نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

فرش قرمز دورهمی‌های خانوادگی برای کرونا

منبع
ايران
بروزرسانی
فرش قرمز دورهمی‌های خانوادگی برای کرونا

ايران/متن پيش رو در ايران منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

فريبا خان احمدي/ 45 روز است که موج سوم کرونا شديدتر و کشنده تر از پيک اول و دوم اين بيماري همچنان مشغول تاخت و تاز در 27 استان با وضعيت قرمز کرونايي است و حتي در اين موج تازه آمار جانباختگان روزانه، بارها رکوردهاي قبلي را جابه‌جا کرده است. به طوري که در 24 ساعت منتهي به روز گذشته نيز آمار رسمي مبتلايان اين بار از مرز 9 هزار بيمار جديد عبور کرد و تعداد بيماران جديد شناسايي شده به 9450 نفر و موارد فوتي به 423 نفر در روز رسيد. اگرچه آژير قرمز از هفته‌هاي پيش به صدا درآمده و منجربه تعطيلات گسترده در 86 شهرستان و 25 استان و محدوديت منع تردد در اين استان‌ها شده است اما متخصصان حوزه سلامت تأکيد مي‌کنند؛ سرنوشت مرگ‌هاي کرونايي به رفتارهاي بهداشتي شهروندان گره خورده است. همچنين ديروز در تازه‌ترين دستورالعمل ستاد ملي کرونا قرار بر اين شد از ۲۰ آبان ماه به مدت يک ماه (از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر) از ساعت ۱۸ هر روز محدوديتي اعمال شود که بر اين اساس همه مراکز به جز مراکز ضروري تعطيل خواهند بود. آن طور که سخنگوي ستاد ملي مقابله با کرونا اعلام کرده است، مراکز ضروري شامل رده‌هاي شغلي شماره يک هستند که شامل مراکز درماني، داروخانه‌ها، امداد و نجات، آتش‌نشاني، آمبولانس‌ها و سرويس‌هاي ارائه دهنده خدمات عمومي به مردم مانند آب و برق و تلفن و مراکز ارائه دهنده مواد غذايي مانند سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي مي‌توانند فعاليت داشته باشند. بقيه مشاغل (مشاغل رده‌هاي ۲، ۳ و ۴) از ساعت ۱۸ تعطيل خواهند بود تا روز بعد.


علاوه بر مصوبات تازه ستاد ملي مقابله با کرونا، ديروز محور اصلي سخنان رئيس ستاد ملي مقابله با کرونا در رابطه با اجتماعات خانوادگي و دورهمي‌ها بود نگراني اصلي اعضاي ستاد متوجه اين موضوع است که ميهماني‌ها و دورهمي‌هاي خانوادگي به ميدان رقص ويروس کرونا بدل شده است. عليرضا رئيسي در اين جلسه ميهماني‌هاي خانوادگي را از کانون‌هاي اصلي انتقال کرونا برشمرد و به اين نکته تأکيد کرد چنانچه يک فرد مثبت حتي بدون علامت در جمع خانوادگي حضور داشته باشد، بعد از نهايتاً ۴ ساعت مي‌تواند همه‌ اعضا را مبتلا کند. بر اساس اعلام سخنگوي ستاد ملي مقابله با کرونا در تحقيقاتي که در دنيا صورت گرفته است، مشاهده کردند ۳۱ درصد از درگيري‌ها، درگيري دورهمي‌هاي خانوادگي است و در کشور خودمان هم آمارها همين را مي‌گويند. اين در حالي است که پيش از اين نيز معاون کل وزارت بهداشت اعلام کرده بود 41 درصد موارد ابتلا ناشي از دورهمي خانوادگي است. در چنين وضعيتي که دولت بر استمرار سخت‌گيري‌ها و اعمال محدوديت‌ها کرونايي تأکيد دارد ابتلاهاي خانوادگي کرونا دردسر بزرگي است که گريبان مسئولان را براي کنترل اپيدمي و همچنين ارائه دهندگان خدمت را در مرکز درماني گرفته است. متخصصان حوزه سلامت هشدار مي‌دهند هر اندازه دولت پروتکل‌هاي سفت و سخت‌تري را لحاظ کند، تا زماني که دورهمي‌هاي خانوادگي برقرار باشد، همه اين محدوديت‌ها بي‌ثمر خواهند بود.


