سورپرایز اکتبر خود ترامپ بود

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
دو توييت ترامپ آمريکا را به هم ريخت. هرچند توييتهاي ترامپ همواره شوک به آمريکا وارد ميکند، اما اينبار جنس داستان فرق داشت. او ابتدا توييت کرد که تست کروناي يکي از مشاوران وي مثبت شده است و او و ملانيا نيز تست داده و منتظر جواب آن هستند. دقايقي بعد نيز ترامپ توييت دوم را نوشت و گفت که هر دوي آنها مبتلا به بيماري کوويد-۱۹ شدهاند و به توصيه پزشکان دو هفته در قرنطينه خواهند بود.
اين دو خبر اما مانند بمب در آمريکا و دنيا عمل کرد و جهان را به شوک فرو برد. به نوشته روزنامه نيويورکتايمز، دونالد ترامپ، رئيسجمهوري آمريکا در گفتوگو با فاکس نيوز قبل از اعلام نتيجه آزمايش کروناي خود گفت: «تست کروناي هوپ هيکس، دستيار ارشد من مثبت شد. او سخت کار ميکند. او ماسک بهصورت دارد اما تستش مثبت شده است. من و همسرم نيز تست داديم و منتظر جواب آزمايش هستيم.» ترامپ بعدا توييت کرد که وي و همسرش تا زماني که نتايج آزمايش کرونا بيايد در قرنطينه ميمانند. ترامپ در اين توييت نوشت: هوپ هيکس که سخت و بدون استراحت کار ميکند، تست کرونا داد و تست، مثبت بود. اين وحشتناک است! من و بانوي اول نيز منتظر جواب تست هستيم و تا زمان اعلام نتيجه تست، در قرنطينه ميمانيم. تصاويري که در روزهاي اخير از خانم هوپ هيکس منتشر شده، او را در کنار نزديک ۲۰ نفر از مقامهاي آمريکايي و نزديکان ترامپ نشان ميدهد و ديده شده که او بدون ماسک سفر کرده است. قبل از اعلام اين خبر کاخ سفيد در بيانيهاي اعلام کرده بود، رئيسجمهوري براي خودش و تمامي کساني که از وي و مردم آمريکا بهصورت جدي حمايت ميکنند،تدابير امنيتي و بهداشتي در نظر گرفته است. سخنگوي کاخ سفيد نيز در بيانيهاي تاکيد کرده بود، کاخ سفيد تلاش ميکند تا هم در داخل عمارت و هم هنگام سفر رئيسجمهور اوضاع را تحت کنترل داشته باشد و کمترين احتمال ابتلا را در نظر بگيرد. با اين حال ترامپ روز جمعه اعلام کرد نتيجه تست کروناي خودش و همسرش مثبت بوده است و آنها وارد قرنطينه شدهاند. پزشک کاخ سفيد اعلام کرده حال ترامپ و همسرش خوب است و بنابر اعلام کاخ سفيد، ترامپ در محل کارش قرنطينه ميشود و به فعاليتهايش ادامه خواهد داد. گفته ميشود احتمالا کوويد-۱۹ ترامپ از نوع بدون علامت باشد. در همين حال برخي از منابع خبري در آمريکا اين احتمال را مطرح کردهاند که مايکپنس، معاون دونالد ترامپ، نيز بايد به قرنطينه برود؛ چراکه او در دو روز گذشته همراه دونالد ترامپ بوده و احتمال مثبت شدن تست او نيز هست.
همچنين در پي اين خبر ارزش سهام در بورس آمريکا به شدت کاهش يافته و سفر انتخاباتي ترامپ به فلوريدا هم لغو شده است. اين اتفاق در حالي رخ ميدهد که ترامپ در مناظره اول خود گفته بود که او همچنان برنامههاي انتخاباتي خود را به شکل حضوري برگزار خواهد کرد و به بايدن نيز طعنه زد که بهدليل عدم حمايت مردم کارزارهاي خود را حضوري برگزار نميکند.
ترامپ براي ماهها بود که از اهميت اين بيماري کاسته بود و حتي در روزهاي اول آن را با سرماخوردگي و آنفلوآنزا يکي دانسته بود. او پنجشنبه شب نيز گفته بود که پايان بيماري پاندمي در چشمانداز اين کشور ديده شده است.
اين خبر بد براي جمهوريخواهان در شرايطي اعلام شد که سي و يک روز ديگر به انتخابات باقي مانده است و نيمي از اين ايام را ترامپ بايد در قرنطينه به سر کند. افزون بر اين هنوز تکليف دو مناظره بعدي نيز مشخص نشده است. به گفته ناظران مثبت شدن تست کروناي ترامپ يک چالش جدي را براي کارزار انتخاباتي ترامپ بهوجود آورده است. حتي اگر ترامپ همچنان بدون علامت باقي بماند او باز هم بيشتر دوران کارزار انتخاباتي خود را از دست خواهد داد. اما اگر او مريض شود، اين سوال پيش ميآيد که آيا او اصلا بايد براي رقابتها باقي بماند يا نه؟
کاخ سفيد هنوز نگفته است تا چه مدت دوران قرنطينه وي بايد طي شود اما اصولا دوران قرنطينه دو هفته است و در صورت منفي شدن تست از قرنطينه خارج ميشوند. همچنين مناظره دوم که قرار است ۱۵ اکتبر برگزار شود، روي هوا است. مشاوران ترامپ به وي توصيه کردهاند که بايد يک سخنراني عمومي براي مردم داشته باشد يا اينکه راهي پيدا کند تا به مردم اطمينان خاطر بدهد. با اين حال دکتر شان کانلي، پزشک مخصوص کاخ سفيد در اظهاراتي بيان کرد: «حال رئيسجمهور و بانوي اول خوب است و بايد فعلا آنها در منزل خود بمانند.» او افزود: «در عين حال که رئيسجمهوري استراحت ميکند از کارهاي روزمره خود نيز غافل نخواهد شد و من هرگونه تغيير و تحولي را بهروز رساني خواهم کرد.»برخي از دستيارانش بدون آنکه بگويند او داراي علائم اين بيماري بوده است يا نه، اما افرادي هستند که متوجه شده بودند که صداي ترامپ خشدار و مريضاحوال شده است.
