نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

مظلومیت رکن‌آبادی

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
مظلومیت رکن‌آبادی

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

زهرا رکن‌آبادي با انتقاد از کم‌کاري نهادهاي مسؤول در مساله شهداي حادثه منا اظهار داشت: اگر نصف کاري که ترکيه درباره قتل خاشقجي انجام داد، درباره شهداي منا انجام شده بود، امروز عربستان اينقدر وقيحانه عليه ما موضع نمي‌گرفت. 

مهرماه سال 94 بود که يک خبر غيرمنتظره جهان اسلام را عزادار کرد. هزاران تن از حجاج در سرزمين منا قرباني بي‌کفايتي رژيم سعودي شدند. 464 تن از حجاج قرباني در اين حادثه، متعلق به ايران بودند؛ آمار فاجعه‌باري که بخش زيادي از هموطنان‌مان را که خود را براي استقبال از حجاج خود آماده مي‌کردند، سياه‌پوش کرد. در سالگرد فاجعه منا به منظور اطلاع از آخرين وضعيت پيگيري‌هاي حقوقي صورت‌گرفته براي احقاق حق خانواده‌هاي شهداي اين حادثه، سراغ زهرا رکن‌آبادي، دختر شهيد غضنفر رکن‌آبادي رفتيم؛ ديپلمات برجسته‌اي که نماد تلاقي منش بسيجي و روش ديپلماتيک بود و با لباس سفيد احرام دعوت حق را لبيک گفت. 
زهرا رکن‌آبادي در گفت‌وگو با «وطن امروز» با اشاره به اقدامات انجام‌شده براي پيگيري حقوقي حادثه منا اظهار داشت: بسته شدن سفارت عربستان در ايران، روند پيگيري‌هاي حقوقي را با مشکل مواجه کرد ولي اين موضوع را منتفي نکرد. يکي از راه‌هاي پيش روي ما، پيگيري شکايت در محاکم داخلي خودمان بود. همان‌طور که مطلع هستيد در وقايع اين‌چنيني، محاکم محل وقوع جرم و محاکم محل اقامت قرباني، هر دو صلاحيت پيگيري شکايات را دارا هستند. وي ادامه داد: متاسفانه در اين سال‌هايي که پيگيري حقوقي حادثه منا را از طريق محاکم داخلي پيگيري کرديم، شاهد سنگ‌اندازي‌هايي بوديم که در نهايت به دليل فشارهايي از جاهاي نامشخص، پروسه پيگيري متوقف شده و وکلايي که کار را پيگيري مي‌کردند مساله را رها کرده و ديگر ادامه ندادند. 
دختر شهيد رکن‌آبادي افزود: پيگيري مساله حقوقي حادثه منا در عربستان به مراتب سخت‌تر از پيگيري آن در محاکم داخلي است. وکلا در داخل عربستان به سختي اين پرونده را مي‌پذيرند، از وزارت خارجه به ما اعلام کردند از کشورهاي عمان و چند کشور ديگر پيگير اين بوده‌ايم که وکلايي اين پرونده را قبول کنند تا بشود آن را در داخل محاکم عربستان پيگيري کرد اما کسي حاضر به قبول اين پرونده نشده است. 
زهرا رکن‌آبادي در پاسخ به اين سوال که آيا دولت انتظار شما را براي پيگيري حقوقي حادثه منا برآورده کرد يا خير؟ گفت: قطعا انتظارات ما را برآورده نکردند. بر اساس فرمايشات حضرت‌آقا، مسؤوليت پيگيري اين مساله با سازمان حج و زيارت و وزارت امور خارجه به صورت توامان بود اما تا امروز حتي يک دادگاه ساده در اين باره برگزار نشده است. 
دختر شهيد رکن‌آبادي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينکه آيا خانواده‌هاي شهداي منا از طرف حکومت سعودي ديه‌اي دريافت کرده‌اند يا خير؟ اظهار داشت: موضوع پرداخت ديه متعلق به شهدايي بود که بر اثر سقوط جرثقيل به شهادت رسيدند. يک دادگاه صوري در اين قضيه برگزار شد و شرکتي که جرثقيل متعلق به آن بود، پرداخت ديه را تقبل کرد، گويا چک ديه را هم براي اين شهدا صادر کرد اما به علت تحريم‌ها و عدم پيگيري، هنوز چک ديه اين شهدا نقد نشده است. درباره شهداي حادثه منا، آل‌سعود هيچ مسؤوليتي را قبول نکرد و لذا اصلا بحث پرداخت ديه به خانواده‌هاي‌ شهداي حادثه منا نيز مطرح نشد. 
