«هایل» ترامپ

دنياي اقتصاد/ متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
در ميان نظريه پردازان تئوري توطئه، ملي گراهاي افراطي و نئونازي ها، دونالد ترامپ، رئيسجمهوري ايالات متحده بهعنوان يک ناجي يا آزادکننده آنها به حساب ميآيد. درست پيش از اينکه صدها نفر از فعالان راست افراطي براي ورود به پارلمان آلمان تلاش کنند، نام ترامپ را با صداي بلند فرياد ميزدند. يک زن فرياد زد: ترامپ در برلين است و اين گفته را بدون شک و شبهه بيان کرد. او به قدري متقاعدکننده صحبت کرد که چند فعال راست افراطي ساعاتي بعد به سمت سفارت آمريکا رفتند و تقاضاي ديدار با وي داشتند. آنها ميگفتند که ميدانند ترامپ در آنجا است.
به نوشته روزنامه نيويورک تايمز، ترامپ در آن روز نه در سفارت آمريکا و نه حتي در آلمان بود و هنوز نيز قصد ندارد به آنجا سفر کند. با اين حال عکس وي روي بنرهاي تبليغاتي، تيشرتها ديده ميشود. در تي شرتها چهره وي در کنار پرچم امپراتوري آلمان پيش از ۱۹۱۸ قرار دارد و اين تي شرت در بين نئونازيهايي که در تظاهرات ۵۰ هزار نفري شرکت کرده بودند، بهوفور ديده ميشد. اين تظاهرات بهرغم محدوديتهاي کرونايي به راه افتاده بود. بسياري از تظاهراتکنندگان نام ترامپ را با تعصب فراوان فرياد ميزدند؛ گويي که مسيح خود را ميخوانند. اين جديدترين مدرک و سندي است که ترامپ در بين راست افراطيهاي آلمان همچون رهبر يک فرقه محبوبيت دارد. ميترو ديتريش، يک کارشناس مسائل افراطي و راست گرايانه در يک موسسه تحقيقاتي برلين ميگويد: «ترامپ بهعنوان منجي آنها شناخته شده است. او به نوعي رهبر بزرگ آزادي بخش براي راست افراطي است.» آلمان -کشوري است که بهتر از سايرين بيماري پاندمي را کنترل کرده است- جايگاهي غيرقابل تصور به ترامپ داده است. با اين حال کمتر کشور غربي همچون آلمان با ترامپ مشاجره داشته است و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان که دختر يک کشيش و دانشمند است کاملا مخالف خلق و خو و رفتارهاي ترامپ و ارزشهايي است که رئيسجمهوري آمريکا به آن باور دارد.نظرسنجيها هم نشان ميدهد که ترامپ در بين عامه مردم آلمان فرد بسيار نامحبوبي است. اما تحليل گران مسائل افراطي ميگويند که پيامهاي مبتني بر اخلال رئيسجمهوري ايالات متحده- اعم از پيام هايش در حوزه ناسيوناليسم و بدبيني اش به بيماري پاندمي کرونا-از مرزهاي آمريکا فراتر رفته و مورد استقبال برخي از مردم نيز قرار گرفته است. اين ناظران ميگويند در جهاني که اطلاعات غلط به سرعت گسترش مييابد، اين نوع پيامها براي دموکراسيهاي غربي بسيار مضر است و مرز بين اخبار واقعي و جعلي از بين ميرود و اجازه ميدهد که راست افراطيها حوزه فعاليت خود را گسترش و خطر راديکاليسم و خشونتگرايي بالقوه را افزايش دهند. در حال حاضر جذابيت ترامپ براي گروههاي در حاشيه يک عنصر غير قابل پيش بيني به فضاي سياسي آلمان افزوده است، آن هم در زماني که آژانس اطلاعات داخلي اين کشور در حال شناسايي راست افراطي و گروههاي تروريستي مرتبط با اين گروه است. مقامات آلماني اخيرا با کشف نفوذ راست افراطي در داخل پليس و نيروهاي نظامي اين کشور بيش از پيش هوشيار شدهاند. طي ۱۵ ماه گذشته، تروريستهاي راست افراطي يک سياستمدار محلي را در ايوان خانه اش در شهر کاسل کشتند، به يک کنيسه در هاله که يک شهر شرقي است حمله کردند و در شهر هانائو ۹ مهاجر بي گناه را کشتند. قاتل اين۹ نفر در شهر هانائو کسي است که «سياست اول آمريکاي ترامپ» را مورد ستايش قرار داده است. در آلمان، همچون ايالات متحده، ترامپ به الهامبخش گروههاي حاشيهاي تبديل شده است. در ميان اين گروهها فقط راست افراطيها و نئونازيها نيستند که حامي ترامپ هستند، بلکه گروههايي مانند «کانون» که پيرو تئوري توطئه هستند نيز در زمره طرفداران ترامپ قرار دارند. در ميان طرفداران تئوري توطئه ترامپ بهعنوان ناجي و قهرمان آنها به حساب ميآيد.
جامعه طرفداران تئوري توطئه در آلمان، تا پيش از بيماري کرونا به سختي ديده ميشد اما پس از ضربه اين بيماري به دنيا، آنها در آلمان و بريتانيا به پا خاستهاند و به گفته تحليلگراني که اين گروه را رصد ميکنند، در شبکههاي اجتماعي فعاليتشان به شدت افزايش يافته است. ماتياس کوئنت، کارشناس مسائل راست افراطي و مدير يک موسسه مربوط به مسائل دموکراسي و جامعه مدني گفت: «راست افراطي در آلمان ترامپيزه شده است.» او افزود: «ترامپ توانسته در برخي مناطق نفوذ کند و در آلمان نيز چنين مسالهاي رخ داده است.» کوئنت ادامه ميدهد: «ما در اين بين همه نوع گروهي ميبينيم. از ضد واکسنها تا نئونازيها که اقدامات در مورد ويروس کرونا را قبول ندارند. در واقع گروههايي طرفدار ترامپ هستند که از بطن جامعه جدا افتاده يا عليه ساختارهاي فعلي هستند.» کوئنت تصريح ميکند: «ترامپ براي آنها شواليهاي است که با ساختار ليبرال دموکراسي ميجنگد.» به گفته برخي کارشناسان پيام ترامپ در شرايطي مورد استقبال قرار گرفته است که حزب راست افراطي اين کشور موسوم به «آلترناتيو براي آلمان»، تلاش ميکند با سوءاستفاده از بيماري پاندمي موقعيت خود را ارتقا دهد. ناسيوناليستهاي پوپوليست در آلمان مدتهاي مديدي است که از حضور مرد مو نارنجي در کاخ سفيد استقبال کردهاند. لحن و زبان ترامپ به آنها اجازه ميدهد که خود را مشروع و محق جلوه بدهند. حزب آلترناتيو براي آلمان سخنان ترامپ را بومي کرده است و آنها نيز شعار «اول آلمان» را سر ميدهند. اما رئيسجمهوري آمريکا در بين گروههاي راست افراطي ديگر نيز از محبوبيت بالايي برخوردار است. کارولين سومرفلد، ايدئولوگ يک گروه تازه تاسيس به نام «راست نو» که در ارتباط با گروه افراطي «جنبش هويت نسلي» است، ميگويد که او پس از اينکه ترامپ در سال ۲۰۱۶ پيروز انتخابات شد، يک نوشيدني به سلامتي وي باز کرده است. پديده «کانون» نيز جزو ايدئولوژيهايي است که در جايي از قلب خود، ترامپ را قرار داده است.طرفداران گروه «کانون» ترامپ را اساسا فردي ميشناسند که به جنگ «دولت پنهان» رفته است. به اعتقاد آنها اين دولت پنهان نه تنها امور مالي و قدرت را در کنترل خود دارد، بلکه در زندانهاي زيرزميني کودکان را مورد سوءاستفاده قرار ميدهند و آنها را ميکشند و از کودکان مادهاي استخراج ميکنند که اعضاي اين دولت پنهان را جوان نگه ميدارد. طرفداران اين گروه توطئه در آلمان بر اين باورند که مساله «دولت پنهان» يک امر جهاني است و مرکل نيز جزئي از اين دولت پنهان است. به اعتقاد آنها دونالد ترامپ به زودي آلمان را از شر ديکتاتوري مرکل آزاد خواهد کرد. مجله راست افراطي «کامپکت» که سخنان ترامپ را براي خوانندگان خود منتشر ميکند، در آخرين شماره خود حرف «Q» را به شکل بزرگ روي جلد خود چاپ کرده بود و در کانال ويدئويي خود نيز يک عنوان با «Q» انتخاب کرده بود. «Q» حرف اول گروه کانون «QAnon» است. اين مجله همچنين با يکي از بزرگترين ايدئولوگهاي اين گروه يعني بيورن هوکه مصاحبه نيز کرده بود. در تجمع بزرگ گروههاي حاشيهاي در برلين عمده افراد حاضر در اين برنامه تي شرتهايي با مضمون «Q» تن کرده يا پرچمي با همين عنوان در دست گرفته بودند. به گفته تحليلگران تشخيص تعداد افراد طرفدار اين گروه سخت است؛ چراکه طرفداران اين گروه هر بار در يک پلتفرم ظاهر ميشوند. نيوگارد، يک گروه پايش اطلاعات غلط در ايالاتمتحده با بررسي اعضاي اين گروه در پلتفرمهايي همچون تلگرام، فيسبوک و يوتيوب، در سراسر اروپا تعداد آنها را ۴۴۸ هزار نفر تخمين زده است.
ديتريش ميگويد که تنها در خود آلمان تعداد طرفداران اين گروه به ۲۰۰ هزار نفر ميرسند. عمده اين افراد در آلمان از يوتيوب و تلگرام براي تبليغ ايدههاي خود استفاده ميکنند. ويدئوهاي اين گروه ۱۷ ميليون بار در يوتيوب ديده شده است و ۱۲۴ هزار نفر نيز دنبالکننده اين گروه در تلگرام هستند. ديتريش ميگويد: گروه کانون بيشترين طرفدار را در آلمان دارد. اين گروه در آلمان و آمريکا متهم به خشونت هستند. در ايالات متحده برخي از طرفداران اين گروه به اتهام خشونت زنداني شدهاند. رئيس اين گروه در نيويورک متهم به تشکيل يک گروه مافيايي «کشتار» است. ديتريش ميگويد: «ما از پيش هم ديده بوديم که طرفداران تئوري توطئه بالقوه ميتوانند افراد را راديکال کنند.» بنا به گفته سازمانهاي اطلاعاتي آلمان تخمين زده ميشود که ۱۹ هزار نفر از طرفداران اين گروه در ريشبورگر هستند و هزار نفر از آنها نيز به شدت راست افراطي هستند. به گفته اين سازمانهاي اطلاعاتي عمده اين افراد مسلح هستند. کنستانتين فون نوتز، قانونگذار و معاون رئيس کميته نظارت بر اطلاعات ميگويد: در زماني که برخي از افراد مصمم هستند گفتمان دموکراتيک را با هر وسيله ممکني از بين ببرند، ما بايد چنين پديدهاي را بسيار جدي بگيريم.»