بورس همچنان در صدر بازدهی بازارها ماند

ايران/متن پيش رو در ايران منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
بازارهاي سرمايهگذاري در نيمه نخست سالجاري نسبت به سال گذشته تغيير مسير ملموسي داشتهاند. در شرايطي که در سال گذشته بازارهايي مانند ارز، طلا و مسکن در رکود به سر ميبردند، اما از ابتداي سالجاري به تدريج شرايط دراين بازارها نيز تغيير کرد به طوري که در پايان شهريور ماه امسال بازارهاي پنجگانه شامل بازارهاي ارز، طلا، سهام، مسکن و پول رقابت شديدي براي جذب سرمايههاي مردم دارند.
بورس همچنان صدرنشين
در نيمه نخست سالجاري و تا پايان روز 31 شهريور ماه بررسي ميزان بازدهي بازارهاي پنجگانه حاکي از حفظ صدرنشيني بازار سهام در اين بازه زماني است. دراين مدت بورس تهران با بازدهي 211 درصدي بالاترين بازدهي را براي سرمايهگذاران خود به همراه داشته است. در پايان سال گذشته شاخص کل بورس عدد 512 هزار و 900 واحد را نشان ميداد که اين رقم با رشد يک ميليون و 82 هزار و 260 واحدي به يک ميليون و 595 هزار و 160 واحد در روز 31 شهريور ماه رسيده است. اين درحالي است که از 20 مرداد ماه امسال شاخص کل بورس با ريزش قابل توجهي همراه شده و از ارتفاع نزديک به 2.1 ميليون واحد به کانال 1.5 ميليون واحد عقبنشيني کرده است، اما همچنان رشد جهشي اين بازار باعث شده تا بازدهي بورس فاصله زيادي از ساير بازارها داشته باشد.
پس از سهام، بازار طلا (سکه) با 116.4 درصد رتبه دوم بالاترين بازدهي را از آن خود کرده است. در روز 31 شهريور ماه امسال قيمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادي طرح جديد به 13 ميليون و 49 هزار تومان رسيد که نسبت به رقم 6 ميليون و 28 هزار تومان آخرين روز سال گذشته بيش از 7 ميليون تومان رشد نشان ميدهد.
بازار ارز نيز در شش ماهه نخست سالجاري يکي از پربازدهترين بازارها بوده است به طوري که بازده اين بازار(دلار) به 80.8 درصد ميرسد. درحالي که نرخ دلار رسمي در آخرين روز سال گذشته 14 هزار و 903 تومان بود اين رقم در روز 31 شهريور ماه به 26 هزار و 945 تومان رسيد که بيش از 12 هزار تومان رشد داشته است.
چهارمين جايگاه بازارها در بازدهي نيز متعلق به بازار مسکن است. براساس آخرين گزارش منتشر شده توسط بانک مرکزي که مربوط به مرداد ماه امسال ميشود متوسط قيمت هر متر واحد مسکوني در شهر تهران 23 ميليون و 110 هزار تومان بوده است که اين رقم نسبت به متوسط 15 ميليون و 658 هزار تومان اسفند سال گذشته 47.5 درصد افزايش نشان ميدهد. حال با توجه به رشد 10 درصدي متوسط قيمت مسکن در مرداد ماه اگر اين نرخ رشد را براي شهريور ماه نيز در نظر بگيريم متوسط قيمت هر متر واحد مسکوني دراين ماه به بيش از 25 ميليون تومان ميرسد که در نتيجه بازدهي اين بازار را به نزديک 60 درصد ميرساند.
در انتهاي جدول بازدهيها نيز بازار پول يا همان سپردههاي بانکي قرار دارد که در اين مدت 8 درصد بازدهي براي سپردهگذاران به همراه داشته است. براساس تازهترين تصميم شوراي پول و اعتبار نرخ سود پرداختي به سپردههاي يکساله به 16 درصد رسيد که بدين ترتيب ماهانه بازدهي 1.3 درصدي دارد. حتي با لحاظ متوسط نرخ سود 20 درصد با لحاظ طرحهاي ويژه بانکي نيز بازده اين بازار به حداکثر 10 درصد در نيمه نخست امسال ميرسد.
هفته پرنوسان بازار سهام
همانگونه که اشاره شد بازار سهام ايران از 20 مرداد ماه وارد دوران پرنوسان خود شد. به گونهاي که از اين تاريخ تا روز گذشته شاخص کل با افت بيش از 22 درصدي مواجه شده است. در هفته گذشته يعني فاصله روزهاي 29 شهريور تا 2 مهر ماه نيز تنها يک روز کاري بورس تهران مثبت به پايان رسيد و در ساير روزها بازار منفي بود.
