئولان با نخبگان دانشگاهي برگزار ميکنند بعضا تشريفاتي و براي رفع تکليف است و اينگونه برخورد با نخبگان باعث سرخوردگي و بيانگيزگي آنها ميشود. جامعهاي که نخبگان آن بيانگيزه و گوشهنشين شوند جامعه روبه رشدي نخواهد بود. وي بر ضرورت تعامل نخبگان جهان با يکديگر براي گسترش صلح در دنيا تاکيد کرد و گفت: در دنياي آشوبزده امروز وقت آن فرا رسيده است که نخبگان دنيا دست در دست هم با خشونت و ناامني و جنگ و درگيري مقابله کنند. نخبگان بايد بايد براي صلح در دنيا تلاش کنند و زمينههاي جنگ را از بين ببرند .
انتقاد از سکوت نخبگان دنيا در برابر تحريمهاي ظالمانه آمريکا عليه ايران
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام به تحريمهاي ظالمانه آمريکا عليه ملت ايران اشاره کرد و گفت: ملت و دولت ايران اکنون در برابر يک جنگ تمام عيار اقتصادي قرار دارند و رئيسجمهوري آمريکا به زعم خود ميخواهد فشارها را بر مردم ايران با اعمال تحريمهاي بيشتر افزايش دهد هر چند تاکنون در اين راه شکست خورده است اما از نخبگان جامعه جهاني در تعجبم که در برابر اين بي عدالتي سکوت کردهاند. رئيس کانون صنفي استادان دانشگاهي ايران در ادامه سخنان خود تصريح کرد: طي هشت سال گذشته احساس ميشد بايد انسجامي بين اساتيد ايجاد شود تا بتوانيم جايگاه اول منطقه و مرجعيت علمي را داشته باشيم لذا بايد به اين سوال پاسخ دهيم که با توجه به سازوکارهاي موجود در دانشگاهها آيا مي توانيم به اين جايگاه برسيم.
نميتوانيم با انحصار دولتي در بخش مديريت علمي کشور کار را به پيش ببريم
وي خاطر نشان کرد: نميتوانيم با انحصار دولتي در بخش مديريت علمي کشور کار را به پيش ببريم. اساتيد بايد به ميدان آيند. ما نظام تشکيلات ميخواهيم و قطعا اين نظام تشکيلاتي سياسي نيست. عارف با بيان اينکه هنوز عدهاي به دانشگاه اعتماد نميکنند، گفت: ما بايد کمک کنيم که از طريق اين کانونها مسائل حل شود زيرا اصلاح ذهنيتها نسبت به دانشگاه ميتواند خيلي موثر باشد.
وي با مرور اساسنامه کانون صنفي استادان دانشگاهي ايران به دو رويکرد اساسنامه يعني رويکرد صنفي و ملي اشاره کرد و گفت: يکي از وظايف اصلي کانون پرداختن به مسايل و چالشهاي علمي، پژوهشي و مديريتي دانشگاهها و چارهانديشي براي کاهش يا حل اينگونه مشکلات است. رئيس کانون صنفي استادان دانشگاهي ايران با اشاره به عضويت برجستهترين قشر جامعه يعني استادان و پژوهشگران در اين کانون، تصريح کرد: انتظار است کانون صنفي استادان دانشگاهي ايران در ارائه راهکارها براي حل مشکلات کشور پيشگام شود .عارف همچنين خواستار تعامل و ارتباط نزديکتر کانون صنفي استادان دانشگاهي ايران با مردم، نهادهاي مدني، مديريت دانشگاهها، اساتيد و دانشجويان و نهادهاي دولتي شد.