دستاورد کاظمی از سفر به واشنگتن چه بود؟

انتخاب/متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
وليد الخزرجي- عربي ۲۱/ سفر نخست وزير عراق به ايالات متحده و ديدار او با دونالد ترامپ، سوالات زيادي را در خصوص توافقها بين واشنگتن و بغداد و اينکه دو طرف به چه تفاهمهاي استراتژيکي دست يافتند، به دنبال داشته است.
در ادامه اين مطلب آمده است: مذاکرات بين دو طرف، حول محور پروندههاي مهمي بود از جمله خروج نيروهاي امريکايي از عراق، حمايت اقتصاد و انرژي برق براي عراق و در مقابل، پايان دادن به نقش شبه نظاميان نزديک به ايران و انجام انتخابات زود هنگام در عراق.
در همين رابطه، غانم العابد، تحليلگر سياسي در گفتگو با عربي ۲۱ گفت: «اين سفر، براي حمايت از الکاظمي بود، اما حمايت به صورت آشکار از سوي ايالات متحده صورت نميگيرد، به اين دليل که خواسته اصلي ايالات متحده، انجام انتخابات زود هنگام در عراق است». به گفته العابد، حمايت واشنگتن از الکاظمي منوط به شناخت قدرت وي براي منحصر کردن حق استفاده از سلاح، در دست دولت و مقابله با شبه نظاميان مسلح و جلوگيري از پيوستن حشد الشعبي به منظومه دفاعي رسمي در عراق است.
اين تحليلگر پيش بيني ميکند که پس از سفر الکاظمي به واشنگتن، هجمهها عليه حضور آمريکا اوج گرفته و هرج و مرجي در عراق ايجاد شود، به اين دليل که ايران در معرض تحريمهاي سناباک قرار گرفته و جز عراق، راه تنفس اقتصادي ندارد.
در رابطه با امکان تحقق توازني در روابط عراق با تهران و واشنگتن، العابد معتقد است که تا کنون، الکاظمي به دنبال برقراري روابط متوازني با واشنگتن و تهران بوده و در همين راستا تصريح کرده است که موضوع عراق، داخلي است و ايران حق دخالت در مسائل داخلي عراق را ندارد.
در مقابل، وائل الرکابي، ديگر تحليلگر مسائل سياسي ميگويد: «الکاظمي در سفر به واشنگتن، حامل تصميم پارلمان عراق براي خروج نيروهاي آمريکايي نبود مادامي که نيروهاي آمريکايي از عراق خارج نشده اند، هر توافقي که الکاظمي در سفر به آمريکا امضا کرده، تاثير مثبتي بر واقعيت عراق نخواهد داشت.»
الرکابي معتقد است که فوايد اين سفر، بيش از هر طرفي، متوجه ترامپ و واشنگتن ميشود، چرا که رئيس جمهور آمريکا پيش از برگزاري انتخابات، به دنبال يک پيروزي براي خود است.
اين تحليلگر سياسي بر اين عقيده است که عراق از سفر پروتکلي الکاظمي به آمريکا سودي نميبرد، علاوه بر اينکه اگر الکاظمي در حالي به عراق بازگردد که در مذاکراتش به واشنگتن موضوع عقب نشيني امريکا از عراق را مطرح نکرده باشد، با يک هجمه سياسي بزرگ از سوي طرفهاي مخالف حضور آمريکا، مواجه ميشود.
وي ميافزايد: ترامپ از الکاظمي انتظار دارد که اين خواستههاي آمريکا را در طول سه سال محقق کند: انحلال حشد الشعبي، باقي ماندن نيروهاي آمريکايي و اجراي معامله قرن. اما سوال مهم آن است که آيا الکاظمي چنين قدرتي دارد؟ به نظر نميرسد عراقيها در نهايت با وي موافقت کنند.