ابتلاي يک سوم مبتلايان از  ميهماني‌هاست
دکتر حميد سوري، اپيدميولوژيست درباره اهميت چرايي پرهيز از دورهمي‌هاي خانوادگي در کاهش آمار ابتلا و فوتي‌هاي کرونا به «ايران» مي‌گويد: اگر بتوانيم رابطه بين مواجهه و بيماري را قطع کرده و قبل از اينکه ويروس وارد بدن شود کنترل کنيم انتشار بيماري محدود مي‌شود. از طرفي الگوي مواجهه در جوامع مختلف فرق مي‌کند براي مثال در کشور ما مواجهه پر خطر عمدتاً در اماکن عمومي، محيط‌هاي بهداشتي -درماني و مراسم‌ مذهبي، جلسات ميهماني و عزا و عروسي شکل مي‌گيرد چرا که دوره پنهان بيماري به شکلي است که نمي‌دانيم آيا فرد، مبتلا به بيماري است يا در دوره پنهان بيماري قرار دارد بنابراين هر نوع مواجهه‌اي مي‌تواند ما را به خطر بيندازد.
دکتر سوري با بيان اينکه بايد مواجهه و انتقال بيماري کوويد19 به حداقل برسد، مي‌افزايد: طبق تحقيقي که در تهران انجام شده سهم ميهماني‌ها و نشست‌هاي خانوادگي در بيماري يک سوم مبتلايان است. براي مثال اگر آمار رسمي تعداد مبتلايان 6 هزار نفر در روز باشد، دو هزار نفر از اين تعداد در دورهمي‌هاي خانوادگي مبتلا مي‌شوند. البته اين بخش آشکار ماجرا است بخش عمده‌اي از مبتلايان پنهان هستند و با حضور در اجتماعات خانوادگي و مراجعه به محل کار و مراکز خريد افراد ديگر را هم آلوده مي‌کنند بنابراين به طور کلي عدد و رقم قطعي نمي‌توان براي مواجهه و ابتلا در دورهمي‌هاي خانوادگي تعيين کرد.
او در ادامه از برنامه  تازه ستاد ملي مقابله با کرونا به منظور کاهش مواجهه با بيماري در اجتماعات خبر مي‌دهد و عنوان مي‌کند: آنچه مسلم است ما بايد مواجهه را کم کنيم يعني افراد مبتلا به بيماري را با اولين علائم شناسايي و تماس‌هاي نزديکش را با اعضاي فاميل و خانواده کنترل کنيم به هر حال هر فرد مبتلا به طور متوسط 4 يا 6 نفر ديگر را هم مبتلا مي‌کند.
دکتر سوري مي‌گويد: در طرح شهيد سليماني که با هدف کنترل اپيدمي از روز 20 آبان آغاز خواهد شد، افراد مشکوک به بيماري از طريق مراقبين سلامت و بهورزها و سامانه‌هاي وزارت بهداشت شناسايي مي‌شوند سپس آموزش‌هاي لازم به منظور قرنطينه به آنها داده مي‌شود تا تمامي تماس‌هايشان را با افراد خانواده قطع کنند و افراد مشکوک به بيماري طي دوره بيماري‌شان ويروس را به ديگران انتقال ندهند. اين طرح با نام و ياد شهيد سليماني و با هدف کنترل اپيدمي و با همکاري وزارت بهداشت و بسيج اجرا مي‌شود و هدف اصلي آن رديابي بيماران مبتلا به کوويد19 و پرهيز وي از حضور در اجتماعات خانوادگي است.
به گفته دکتر سوري، در هر دوره اين طرح يک ميليون نفر جمعيت تحت مراقبت قرار مي‌گيرند و بعد از حدود چهار ماه به شرطي که مردم همکاري خوبي داشته باشند، نه تنها ابتلاهاي خانوادگي را کم مي‌کند بلکه مرگ‌هاي ناشي از کوويد19 تا نوروز 1400 کاهش چشمگيري پيدا خواهد کرد. همچنين در اين طرح براي گروه‌هاي پر خطر امکانات معيشتي با همکاري بسيج و مساجد محلات در نظر گرفته شده و از ظرفيت هتل‌ها و ميهمانسراهاي اداره‌ها براي قرنطينه اعضاي خانواده استفاده خواهد شد.