زهرا رکن‌آبادي در ادامه با اشاره به راه‌هاي غيرحاکميتي که براي پيگيري حادثه منا پيش روي خانواده‌هاي قربانيان اين حادثه وجود داشت، گفت: ما يک راه ديگري هم پيش رو داشتيم که از طريق شوراي حقوق بشر اقدام کنيم. البته اين راه يک راه حقوقي نيست، يک راه سياسي است. به اين نحو که شما به عنوان قرباني، يک فرمي را پر مي‌کنيد و از جنايتي که يک حکومت در حق شما مرتکب شده، شکايت مي‌کنيد. شوراي حقوق بشر تلاش مي‌کند با فشار بر کشوري که مورد شکايت قرار گرفته، مساله را پيگيري کند و اطلاعات لازم را از آن بگيرد. لازم است نکته‌اي را اضافه کنم که يکي از کليدي‌ترين اطلاعاتي که درباره حادثه منا وجود دارد، فيلم دوربين‌هاي مدار بسته است. متاسفانه حکومت سعودي وجود اين فيلم‌ها را رد مي‌کند، در حالي که آشکارا دروغ مي‌گويد، چراکه واحدهاي بزرگ مانيتورينگ در عربستان وجود دارد که قطعا از اين حادثه نيز فيلم‌هايي را ثبت و ضبط کرده است. 
دختر شهيد رکن‌آبادي ادامه داد: مساله پيگيري حادثه منا از طريق شوراي حقوق بشر، يک پيش‌شرط داشت و آن هم اينکه درخواست پيگيري بايد به صورت شخصي و فردي اعلام شود. ما به همين دليل تصميم گرفتيم يک NGO تاسيس کنيم و از اين طريق درخواست شکايت خود را به شوراي حقوق بشر اعلام کنيم اما از آن زمان تاکنون هنوز با درخواست ما براي تاسيس اين NGO موافقت نکرده‌اند. يک بار که رد کردند و بار دوم که درخواست داديم هنوز در حال بررسي و استعلام هستند و خبري از نتيجه آن نيست. 
زهرا رکن‌آبادي همچنين درباره گمانه‌زني‌هاي صورت‌گرفته مبني بر ترور شهيد غضنفر رکن‌آبادي اظهار داشت: از نظر اسناد و مدارک لازم براي اثبات قضايي قتل عمد و ترور پدرم، دست ما بسته است اما ما با مسائلي مواجه شديم که اين مساله را تاييد و تقويت مي‌کند. آل‌سعود جسد پدر ما را در حالي به ما تحويل داد که مغز، قلب، کبد، کليه و معده را خارج کرده بودند و همين امر باعث شده بود با کالبدشکافي نتوان علت مرگ را مشخص کرد. 
دختر شهيد رکن‌آبادي در پايان خاطرنشان کرد: ما در ماجراي حادثه منا خسارت بزرگي داديم، پدرمان را از دست داديم، چيزي که از دست داديم قابل جبران نيست اما آن چيزي که بيشتر دل ما را مي‌سوزاند اين است که مي‌توانستيم از اين خسارت استفاده‌هاي زيادي بکنيم اما اين کار را نکرديم.  ما مي‌توانستيم با پيگيري حقوقي حادثه منا از مجاري قانوني بين‌المللي به عربستان فشار بياوريم اما آنقدر منفعل عمل کرديم که اکنون عربستان در برابر ما موضع حق به جانب هم مي‌گيرد. اگر به اندازه نصف کاري که ترکيه به خاطر قتل خاشقجي انجام داد، ما در قضيه حادثه منا انجام مي‌داديم، امروز عربستان اينگونه وقيحانه در برابر ما نمي‌ايستاد. 
 لازم به ذکر است در سال‌هاي گذشته همزمان با سالگرد شهادت حجاج ايراني در منا و همچنين شهادت شهيد غضنفر رکن‌آبادي، همايشي با عنوان «ديپلماسي مقاومت» با محوريت روش ديپلماتيک شهيد غضنفر رکن‌آبادي که آميزه انقلابي‌گري و ديپلماسي بود، برگزار مي‌شد. در واقع اين همايش يادبودي براي شهيد رکن‌آبادي بود تا چراغ راهي باشد براي ديپلمات‌هاي جواني که مي‌خواهند مسير ايشان را در عرصه فعاليت‌هاي بين‌الملل طي کنند. اما امسال به علت شرايط پيش‌آمده به خاطر شيوع بيماري کرونا، اين همايش برگزار نشد. خانواده شهيد رکن‌آبادي به عنوان جايگزين اين همايش، روز گذشته مراسم مختصر روضه و توسلي را در جوار قبر شهيد رکن‌آبادي و چند تن ديگر از شهداي منا در امامزاده پنج تن لويزان برگزار کردند. اين مراسم که به علت شرايط خاص کرونايي به صورت عمومي برگزار نشد، شاهد حضور حجت‌الاسلام پناهيان و حاج‌حسين يکتا نيز بود. 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar