جریان اصلاحات مانع اصلی رفع حصر است

صبح نو/ متن پيش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
پس از وعدههاي چندباره و البته بياثر دولت براي گشايش اقتصادي، مدتي است که رسانههاي اصلاحطلب با پوشش گسترده ديدار برخي چهرههاي سياسي با مهدي کروبي، از گشايش سياسي در ماههاي آينده سخن ميگويند. هر چند طرح اين گشايش ميتواند با نيت انتخاباتي مطرح شده باشد، اما سابقه نشان ميدهد که خود اصلاحطلبان از جمله موانع اصلي در رفع محدوديتهاي مورد نظر بودهاند.
مدتي است که تصاويري از ديدار برخي چهرههاي اصلاحطلبي با مهدي کروبي يکي از سران فتنه، در فضاي رسانهاي اصلاحطلبان دست به دست ميشود. اولين تصاوير مربوط به ديدار نشست مهدي کروبي با برخي اعضاي مجمع روحانيون مبارز در خانه-باغ شيخ قدرتالله عليخاني بود. چندي پس از اين، ديدار دوم ميان کروبي با کرباسچي و قوچاني دو عضو حزب کارگزاران سازندگي برگزار شد. ديدار سوم نيز مانند اولي، با حضور عليخاني و حسين کروبي برگزار شد.
بررسي جزئيات ديدار کرباسچي و قوچاني با کروبي، يکي از محورهاي جلسه شوراي مرکزي حزب کارگزاران در روز دوشنبه 31شهريورماه بود. کانال حزب کارگزاران سازندگي ايران با اشاره به جزئيات جلسه شوراي مرکزي اين حزب، نوشت: غلامحسين کرباسچي ضمن طرح جزئياتي از ديدار روز يکشنبه خود و محمد قوچاني با مهدي کروبي، گفت که اين ملاقات پس از گذشت 10سال از اعمال محدوديتها بر ايشان و حدود يک سال از درخواست ما و آقاي کروبي براي انجام آن صورت گرفت. در ادامه مطلب منتشرشده توسط اين کانال، چنين آمد: «دبيرکل حزب کارگزاران سازندگي ايران ضمن ابراز نگراني نسبت به برخي مشکلات جسمي کروبي، روحيه وي را همچون گذشته عالي توصيف کرد و اظهار داشت که در اين ديدار ايشان با حافظهاي قوي و ذهني باز و فعال مسائل روز را تحليل کردند و نگرانيهاي خود را نسبت به آينده کشور و همچنين تشتت در ميان اصلاحطلبان و تبعات آن ابراز نمودند. در ادامه، شوراي مرکزي حزب کارگزاران سازندگي ايران ضمن تأکيد بر لزوم رفع کامل محدوديتها از همه محصورين، نسبت به گشايشهاي اخير در مسأله حصر و ادامه اين روند، ابراز خوشبيني و اميدواري کرد.»
مانور روي گشايش سياسي
در ادامه فضاسازي رسانههاي اصلاحطلب درباره ديدار اخير کروبي با دو عضو حزب کارگزاران، روز گذشته سهشنبه، روزنامه اعتماد نيز در گزارشي با عنوان «گشايش سياسي در پاييز» سعي کرد ديدار رخ داده را جزئي از طرحي کلان از سوي مقامات کشورمان مشخصاً رييسجمهوري براي گشايش سياسي قلمداد کند. اين روزنامه البته در بخشي از گزارش خود، به سابقه کنش سياسي کروبي و همراهي کرباسچي با او در انتخابات88 پرداخت و نوشت: «يک سياستمدار کارکشته بهعنوان معاون اول کروبي، وارد ميدان رقابت انتخابات شد. سياستمداري که برخلاف انتظار نه ازجمله اعضاي حزب اعتمادملي، بلکه دبيرکل حزب کارگزاران سازندگي بود و کروبي که با شعار تغيير و با کمپيني متفاوت از آنچه تا آن زمان در ذهن داشتيم، وارد گود رقابت شده بود، از همان ابتداي مسير، شمايي از کابينه موردنظرش را نيز به ملت و رايدهندگان معرفي کرد؛ کابينهاي که چنانچه اشاره شد، غلامحسين کرباسچي ازجمله اعضاي شاخص آن بود و البته بهجز او، چهرههايي چون عطاءالله مهاجراني و محمدعلي نجفي را که از نزديکان کارگزاران سازندگي بودند، در جمع خود ميديد.» اعتماد که رسانه نزديک به کروبي محسوب ميشود در ادامه