نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

ترامپ زیر میز انتخابات می‌زند؟

منبع
دنياي اقتصاد
بروزرسانی
ترامپ زیر میز انتخابات می‌زند؟

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوري آمريکا براي دومين روز متوالي تاکيد کرد که اگر نتيجه انتخابات به ضررش باشد، تعهدي به انتقال صلح‌آميز قدرت ندارد؛ چراکه اعتقاد دارد يک تقلب بزرگ در انتخابات رخ داده است. ساعاتي پس از اين اظهارنظر جنجالي ميچ مک کانل، رهبر جمهوري‌خواهان سنا گفته بود که جمهوري‌خواهان متعهد به انتقال آرام قدرت هستند و برنده انتخابات در روز سوم نوامبر به تاريخ بيست ژانويه مراسم تحليف را به جاي خواهد آورد. نانسي پلوسي، رئيس مجلس نمايندگان نيز اظهار کرد: «شما در کره‌‌شمالي نيستند. اينجا آمريکاست و در آن دموکراسي حاکم است.»
 
دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوري ايالات متحده براي دومين روز متوالي از پذيرفتن صلح‌آميز نتيجه انتخابات و انتقال آرام قدرت سر باز زد، اين در حالي است که جمهوري‌خواهاني مانند ميچ مک‌کانل، رهبر اکثريت سنا تصريح کرد که جمهوري‌خواهان طبق قانون قدرت را صلح‌آميز منتقل خواهند کرد. به نوشته روزنامه نيويورک‌تايمز، دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوري ايالات متحده، براي دومين روز متوالي تاکيد کرد که اگر در انتخابات نتيجه به ضررش باشد، حتي اگر رهبر سنا متعهد به پذيرش نتايج انتخابات باشد، تعهدي به انتقال صلح‌آميز قدرت ندارد، چرا که اعتقاد دارد يک تقلب بزرگ در انتخابات رخ داده است. ترامپ روز پنج‌شنبه به خبرنگاران گفت: «ما مي‌خواهيم مطمئن شويم که نتيجه انتخابات صادقانه باشد و من هنوز در اين زمينه مطمئن نيستم.» مک‌کانل در شرايطي مجددا روي اين مساله تاکيد کرد که ساعاتي پيش از آن بدون آنکه نام ترامپ را به‌طور مستقيم سرزنش کند، گفت: «جمهوري‌خواهان متعهد به انتقال آرام قدرت هستند. برنده انتخابات در روز سوم نوامبر به تاريخ ۲۰ ژانويه مراسم تحليف را به جا خواهد آورد.» ميچ مک‌کانل اوايل روز پنج‌شنبه در حساب کاربري خود در توييتر نوشت: «انتقال قدرت بر حسب نظم و قانون صورت خواهد گرفت، آن‌گونه که از سال ۱۹۷۲  به بعد صورت گرفته است.»

دموکرات‌ها با مقايسه سخنان ترامپ با يک رهبر اقتدارگرا، خويشتنداري کمتري داشتند و به آمريکايي‌ها هشدار دادند، مواضع وي را جدي بگيرند. نانسي پلوسي، رئيس مجلس نمايندگان آمريکا گفت: «شما در کره‌‌شمالي نيستيد. شما در ترکيه نيستيد. شما در روسيه نيستيد. در ضمن شما در عربستان سعودي نيستيد. شما در آمريکا زندگي مي‌کنيد. اينجا دموکراسي است. پس چرا لحظه‌اي به آن سوگندي که در دفتر کارتان ياد کرديد، وفادار نيستيد؟»

کريس ادلسون، استاد يک دانشگاه آمريکايي که مطالعات قدرت رئيس‌جمهوري در دوران بحران را تدريس مي‌کند، مي‌گويد: «ما در شرايط فوق‌العاده نيستيم و چنين سابقه‌اي هم در کشور ما وجود ندارد.» وي مي‌افزايد: اين خود رئيس‌جمهوري است که مخالفان خود را تهديد به زندان انداختن مي‌کند. حالا خودش هم بيان مي‌کند که نتيجه انتخابات را نمي‌پذيرد. اينها نشانه‌هاي خطرناکي هستند.» داگلاس برينکلي، مورخ تاريخ رياست‌جمهوري نيز مي‌گويد: «اين شايد يکي از خسارت‌بارترين چيزها براي دموکراسي ايالات متحده آمريکا باشد.»