ناظران ميگويند حتي اگر ترامپ دوران بيماري را همچنان بدون علامت طي کند باز هم اين يک خسران بزرگ به کارزار انتخاباتي وي بهحساب ميآيد؛ چراکه وي همواره اين بيماري را دست کم گرفته بود. در واقع اين بيماري در آمريکا روزانه جان هزار نفر را ميگيرد و اين کشور را در صدر کشورهايي قرار داده است که تلفات بالايي را تجربه ميکنند. اين در حالي است که او بارها گفته که اين بيماري در حال نابودي است و همه چيز تحت کنترل قرار دارد. او بارها سخنان دانشمندان را درباره اين بيماري دست کم گرفت و گفت آنها درباره اين بيماري اشتباه ميکنند.
خبري که دنيا را لرزاند
مارک لندلر و مايک ايوز، روز دوم اکتبر در نيويورکتايمز نوشتند: دونالد ترامپ اولين رهبر دنيا نيست که به اين بيماري مبتلا ميشود. بوريس جانسون، نخستوزير بريتانيا و ژائر بولسونارو، رئيسجمهوري برزيل نيز پيشتر به اين بيماري دچار شده بودند. از اين دو نفر حال جانسون بسيار بد شد و حتي احتمال مرگ او نيز وجود داشت اما بولسونارو بيماري را راحتتر طي کرد. اين بيماري براي ترامپ ۷۴ ساله خطر بيشتري دارد و خبر در مورد اينکه رئيسجمهور آمريکا به يک بيماري بالقوه کشنده مبتلا شده است ميتواند، بيش از هر رهبر ديگري، پيامد جهاني داشته باشد. از جمله اينکه اين خبر موجب سقوط سهام در آسيا شد و شاخص سهام در آمريکا ۴/ ۱ درصد افت کرد و قيمت نفت نيز حدود ۳ درصد کاهش يافت.
در روزهاي اخير با توجه به تداوم پاندمي کرونا که بازار تقاضا را به شدت تحت تاثير قرار داده و همچنين افزايش توليد نفت خام، قيمت نفت پيش از اين رخداد هم روند کاهشي را تجربه ميکرد. در همين حال قيمت دلار آمريکا در برابر برخي ارزها مثل دلار استراليا يک درصد افزايش يافت.
قيمت يورو و ين ژاپن نيز نسبت به دلار نيمدرصد کاهش يافت. در منطقه آسيا و اقيانوسيه، بازارهاي مهم سهام مانند شانگهاي و هنگکنگ تعطيل بودند و بازار سهام استراليا ۳/ ۱ درصد سقوط کرد. با اين حال برخي ناظران اين نوسانات در بازارها را «شوک اوليه» و زودگذر توصيف کردهاند. اما ابتلاي رئيسجمهور آمريکا به ويروس کرونا، آن هم تنها ۳۰ روز مانده به انتخابات اين کشور، فقط در بازارهاي جهاني سروصدا به پا نکرد. ولاديمير پوتين، همتاي روس دونالد ترامپ، صبح جمعه در تلگرامي خطاب به او آرزوي شفاي عاجل براي رئيسجمهور آمريکا و همسرش کرده است. بوريس جانسون به ترامپ پيامي داده و آرزو کرده است که زودتر بهبود پيدا کند. از سوي ديگر تدروس آدانوم، رئيس سازمان جهاني بهداشت، نيز در واکنش به خبر ابتلاي ترامپ و همسرش براي آنها آرزوي بهبودي سريع کرد.
دونالد ترامپ در ماههاي اخير با متهم کردن سازمان جهاني بهداشت به پيروي از سياستهاي چين، انتقادات زيادي عليه آدانوم و اين سازمان مطرح کرده بود. با اين حال برخي از رهبران نزديک به ترامپ نيز براي وي بهبودي سريع آرزو کردهاند. نارندا مودي، نخستوزير هند در توييتي آرزوي بهبودي سريع وي و بانوي آول آمريکا را داشته است. اما دفتر کاهش خطرات بلاياي طبيعي سازمان ملل نيز در حساب ماربري رسمي خود در توييتر نوشت: اين يک يادآوري تلخ است که اين بيماري فقر و غني، ضعيف و قوي نميشناسد و هيچکس در برابر آن مصون نيست.» با اين حال هر کدام از رهبران جهان صبح جمعه از خواب برخاستند و خبر مبتلا شدن ترامپ به ويروس کرونا را شنيدند احساس نگراني نسبت به ناتواني بالقوه آمريکا در نبود فرمانده کل قواي آمريکا کردند. هر چند که آمريکا از سلسله مراتب مناسبي براي اداره کشور بهرهمند است، اما نفوذ ويروس به کاخ سفيد و ملاقات هيکس با تعداد زيادي از افراد شاغل در آنجا، يک نگراني بزرگ براي آمريکا به حساب ميآيد.