صحنهسازی و دروغ، سیاست بیمار «والتر رید»

اعتماد/متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
محمدحسين لطفالهي/ دونالد ترامپ عصر روز يکشنبه به وقت محلي در اقدامي عجيب و غيرمنتظره، با يک اتوموبيل ميان هوادارانش حاضر شد و از پشت شيشه براي آنها دست تکان داد. اين اتفاق در حالي رخ داد که پزشکان امريکايي بارها تاکيد کرده بودند بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ بايد در قرنطينه کامل باشند و از حضور در کنار ديگران پرهيز کنند. گمانهزنيهاي زيادي درباره دلايل اتخاذ اين تصميم از سوي رييسجمهور امريکا مطرح ميشود؛ نزديکانش معتقدند حال او خوب است و نياز بود که مردم از اين موضوع مطلع باشند، منتقدانش او را رييسجمهور بيملاحظهاي ميخوانند که بيماري را دست کم ميگيرد و دموکراتها او را فردي بياعتقاد به علم معرفي ميکنند. اما اصليترين دليل اقدام اخير او را ميتوان در يک کلمه خلاصه کرد: «ترس». اولين نظرسنجي وال استريت ژورنال - انبيسي که پس از نخستين مناظره ميان نامزدهاي انتخابات رياستجمهوري و در همزمان با اعلام خبر ابتلاي دونالد ترامپ به بيماري کوويد ۱۹ صورت گرفته، نشان ميدهد که جو بايدن، با اختلافي عجيب نسبت به رقيب جمهوريخواه خود پيشتاز است. براساس اين نظرسنجي جو بايدن، معاون اول باراک اوباما اين روزها در حالي نظر ۵۳ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجي را به خود جلب کرده که رقيب او، دونالد ترامپ تنها موفق به جلب نظر ۳۹ درصد آنها شده و فاصله ۱۴ درصدي ميان اين دو کانديدا آن هم در فاصله کمتر از ۳۰ روز تا برگزاري انتخابات رياستجمهوري امريکا، از کار سخت ترامپ براي بازگشت به رقابتها حکايت دارد. در نظرسنجي پيشين وال استريت ژورنال - انبيسي اختلاف جو بايدن و دونالد ترامپ به ۸ درصد رسيده بود و نظرسنجي اخير، بهترين وضعيت آماري جو بايدن از زمان آغاز رقابتهاست.
در اين شرايط رييسجمهور امريکا که خود ميداند عملکرد مطلوبي در مناظره اول نداشته و فرصت زيادي هم براي جبران فاصله با رقيب ندارد، نگران است که روياي پيروزي مجدد در انتخابات برايش رنگ ببازد. ترس از شکست او را واداشته تا بر توصيههاي پزشکان چشم بپوشد و اقداماتي کند که چندان براي سلامتي او و اطرافيانش مفيد نيست. در همين راستا دونالد ترامپ روز يکشنبه با انتشار يک ويديو از کادر پزشکي در بيمارستان والتر ريد و همچنين ساير کارکنان بيمارستان از جمله پرستاران و کادر درمان تشکر کرد. او همچنين از طرفداران خود که در مقابل بيمارستان حضور دارند نيز تشکر و اعلام کرد که احتمالا براي ديدار با آنها بيمارستان را ترک ميکند. دقايقي بعد خبرگزاري فرانسه با بيان اينکه کاروان موتوري رييسجمهور امريکا در مقابل بيمارستان والتر ريد مشاهده شده، گزارش داد که با اين حال مقصد اين کاروان مشخص نيست. شبکه سيانان لحظاتي بعد از حضور ترامپ در ميان طرفدارانش با خودرو، خبر داد که ترامپ دوباره به بيمارستان بازگشته است. اين رفتار ترامپ با انتقاد يکي از پزشکان بيمارستان والتر ريد روبرو شده و اين پزشک رييسجمهور امريکا را فردي «بيملاحظه نسبت به جان اطرافيان» توصيف کرده است. دکتر جيمز فيليپس روز گذشته در توييتي نوشت: «تکتک افراد حاضر در خودرو هنگام سواري کاملا غيرضروري رييسجمهور بايد براي ۱۴ روز در قرنطينه قرار بگيرند. ممکن است بيمار شوند. ممکن است بميرند. براي نمايش سياسي. ترامپ به آنها دستور داده جان خود را به خطر بيندازند. اين ديوانگي است». او در اين باره توضيح داد: «خودروي شاسيبلند رياستجمهوري نه تنها ضدگلوله است بلکه براي جلوگيري از حمله شيميايي در مقابل نفوذ هوا هم مقاوم است. خطر انتقال کوويد ۱۹ داخل آن به اندازه روندهاي پزشکي است. بيمسووليتي ترامپ حيرتانگيز است. من نگران ماموران سرويس مخفي هستم که مجبور به اين اقدام شدهاند». به نوشته آسوشيتدپرس، براساس قوانين مريلند اين ماموران مخفي بايد ۱۴ روز قرنطينه شوند اما مشخص نيست که آيا اين مساله رعايت خواهد شد.
ترامپ نميخواهد چهرهاي ضعيف به نمايش بگذارد
سيانان گزارش داده است که رييسجمهور امريکا معتقد است اگر چهرهاي ضعيف از خود در مقابله با بيماري به نمايش بگذارد، شکستش در انتخابات حتمي ميشود و از همين رو دست به اقداماتي نظير بيرون رفتن از بيمارستان ميزند و اصرار دارد به کاخ سفيد بازگردانده شود. براساس اين گزارش، ترامپ در اين راستا علاوه بر وارد آوردن فشار بر کارکنان کاخ سفيد به منظور جلوگيري از درز کردن وضعيت سلامتياش به رسانهها، به پزشکان و به خصوص شان کانلي، پزشک کاخ سفيد فشار ميآورد تا گزارشهايي مبهم به رسانهها بدهند و تاکيد کنند رييسجمهور به زودي خوب خواهد شد. روز گذشته شبکه سيانان در خبري به نقل از دو منبع مطلع گزارش داد: «رييسجمهور دونالد ترامپ از دست مارک ميدوز رييس کارکنان کاخ سفيد عصباني است بعد از اينکه اين مقام ارشد بال غربي (کاخ سفيد) صحبتهايي در تناقض با ارزيابي روز شنبه پزشک کاخ سفيد در خصوص سلامت رييسجمهور مطرح کرد». طبق اين گزارش، «هم اکنون اين موضوع به طرزي فراگير در درون کاخ سفيد پذيرفته شده است که مارک ميدوز آن منبع ناشناسي بوده که روز شنبه به فاصله کوتاهي بعد از سخنان شان کانلي ارزيابي تيره و تارتري از وضعيت سلامتي ترامپ به رسانهها ارايه داد». مارک ميدوز رييس ستاد کارکنان کاخ سفيد به خبرنگاران گفته بود: «وضعيت اعضاي حياتي بدن رييسجمهور طي ۲۴ ساعت گذشته بسيار نگرانکننده بود و ۴۸ ساعت بعدي درباره وضعيت سلامت او بسيار حياتي خواهد بود». به گفته اين مقام کاخ سفيد که هويتش منتشر نشده است، بعيد است پزشک ترامپ چيزي بيشتر از آنچه رييسجمهور امريکا خواهانش باشد، به رسانهها و مردم بگويد.
گزارشهاي مبهم
وضعيت گزارش دادنهاي پزشک مخصوص کاخ سفيد به رسانهها و برخي تناقضها در کلام او به نحوي بوده که انتقاد رسانههاي ديگر را نيز به دنبال داشته است. روزنامه نيويورکتايمز در گزارشي در اين باره، رفتار پزشکان را «گمراهکننده» و در راستاي «نگرش خوشبينانه» کاخ سفيد خوانده است. دکتر کارلوس دل ريو، متخصص بيماريهاي عفوني در دانشگاه اموري در آتلانتا درباره گزارشهاي اخير دکتر شان کانلي ميگويد: «اين گزارشها با تناقضهايش گزارشهايي است که بر مبناي واقعيتهاي سياسي ارايه ميشود نه بر مبناي واقعيتهاي پزشکي». او معتقد است اين رفتار باعث خواهد شد تا تيم پزشکي کاخ سفيد نزد افکار عمومي بياعتبار شود. يافتههاي رسانهها در روزهاي اخير نشان ميدهد اين گزارشهاي گمراهکننده يا مخفيکاريها درباره وضعيت جسماني ترامپ تنها به دوران پس از مثبت شدن تست کروناي رييسجمهور امريکا محدود نميشود و در روزهاي قبل به رغم نگراني درباره سلامتي ترامپ و تست دادن او پزشکان اين موضوع را مخفي کرده بودند تا رييسجمهور امريکا بتواند سفرهايش را پي بگيرد. کيلي مکانني، دبير مطبوعاتي کاخ سفيد در اين باره ميگويد که نميتواند درباره زمان تستها چيزي بگويد اما اولين نتيجه مثبت تست رييسجمهور پس از بازگشت او از سفر به بدمينستر مشخص شد. پس از ابتلاي او به بيماري نيز نشانههايي از مخفيکاري پزشکان وجود دارد. روز جمعه شان کانلي در پاسخ به پرسشهاي متعدد خبرنگاران اعلام کرد که سطح اکسيژن خون ترامپ پايين نيامده و حال او مناسب است اما يک روز بعد اعلام کرد که روز جمعه سطح اکسيژن خون رييسجمهور امريکا به ۹۴ رسيده بود و او تجويزهايي براي بهبود وضعيت ترامپ داشته است. شوراي سردبيري روزنامه نيويورکتايمز، روز گذشته سرمقاله خود را به اين موضوع اختصاص داد و نوشت: «رييسجمهور بستري شده، مردم نبايد همه جزييات را بدانند اما گمراه شدن سزاوار آنها نيست». در اين مقاله تاکيد شده است که در هر صورت حقيقت بهتر از ايجاد فضايي غبارآلود و پر از دروغ است و دولت امريکا بايد به اين موضوع واقف باشد.