کرونا، قاتل صنعت گردشگری

ابتکار/متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
شيوع ويروس کرونا بخشهاي مختلفي از اقتصاد کشور را مختل کرد، صنعت گردشگري و هتلداري از جمله بخشهايي بود که از همان ابتدا تا به امروز با چالشهاي بيشماري روبهرو شد. لغو پروازها، کنسل کردن سفرها، افزايش محدوديتها و کاهش چشمگير سفرهاي گردشگري از جمله مشکلاتي است که اينروزها دست به گريبان با صنعت گردشگري و هتلداري است و آنطور که گفته ميشود ادامه اين شرايط در نهايت به سقوط صنعت گردشگري و هتلداري ختم خواهد شد.
صنعت گردشگري و هتلداري با شيوع ويروس کرونا در رديف بخشهاي زيانده قرار گرفتند. با همهگير شدن اين ويروس و نبود مسافر داخلي و توريست خارجي براي اقامت در هتلها بهخصوص در استانهاي پرسفر، ادامه حيات براي اين صنعت دشوار شد. اصليترين زياني که ويروس کرونا براي صنعت گردشگري و هتلداري به همراه داشت افزايش بيکاري فعالان در اين حوزه است. بسياري از مسئولان و فعالان در اين زمينه معتقدند در اين شرايط کرونايي صنعت گردشگري و هتلداري نيازمند حمايت است چراکه اگر شرايط به همين شکل پيش برود، فاجعهاي در انتظار اين بخش از اقتصاد بوده و جامعه شاهد سيل عظيم بيکاران خواهد بود.
تعطيلي 30 درصد هتلها
به گزارش “ابتکار”، از ابتداي سال جاري تا کنون هتلها و مراکز اقامتي در شرايط دشواري به سر ميبرند، کاهش مسافر، بيکاري نيروي شاغل و تعطيلي برخي از مراکز اقامتي از جمله مشکلاتي است که چالشهاي بيشماري را براي اين صنعت به وجود آورده است. اما مشکلات تنها به خالي بودن هتلها ختم نميشود، حذف توريست خارجي، لغو همايشها و برنامهها از عوامل درآمدزاي هتلها به شمار ميرود و با شروع بحران کرونا تمامي اين عوامل لغو و برخي از هتلها در مسير تعطيلي قرار گرفتند. اخيرا جمشيد حمزهزاده رئيس جامعه هتلداران ايران در گفتوگو با ايسنا از تعطيلي ۳۰ درصد هتلها و بيکاري دو سوم نيروي شاغل در اين بخش خبر داد.
وي در تشريح وضعيت هتلهاي کشور به دنبال رکود بزرگ گردشگري با شيوع ويروس کرونا، گفت: «در وضع موجود که هتلها مسافر ندارند، حدود ۳۰ درصد از اين واحدهاي اقامتي ترجيح دادهاند تعطيل بمانند. بقيه هم با اعمال تخفيفهاي ويژه تا ۷۰ درصد باز ماندهاند. ميزان خسارت و زيان مالي واردشده به هتلها تا پايان شهريورماه نيز ۸۵۰۰ ميليارد تومان برآورد شده است. هتلها ماهها است که مسافر ندارند و ميانگين اقامت در کل کشور زير ۲۰ درصد است. حتي هزينههاي آب و برق را نميتوان تامين کرد. ترجيح بسياري بر تعطيلي هتلها است، چون هزينه نگهداري حتي نسبت به قبل از کرونا بيشتر شده است. با اين حال در برخي شهرها امکان تعطيلي وجود ندارد، اگر آن هتل بسته شود، ديگر جاي مناسبي براي اقامت وجود ندارد.»
چنين آمار و ارقام نشاندهنده مرگ تدريجي صنعت گردشگري و هتلداري در ايام کرونايي است و آنطور که بسياري از فعالان در اين حوزه ميگويند ماههاي گذشته صنعت هتلداري تنها در حال خسارت ديدن بود اما اکنون اين بخش فرياد نابود شدن را سر داده است. حال اين پرسش مطرح ميشود که کليد حل مشکلات اين صنعت در روزهاي کرونايي در دستان کيست؟
بسياري از فعالان در حوزه گردشگري و هتلداري کليد حل مشکلات را دستان دولت ميبينند و معتقدند اين بخش نيازمند حمايتهاي دولتي بوده، به گفته آنها اين حوزه يک صنعت درآمدزا براي کشور است و دولت بايد هرچه سريعتر براي نجات آن اقداماتي را در دستور کار قرار دهد، هرچند که گفته ميشود، اين روزها حمايت از اين صنعت به دست فراموشي سپرده شده است. فرزاد ابراهيمزاده، مدير يکي از هتلهاي مدرن يزد در گفتوگو با ايسنا، از برخورد غيرمنصفانه دستگاهها با هتلها گلايه ميکند و ميگويد: «صنعت هتلداري زير فشار کرونا و بخشنامههاي اجرا نشده رو به نابودي است و وضعيت بسيار نامناسبي را سپري ميکند.»
چراغ خاموش هتلها
هتلهاي خالي از مسافر، پروازهاي لغو شده، تعطيلي اماکن تفريحي و... تصوير اين روزهاي گردشگري ايران بوده و حاکي از آن است که صنعت گردشکري به شدت از شيوع اين ويروس متضرر شده است. ماههاست که چراغ مراکز اقامتي خاموش بوده و مشخص نيست که اين سوت و کوري تا کي ادامه داشته باشد اما آن چيزي که معلوم است کرونا بسياري از آنها را تا پاي ورشکستگي کشانده و اين بخش آينده روشني را براي خود تصور نميکند. صنعت گردشگري و هتلداري يکي از مهمترين بخشهاي اقتصاد کشور بوده، که اينروزها آسيبهاي فراواني از شيوع ويروس کرونا ديده، در اين ميان انتظار ميرود که با حمايتهاي لازم از فعالان اين صنعت بتوان خسارات را کمي جبران کرد تا هم صنعت را از مرگ تدريجي نجات داد و هم مانع از بيکاري شاغلان اين بخش شد.