 نگذاريد پدر و مادرتان با حال بد در بيمارستان‌ها بستري شوند
اما هشدارهاي دکتر مينو محرز، عضو ستاد ملي مقابله با کرونا در رابطه با اينکه ابتلا به کرونا شکل خانوادگي به خود گرفته است به اولين هشدار خود در مصاحبه‌اش در خردادماه با روزنامه ايران برمي‌گردد. او 5 ماه پيش بود که هشدار داد مبتلايان جديد به شکل خانوادگي به بيمارستان‌ها مراجعه مي‌کنند. دکتر محرز درباره نگراني رئيس ستاد ملي مقابله با کرونا مبني بر اينکه بايد فکري با حال اجتماعات خانوادگي کنيم به «ايران» مي‌گويد: ما مي‌گوييم بهترين راه پيشگيري از ابتلا به کرونا عدم تجمع در خانواده‌ها است. در خانواده يک نفر مي‌گيرد و ويروس را به همه انتقال مي‌دهد. من از مردم مي‌خواهم؛ در اين دوران به ديدن پدربزرگ و مادربزرگ‌ها نرويد، نگوييد چون ماسک مي‌زنم پس کسي هم بيمار نمي‌شود. خير. ماسک زدن در فضاي بسته به مدت طولاني بي فايده است تهويه هوا مهم‌ترين عامل پيشگيري است.
او با تأکيد بر اينکه  در دورهمي‌هاي خانوادگي اگر کسي ماسک بزند و مرتب دست‌هايش را هم شست و شو دهد فاصله‌گذاري اجتماعي از بين مي‌رود، مي‌افزايد: آنچه ما مي‌بينيم در بيمارستان‌ها همه خانواده با هم مي‌آيند زن و شوهر کنار هم روي تخت بيمارستان خوابيده‌اند کسي که مبتلا مي‌شود بايد دو هفته خودش را قرنطينه کند از طرفي تهويه اتاق بيمار خيلي مهم است مردم بايد بدانند امکان تست گيري به دليل هزينه‌هاي سنگين براي همه افراد جامعه ميسر نيست. من به مردم هشدار مي‌دهم دورهمي‌هاي خانوادگي را جمع کنيد وگرنه پدر و مادر‌هايتان با حال وخيم در بيمارستان‌ها بستري خواهند شد.


مردم ميهماني‌هاي خانوادگي را به پشت‌بام‌ها برده‌اند
دکتر فرهاد زماني رئيس بيمارستان فيروزگر تهران نيز با تأکيد بر اينکه بي شک دورهمي خانوادگي يکي از تأثيرگذارترين رفتارها در شيوع ويروس کرونا است، به «ايران» مي‌گويد: در پيک اخير که بسيار هم وحشتناک است ما شاهد اين هستيم که مردم ميهماني‌هاي شبانه و دور‌همي هاي خانوادگي را به پشت بام‌ها برده‌اند يا فکر مي‌کنند اگر دسته جمعي مسافرت بروند، کرونا نمي‌گيرند. عروسي‌هاي کوچک برگزار مي‌کنند و ميتينگ‌هاي خانوادگي مي‌گذارند و تصور مي‌کنند با اين رفتارها پروتکل‌ها را رعايت هم مي‌کنند. دکتر فرهادي با اشاره به اينکه يکي از معضلات اصلي ما اين است يک نفر آلوده مي‌شود و رفتارهاي بهداشتي و قرنطينه را رعايت نمي‌کند و همه اعضاي خانواده را مبتلا مي‌کند، مي‌افزايد: بسياري از فوتي‌هايي که در موج اخير شاهدش هستيم مربوط به فوتي‌هاي خانوادگي است براي مثال فوت پدربزرگ و داماد، مادربزرگ و نوه و ... مردم بايد بدانند اگر جاده را مي‌بنديم، کسب و کار‌ها را تعطيل مي‌کنيم يا در محيط‌هاي کاري 50 درصد کارمندان حاضر مي‌شوند به معني اين نيست که با خانواده دور هم جمع شويم و محدوديت‌ها را بي اثر کنيم.


به گفته رئيس بيمارستان فيروزگر کرونا به طور تقريبي بيش از 30 درصد موارد بستري بيماران، ناشي از رفتارهاي غلط خانواده‌ها است. مردم بايد آگاه باشند بيماري کرونا هميشه هم با سرفه، تب بالا و تنگي نفس همراه نيست؛ هر کسي خستگي و ضعف دارد يا سرفه‌هاي يک يا دو روزه دارد، بايد به علائم کرونا شک کند. در شرايط فعلي ما سرماخوردگي عادي نداريم همه علائم فعلي کرونا است و تاکنون موردي از آنفلوانزا هم گزارش نشده است هر چه هست کرونا است بايد وجدانمان را بيدار کنيم و دستورات ستاد ملي را مو به مو اجرا کنيم.


به گفته دکتر فرهادي، کشورهايي که توانستند موج‌هاي بعدي کرونا را کنترل کنند، مسئوليت‌پذيري اجتماعي افراد در اين کشورها پر رنگ است ما زماني مي‌توانيم در آينده مسير اين کشورها را طي کنيم که با کوچک‌ترين علائم از ديگران فاصله بگيريم چرا که کرونا اگر هم ما را نکشد مي‌تواند به واسطه انتقال بيماري از ما، قاتل افراد زيادي باشد. او در پايان به وضعيت تيم درمان در بيمارستان‌ها اشاره مي‌کند و اظهار مي‌دارد: کادر درمان از نظر روحي و جسمي خسته شده‌اند، خيلي‌ها بيمار هستند و نمي‌توانند سرکار بيايند، خيلي‌ها ماه‌هاست تنگي نفس دارند و ديگر نمي‌توانند به حالت عادي برگردند و به طور کلي شالوده بيمارستان‌ها به هم ريخته است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar