وطن امروز نوشت: بلبل روحانی

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
بهزاد نبوي در گفتوگويي با اشاره به نامطلوب بودن وضعيت موجود، از عملکرد روحاني دفاع کرد و گفت: اصلاحطلباني که در اين شرايط به دولت بابت مشکلات انتقاد ميکنند، بيشتر به دنبال جدا کردن خرج خود از دولت، به اميد کسب رأي در انتخابات بعدياند که اخلاقي نيست.
به گزارش «وطن امروز»، ماههاي پاياني دولت دوازدهم در شرايطي طي ميشود که حتي نزديکترين حاميان دولت هم سعي ميکنند با رعايت فاصلهگذاري با دولت قدم بردارند و حتي گهگاه با طرح برخي نقدها به عملکرد دولت، چهره آسيبديده خود در سالهاي اخير را کمي ترميم کنند. در همين زمينه هفته گذشته بود که يکي از چهرههاي شناخته شده جريان اصلاحات با طرح مجدد ايده «استعفاي روحاني» ظنها نسبت به ثانيهشماري اصلاحطلبان براي پايان دولت را تبديل به يقين کرد. اصلاحطلباني که روزگاري نه چندان دور از روحاني تا 1400 سخن ميگفتند حالا قدم به قدم سعي ميکنند تا پيش از رسيدن به سال 1400 و برگزاري انتخابات رياستجمهوري تصوير اجتماعي خود را بر مبناي منتقدان دولت تعريف کنند؛ مسالهاي که چندان براي ساکنان پاستور مطلوب نيست و هفته گذشته با واکنش رئيس دفتر رئيسجمهور نيز همراه شد تا واعظي با يادآوري رابطه انکارناپذير دولت و اصلاحطلبان، خطاب به آنها بگويد: اگر الان اصلاحطلبان منتقد شدند که البته همه آنها نيستند، انتقاد به رفقاي خودشان است که در داخل دولت هستند. حداقل اگر مراعات بقيه اعضاي دولت را نميکنند، مراعات حال رفقا و همفکران خود را بکنند.
* معجزه تدارکاتچيها!
در ميان رفتار سينوسي اصلاحطلبان در حمايت و انتقاد از دولت و تصميماتش، روز گذشته «بهزاد نبوي» در گفتوگويي با يکي از جرايد اصلاحطلب، انتقاد همقطاران خود به دولت را «غيراخلاقي» و «انتخاباتي» توصيف کرد. عضو سازمان منحل شده مجاهدين انقلاب در بخشي از گفتوگوي خود با اشاره به لزوم مشارکت فعال در انتخاباتها و همنظري وي با استراتژي طيف کارگزاراني گفت: اگر من ميگويم نبايد فرصت صندوق راي را از دست داد، اينگونه تحليل ميکنند که من در کنار کارگزارانم و با کارگزاران يکي شدهام، درحاليکه اصلا چنين تصوري درست نيست، مواضع من از مدتها قبل هم مشخص است و هميشه گفتهام صندوق راي تنها راه شناختهشده ما براي تبديل وضع موجود به وضع مطلوب در چارچوب راهکارهاي اصلاحطلبانه است.
چهره فعال فتنه 88 در ادامه با به ميان کشيدن انتخابات اسفند سال گذشته، ادعاي برخي اصلاحطلبان مبني بر پيروزي نامزدهاي اين جريان در صورت عدم ردصلاحيت را رد کرد و گفت: حرف من اين است که اگر ما در سالهاي منتهي به انتخابات در نااميدسازي جامعه موضع نميگرفتيم، شايد وضع مردم تغيير ميکرد. در هر صورت مساله فقط مربوط به هفته و روز منتهي به انتخابات نيست، در اين شرايط اگر نامزدهاي مطلوب هم ميآمدند، نتيجهاي بهتر از نتيجه کارگزاران و ديگر جريانهاي شرکتکننده عايدشان نميشد.
بهزاد نبوي در مهمترين بخش گفتوگوي خود با اشاره به بالا گرفتن انتقادات از روحاني از سوي حاميان سياسي دولت، وظيفه اصلي دولت را صيانت از برجام برشمرد و گفت: به نظر من دولت روحاني مظلوم واقع شده است. برخوردهاي خصمانه تندروهاي مخالف دولت که طبيعي است ولي خود ما هم همه مشکلات را به گردن دولت مياندازيم. برجام را ترامپ به کمک و دعاي خير(!) تندروهاي داخلي به اين روز انداخت، ما روحاني را شماتت ميکنيم. در دوره دوم رياستجمهوري رئيس دولت اصلاحات، ايشان گفت عدهاي ميخواهند دولت تدارکاتچي باشد، امروز به مراتب وضع بدتر است. در دوره اول رياستجمهوري آقاي خاتمي، من در گفتوگويي با روزنامه سلام گفتم طبق قانون اساسي، دولت در بهترين شرايط 15-10 درصد اختيارات اداره کشور را در دست دارد. دولت يازدهم و دوازدهم حتي آن 15-10 درصد را هم نداشته و ندارد، اگر آن زمان دولت را به عنوان تدارکاتچي ميخواستند، امروز به آن هم احتياج ندارند، چون بخش زيادي از اقتصاد کشور را در اختيار دارند و از طرف ديگر هم بيسابقهترين تحريمها بر ملت و کشور تحميل شده است. من در چنين شرايطي منصفانه نميدانم دولت را نقد کنم که چرا با گراني، افزايش قيمت ارز و... مبارزه نميکند؟ بهترين دولتها هم در شرايط بحراني کنوني مخصوصا شرايط دولت دوم روحاني نميتوانند بر مشکلات غلبه کنند. طبيعي است آقاي روحاني هم از اين قاعده مستثنا نيست. به نظر من بزرگترين دستاورد و افتخار جمهوري اسلامي طي 42سال اخير برجام است. معتقدم اوضاع کشور خيلي بد است، نقش دولت در اين خرابي خيلي کم است، نه اينکه دولت خيلي قوي باشد، ولي نقش دولت در ايجاد اين بحرانها خيلي کم است. اصلاحطلباني که در اين شرايط به دولت بابت مشکلات انتقاد ميکنند، بيشتر به دنبال جدا کردن خرج خود از دولت، به اميد کسب رأي در انتخابات بعدياند که اخلاقي نيست. توصيه جدياي که به دولت دارم اين است که مبادا بر اثر اين فشارها، از مواضع اصولي و صحيحي که در دوره اول داشته عدول و عبور کند. نبايد به اروپا حمله کند، همراه روسيه، چين و اروپا در برجام بماند.
* زنده به تناقض
اظهارات متناقض بهزاد نبوي که از يکسو با تدارکاتچي خواندن دولت، از آن «مسؤوليتزدايي» ميکند و شکست مهمترين پروژه آن يعني برجام را نتيجه ائتلاف منتقدان و ترامپ ميشمارد و از سوي ديگر از لزوم مشارکت فعال در انتخابات سخن به ميان ميآورد، الگو و شاهد مثالي کامل از رفتار انتخاباتي اصلاحطلبان در ماههاي پاياني دولت است. آنها از سويي يا با انتقاد از دولت يا منتسب کردن مسؤوليت مشکلات به ديگر نهادها و دستگاهها خود را از جايگاه پاسخگويي نسبت به وضعيت موجود خارج ميکنند (مسألهاي که به روشني در صحبتهاي نبوي نمايان بود) و از سوي ديگر با نشاندن خود در جايگاهي غيرپاسخگو، براي حضور در ميدان انتخابات آماده ميشوند. در همين زمينه نخستين پرسشي که جريان اصلاحات بايد نسبت به آن پاسخگو باشد، تعريفي است که از نهاد دولت و حيطه اختيارات آن ارائه ميدهد، به گونهاي که اگر دولت طبق تعريف نبوي يک نهاد تدارکاتچي بيش نيست، پس لزوم خيز برداشتن براي کسب جايگاه رياست آن چه معنايي دارد و اگر به دست گرفتن قدرت از طريق انتخابات مجددا طبق تعريف نبوي تنها راه «تبديل وضع موجود به وضع مطلوب» است، مسؤوليت وضعيت نامطلوب فعلي متوجه چه کساني است؟
بهزاد نبوي در حالي تلاش ميکند تا خود را در جايگاه يک منتقد وضعيت موجود بازتعريف کند که نقد به روحاني را به علت همقطاري اصلاحطلبان با دولت مذموم ميشمارد. اين رفتار دوگانه در شرايطي است که اصلاحطلبان نيز تلاش ميکنند با انحراف نقدها به سمت ديگر نهادها، دولت و به تبع آن جريان اصلاحات را از جايگاه پاسخگويي نسبت به نارضايتيها خارج کنند.
ميل اصلاحطلبان به تناقضگويي پيرامون دامنه اختيارات و مسؤوليتي که دولت در برابر آن دارد يکي از قديميترين راهبردهاي اين جريان در مواجهه با سوالات افکارعمومي و حاميانشان در زمينه نتيجه فتح کرسيهاي قواي مجريه و مقننه بوده است، امري که اين روزها ميتوان نشانههاي آن را در مواجهه با ساکنان جديد بهارستان نيز يافت، به گونهاي که اگر تا مدتي پيش اصلاحطلبان، مجلس را نهادي فاقد قدرت و تشريفاتي خطاب ميکردند پس از تحويل صندليهاي خود به نمايندگان جديد شروع به طرح انتقادات نسبت به انفعال نمايندگان مردم در مواجهه با مشکلات اقتصادي کردهاند.