در چهار سال گذشته، جمهوري‌خواهان مستقر تلاش کردند تا خود را با اختلالات ترامپ سازگار کنند و اظهارات وي را ناديده بگيرند يا موضوع را منحرف کنند. اما به نظر مي‌رسد از روز پنجشنبه سعي دارند که به مردم نسبت به سلامت انتخابات اطمينان خاطر بدهند و انتقادات شخصي رئيس‌جمهوري را رد مي‌کنند. اين مي‌تواند اقدامي متعادل کننده به‌رغم خاستگاه سياسي‌شان باشد. البته به جز چند جمهوري‌خواه، سناتورهايي مانند سوزان کالينز، مارکو روبيو و ليز چني، از مجلس نمايندگان آمريکا به مک‌کانل پيوستند و نسبت به موضع ترامپ انتقادات صريحي اتخاذ کردند. ليز چني در حساب کاربري توييتري خود نوشت: «رهبران آمريکا نسبت به قانون اساسي سوگند ياد مي‌کنند و ما اين سوگند خود را پاس خواهيم داشت.»

اين اظهارات ترامپ پس از آن مطرح شده که رئيس‌جمهوري ايالات متحده در نظرسنجي‌هاي صورت گرفته در ايالت‌هاي موسوم به ميدان نبرد از جو بايدن، رقيب دموکرات خود عقب‌تر است. موقعيت دونالد ترامپ از زمان حاکميت بيماري پاندمي در ايالات متحده، به‌رغم تلاشش براي منحرف کردن افکار عمومي به سمت مسائل اقتصادي، ناآرامي‌هاي اجتماعي و موضوع ديوان عالي کشور، در نظرسنجي‌ها بهبود نيافته است. با اين حال ترامپ اولين زنگ خطر را روز چهارشنبه به صدا در آورد و وقتي از وي در مورد  انتقال مسالمت‌آميز قدرت سوال شد، او گفت: «بايد ببينيم چه مي‌شود.» اين اظهارات اختلافات درون حزبي را در باب مشروعيت انتخابات تشديد مي‌کند.  

ترامپ پيش‌تر بارها از سيستم انتخاباتي انتقاد کرده و آن را زير سوال برده است. او روز پنج‌شنبه مجددا با ايجاد شک و شبهه در سلامت انتخابات گفت: «ما بايد بسيار مراقب آرا باشيم. اين يک کلاهبرداري بزرگ است.» با اين حال هيچ مدرکي وجود ندارد که راي از طريق پست بتواند منجر به تقلب شود، اگرچه موارد نادري وجود داشته است که اداره پست موفق نشده است برگه‌هاي راي را به موقع به مقصد برساند.

روز پنج‌شنبه سناتورها و نمايندگان مجلس نمايندگان از حزب جمهوري‌خواه سعي کردند از پاسخ به خبرنگاران طفره بروند، اما اعضاي حزب نشان داده‌اند که در ساير مکان‌ها نيز تمايلي ندارند در اين مورد به  اظهارات رئيس‌جمهور پاسخ بدهند. در اين راستا فقط ۴ نفر از ۱۶۸ عضو کميته ملي جمهوري‌خواهان درباره موضع ترامپ از طريق اي‌ميل پاسخ دادند و از ۲۶ فرماندار جمهوري‌خواه نيز تنها يک نفر پاسخ داد. آسا هاچينسون از آرکانزاس موافقت کرده است که درباره اين موضوع اگر از سوي رسانه‌ها مورد سوال واقع شد، پاسخ دهد. هاچينسون گفت: ما متعهد به اجراي دموکراسي و حاکميت قانون هستيم و اجراي آن منحصر به يک نفر نيست. در اين شرايط دستياران کنگره‌اي جمهوري‌خواهان در يک جلسه غيررسمي در واکنش به سخنان چهارشنبه شب ترامپ تشکيل جلسه دادند و در آن تاکيد شده است که آنها تابع اصول قانون اساسي هستند و در اين زمينه نسبت به اظهارات قوي‌ترين فرد جمهوري‌خواه بايد واکنش محتاطانه‌اي نشان داد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar