مجلس حریف کارگزاریها میشود؟

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
موضوع انحصار کارگزاريهاي بورس از نيمه دوم سال گذشته به طور جدي مطرح شد. پس از ورود ميليونها نفر از مردم به بازار سرمايه براي سرمايهگذاري در اين بازار، انحصار شکلگرفته در قوانين مصوب سازمان بورس براي دريافت مجوز تأسيس کارگزاري، مورد اعتراض متقاضيان تأسيس کارگزاري و همچنين کارشناسان اقتصاد قرار گرفت. مطابق مصوبهاي که سازمان بورس و اوراق بهادار سالها پيش تصويب کرده است، هيچ امکاني براي تأسيس کارگزاري جديد وجود ندارد. اين مصوبه باعث شده اکنون جريان عظيمي از ثروت به سمت چند کارگزاري محدود سرازير شود. سرازير شدن هزاران ميليارد تومان درآمد به حساب کارگزاريها اما به هيچوجه باعث ارتقاي خدمات آنها به سهامداران نشد. از سوي ديگر هيچ خطري از جانب سازمان بورس متوجه کارگزاريهاي بورسي بابت اعمال جريمه و... به خاطر ضعف در ارائه خدمات نيست. اين وضعيت باعث بيمسؤوليتي کارگزاريها در ارتقاي خدمات مطلوب به مشتريان شده است. اين وضعيت باعث تشديد اعتراضها به انحصار شکلگرفته در کارگزاريها شد. در آخرين پيگيريها، نمايندگان مجلس اخيرا در جلسهاي با رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار، به انتقاد از انحصار کارگزاريها پرداخته و خواستار رقابتي شدن فضاي کارگزاريهاي بورس شدند.
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به اينکه يکي از مشکلات موجود در بازار بورس، ايجاد فضاي انحصاري براي کارگزاريهاست، گفت: تعداد کارگزاريها در کشور طي چند سال اخير به رغم افزايش تعداد افراد داراي کد بورسي از چند صد هزار نفر به حدود 40 ميليون نفر و همچنين رشد بيسابقه ميزان خريد و فروش سهام در بازار، هيچگونه افزايشي پيدا نکرده است.
محسن زنگنه با بيان اينکه انحصاري شدن کارگزاريهاي بورس توسط گروهي از افراد خاص موجب کاهش خدماتدهي اين کارگزاريها شده است، تصريح کرد: کارگزاريها به دليل کثرت مراجعهکننده عملا نميتوانند هيچگونه خدمات ديگري مانند آموزش به مراجعان خود ارائه کنند.
* وعده رئيس سازمان بورس براي رفع انحصار کارگزاري
وي در ادامه افزود: از سوي ديگر درآمد اين کارگزاريها به دليل داشتن سهم و کارمزد از خريد و فروش سهام بشدت افزايش پيدا کرده و عملا يک ثروت چند صد ميليارد توماني هر ماه بين چند کارگزار در حال تقسيم شدن است.
زنگنه همچنين گفت: بر اين اساس، نمايندگان در جلسه با رئيس سازمان بورس خواستار شکستن اين انحصار شدند تا افراد ديگري هم که خواهان افتتاح کارگزاري هستند، بتوانند سهمي در اين ميان داشته باشند. رئيس کميته اصلاح ساختار بودجه مجلس بيان کرد: رئيس سازمان بورس در همان جلسه قول انجام اين کار را ظرف مدت ۲ ماه داد و اعلام کرد در حال تدوين آييننامه جديدي براي افتتاح کارگزاريها هستند.
* تداوم انحصار کارگزاريها در آييننامه جديد سازمان بورس
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس همچنين افزود: سازمان بورس اخيرا دستورالعمل پيشنهادي را در اين مورد آماده و روي سايت سازمان براي دريافت پيشنهادات و نظرات متخصصان قرار داده که از کارشناسان منتقد انتظار ميرفت به اين موضوع ورود کرده و نظرات خود را اعلام کنند اما متاسفانه اين اتفاق نيفتاد. وي تاکيد کرد: اين دستورالعمل يا آييننامه جديد سازمان بورس براي تشکيل کارگزاريها در حقيقت همان رويه سابق يعني انحصار در گرو تعدادي افراد خاص را دنبال کرده است، به طور مثال سال گذشته همزمان با ارائه اين طرح يکي از شرايط براي افتتاح کارگزاري جديد، داشتن سرمايه فصلي حدود 15 ميليارد تومان بود که امسال اين سرمايه به حدود 200 ميليارد تومان افزايش داده شده است.
زنگنه تاکيد کرد: بسياري با اين شرط در همين ابتداي کار از گردونه خارج ميشوند، ساير شرايط هم بسيار سخت است و عملا هدفي را که مجلس و منتقدان عدالت شغلي دنبال ميکردند، با آييننامه جديد محقق نشد.
نماينده مردم تربتحيدريه، زاوه و مهولات در مجلس اظهار کرد: سازمان بورس در حقيقت دستورالعملي براي ايجاد کارگزاري پيشنهاد داده که گويا تنها براي يک جمع خاص نوشته شده است، بنابراين تا زماني که سازمان بورس قوانين شفافي نداشته و تضاد منافع در آن از بين نرود، نميتوان از اين سازمان انتظار شفافيت در عملکرد را داشت.
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در پايان تاکيد کرد: از دستگاهي که خواهان ايجاد شفافيت در قيمتها و شکستن انحصار در بازار خريد و فروش سهام و کالاهاست، انتظار ميرود ابتدا عملکرد خود را شفاف کند و انحصار را از درون خود بشکند.