نوشته خود، به بقيه طيفهاي اصلاحطلبي کنايه زد و از کروبي و نه موسوي، بهعنوان نامزد اصلي اصلاحات در انتخابات رياست جمهوري دهم نام برد. اعتماد در اين باره نوشت: «هرچند دايره حاميان انتخاباتي کروبي به هيچ عنوان به اعضاي شاخص اعتماد ملي و کارگزاران سازندگي محدود نماند و برخلاف آنچه در روزهاي نزديک به انتخابات و بهويژه پس از آن تصور شد، کروبي بهتعبيري کانديداي اصلي جريان اصلاحات بود و بسياري از اصلاحطلبان شاخص را نيز پشت خود و در تيم انتخاباتياش داشت.» اعتماد همچنين در ادامه نوشتار خود به نقل از يک فعال رسانهاي به زعم خود اصولگرا، ديدارهاي اخير چهرههاي سياسي با کروبي را پازلي از طرح کلان گشايش سياسي توسط رييسجمهوري برشمرد و مدعي شد: «برخلاف برخي همفکرانش که انتشار تصوير ديدار کروبي را وسيلهاي براي زيرسوال بردن مشقات حصر قرار دادند- از اين نوشت که حسن روحاني برنامهاي جدي و نظاممند براي اجراي يک طرح اساسي گشايش سياسي مدنظر دارد.» اصلاحطلبان در حالي اين روزها مشغول مانور روي ظرفيت بسيجکنندگي اقشار خاکستري جامعه(اقشاري که معمولاً نگاهي مظنون به پديده انتخابات در انتخابات دارند و غالباً بهعنوان اصليترين پايگاه اجتماعي اصلاحطلبان برشمرده ميشوند) هستند که خود، طي اين سالها يکي از اصليترين موانع براي رفع برخي محدوديتها بودهاند. چه آنکه محمد قوچاني، سردبير روزنامه سازندگي، ارگان مطبوعاتي حزب کارگزاران، پس از انتشار نامه موسويخوئينيها به رهبر انقلاب، در يادداشتي تند و انتقادي نسبت به مرد خاکستري اصلاحات، تاکيد کرد که موسويخوئينيها بارها با وجود امکان گفتوگو با حاکميت، از اين اقدام صرفنظر کرده بود. براي بررسي اين مساله به سراغ بيژنمقدم، تحليلگر مسائل سياسي رفتهايم. او معتقد است که ادامه جريان حصر براي اصلاحات آوردههايي دارد.
بيژن مقدم: جريان اصلاحات، مانع اصلي رفع حصر است
بيژن مقدم، تحليلگر مسائل سياسي در گفتوگو با خبرنگار «صبحنو»، ضمن آنکه معتقد است جريان اصلاحات تا امروز علاقه داشته که حصر ادامه داشته باشد، گفت: ادامه جريان حصر براي اصلاحات آوردههايي دارد که در شرايط عادي، اين آوردهها نخواهد بود. در گذشته، شرايطي براي رفع کامل حصر فراهم ميشد اما همين آقايان اصلاحطلب چه با تحريک شخص موسوي و کروبي و چه با تحريک اقوام آنها و چه با مطالبي که بيرون مينوشتند، تلاش ميکردند شرايط را بهگونهاي به هم بزنند که رفع حصر محقق نشود. مقدم افزود: يکي از موانع جدي رفع حصر، خود آقايان در حصر و طرفداران آنها يعني اصلاحطلبان هستند.
اين تحليلگر مسائل سياسي با بيان اينکه مساله حصر مدتهاست که بيمعنا شده است، گفت: حصر براي آقايان فرصت سياسي بوده و تا توانستهاند با برگزاري مهماني، دورهمي و رفتن به سفر، از اين فرصت بهرهبرداري کردهاند. مقدم با بيان اينکه مساله حصر از منظر سياسي و نه امنيتي، در حال حاضر مساله دوقطبي کشور نيست، اضافه کرد: مساله حصر، مساله دوقطبي ميان اصلاحطلبان و اصولگرايان نيست چون بسياري از اصولگرايان را ميشناسم که براي رفع حصر، تلاش کردهاند. وي ادامه داد: اگر بخش معقول جريان اصلاحات فعالتر عمل کند و طيف تندرو اصلاحات به کلي حذف شود، به نظرم شرايط براي رفع محدوديتها ميتواند فراهم شود. مقدم با بيان اينکه بهرهبرداري سياسي و انتخاباتي از حصر، مانع رفع محدوديتها خواهد بود، افزود: اگر سياسي برخورد شود، محدوديتها باقي خواهد ماند.