در نخستين روز هفته گذشته شاخص کل بورس پس از يک نوسان سرانجام 4 هزار و 615 واحد معادل 27 صدم درصد افت کرد. در آخرين روز هفته قبل از آن يعني در روز 26 شهريور ماه شاخص پس از چند روز بهبود به کانال 1.7 ميليون واحد رسيد، اما دوباره در روز 29 شهريور به کانال 1.6 ميليون عقبگرد کرد. در روز يکشنبه هفته گذشته با افزايش ميزان فروش و عرضه سهام ميزان افت شاخص بيشتر شد و در نهايت 47 هزار و 258 واحد معادل 2.7 درصد از شاخص کل کم شد. در روز دوشنبه هفته گذشته بيشترين افت هفتگي شاخص رقم خورد به طوري که در اين روز 57 هزار و 75 واحد معادل 3.4 درصد افت کرد.
اما از روز سهشنبه با کاهش جو منفي بازار با وجود باقي ماندن شرايط منفي از ميزان افت شاخص کاسته شد. در نخستين روز فصل پاييز شاخص به افت 13 هزار و 980 واحدي برابر با 87 صدم درصد بسنده کرد. اين درحالي است که در روز دوم مهر ماه بازار به شرايط مثبت بازگشت و با رشد 30 هزار و 274 واحد 1.91 درصد بالا رفت و دوباره کانال 1.6 ميليون واحد را پس گرفت.
بدين ترتيب در هفته گذشته در مجموع شاخص کل بورس بيش از 92 هزار واحد معادل 5.43 درصد ريزش کرد. بررسي ارزش بازار نيز در اين هفته حاکي از افت 5.9 درصدي ارزش بازار بورس تهران است که از 6406 هزار ميليارد تومان به 6024 هزار ميليارد تومان کاهش يافته است.
در اين هفته با وجود تصويب برنامههاي متنوع حمايتي دولت از بازار سرمايه که به گفته مسئولان در طول تاريخ بازار بيسابقه بوده است، تزريق جو رواني ناشي از اقدام امريکا براي فعالسازي مکانيسم ماشه به رغم مخالفت اروپا، چين و روسيه تعادل عرضه و تقاضا را به نفع عرضه به هم ريخت. اما شرايط بازار در آخرين روز هفته نشان داد که تا حدودي از اين جو منفي کاسته شده است و برهمين اساس ميتوان انتظار داشت که هفته آينده روزهاي متعادلتري براي بازار باشد.
سود 19 هزار ميليارد توماني سهامداران شستا
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي گفت: بر اساس آخرين آمار، سود پايان سال سهامداران شرکت سرمايهگذاري تأمين اجتماعي (شستا) به بيش از ۱۹ هزار ميليارد تومان رسيده و سهامداران خرد ۱۷۹ درصد رشد داشته است. به گزارش ايرنا، محمد شريعتمداري روز چهارشنبه در حاشيه جلسه هيأت دولت در جمع خبرنگاران در مورد زمان بازگشايي سهام شستا، افزود: يکي از اقدامات مهم دولت در اين دوره، بورسي کردن شرکتهاي سرمايهگذاري تأمين اجتماعي بود.
وزير تعاون،کار و رفاه اجتماعي گفت: در ادامه مسير نيز سياستهايي را در سازمان تأمين اجتماعي و شرکت سرمايهگذاري در پيش گرفتهاند تا با استفاده از اوراق تبعي، شرايطي را در هلدينگهاي زير مجموعه فراهم کنند تا سهامداران خرد در يک دامنه، يک نوع تضميني براي حداقل سودآوري سهام در اختيار داشته باشند. وي با بيان اينکه توضيحات بيشتر در خصوص اين اوراق تبعي در اولين فرصت ارائه ميشود، افزود: سازمان تأمين اجتماعي اين کار را در جهت شفافسازي انجام داده و تلاش ميکند با اجراي طرحهاي نيمه کاره که در مجموعه شرکتهاي وابسته دارد، همواره با توسعه فعاليتها در بحث خريد سهام مناسب و فروش سهام مورد نياز مردم، شرايط مساعدي را براي بيمهگذاران و سهامداران ايجاد کند. شريعتمداري درباره متناسبسازي حقوق بازنشستگان نيز گفت: در ادامه فعاليت دولت در متناسبسازي حقوق بازنشستگان، آخرين بخش در حوزه صندوقهاي دولتي، همسانسازي حقوق بازنشستگان فولاد کشور بود. وي افزود: اعضاي اين صندوق دو مشکل داشتند، يکي معوقات گذشته بود که در دو ماه گذشته بيش از چهار هزار ميليارد ريال منابع مورد نياز براي پرداخت معوقات فراهم شد. وزير تعاون،کار و رفاه اجتماعي اظهار داشت: ديروز با توافقي که با «محمدباقر نوبخت» رئيس سازمان برنامه و بودجه انجام شد براي امر متناسبسازي حقوق بازنشستگان صندوق بازنشستگي فولاد نيز ۱۰ هزار ميليارد ريال اختصاص يافت تا در اولين فرصت ممکن اقداماتي در اين مورد انجام شود.